| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη,  16/01/2025

                         

 

 

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της περυσινής χρήσης για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, οι οποίες ετοιμάζονται για τη δεύτερη σερί διανομή μερίσματος, μετά το πολυετές διάλειμμα ανταμοιβής των μετόχων τους λόγω της κρίσης.

Η δημοσιοποίηση των οικονομικών μεγεθών του 2024 είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, οπότε και θα γίνουν γνωστές οι προθέσεις των τραπεζικών διοικήσεών για τον τρόπο αξιοποίησης των καθαρών τους κερδών.

 

Όπως έχουν προαναγγείλει, η εφετινή ανταμοιβή των επενδυτών θα αποτελεί ένα συνδυασμό επιστροφής κεφαλαίου σε μετρητά και προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το συνολικό ύψος της επιβράβευσης θα κινηθεί γύρω από τη ζώνη των 2 δισ. ευρώ.

Οι δύο παράμετροι

Το τελικό ποσό που θα διατεθεί για τους παραπάνω σκοπούς θα εξαρτηθεί από δύο παραμέτρους:

– Πρώτον, το καθαρό αποτέλεσμα της περυσινής χρήσης, το οποίο θα είναι συνάρτηση τυχόν εφάπαξ επιβάρυνσης που θα εφαρμόσουν οι τράπεζες για να ελαφρύνουν τα έξοδα του 2025

– Δεύτερον, το ποσοστό διανομής που εν τέλει θα αποφασιστεί από τις διοικήσεις τους και θα εγκριθεί από το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ (SSM)

Με βάση τα όσα έχουν κάνει γνωστά σε επαφές τους με αναλυτές στα τέλη του 2024 οι CEOs των συστημικών ομίλων, αυτό θα κινηθεί μεταξύ 35% – 50%.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται ανάλογα με τις οριστικοποιημένες επιδόσεις της περυσινής χρονιάς και τις προοπτικές της τριετίας 2025 – 2027, το επιχειρησιακό πλάνο της οποίας θα παρουσιαστεί μαζί με τα αποτελέσματα της περυσινής χρήσης, να αυξηθεί για κάποια πιστωτικά ιδρύματα.

Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι από το 2026, δηλαδή κατά τη διανομή των κερδών του 2025, το ποσοστό διανομής να φτάσει ή να ξεπεράσει για όλες τις τράπεζες το 50%.

Συγχρονισμός με Ευρώπη

Εξάλλου, από εφέτος προγραμματίζουν την ολοκλήρωση των σχετικών συζητήσεων με τον SSM, η σύμφωνη γνώμη του οποίου είναι απαραίτητη, νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι.

Αυτό θα τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν τις γενικές συνελεύσεις για τη λήψη των τελικών αποφάσεων πριν το καλοκαίρι, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η εκκίνηση της διαδικασίας επιβράβευσης των μετόχων.

Θα συγχρονιστούν με αυτόν τον τρόπο με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και σε αυτόν τον τομέα, σηματοδοτώντας εκ νέου την επιστροφή τους σε πλήρη κανονικότητα.

Χθες η Eurobank έκανε γνωστό ότι θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2024 στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ το ετήσιο ραντεβού των μετόχων ορίστηκε για τις 30 Απριλίου.

Η Πειραιώς θα ανακοινώσει τις οικονομικές της καταστάσεις στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η ετήσια γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

Στις 28 Φεβρουαρίου θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματά έτους η Alpha Bank, ενώ με βάση τον τρέχοντα προγραμματισμό η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουλίου.

Ο αναβαλλόμενος φόρος

Το τελευταίο βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους σύγκλησης των ελληνικών τραπεζών με την Ευρώπη, θα είναι η μείωση της συμμετοχής του αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαιά τους, η οποία αυτήν την στιγμή είναι η υψηλότερη σε όλη την Ευρώπη.

Πρόκειται για απότοκο της κρίσης και του κουρέματος του δημόσιου χρέους την περασμένη δεκαετία, το οποίο όμως επιδρά αρνητικά στην ποιότητα των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Η συγκεκριμένη παράμετρος προβληματίζει, όχι μόνο την Φρανκφούρτη, αλλά τους οίκους αξιολόγησης, ενώ αποτελεί εμπόδιο για την πλήρη απελευθέρωση της μερισματικής πολιτικής και για την ταχεία αναβάθμιση του αξιόχρεου των εγχώριων ομίλων.

Όπως έχει συμφωνηθεί με τον SSM η απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου θα γίνει ταχύτερα σε σύγκριση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Συγκεκριμένα, αντί του 2041 τα σχέδια που παρουσίασαν στα τέλη του 2024 οι τράπεζες, προβλέπουν μηδενισμό του στο πρώτο μισό της επόμενης δεκαετίας.

Ήδη όμως από το 2028 – 2029 εκτιμάται πως θα έχει υποχωρήσει σε ποσοστά που δεν θα δημιουργεί προβληματισμό.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του περασμένου Ιουνίου το σύνολο των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ανέρχονταν σε 12,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum