| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 18/02/2025

     

 

 

Η Κίνα αντιμετωπίζει εκροές ξένου κεφαλαίου λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και της απροθυμίας της κυβέρνησης να ενισχύσει σημαντικά την ανάπτυξη. Το 2024, η χώρα κατέγραψε ρεκόρ εκροών άμεσων ξένων επενδύσεων, μια τάση που ενδέχεται να συνεχιστεί με την επανέναρξη του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ κατά τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) μειώθηκαν κατά 168 δισ. δολάρια το 2024, σημειώνοντας την πιο σημαντική φυγή κεφαλαίων από το 1990. Οι επενδύσεις στην Κίνα συνεχίζουν να μειώνονται από το 2021, όταν έφτασαν τα 344 δισ. δολάρια. Εκτός από την αποχώρηση διεθνών εταιρειών, και οι εγχώριοι Κινέζοι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια, καθώς το 2024 μετέφεραν 173 δισ. δολάρια στο εξωτερικό. Επιπλέον, οι ξένοι επενδυτές συνέβαλαν μόνο με 4,5 δισ. δολάρια, το μικρότερο ποσό από το 1992.

 

Για την Κίνα, η αντιμετώπιση αυτής της εκροής κεφαλαίων είναι μια σοβαρή πρόκληση, καθώς η ένταση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα και να εμπλέξει περισσότερες εταιρείες.

Μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ επέβαλε 10% δασμούς σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, προκαλώντας αντεπίθεση από την Κίνα, η οποία περιλαμβάνει κυρώσεις σε εταιρείες όπως η PVH Corp., ιδιοκτήτρια των Calvin Klein και Tommy Hilfiger, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο καταστημάτων και παραγωγικών μονάδων. Παράλληλα, η Κίνα εξετάζει τη διερεύνηση εταιρειών όπως οι Apple, Broadcom και Synopsys.

Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ήδη οδηγήσει πολλές εταιρείες να μειώσουν την έκθεσή τους στην κινεζική αγορά. Επιπλέον, η στροφή της χώρας προς τα ηλεκτρικά οχήματα έχει πλήξει ξένους κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι οποίοι περιορίζουν τις επενδύσεις τους στην Κίνα.

Η επανέναρξη του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ ενδέχεται να επιταχύνει αυτή την εκροή κεφαλαίων. Προκειμένου να αντιστρέψει αυτή την τάση, το Πεκίνο προσπαθεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές, προσφέροντας καλύτερους όρους και φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς και διευκολύνσεις για τη χορήγηση βίζας.

Ωστόσο, η κακή οικονομική κατάσταση της Κίνας αποκαλύπτεται και από μια έκθεση του ΟΗΕ, η οποία σημειώνει μείωση 29% στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα το 2024, σε αντίθεση με τις μειώσεις 2% στις αναπτυσσόμενες χώρες και 8% παγκοσμίως, σύμφωνα με τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

Η αυξανόμενη επιφυλακτικότητα των Ιαπώνων προς τις επενδύσεις στην Κίνα είναι ενδεικτική της δυσκολίας της Κίνας να προσελκύσει ξένα κεφάλαια. Παρά τις σημαντικές συμφωνίες, όπως το εργοστάσιο 700 εκατ. δολαρίων της Toyota για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων Lexus στη Σαγκάη, οι Ιάπωνες παραμένουν επιφυλακτικοί. Σχεδόν το 50% των ιαπωνικών εταιρειών στην Κίνα δήλωσαν ότι θα μειώσουν τις επενδύσεις τους ή δεν θα μεταφέρουν νέα κεφάλαια το 2025, σύμφωνα με έρευνα του Ιαπωνικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στην Κίνα.

Αντίθετα, οι Ιάπωνες δείχνουν μεγαλύτερη προθυμία να επενδύσουν στις ΗΠΑ, με τις νέες επενδύσεις τους εκεί να φτάνουν τα 75,6 δισ. δολάρια το 2024.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum