| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη,  01/01/2025

       
 

 

 

Το ρωσικό φυσικό αέριο σταματά πλέον να διαμετακομίζεται προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, καθώς η ισχύς της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έληξε χωρίς ανανέωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία πρώτη αντίδραση, ανέφερε ότι η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, οι υποδομές φυσικού αερίου της ΕΕ είναι επαρκώς ευέλικτες ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με εναλλακτικές προμήθειες, ενισχυμένες από το 2022 με την αυξημένη δυνατότητα εισαγωγής LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου).

 

Η πενταετής συμφωνία διαμετακόμισης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο έληξε την 1η Ιανουαρίου 2025, με το Κίεβο να έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν προτίθεται να την παρατείνει ενόσω συνεχίζεται ο πόλεμος. Η Gazprom, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι λόγω της άρνησης της Ουκρανίας να ανανεώσει τη συμφωνία, από την Πρωτοχρονιά δεν υπάρχει τεχνική και νομική δυνατότητα διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω ουκρανικού εδάφους.

Αύξηση τιμών φυσικού αερίου

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2023, εν μέσω αβεβαιότητας για τις ρωσικές ροές που κάλυπταν το 5% της ευρωπαϊκής ζήτησης. Η αναταραχή στις αγορές οδήγησε σε άνοδο των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης άνω του 50% μέσα στο έτος. Παρά τις αυξήσεις, χώρες όπως η Σλοβακία και η Αυστρία έχουν διασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες, περιορίζοντας τις ευρύτερες επιπτώσεις.

Στην αγορά φυσικού αερίου, η τιμή στο Title Transfer Facility (TTF) στην Ολλανδία, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, αυξήθηκε ελαφρώς την τελευταία ημέρα του 2024, φτάνοντας στα 48,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Επιπτώσεις στη Ρωσία και την Ευρώπη

Η Ρωσία, που κάποτε ήταν κορυφαίος εξαγωγέας φυσικού αερίου, έχει χάσει μεγάλο μέρος του μεριδίου της στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Gazprom κατέγραψε ετήσιες απώλειες 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, τις πρώτες από το 1999. Η γεωπολιτική σημασία της διακοπής είναι σημαντική, καθώς η ΕΕ έχει μειώσει την εξάρτησή της από ρωσικό φυσικό αέριο, στρεφόμενη σε άλλους προμηθευτές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Νορβηγία.

Για την Ευρώπη, η διακοπή των ρωσικών προμηθειών είχε σοβαρές συνέπειες, εντείνοντας την κρίση κόστους ζωής, τον πληθωρισμό και επιβαρύνοντας την οικονομική δραστηριότητα. Παρά την εύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, οι ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας παραμένουν, ειδικά για χώρες όπως η Γερμανία, που εξαρτάται από την προσιτή ενέργεια για τη διατήρηση της παραγωγικής της βάσης.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum