| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα,  02/12/2024

 
               
 

 

 

Στρατηγική προτεραιότητα της Πειραιώς είναι η αύξηση της χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη, με διαφοροποίηση των πηγών εσόδων για την Τράπεζα.

Αυτό επεσήμανε μιλώντας στο συνέδριο των ΕΧΑΕ και Morgan Stanley στο Λονδίνο ο CEO της Χρήστος Μεγάλου, σημειώνοντας πως στόχο αποτελεί η καθαρή πιστωτική επέκταση τα επόμενα 4 χρόνια να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ και η ενίσχυση των καθαρών εσόδων από προμήθειες στο 0,9% επί του ενεργητικού, μέσω οργανικής ανάπτυξης και στρατηγικών πρωτοβουλιών.

 

Ο Χρήστος Μεγάλου και τα επιτόκια της ΕΚΤ

Όπως είπε, η Πειραιώς αναμένει αύξηση των δανείων κατά 10% το 2024,  λόγω της ισχυρής ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια, 2,1 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα από τόκους (NII) το και καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (ΝΙΜ) στο 2,7%, μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, έχοντας επιτύχει να διαφυλάξει τα περιθώρια δανείων και το κόστος των καταθέσεων.

Για το 2025 στόχος της Πειραιώς είναι να συνεχίσει να αυξάνει το χαρτοφυλάκιο δανείων της

«Η διατήρηση του ΝΙΜ είναι σημαντική με κύκλο μείωσης των επιτοκίων και consensus για 2% ή ακόμα χαμηλότερο επιτόκιο της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2025» ανέφερε ο κ. Μεγάλου.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε, «για το 2025 ο στόχος είναι να συνεχίσουμε να αυξάνουμε το χαρτοφυλάκιο δανείων μας, αξιοποιώντας την ισχυρή ζήτηση από επιχειρήσεις, όπως και τα κεφάλαια που προέρχονται από το RRF ενώ παράλληλα εργαζόμαστε εντατικά για την αναθέρμανση των εργασιών λιανικής».

Οι σταθεροί όγκοι δανείων

Κατά τον ίδιο, «η προσδοκία της Πειραιώς είναι ότι η πίεση στο NIM θα είναι περιορισμένη, καθώς θα αντισταθμιστεί, μεταξύ άλλων, από τη δημιουργία ευκαιριών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στη λιανική». 

Ο κ. Μεγάλου τόνισε πως «οι σταθεροί όγκοι νέων δανείων, τα αυξανόμενα έσοδα από χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος και οι στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου που εφαρμόζονται την κατάλληλη στιγμή, μπορούν να μετριάσουν μεγάλο μέρος των επιπτώσεων από τη μείωση των επιτοκίων. Γενικότερα, αναμένεται ομαλοποίηση του NIM από τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα με ένα βιώσιμο επίπεδο να διαμορφώνεται γύρω στο 2,3%-2,4%».

Η ψηφιοποίηση

Αναφερόμενος στην επενδυτική προοπτική της τράπεζας, υποστήριξε πως «έχει υλοποιήσει μετασχηματισμό μεγάλης έκτασης, εστιάζοντας στην ψηφιοποίηση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας».

Επ’ αυτού, ανέφερε πως «το στρατηγικό σχέδιο για τα επόμενα 3 χρόνια επιδιώκει την αξιοποίηση του μετασχηματισμού για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την επιβεβαίωση της θέσης της Τράπεζας στον κλάδο».

Όπως εξήγησε, «η Πειραιώς βρίσκεται σε καλή θέση για να αξιοποιήσει τα ισχυρά θεμελιώδη της, την ψηφιακή πρόοδο και τις στρατηγικές πρωτοβουλίες ανάπτυξης για να συνεχίσει να προσφέρει αξία.

Η ισχυρή μακροοικονομική προοπτική και η βιώσιμη δυναμική της κερδοφορίας της, σε συνδυασμό με τη σύγκλιση της μερισματικής πολιτικής στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (50% από τα κέρδη του 2025), θα ενισχύσουν την επενδυτική της πρόταση».

Η στρατηγική της τράπεζας

Όσον αφορά τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας, υποστήριξε πως τα μεγέθη της δικαιολογούν να διαπραγματεύεται πιο κοντά στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών που είναι μια φορά η λογιστική αξία.

«Σύμφωνα με τη στρατηγική μας, αξιολογούμε στρατηγικές ευκαιρίες με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και την εκτέλεση του επιχειρηματικού μας σχεδίου, διαφοροποιώντας τις ροές εσόδων», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Επιδιώκουμε την πραγματική κατανόηση των αναγκών που έχουν οι πελάτες, όπως αυτές εξελίσσονται με τις νέες γενιές και το μακροοικονομικό περιβάλλον», είπε ο κ. Μεγάλου

Για τη σχέση με τους πελάτες και τις νέες τάσεις στο banking, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι «επιδιώκουμε την πραγματική κατανόηση των αναγκών που έχουν οι πελάτες, όπως αυτές εξελίσσονται με τις νέες γενιές και το μακροοικονομικό περιβάλλον. Αυτό δεν αφορά μόνο τη δημιουργία ή την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών αλλά έχει να κάνει με τη διαμόρφωση της εμπειρίας του πελάτη, φυσικής ή ψηφιακής».

Οι νέες τάσεις στο banking

Όπως είπε, «έχουμε υιοθετήσει μια στρατηγική με προτεραιότητα στον πελάτη, αναπτύσσοντας εξελιγμένα μοντέλα, πέρα από τις παραδοσιακές μετρήσεις που σχετίζονται με τα έσοδα ή τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία του. Αντιθέτως, εστιάζουμε σε συμπεριφορές και μοναδικές ανάγκες ώστε να παρέχουμε λύσεις στα μέτρα του πελάτη.

Για να ανταποκριθούμε, δημιουργήσαμε νέο μοντέλο καταστημάτων για να συνδυάσουμε την τεχνογνωσία των ανθρώπων μας με πρωτοποριακές ψηφιακές λύσεις. Αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, ”ξεκλειδώσαμε” τη δυνατότητα εξατομίκευσης σε μεγάλη κλίμακα, εξορθολογίζοντας όλα τα κανάλια μας και διασφαλίζοντας σε αυτά μια υψηλού επιπέδου εμπειρία για τον πελάτη». 

Κατά τον κ. Μεγάλου, «στην Πειραιώς, ξεκινάμε από τον  πελάτη και όχι από τα προϊόντα ενώ ενσωματώνουμε μια ισχυρή ατζέντα ESG στο DNA μας. Επειδή για εμάς, η αξία δεν προέρχεται μόνο από τις οικονομικές αποδόσεις αλλά συνδέεται με τη συμβολή στην ευημερία των πελατών και της οικονομίας».

Διπλάσια θερμοκήπια

Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, «η Πειραιώς υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, τη βιώσιμη γεωργία, χρηματοδοτώντας τον εκσυγχρονισμό και την εγκατάσταση θερμοκηπίων, μέσω νέου εξειδικευμένου προϊόντος. Φιλοδοξία μας είναι να διπλασιαστεί η έκταση των θερμοκηπίων στην Ελλάδα, από 48 χιλιάδες στρέμματα σήμερα».

H Πειραιώς έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την CFP Green Buildings για τη δημιουργία και την παροχή εξειδικευμένης υπηρεσίας για ανακαινίσεις κτιρίων

Τέλος, αναφέρθηκε σε μία νέα πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πελατών της για ανακαινίσεις κατοικιών και λαμβάνοντας υπόψιν τους στόχους που θέτει το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος.

Συγκεκριμένα, η Πειραιώς έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την CFP Green Buildings για τη δημιουργία και την παροχή εξειδικευμένης υπηρεσίας για ανακαινίσεις κτιρίων, με στόχο αρχικά 150 χιλιάδες υφιστάμενα ακίνητα πελατών και παραγωγή νέων δανείων 200 εκατ. ευρώ για ανακατασκευή κατοικιών στην Ελλάδα τα επόμενα 2-3 χρόνια.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum