| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα,  16/12/2024

                        
 

 

 

Γράφει ο Γεράσιμος Χιόνης στην Ναυτεμπορική 

Μια μέση απόδοση της τάξης του +13,5% εμφανίζει από τις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου έχει αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την επενδυτική ψυχολογία και έχει επαναφέρει την ελληνική αγορά σε τροχιά σύγκλισης με τις πολυπόθητες «κορυφές» των 1.502 μονάδων.

 

Τα κέρδη, άλλωστε, στον τελευταίο μήνα του 2024 ξεπερνούν το +5,4%, με την Αθήνα να μετρά 7/9 θετικές συνεδριάσεις, έχοντας ως μεγάλο «πρωταγωνιστή» τις τράπεζες, οι οποίες μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα ενισχύονται κατά σχεδόν +13%, έχοντας διευρύνει τη φετινή απόδοση του κλαδικού δείκτη σε επίπεδα άνω του +22%.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά, η οποία καταγράφει μια αθροιστική μεταβολή της τάξης των 100 μονάδων από τα χαμηλά του Νοεμβρίου (1.366 μονάδες στις 19/11), ετοιμάζεται σιγά – σιγά να αποχαιρετήσει το 4ο συνεχόμενο κερδοφόρο έτος.

Αυτό μεταφράζεται σε σωρευτική άνοδο κατά τουλάχιστον +81% από τα τέλη του 2020, καθώς και κατά τουλάχιστον +200% από τα πανδημικά χαμηλά των 484 μονάδων (16 Μαρτίου του 2020). Καθ’ όλου άσχημα, δηλαδή, για όσους αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο, να «μπουν» εγκαίρως στην αγορά και να καβαλήσουν το ανοδικό «κύμα» από τη γέννησή του.

Το «αχ» των επενδυτών

Παρ’ όλα αυτά, η φετινή χρονιά φαίνεται ότι αφήνει μια… γλυκόπικρη γεύση ή αν προτιμάται ένα «αχ». Μπορεί, λοιπόν, από τη μία πλευρά, να συμπληρώνουμε ακόμη μία χρονιά θετικών αποδόσεων, αλλά στην επενδυτική κοινότητα επικρατεί η αίσθηση του ανικανοποίητου. Κι αυτό είναι εν μέρει δικαιολογημένο, αν ρίξουμε μια ματιά τι συμβαίνει στο εξωτερικό.

Το +13,5% του Γενικού Δείκτη υπολείπεται των αντίστοιχων αποδόσεων στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα του DAX, o οποίος φιγουράρει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία υπο-αποδίδει σε σχέση με την ελληνική.

Την ίδια στιγμή, ενόσω οι αποτιμήσεις των εγχώριων εισηγμένων εξακολουθούν να «παίζουν» σε ελκυστικά επίπεδα, όντας αισθητά πιο «φθηνές» σε σχέση με τις αντίστοιχες στην Ευρώπη, οι ξένοι συνεχίζουν να… κλείνουν τα μάτια και να αγοράζουν γερμανικές ή γαλλικές μετοχές σε σαφώς πιο ακριβές τιμές. Μην ξεχνάμε ότι η αναλογία τιμή προς κέρδη -το γνωστό P/E- υπολογίζεται σε μονοψήφια επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη της Αθήνας, όπως καταδείχθηκε και σε πρόσφατο δημοσίευμα της «Ν».

Φυσικά, το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών ανήκει ακόμα στην κατηγορία των Αναδυόμενων Αγορών και όχι των Αναπτυγμένων Αγορών, εξηγεί ως έναν βαθμό αυτό το παρατεταμένο discount. Αλλά και πάλι, η δυναμική της φετινής ανόδου θα μπορούσε, πράγματι, να ήταν διαφορετική, δεδομένων των ελκυστικών αποτιμήσεων, της πολιτικής σταθερότητας, της υπεραπόδοσης της οικονομίας και του σχετικά αισιόδοξου μακροοικονομικού πλαισίου. Κι όλα αυτά σε σύγκριση με μια Ευρώπη, η οποία αναμφίβολα έχει τα προβλήματά της.

Το φινάλε του 2024

Όσον αφορά τις εναπομείνασες συνεδριάσεις του 2024, η τρέχουσα εβδομάδα είναι η τελευταία «γεμάτη» πριν τις αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Με τον ημερήσιο τζίρο, ο οποίος μέχρι στιγμής συντηρούταν με ευκολία στα επίπεδα των 130 εκατ. ευρώ (μέσος όρος Δεκεμβρίου) να αρχίζει φυσιολογικά να φθίνει και τους επενδυτές να κλείνουν σιγά – σιγά τα χαρτοφυλάκιά τους, ο Γενικός Δείκτης ευελπιστεί ότι θα λάβει ορισμένα από τα καθιερωμένα εορταστικά «δώρα».

Άλλωστε, είναι η εποχή του window dressing, του year-end-rally και του Santa-Claus-rally που υπό προϋποθέσεις μπορούν να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη ακόμη πιο κοντά προς τον στόχο των 1.502 μονάδων.

Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο επιμέρους blue chips, όπως εύστοχα παρατηρεί ο πιστοποιημένος αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης, η υπέρβαση της τιμής στην οποία πραγματοποιήθηκαν τα πρόσφατα placement, «ανακουφίζει» τους επενδυτές, οι οποίοι πίστεψαν και τοποθετήθηκαν σ’ αυτά.

«Η σταδιακή μετατροπή των λογιστικών απωλειών σε κέρδη προφανώς συνεπάγεται την τόνωση της επενδυτικής ψυχολογίας και ενδέχεται να επιφέρει διάχυση της προστιθέμενης ρευστότητας στο σύνολο του ταμπλό» εκτιμά, μεταξύ άλλων.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε την επικείμενη δημόσια πρόταση των Αράβων στην Τέρνα Ενεργειακή, η οποία θα απελευθερώσει σημαντικές ποσότητας ρευστότητας.

Η πιθανότητα για κατοχύρωση

Από την άλλη πλευρά, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της κατοχύρωσης/ρευστοποίησης των πρόσφατων κερδών. Μια συνήθεια, στην οποία συχνά – πυκνά υποκύπτουν οι εγχώριοι επενδυτές, έπειτα από ένα ανοδικό ξέσπασμα.

Ρόλο σ΄ αυτό, βεβαίως, διαδραματίζει και η τρέχουσα ομολογουμένως ασταθής χρονική περίοδος, η οποία βρίθει γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων τόσο στην Ευρώπη, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Και το ελληνικό χρηματιστήριο έχει επανειλημμένως αποδείξει την αδυναμία του να αυτονομηθεί από τις διεθνείς εξελίξεις και να χαράξει τον δικό του δρόμο, αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει εκτός των συνόρων.

Γράφει ο Γεράσιμος Χιόνης στην Ναυτεμπορική

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum