| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Λεωφόρος Αθηνών

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 08/07/22

 

 

Χ.Α.

 

Την περιμέναμε και ήλθε η αντίδραση χθες (791,35 μονάδες, +1,56%) και με τα βλέμματα σήμερα να είναι στραμμένα στη Fitch (εφόσον δεν υπάρξει κάποια αναβολή – δε θα είναι η πρώτη φορά) εννοείται πως δεν αρκεί και χρειαζόμαστε συνέχεια και ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση. Διαγραμματικά και όπως κάνουμε κάθε ημέρα, θα επαναλάβουμε πως τα πράγματα είναι πολύ οριακά, με μεγάλη ανάγκη να μη χαθούνε οι κάτι παραπάνω από σημαντικές στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα των 790 – 780 μονάδων. Στηρίξεις η απώλεια των οποίων, θα επαναλάβουμε και σήμερα, σηματοδοτεί έναν νέο κύκλο κατάρρευσης, με μεγάλα περιθώρια πτώσης, σε ένα νέο πτωτικό trend.

 
 

 

Τράπεζες

 

Από τα τελευταία ρεπορτάζ γύρω από τις τράπεζες τώρα. Για όποιον δεν τα έχει διαβάσει τώρα, ζημιές ύψους 50 δισ. ευρώ περίπου από παρελθούσες χρήσεις που συσσωρεύτηκαν στους ισολογισμούς τους λόγω της εξυγίανσης από τα κόκκινα δάνεια, προωθούν προς διαγραφή οι τράπεζες στο πλαίσιο των ετήσιων γενικών συνελεύσεων που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουλίου. 

 

Όπως αναφέρονταν σε σχετικό δημοσίευμα χθες, πρόκειται για μια τεχνική αλλά ουσιώδη διαδικασία που προετοιμάζει το έδαφος για την διανομή μερίσματος στη βάση των ανακοινώσεων που έχουν κάνει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αρχής γενομένης με την Eurobank και την Εθνική που δρομολογούν την διανομή μερίσματος το 2023 για την τρέχουσα οικονομική χρήση, ενώ Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς δρομολογούν αντίστοιχες κινήσεις για την οικονομική χρήση του επόμενου έτους. 

 

Η δυνατότητα για τον συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων με τη διαφορά που προκύπτει από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο προβλέφθηκε με διάταξη του υπουργείου Οικονομικών στα τέλη του περασμένου Μαρτίου και αφορά όλες τις εταιρείες, διευκολύνοντας την διανομή μερίσματος, αφού τις απαλλάσσει από την υποχρέωση πρώτα να κεφαλαιοποιήσουν τα σχετικά ποσά, καταβάλλοντας φόρο συγκέντρωσης ύψους 5% και εν συνεχεία να τα συμψηφίσουν με ζημιές.

 

Η διάταξη έχει εφαρμογή ειδικά στις τράπεζες που έχουν συσσωρεύσει μεγάλες ζημιές στο πλαίσιο της προσπάθειας ξεκαθαρίσματος των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια και αναμένεται να αξιοποιηθεί και από τις τέσσερις τράπεζες ενόψει της πρόθεσής τους να ανοίξουν σε συνεννόηση με τον SSM, την διανομή μερίσματος για πρώτη φορά από το 2008.

 

Η προοπτική διανομής μερίσματος προϋποθέτει την επιστροφή στην κερδοφορία και την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs), στόχο τον οποίο έχουν πετύχει ήδη δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Eurobank και η Εθνική μετά και το κλείσιμο της τιτλοποίησης Frontier II, ενώ Alpha Bank και τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να έχουν επιτύχει ανάλογη μείωση του δείκτη NPE έως τα τέλη του 2022. Συγκεκριμένα ο στόχος είναι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να έχει μειωθεί:

 

• στο 7% από 45% το 2019 για την Alpha Bank 

• στο 6,5% από 31% το 2019 για την Εθνική τράπεζα 

• στο 5,8% από 33,5% το 2019 για την Eurobank και 

• στο 9% από 49% το 2019 για την τράπεζα Πειραιώς

 

Στο πλαίσιο της τεχνικής προετοιμασίας, η Eurobank κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση που έχει οριστεί για τις 21 Ιουλίου δρομολογεί τον συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών προηγούμενων χρήσεων ύψους 13,8 δισ. ευρώ, με ποσά από το υπέρ το άρτιο και τους λογαριασμούς αποθεματικών εταιρικού νόμου, συμψηφισμός που όπως αναφέρεται στην πρόσκληση της Γ.Σ.  «δεν επηρεάζει τα ίδια και εποπτικά κεφάλαια της Εταιρείας συμμετοχών».

 

Η Alpha έχε προγραμματίσει την ετήσια τακτική γενική συνέλευση για τις 22 Ιουλίου, η οποία καλείται μεταξύ άλλων να εγκρίνει τον συμψηφισμό του λογαριασμού Αποτελέσματα εις νέον κατά το ποσό των  6,2 δισ. ευρώ με λογαριασμούς αποθεματικών. Όπως αναφέρει η Τράπεζα στην πρόσκληση των μετόχων η κίνηση  «διευκολύνει την πιθανή μελλοντική διανομή μερίσματος σύμφωνα με το πιο πρόσφατο στρατηγικό της σχέδιο».  

 

Την ίδια μέρα, δηλαδή στις 22 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη και η γενική συνέλευση της τράπεζας Πειραιώς, η οποία με την σειρά της καλείται να εγκρίνει τον  συμψηφισμό ποσού ύψους 14,5 δισ. από τον λογαριασμό «υπέρ το άρτιο» με ισόποση διαγραφή ζημιών από τον πρωτοβάθμιο λογαριασμό «υπόλοιπο ζημιών χρήσεων εις νέο», ο οποίος περιλαμβάνει συσσωρευμένες ζημιές παρελθουσών χρήσεων ύψους 14,9 δισ. ευρώ . 

 

Την αυλαία των γενικών συνελεύσεων κλείνει η Εθνική τράπεζα στις 28 Ιουλίου προτείνοντας τον συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών 15,3 δισ. ευρώ με το ειδικό αποθεματικό 5 δισ. ευρώ και του λογαριασμού από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, ποσού 10,3 δισ. ευρώ. 

 

 

 

Aegean Airlines

 

Πάμε τώρα στην Aegean Airlines. Το 2022 λοιπόν θα αποτελέσει την πρώτη κερδοφόρο χρήση για την Aegean, μετά την εκδήλωση της πανδημίας, όπως ανέφεραν, κατά τη σημερινή ετήσια γενική συνέλευση της αεροπορικής ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Γερογιάννης και ο πρόεδρος της εταιρείας Ευτύχης Βασιλάκης.

 

«Από τον Απρίλιο και μετά οι προπωλήσεις – εισπράξεις είναι μεγαλύτερες από τα αντίστοιχα μεγέθη του 2019. Αυτό δείχνει ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε μία σημαντική αύξηση του εσόδου ανά πτήση, κάτι που είναι απόλυτα απαραίτητο στο έντονα πληθωριστικό περιβάλλον με κύριο πρόβλημα για τις αεροπορικές την υπερδιπλάσια αύξηση του κόστους καυσίμων για τις αεροπορικές, σε σχέση με το 2019. Αλλά και τη σημαντική υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου» σημείωσε ο κ. Βασιλάκης. Ως εκ τούτου, όπως πρόσθεσε, η εταιρεία θα είναι σε θέση να απορροφήσει τμήμα των επιπτώσεων από την άνοδο του κόστους. Φέτος, το 2022 θα είναι η πρώτη κερδοφόρα χρήση της Aegean» δήλωσε.

 

Ο κ. Γερογιάννης είπε πως στην Aegean, φέτος, οι θετικές τάσεις άρχισαν να εμφανίζονται από τον Απρίλιο του 2022 οπότε οι πωλήσεις ξεπέρασαν αυτές του αντίστοιχου μήνα του 2019. «Η δυναμική συνεχίστηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο στη διάρκεια του οποίου μεταφέραμε 1,3 εκατ. επιβάτες. Η επιβατική κίνηση αντιστοιχεί περίπου στο 90% και άνω έναντι των επιπέδων προ της πανδημίας, διατηρείται η καλή πορεία των προκρατήσεων, ενώ υπάρχει και βελτίωση στα έσοδα ανά πτήση» ανέφερε ο CEO.

 

Από την άλλη πλευρά, όπως πρόσθεσε, η πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής πετρελαίου και η σημαντική ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο κόστος. Επιπλέον, ο πληθωρισμός και το κόστος ενέργειας και η επίδραση του στην καταναλωτική εμπιστοσύνης συμβάλουν στην δημιουργία περιβάλλοντος μεταβλητότητας.

 
 

 

Quest

 

Από την τελευταία ειδησεογραφία τώρα και την Quest. Παρά τις νέες προκλήσεις που αναδύονται στο οικονομικό περιβάλλον το 2022 ο νέος πενταετής στρατηγικός σχεδιασμός του ομίλου Quest προβλέπει διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των οργανικών μεγεθών, συνέχιση των επενδύσεων και μετρήσιμους στόχους με γνώμονα τα κριτήρια ESG.

 

Επιδιώκει μεταξύ άλλων 50% αύξηση της εγκατεστημένης πράσινης ενέργειας μέχρι το 2025 και πάνω από 6% των εσόδων του να προέρχονται από βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες την ίδια περίοδο.

 

Στην επικαιροποιημένη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του ομίλου με βάση τα κριτήρια ESG περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών CO2, προώθηση της κυκλικής οικονομίας, εξασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος που ενισχύει την ευεξία και αύξηση κατά 10% των ωρών εκπαίδευσης των εργαζομένων μέχρι το 2025. Ο όμιλος δεσμεύεται μεταξύ άλλων για στοχευμένες δράσεις διατήρησης μηδενικών περιστατικών παραβίασης δεδομένων μέχρι το 2025 ενώ συνδέει και το 15% της μεταβλητής αμοιβής (ετήσιο μπόνους) των CEO του ομίλου και των κύριων θυγατρικών με την επίδοση σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση.

 

Σημειώνεται ότι το 2021 ο όμιλος πέτυχε διψήφια αύξηση μεγεθών, με το 21% του κύκλου εργασιών να προέρχεται από πωλήσεις εκτός Ελλάδος. Ειδικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις, από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 916 εκατ. ευρώ περίπου, αυξημένες κατά 33% έναντι του 2020, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 51,3 εκατ. ευρώ με αύξηση 60%, ενώ το EBIΤDA ανέρχεται σε 64 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 34% περίπου.

 

Επίσης, όπως επισημαίνει σε μήνυμά του ο Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος Δ.Σ. Quest Συμμετοχών, το 2021, χρονιά που η Quest Συμμετοχών συμπλήρωσε 40 χρόνια από την ίδρυσή της, συμπεριλήφθηκε στις μεγαλύτερες εταιρείες του ΧΑ με την ένταξή της στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 ενώ συμπεριλήφθηκε και στις εταιρείες του δείκτη ATHEX ESG INDEX.

 

Όπως υπενθυμίζεται επίσης στην έκθεση, ο όμιλος το 2021 ολοκλήρωσε τη διαδικασία πώλησης της συμμετοχής του στην Cardlink A.E., επιτυγχάνοντας κέρδη 78,1 εκατ. ευρώ και πραγματοποίησε νέες επενδύσεις 24 εκατ. ευρώ ενώ αύξησε τους εργαζομένους του κατά 73 άτομα φθάνοντας τους 2.329. Επίσης, ο Απόστολος Γεωργαντζής, Διευθύνων Σύμβουλος Quest Συμμετοχών, σημειώνει στις δικές του παρατηρήσεις ότι ο όμιλος κατάφερε να έχει 3 εταιρείες με πωλήσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ, αύξησε τις πωλήσεις του εκτός Ελλάδος άνω των 170 εκατ. ευρώ, έχοντας και 5 εταιρείες ε κέρδη προ φόρων μεγαλύτερα των 4 εκατ. ευρώ και υλοποίησε σημαντικές επενδύσεις σχετιζόμενες κυρίως με υποδομές στον κλάδο των ταχυδρομικών υπηρεσιών, αλλά και υπηρεσιών πληροφορικής.

 

Επίσης, διένειμε στους μετόχους του κέρδη περίπου 11 εκατ. ευρώ και αποφάσισε την περαιτέρω διανομή κερδών περίπου 45 εκατ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2022.

 

Οι προοπτικές

 

Το 2022, δεδομένων των συνθηκών με την ενεργειακή κρίση αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, διαφαίνεται ότι θα είναι άλλο ένα έτος με προκλήσεις. Ο όμιλος ωστόσο διαθέτει καλή χρηματοοικονομική θέση και επαρκή ρευστότητα που του επιτρέπουν τη συνέχιση των αναπτυξιακών επενδύσεών του με ελεγχόμενο ρίσκο, ενώ η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του έχει έως τώρα αποδειχθεί, ότι του προσδίδει μεγαλύτερη αντοχή σε περιόδους κρίσεων. Ο νέος πενταετής στρατηγικός σχεδιασμός του ομίλου Quest προβλέπει ανάπτυξη, με βασική προτεραιότητα για το 2022 τη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των οργανικών μεγεθών των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων του, παράλληλα με επενδύσεις και προσέλκυση ταλέντου.

 
 

 

Δολάριο …

 

Και να κλείσουμε με ένα ενδιαφέρον στατιστικό για το δολάριο, με τον Dollar Index (που είναι ένα καλάθι του δολαρίου σε σχέση με άλλα νομίσματα) να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από το 2002, με άνοδο 49% σε σχέση με το 2008. Όλα αυτά την ώρα που το ευρώ βρίσκεται σε σχέση με το δολάριο στο χαμηλό 20ετών.

 

 
 

 
 

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 

08 Ιουλ 2022 00:00: ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ ( ΜΟΗΟ1 ΜΟΗ ) Κάτοχοι Μερίσματος

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 
 
 

Γνωστοποιήσεις συναλλαγών

 

05/07/22

 
 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

 

Παλαιτερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum