| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 02/05/23

 

Αγορά εργασίας

Έχοντας πει πως είναι καθοριστικής σημασίας για την ελληνική οικονομία να υπάρξουνε ουσιαστικές αυξήσεις των πραγματικών μισθών των εργαζομένων, κάτι το οποίο δεδομένου του πληθωρισμού σημαίνει πως πρέπει να υπάρξουνε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις των ονομαστικών μισθών. Θα θεωρήσουμε μια καλή αρχή τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας, με βάση την οποία, αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων σχεδιάζει το 75% των ελληνικών επιχειρήσεων, με την πλειοψηφία (36%) να κινείται μεταξύ 1% και 5%. Υπάρχει βέβαια κι ένα 4% που σχεδιάζει εντός του 2023 να παράσχει αύξηση μισθών κατά 16% ή και περισσότερο. Στην πλειοψηφία τους βέβαια οι ελληνικές επιχειρήσεις θεωρούν ότι οι απαιτήσεις όσων αναζητούν εργασία είναι «μη ρεαλιστικές» όσον αφορά τους μισθούς, με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν ικανά στελέχη. Αυτή άλλωστε, δηλαδή η προσέλκυση ικανών στελεχών, αποτελεί για το 72% των επιχειρήσεων και μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις της εποχής. Εντός του τρέχοντος έτους πάντως, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις σχεδιάζουν προσλήψεις, την ίδια ώρα μάλιστα που το 74% των εργαζομένων δηλώνει πως αν βρει καλύτερες μισθολογικές αποδοχές ή πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε μια ανταγωνιστική εταιρεία θα φύγει από τη δουλειά του. Αυτά είναι κάποια από τα σημερινά δεδομένα της αγοράς εργασίας όπως τα καταγράφει κάθε χρόνο η έρευνα HR Trends της Randstad για το 2023, καθώς ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια το εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα δέχεται σημαντικές, συνεχείς μεταβολές. Η έρευνα διεξήχθη από τον Δεκέμβριο 2022 έως τα τέλη Μαρτίου 2023, με τη συμμετοχή 440 στελεχών.

 

 

“Δεν ξέρω ούτε ο Μητσοτάκης αν το πιστεύει”

Συζητούσαμε τώρα εμείς την άποψη που έχουμε πως δεν είναι απίθανο η ΝΔ να επιτύχει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, πιστεύοντας πως αν και δεν είναι το πιθανότερο, υπάρχουνε αρκετές πιθανότητες. Το σχόλιο ωστόσο στελέχους της ΝΔ μας εξέπληξε. “Δεν ξέρω ούτε ο Μητσοτάκης αν το πιστεύει” μας είπε χαρακτηριστικά, φανερώνοντας πως στο εσωτερικό της ΝΔ πιστεύουνε μεν πως θα είναι πρώτο κόμμα ….. Αλλά θεωρούνε  την αυτοδυναμία πολύ δύσκολη. Μπορεί να ακούγεται γραφικό. Αλλά εμείς βάζοντας κάτω τους αριθμούς, συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως υπάρχουνε πιθανότητες.  

 

 

 

Δημοσιονομικά

Από την τελευταία ειδησεογραφία τώρα, που σίγουρα απασχολεί τη χώρα μας, ειδικά στο δρόμο της επιστροφής στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Το γερμανικό αίτημα να τεθούν αυστηροί στόχοι για τη μείωση του χρέους στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που σχεδιάζει η ΕΕ προκάλεσε αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες και άλλες μεγάλες χώρες, με τους αξιωματούχους τους να προειδοποιούν ότι θα υπονομεύσει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, επανέλαβε στις άτυπες συνεδριάσεις (Σάββατο - Παρασκευή) του Eurogroup και του Ecofin στην Στοκχόλμη το αίτημα της χώρας του για μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία, λέγοντας ότι θέλει ένα σύστημα που θα περιλαμβάνει αριθμητικές τιμές αναφοράς για αξιόπιστες μειώσεις του χρέους.

Η πρόταση της Γερμανίας

Το Βερολίνο έχει προτείνει τη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ των υπερχρεωμένων χωρών  κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως. Για τις χώρες με λιγότερο υψηλά χρέη, η ελάχιστη απαίτηση θα ήταν η μείωση του χρέους κατά 0,5% του ΑΕΠ τον χρόνο.

Η επιμονή του Λίντνερ έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε χώρες της ΕΕ, ενώ αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή τις απέρριψε ως μη συμβατές με το σχέδιο για την καθιέρωση ενός πιο ευέλικτου συστήματος προσαρμοσμένου στις ανάγκες των χωρών – μελών.

«Είναι όπως όταν ψήνεις ένα κέικ: δεν βάζει τσιμέντο σε αυτό», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις του Βερολίνου θα καταστήσουν ανέφικτη τη νέα δημοσιονομική φόρμουλα.

Όπως αναφέρονταν σε σχετικά δημοσιεύματα, το νομοσχέδιο που παρουσίασε την Τετάρτη η Κομισιόν επιδιώκει μεγάλη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δίνοντας στις χώρες την ιδιοκτησία των σχεδίων τους για τη μείωση του χρέους. Οι χώρες – μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζονται να δώσουν μάχη για τις λεπτομέρειες με στόχο να επιτευχθεί μία συμφωνία στα τέλη του 2023 ή τις αρχές του 2024.

Η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Ελιζαμπετ Σβάντεσον, η οποία προεδρεύει στο Ecofin, ήταν αισιόδοξη για την προοπτική μίας συμφωνίας. «Θα είναι εύκολη; Όχι. Θα είναι δυνατή; Ναι», είπε στους δημοσιογράφους.

Η Κομισιόν έβαλε επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες στο σχέδιό της σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει το Βερολίνο ότι θα υπάρχουν ελάχιστα στάνταρντ που θα πρέπει να πληρούν οι χώρες, όπως ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα πρέπει να είναι μικρότερος στο τέλος του τετραετούς προγράμματος προσαρμογής.

Ο Λίντνερ είπε ότι η Στοκχόλμη έχει εποικοδομητικό ρόλο στις συζητήσεις, αλλά πρόσθεσε ότι αν δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να εφαρμοστούν οι παλιοί κανόνες. 

 

 

Γαλλία Vs Γερμανία

Και σε σχέση με τα παραπάνω, από τις οικονομικές ειδήσεις που ξεχώρισαν το ΠΣΚ ήτανε φυσικά η υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας από τον οίκο Fitch. Ενδιαφέρον λοιπόν είναι το παρακάτω διάγραμμα στο οποίο απεικονίζεται ο δείκτης Χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, με την πρώτη να έχει σχεδόν διπλάσιο δείκτη, στο 111% έναντι 67% στην περίπτωση της Γερμανίας. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως από την περίοδο 2010 – 2014 που οι δύο χώρες είχανε σχεδόν το ίδιο χρέος προς πως ποσοστό του ΑΕΠ, υπάρχει σημαντική επιδείνωση του δείκτη στην περίπτωση της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας, από το περίπου 85% στο 111%, όταν η Γερμανία από το περίπου 85% σήμερα βρίσκεται στο 67%.

 
 

Πολύ ενδιαφέρουσα

Πάμε να κλείσουμε με μια διαφορετική, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα ….. Οι πισίνες λοιπόν μεγάλων διαστάσεων, οι κήποι που ποτίζονται σε καθημερινή βάση και τα πολυτελή αυτοκίνητα που πλένονται συνεχώς, αποτελούν βασικό μοχλό των κρίσεων του αστικού νερού, σύμφωνα με νέα μελέτη που απαιτεί μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Αναλυτικότερα, για τη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Sustainability και μελέτησε το Cape Town, οι ερευνητές χώρισαν τον αστικό πληθυσμό της πόλης της Αφρικής, σε πέντε κοινωνικές ομάδες και στη συνέχεια μοντελοποίησαν την κατανάλωση νερού τους.

«Παρόλο που αντιπροσωπεύουν μόνο το 1,4% και το 12,3% του συνολικού πληθυσμού, αντίστοιχα, οι ελίτ και οι ομάδες ανώτερου μεσαίου εισοδήματος χρησιμοποιούν μαζί περισσότερο από τη μισή (51%) ποσότητα του νερού που καταναλώνει ολόκληρη η πόλη», ανέφερε η έρευνα.

«Τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα και όσοι ζουν σε παράγκες, αποτελούν μαζί το 61,5% του πληθυσμού του Cape Town, αλλά καταναλώνουν μόλις το 27,3% του νερού της πόλης».

Οι συνέπειες μιας τέτοιας ανισορροπίας είναι σοβαρές, σύμφωνα με την ανάλυση.

«Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν το επιχείρημα ότι η οικιακή κατανάλωση νερού σε αστικές περιοχές με ανισότητες, όπως το Cape Town είναι πιθανό να καταστεί μη βιώσιμη ως αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης μεταξύ των προνομιούχων κοινωνικών ομάδων», ανέφερε.

«Συγκεκριμένα, η προνομιακή κατανάλωση νερού είναι μη βιώσιμη, διότι βραχυπρόθεσμα, χρησιμοποιεί δυσανάλογα το διαθέσιμο νερό για ολόκληρο τον αστικό πληθυσμό,» πρόσθεσε.

Μακροπρόθεσμα, η έκθεση περιέγραψε αυτό που αποκάλεσε προνομιακή κατανάλωση ως περιβαλλοντική απειλή για την κατάσταση των τοπικών πηγών νερού, όπως μεταδίδει το CNBC.

Η περίληψη της έκθεσης ανέφερε ότι το Cape Town, με την «εξαιρετικά άνιση μητροπολιτική του περιοχή», χρησίμευσε ως παράδειγμα για να καταδείξει πώς η μη βιώσιμη χρήση νερού από την ελίτ μπορεί να επιδεινώσει τις αστικά υδάτινες κρίσεις τουλάχιστον όσο η κλιματική αλλαγή ή η πληθυσμιακή αύξηση.

Ως εκ τούτου, η μελέτη προτείνει μια νέα προσέγγιση για τη διατήρηση των υδάτινων πόρων, που επικεντρώνεται στην «αλλαγή των προνομιούχων τρόπων ζωής, τον περιορισμό της χρήσης του νερού για ανέσεις και την αναδιανομή του εισοδήματος και των υδάτινων πόρων πιο ισότιμα».

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 2 δισ. άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες πόσιμου νερού το 2020.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum