| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 02/09/22

 

 

Κρίση

 

Θα ξεκινήσουμε με μια έκθεση που καλό θα είναι κανείς να τη λάβει υπόψη, με την κατάσταση παγκοσμίως να είναι πραγματικά δραματική και να φαίνεται πως τα πράγματα θα γίνουνε ακόμη χειρότερα. Συγκεκριμένα λοιπόν, ο πόλεμος στην Ουκρανία «έριξε λάδι στη φωτιά» των τιμών των τροφίμων που είχαν ήδη πάρει την ανιούσα πριν από τη ρωσική εισβολή και είναι πιθανόν να αυξηθούν περαιτέρω συνολικά κατά ακόμη 8,5% μέχρι το 2027. Συγκεκριμένα, στην απαισιόδοξη αυτή προειδοποίηση προέβη την Τρίτη ο ΟΗΕ διά στόματος του Αρίφ Χουσαΐν, στελέχους του παγκόσμιου επισιτιστικού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, που υπογράμμισε πως ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης «δεν σχετίζεται με την έλλειψη ή ανεπάρκεια τροφίμων, αλλά με το ότι οι τιμές των τροφίμων καθίστανται απρόσιτες για μια σημαντική μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού». Προειδοποίησε, ωστόσο, πως η κρίση μπορεί να μετασχηματιστεί σε κρίση έλλειψης τροφίμων αν δεν αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ανεπάρκειας λιπασμάτων.

 

Η Ουκρανία

 

Μιλώντας στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επικαλέστηκε τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν τον Ιούλιο κατά 13% υψηλότερες σε σύγκριση με εκείνες την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Οπως υπογράμμισε, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, καθώς η Ουκρανία είναι μια από τις σημαντικότερες χώρες στον κόσμο στις εξαγωγές σιτηρών, λιπασμάτων και ηλιελαίου. Παράλληλα με τις τιμές των τροφίμων, όμως, αυξάνονται και οι τιμές των λιπασμάτων τροφοδοτώντας νέα ανοδική πορεία στις τιμές των τροφίμων που περνούν στους καταναλωτές. Αιτία είναι κυρίως η απουσία των ρωσικών εξαγωγών από την παγκόσμια αγορά, καθώς η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 14% των παγκόσμιων εξαγωγών λιπασμάτων. Η ανεπάρκεια λιπασμάτων έχει, άλλωστε, μειώσει και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

 

Εξίσου ανησυχητικές είναι οι επισημάνσεις της Μάρι Παντζέστου, γενικής διευθύντριας του τμήματος αναπτυξιακής πολιτικής και συνεργασιών της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μιλώντας στο ίδιο δίκτυο, η κ. Παντζέστου τόνισε πως η εκτόξευση των τιμών των τροφίμων και των λιπασμάτων, σε συνδυασμό με τις ιλιγγιώδεις τιμές της ενέργειας αλλά και με το έμφραγμα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, υπονομεύουν τη δυνατότητα της Παγκόσμιας Τράπεζας να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες για χρηματοδότηση της παραγωγής τροφίμων, καθώς η παραγωγή τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στην επόμενη διετία. Κατέληξε και πάλι στην ίδια προειδοποίηση, ότι η αυξανόμενη αβεβαιότητα μάλλον θα διατηρήσει τις τιμές των τροφίμων σε πολύ υψηλά επίπεδα και πέραν του 2024. Εξαιρετικά ανησυχητικοί είναι, άλλωστε, οι υπολογισμοί του ΟΗΕ, που εκτιμά πως ο αριθμός των ανθρώπων σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από επισιτιστικής απόψεως, δηλαδή στα πρόθυρα της πείνας, έχει αυξηθεί σημαντικά από τα 135 εκατoμμύρια άτομα στα οποία ανερχόταν το 2019 στα 345 εκατομμύρια σήμερα.

 

Ακραίες καιρικές συνθήκες

 

Στο μεταξύ, πρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας στην παγκόσμια αγορά τροφίμων είναι οι ακραίες καιρικές συνθήκες, ο καύσωνας και η ξηρασία αλλά και οι πλημμύρες που έπληξαν την Κίνα μέσα στο καλοκαίρι. Η Κίνα είναι η πρώτη στον κόσμο δύναμη σε παραγωγή σιτηρών, αλλά οι ακραίες αυτές καιρικές συνθήκες έχουν πλήξει την αγροτική της παραγωγή τους τελευταίους μήνες. Προ ημερών η δεύτερη οικονομία στον κόσμο κήρυξε για πρώτη φορά τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω ξηρασίας, καθώς οι κεντρικές και νότιες επαρχίες της υπέφεραν επί εβδομάδας από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, που σε αρκετές πόλεις υπερέβησαν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι ακραίες θερμοκρασίες εμπόδισαν την παραγωγή και σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα στους εκτροφείς ζώων.

 

Οπως τόνισε ο Μπρούνο Καράσκο, γενικός διευθυντής του τμήματος βιώσιμης ανάπτυξης και κλιματικής αλλαγής στην Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα, «η παραγωγή του ρυζιού είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις μεταβολές της θερμοκρασίας». Ο ίδιος εξήγησε πως συνολικά η παραγωγή τροφίμων στην ευρύτερη περιοχή Ασίας – Ειρηνικού σε ποσοστό 60% εξαρτάται από την άρδευση μέσω της βροχής.

 
 

 

Αξίζει πραγματικά να διαβάσει κανείς αυτήν την έκθεση

 

Και αφού πιάσαμε τα ευχάριστα, ας συνεχίσουμε …. Πραγματικά λοιπόν αξίζει να διαβάσει τα όσα έγραφε χθες ο Guardian, σημειώνοντας πως μιλάμε για μια χώρα όπως η Βρετανία. Δραματικές λοιπόν είναι οι προβλέψεις για τη μείωση του βιοτικού επιπέδου στη Βρετανία. Κάνοντας λόγο για μια «χειμερινή ανθρωπιστική κρίση», ειδικοί προειδοποιούν ότι η ζωή στα κρύα σπίτια θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, επηρεάζοντας τα πνευμόνια και την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, οδηγώντας μαθηματικά και σε θανάτους.

 

Αν ο/η επόμενος/η πρωθυπουργός της χώρας δεν περιορίσει το αυξημένο κόστος καυσίμων, τότε τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν μια σειρά αναπνευστικών ασθενειών με μακροχρόνιες επιπτώσεις, σύμφωνα με μελέτη του σερ Μάικλ Μάρμοτ (Michael Marmot), επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Ισότητα στην Υγεία του University College London, και του καθηγητή Ίαν Σίνχα (Ian Sinha), ειδικού συμβούλου για αναπνευστικά ζητήματα στο νοσοκομείο Παίδων Alder Hey του Λίβερπουλ.

 

Οι δύο ερευνητές προειδοποιούν ότι η ζωή σε ένα κρύο σπίτι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα πνευμόνια των παιδιών, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), εμφύσημα και βρογχίτιδα στην ενήλικη ζωή.

 

Προσθέτουν ότι θα επηρεαστεί η ανάπτυξη εκατομμυρίων παιδιών που θα ταλαιπωρούνται από προβλήματα στα πνευμόνια και «τοξικό στρες» που θα επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. 

 

Ο παράγοντας του στρες θα επηρεάσει μικρούς και μεγάλους. «Αν ανησυχούμε συνεχώς για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα, έχουμε αυξημένο στρες, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, τα αγγεία του αίματος και το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν πριν την ώρα τους», σημειώνει ο Μάρμοτ.

 

Κρίση χειρότερη από αυτή του κορωνοϊού

 

Παράλληλα, λόγω της «κρίσης του κρύου» – όπως την αποκαλούν – θα αυξηθούν οι εκπαιδευτικές ανισότητες, καθώς τα παιδιά θα δυσκολεύονται να κάνουν τα μαθήματά τους μέσα στα παγωμένα σπίτια τους.

 

«Δεν γίνεται η Βρετανία του 21ου αιώνα να έχει τόσους πολλούς πολίτες σε κατάσταση ενεργειακής επισφάλειας. Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει τώρα. Είναι φανερό ότι αντιμετωπίζουμε μια σημαίνουσα ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε σε υψηλούς τόνους ο Μάρμοτ.

 

Ο Σίνχα προειδοποίησε τους γονείς να μην τυλίγουν με πολλές στρώσεις ρούχων τα μωρά τους και να μην κοιμούνται στα ίδια κρεβάτια.

 

 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η υγρασία συνεισφέρει στο 15% των νέων περιστατικών παιδικού άσθματος στην Ευρώπη. Για τα παιδιά που έχουν άσθμα, η λειτουργία των πνευμόνων επιδεινώνεται όταν η θερμοκρασία σε εσωτερικό χώρο πέφτει κάτω από τους 9 βαθμούς Κελσίου.

 

Η Κλερ Μπάμπρα (Clare Bambra), καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, ανέφερε ότι η κρίση του κόστους ζωής απειλεί να εξελιχθεί σε δημόσια υγειονομική κρίση που θα ξεπεράσει σε βαρύτητα αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

 

 

Εντυπωσιακό

 

Και συνεχίζοντας με τη Βρετανία. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως με βάση πρόσφατη έκθεση του Think Tank Resolution Foundation, η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου εδώ και έναν αιώνα. Ένα τυπικό νοικοκυριό χάνει 3.000 λίρες σε πραγματικό εισόδημα μέσα σε δύο χρόνια, ο πληθωρισμός φτάνει το 15% για τα ασθενέστερα νοικοκυριά και η κρίση του κόστους ζωής προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι το 2024.

 

Το Resolution Foundation προβλέπει ότι 3 εκατομμύρια Βρετανοί θα βυθιστούν στην απόλυτη φτώχεια, φτάνοντας συνολικά τα 45 εκατ. άτομα έως τον Ιανουάριο του 2023. Η παιδική φτώχεια θα φτάσει το υψηλότερό της επίπεδο από τη δεκαετία του 1990.

 

«Θα υπάρξει πληθώρα θανάτων ανάμεσα στα παιδιά, των οποίων οι οικογένειες θα αναγκάζονται να μην μπορούν να έχουν θέρμανση στο σπίτι τους. Είναι πολύ επικίνδυνο», σημειώνει ο πρόεδρος της Βρετανικής Παιδιατρικής Αναπνευστικής Κοινότητας, δρ. Σάιμον Λάνγκτον – Χιούερ.

 
 

 

Στο δρόμο του Κιμ Γιονγκ Ουν

 

Και κλείσουμε λοιπόν με μια διαφορετική είδηση κάνοντας και το δεικτικό μας σχόλιο. Σε καρδιακή λοιπόν προσβολή μετά από κατανάλωση βαλεριάνας αποδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης τον θάνατο του Ραβίλ Μαγκάνοφ, προέδρου της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil, ο οποίος έπεσε από το παράθυρο του 6ο ορόφου νοσοκομείου στη Μόσχα.

 

Το πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε ότι ο Μαγκάνοφ αυτοκτόνησε, επικαλούμενο αξιωματούχο της αστυνομίας με γνώση του θέματος, χωρίς να αναφέρει το όνομά του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο 67χρονος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο μετά από καρδιακή προσβολή, ενώ έπαιρνε και αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

 

Όσον αφορά τις συνθήκες του θανάτου του επικεφαλής της Lukoil, η Daily Mail επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δεν βρέθηκε σημείωμα αυτοκτονίας και δεν υπήρχαν κάμερες ασφαλείας στο σημείο που έπεσε.

 

Ο Μαγκάνοφ εργαζόταν στη Lukoil από το 1993, λίγο μετά την ίδρυσή της, επιβλέποντας τις διαδικασίες διύλισης, παραγωγής, έρευνας και εκμετάλλευσης, και το 2020 ανέλαβε πρόεδρος της εταιρείας.

 

Και κλείνοντας να πούμε το καρφί μας …. Εμπρός λοιπόν στο δρόμο που χάραξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν και όποιος κατάλαβε – κατάλαβε ….

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum