| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 02/11/23

 

Τι μέλλον έχει μια τέτοια χώρα;

Με τη χώρα να αντιμετωπίζει ήδη ένα τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, έχοντας πάρα πολλές φορές σταθεί στη σοβαρότητα του προβλήματος και τις επιπτώσεις, ανάμεσα σε άλλα, στην ελληνική οικονομία. Εξαιρετικά δυσάρεστα είναι τα συμπεράσματα της παρακάτω έρευνας, επαναλαμβάνοντας πως μια χώρα και η οικονομία της δε μπορεί να έχει μέλλον χωρίς πληθυσμό από πίσω:

Δύο στους τρεις νέους Έλληνες λοιπόν δηλώνουν απαισιόδοξοι σχετικά με το μέλλον της χώρας και δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης στο κατεστημένο και τους θεσμούς εν γένει. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του Allianz Foundation, η οποία καταλήγει επίσης ότι οι νέοι θεωρούν πως η οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια, η δίκαιη και φιλική κοινωνία και οι ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί είναι βασικές προϋποθέσεις για μια ποιοτική ζωή και για ένα μέλλον με ευημερία.

Συνολικά, βάσει των δημοσκοπήσεων σε έξι χώρες -Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο- επικρατεί βαθιά αίσθηση ανησυχίας για το μέλλον: 8 στους 10 αμφισβητούν ανοιχτά το εάν η γενιά τους πρέπει να κάνει παιδιά, καθώς αναμένουν ότι οι κοινωνίες θα γίνουν λιγότερο βιώσιμες στα επόμενα χρόνια. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 75%.

«Η πλειοψηφία των νέων αισθάνονται ότι οι κοινωνίες τους γίνονται λιγότερο ισότιμες, λιγότερο ασφαλείς και περισσότερο διχασμένες, και διεκδικούν τον λόγο στον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις συμφωνούν απόλυτα ότι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα θα έπρεπε να είναι το θεμέλιο για τις μελλοντικές κοινωνίες και δίνουν μεγάλη προτεραιότητα στους ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς. Επίσης, οι νεαροί Έλληνες ανησυχούν για τα fake news και τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης, αλλά και για τη διάβρωση του συστήματος δικαιοσύνης», σχολίασε χαρακτηριστικά ο   Δρ. Simon Morris-Lange, Επικεφαλής της Έρευνας στο Allianz Foundation.

Οι προτεραιότητες για το μέλλον των Ελλήνων

Οι νέοι ενήλικες στην Ελλάδα εκφράζουν πιο εμφατικές προτεραιότητες από ό,τι οι νέοι ενήλικες στις άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, εστιάζοντας στη φιλικότητα προς τα παιδιά, στις ευκαιρίες για υψηλόμισθες θέσεις εργασίας και στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη ως απαραίτητες για την καθημερινή διαβίωση και την οικονομική βιωσιμότητα. Θεωρούν επίσης ότι η φιλικότητα προς το κλίμα και η χαμηλή ανισότητα είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον στο οποίο θέλουν να ζήσουν.

Έλλειψη εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς

Στην Ελλάδα, οι νέοι έχουν πολύ χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης, με μόλις το ένα τρίτο (σε αντίθεση με το 45% κατά μέσο όρο) να πιστεύει ότι η κυβέρνησή τους θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην επίλυση κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων. Αυτή η πεποίθηση έχει οδηγήσει πολλούς από τους νέους να συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες, περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Συν τοις άλλοις, το 38% δείχνει πολύ μεγάλη δυσπιστία στους πολιτικούς (σε σύγκριση με το 20% κατά μέσο όρο σε σύνολο χωρών) και ένα εντυπωσιακό 58% είναι απόλυτα πεπεισμένο ότι τα μέσα ενημέρωσης προωθούν και εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα αντί να καταγράφουν και να παρουσιάζουν τα γεγονότα.

Επίσης, οι νέοι Έλληνες φαίνεται να είναι προνοητικοί απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα και τα εργασιακά ζητήματα, με μεγαλύτερο ποσοστό από τους συνομηλίκους τους στις υπόλοιπες χώρες να αναλαμβάνουν ατομικές δράσεις, όπως η προσαρμογή της χρήσης ή κατανάλωσης ενέργειας, η υπεράσπιση εργασιακών θεμάτων (58% έναντι 44% κατά μέσο όρο) ή ακόμη και η επιλογή ή η αλλαγή του χώρου εργασίας τους για ηθικούς λόγους (37% έναντι 22% κατά μέσο όρο). Η δωρεά χρημάτων ή αγαθών (78%) και το μποϊκοτάζ κοινωνικά και περιβαλλοντικά ανεύθυνων προϊόντων (54%) συναντώνται επίσης πιο τακτικά στην Ελλάδα από ό,τι στο σύνολο του δείγματος (63% και 45%, αντίστοιχα).

 
 

Περίπου αυτά τα ποσοστά θα δίναμε …

Ενισχυμένη κατά μία μονάδα εμφανίζεται η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse, σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Σεπτεμβρίου ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί κατά δύο μονάδες. Ενισχυμένο κατά δύο μονάδες εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ και κατά μία μονάδα το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ ανεβάζει τα ποσοστά της από το 32,5% της προηγούμενης μέτρησης στο 33,5% σήμερα, καταγράφοντας διαφορά 18,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που χάνει δύο μονάδες και πέφτει από το 17% στο 15%.Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 12% (από 10,5%), εισπράττοντας μέρος της φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν το ΚΚΕ στο 8,5% (από 7,5%), η Ελληνική Λύση με 4,5% και από 3% εισπράττουν «Σπαρτιάτες» και Νίκη. Η Πλεύση Ελευθερία, συγκεντρώνει ποσοστό 2,5%.

Η ακρίβεια και οι αυξήσεις των τιμών», σύμφωνα με την δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, εξακολουθoύν να είναι πρώτα στις ανησυχίες των πολιτών με το 63% να απαντά ότι είναι θέματα που τους απασχολεί «πολύ», το 23% να απαντά «αρκετά» και το 9% «μέτρια». Μόλις το 2% των ερωτηθέντων απαντά ότι η ακρίβεια απασχολεί «λίγο, ελάχιστα έως καθόλου».

Σχετικά το με το ενδιαφέρον για εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, το 45% των ερωτηθέντων που  δηλώνουν ψηφοφόροι του κόμματος  απάντησαν ότι τις παρακολουθούν με ενδιαφέρον, το 25% με προβληματισμό, το 11% ουδέτερα, το 11% με ικανοποίηση και μόλις το 5% αδιάφορα..

Για να είμαστε ειλικρινείς αν μας ρωτούσαμε, περίπου αυτά τα ποσοστά θα σας δίναμε, με ένα Σύριζα που φανερά αδυνατεί να ανεβάσει ποσοστά και δεν πιστεύουμε πως μπορεί να αλλάξει αυτό, με τον κ. Κασσελάκη στην ηγεσία …..

 
 

Είπαμε … μετά τις ευρωεκλογές

Συνεχίζοντας με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση και τα ποσοστά του Σύριζα …. Όσον αφορά τις πρόσφατες εσωκομματικές ενέργειες και τις πρωτοβουλίες του Στέφανου Κασσελάκη, το 58%  τις κρίνει αρνητικά (36% σίγουρα αρνητικά και 22% μάλλον αρνητικά), ενώ θετικά τις κρίνει το 25% ( 18% μάλλον θετικά και 7% θετικά). Το 17% δηλώνει ότι δεν απαντά ή δεν έχει άποψη.

Το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό το να δημιουργηθεί νέο κόμμα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή τώρα τα παραπάνω, μερικές σκέψεις μας και ένα σενάριο που έχουμε στο μυαλό μας … Διάσπαση του Σύριζα δε θα έχουμε, ακόμη και αν κάποια ιστορικά στελέχη αποχωρήσουνε …. Το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος θα γίνεται όλο και πιο βαρύ για τον κ. Κασσελάκη. Θα πάμε στις εκλογές του επόμενου καλοκαιριού όπου ο Σύριζα θα πάρει πολύ χαμηλά ποσοστά, 13 με 15%. Και μετά θα τεθεί θέμα απομάκρυνσης και θα απομακρυνθεί από το Σύριζα ο κ. Κασσελάκης. Αν και κανείς δε μπορεί φυσικά να τα ξέρει αυτά, αλλά πλέον τα παραπάνω τα θεωρούμε ένα πιθανό σενάριο….

 

 

Απαράδεκτη κόντρα …..

Τώρα για την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των επίσημων, ανεξάρτητων κρατικών φορέων και την κυβέρνηση για το ζήτημα της ακρίβειας και τους ελέγχους στην αγορά. Αποδεικνύονται δύο πράγματα. Αρχικά γιατί η χώρα μας, με βάση τα επίσημα στοιχεία, έχει έναν από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στα τρόφιμα στην Ε.Ε.. Δεύτερον, μας δικαιώνει σε αυτό που συνεχώς φωνάζαμε … Πως ένα κράτος δεν είναι να κάνει διαπιστώσεις. Αλλά να παίρνει μέτρα. Και βλέποντας τα όσα γίνονται τελευταία, νιώθουμε δικαιωμένοι που είχαμε εκφράσει αυτήν την άποψη.

 
 

Κλιματική αλλαγή ….

Να κλείσουμε με ένα διαφορετικό θέμα. Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή τις επιπτώσεις της οποίας ήδη ζούμε, με όλες τις ενδείξεις πως τα πράγματα θα επιδεινωθούνε και άλλο τα επόμενα χρόνια. Ο φετινός λοιπόν Οκτώβριος είναι ο θερμότερος από το 2010 και μετά, με εξαίρεση τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, με βάση το δίκτυο 51 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Οκτώβριο, η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Ο φετινός Οκτώβριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας. Στη Μακεδονία και τη Θράκη καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται 3,5 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Εξαιρετικά θερμός ήταν και για τη Θεσσαλία (+2,8 °C), τη Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο, τα Επτάνησα, τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο (+2,7 °C).

Για τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο δεύτερος πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια και για την Κρήτη, ο τρίτος πιο θερμός. Το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα εκδηλώθηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 6-9 °C.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,9 °C, με 25 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στη Θεσσαλονίκη, 27 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +2,9 ?C πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στη Λευκάδα παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (31 ημέρες) και ακολουθούν τα Ιωάννινα και η Ηγουμενίτσα με 29 ημέρες. Η μεγαλύτερη απόκλιση μέσης μηνιαίας μέγιστης θερμοκρασίας σημειώθηκε στην Ορεστιάδα με +4,9 °C και στη δεύτερη θέση της κατάταξης βρέθηκε η Λήμνος με +3,9 °C.

Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός απουσίας αρνητικών τιμών θερμοκρασίας σε όλους τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ακόμη και στους ορεινούς σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum