| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 02/12/21

 

 

Είπαμε … εκεί πάμε

 

Εμείς σας έχουμε πει αρκετές ημέρες τώρα για το που πάει το πράγμα. Το είχαμε αναφέρει και χθες, με φόντο τις εξελίξεις στη Γερμανία ….. Και όλα δείχνουνε πως μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες, ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός σε όλη την Ε.Ε. …..

 

Είναι χαρακτηριστικό λοιπόν … πως είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ένωση «να σκεφτεί» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με θέμα την εξέλιξη της πανδημίας και την εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση ανήκει στα κράτη μέλη. «Είναι μία συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει» στην ΕΕ, είπε.

 
 

 

Συμφωνούμε …… Αλλά….

 

Τώρα στο ερώτημα αν συμφωνούμε με αυτήν την εξέλιξη. Την απάντηση την ξέρετε …. Πως συμφωνούμε 100% με τον εμβολιασμό πάνω από μια ηλικία …. Χωρίς φυσικά να ξέρουμε τι θα αποφασίσει η Ε.Ε. ….. Δε θα πηγαίναμε απευθείας στον υποχρεωτικό εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού. Για να είμαστε ειλικρινείς, το θεωρούμε λίγο ακραίο. Θα πηγαίναμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων είναι άνω των 55-60 ετών ….. Και αν δε λειτουργήσει ή έχουμε νέα δεδομένα με την πανδημία (μεταλλάξεις κτλ), βλέπουμε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ηλικιών, ως πάντως έσχατη λύση ….

 
 

 

Θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές

 

Για ένα πράγμα πάντως είμαστε σίγουροι ….. Ότι με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές σε αυτή τη χώρα. Υπάρχει τόσο τρέλα και υπερβολή (για να μην εκφραστούμε χειρότερα) που το εγγυάται αυτό ….. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη ακούμε πάρα πολύ κόσμο που δηλώνει πως δεν εμβολιάζεται ….κτλ …. Κτλ …. Θα ζήσουμε λοιπόν μεγάλες στιγμές ….

 

Κάτι σαν αυτές που ζήσαμε για χρόνια με το αντιμνημόνιο …. Πάντως ότι θα διχάζονταν και πάλι αυτή η κοινωνία. Και ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που πιστεύει πως κάνει επανάσταση που δεν εμβολιάζεται …. Αυτό πραγματικά μας ξεπερνάει …. Αλλά πραγματικά μας ξεπερνάει … Άντε να δούμε τι άλλο θα ζήσουμε  ……

 
 

 

Μην το περνάμε έτσι στα ψιλά

 

Στα της οικονομίας τώρα. Σχετικά αρκετά πριν ξεκινήσει η ιστορία με τον πληθωρισμό, είχαμε προειδοποιήσει για αυτό που έρχονταν … Και εν συντομία θα πούμε, πως μόνο στα ψιλά δε θα πρέπει να περάσουμε τη δήλωση του προέδρου της FED ότι έχει έλθει η ώρα να σταματήσει να μιλάει για «προσωρινό πληθωρισμό». Δυστυχώς λοιπόν υπάρχουνε ενδείξεις πως θα μείνουμε σε καθεστώς υψηλού πληθωρισμού για πάρα πολύ καιρό, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ελληνική κοινωνία ….. Μια κατάσταση που σίγουρα θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και στην κυβέρνηση ….

 
 

 

Πολύ σωστά

 

Και θα κλείσουμε με ένα ενδιαφέρον άρθρο που έγραψε ο κ. Δημήτρης Στεργίου στον Οικονομικό Ταχυδρόμο …. Πράγματα πολύ σωστά, σε σχέση και με τα όσα πολύ συχνά γράφουμε για τα διαρθρωτικά προβλήματα μιας επί της ουσίας βαθειάς άρρωστης ελληνικής οικονομίας, παρά τις όποιες προσδοκίες για ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια  ….

Αξίζει λοιπόν κανείς να διαβάσει τα όσα έγραψε ο κ. Στεργίου:

 

Ένας Έλληνας «τρέφει»… δύο επί 60 χρόνια συνεχώς!

 

Έντονες με εκκωφαντικά μηνύματα είναι, πέρα από τις γνωστές εφιαλτικές εξελίξεις του δημογραφικού, οι διαπιστώσεις που προκύπτουν από την εξέταση των στοιχείων των απογραφών μετά το 1961 και για την απασχόληση ή μη στην Ελλάδα. Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι συνεχώς και επί 60 χρόνια ένας Έλληνας απασχολούμενος και συνταξιούχους «τρέφει» δύο που δεν εργάζονται και δεν έχουν εισοδήματα. Επίσης, από την ειδικότερη σύνθεση του πληθυσμού επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις -άμεσες και απώτερες- της πορείας των βασικών δημογραφικών εξελίξεων στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

 

Από την παρούσα έρευνα προκύπτει ότι αυτές οι επιπτώσεις είναι ήδη πολύ έντονες και θα γίνουν εντονότερες καθώς θεωρείται πια ως δεδομένη η μείωση του πληθυσμού και η γήρανσή του σήμερα και τις αμέσως επόμενες δεκαετίες, ακόμα κι αν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, στο πλαίσιο, εκτός των άλλων, και μιας ενεργής δημογραφικής πολιτικής, τα οποία θα αλλάξουν προοδευτικά τους βασικούς δημογραφικούς δείκτες και τις ηλικιακές δομές και θα αμβλύνουν κάπως το μείζον αυτό εθνικό και οικονομικό πρόβλημα.

 

Τα στοιχεία των παρατιθέμενων πινάκων που κατάρτισα με βάση αντίστοιχα στοιχεία των απογραφών και της ΕΛΣΤΑΤ είναι εύγλωττα. Απλώς, θα αρκεστώ στην παρουσίαση στη συνέχεια των κυριότερων διαπιστώσεων.

 

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που παρουσιάζουν τη σύνθεση του πληθυσμού ανά κατηγορίες απασχόλησης (οικονομικώς ενεργός και οικονομικώς μη ενεργός) προκύπτουν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:

 

Πρώτον, ο ελληνικός πληθυσμός που «κάθεται» (μη ενεργός και άνεργοι) αντιπροσωπεύει σήμερα το 70% περίπου του πληθυσμού, έναντι 60% περίπου το 1961.
 

Δεύτερον, οι απασχολούμενοι αποτελούν το 35,3% του πληθυσμού, έναντι 37,2% το 1961, οι συνταξιούχοι αυξάνονται και πληθύνονται καθώς αποτελούν το 27,9%, έναντι μόνο 7,8% το 1961.

 

Επίσης, ο μαθητικός και φοιτητικός κυρίως πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς καθώς αποτελεί το 17,4% του συνολικού πληθυσμού, έναντι μόνο 8,4% το 1961 (σημειώνεται ότι το 1961 οι φοιτητές ανέρχονταν μόνο σε 30.000!), οι άνεργοι το 7,2%, έναντι 2,8% το 1961 και οι απασχολούμενοι και οι συνταξιούχοι που τρέφουν όλους τους υπόλοιπους το 58,9% έναντι 45% το 1961.

 

Τρίτον, σε κάθε έναν απασχολούμενο και συνταξιούχο αντιστοιχούν περίπου δύο από τον συνολικό πληθυσμό και πάνω από έναν που «κάθεται». Δηλαδή, εκείνοι που εξασφαλίζουν εισόδημα για τα νοικοκυριά είναι περίπου ίσιοι με εκείνους που «κάθονται»!

 

Τέταρτον, η συμφορά για τη σημερινή και την αυριανή κατάσταση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος προκύπτει από τη σχέση απασχολούμενων προς συνταξιούχους. Σήμερα η σχέση αυτή είναι 1:1,5, έναντι 1: 4,8 το 1961!

 

Πέμπτον, επίσης, σε κάθε μαθητή και φοιτητή αντιστοιχούν δύο απασχολούμενοι, έναντι 4,3 το 1961 και 1,4 συνταξιούχοι, έναντι 0,9 το 1961. Δηλαδή, οι απασχολούμενοι είναι δύο φορές περισσότεροι από τους φοιτητές και οι συνταξιούχοι 1,4 φορές, έναντι 4,3 (φορές) και 0,9 (φορές) το 1961 αντίστοιχα. Δηλαδή, θα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι σήμερα «ταίζουν» τους μαθητές και τους φοιτητές οι απασχολούμενοι και οι συνταξιούχοι συμμετέχοντας κατά ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με το 1961.

 

 

 

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum