| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 02/12/22

 

 

Κάτι πρέπει να κάνουνε οι τράπεζες

 

Τώρα με αφορμή την όλη συζήτηση που υπάρχει για την αύξηση του κόστους δανεισμού, λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Ασχέτως των συζητήσεων που υπάρχουνε με την κυβέρνηση. Θεωρούμε πως πρέπει άμεσα οι τράπεζες να κάνουν κάτι από μόνες τους. Όπως είχαμε ξαναγράψει, δεν είναι δυνατόν να φτάνει κάποιος να πληρώνει για δάνειο πρώτης κατοικίας 5,5 και 5,8%, επιτόκιο που το συναντάει κανείς σε προσωπικά δάνεια και όχι επαναλαμβάνουμε δάνεια πρώτης κατοικίας. Γενικά, θα πρέπει οι τράπεζες να μειώσουνε το spread των δανείων, παίρνοντας, έστω ένα μέρος (σε βαθμό βέβαια δίκαιο και για αυτές), της τελευταίας αύξησης των επιτοκίων. Διαφορετικά πολύ φοβούμαστε πως υπάρχει κίνδυνος αύξησης των κόκκινων δανείων, όσο και αν η όλη κατάσταση αυτή τη στιγμή φαίνεται απόλυτα ελεγχόμενη.

 
 

 

Εμείς βλέπουμε και μια μικρή αύξηση

 

Πολύ ενδιαφέροντα σε αυτό το σημείο βρήκαμε τα όσα αναφέρει η Alpha Bank σε μια από τις τελευταίες τις αναλύσεις για την αγορά εργασίας, σχολιάζοντας πως η περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας θα είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Προτού δούμε τα όσα αναφέρει η Alpha Bank στην ανάλυση της. Εμείς θα πούμε πως δίνουνε αυξημένες πιθανότητες όχι μόνο η ανεργία να μην αποκλιμακωθεί άλλο, τους επόμενους μήνες και το 2023. Αλλά ενδεχομένως και να αυξηθεί λίγο, αν και σε καμία περίπτωση δεν αναφερόμαστε σε καταστάσεις ανάλογες με αυτές της εποχής της μεγάλης ελληνικής κρίσης. Επαναλαμβάνουμε πως αναφερόμαστε σε μια μικρή αύξηση της ανεργίας, σε μια χρονιά, που ανάμεσα σε άλλα θα είναι και εκλογική, με 90-95%, διπλές εκλογές και ανοιχτά όλα τα σενάρια.  

 

Τώρα στα όσα αναφέρει η Alpha Bank στην ανάλυση της:

 

Ολοένα και πιο δυσχερής θα γίνεται η περαιτέρω αποκλιμάκωση του ποσοστού της ανεργίας, καθώς θα προσεγγίζεται το λεγόμενο «φυσικό ποσοστό ανεργίας», το οποίο στην Ελλάδα εκτιμάται στο 8,9% για το 2023, επισημαίνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

 

Το «φυσικό ποσοστό ανεργίας» αντιπροσωπεύει το ύψος της διαρθρωτικής ανεργίας και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας (επικεφαλής ο οικονομολόγος Παναγιώτης Καπόπουλος), η αποκλιμάκωσή του προϋποθέτει την αντιμετώπιση του προβλήματος των αναντιστοιχιών μεταξύ των προσφερομένων και των ζητουμένων δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας. Η αναντιστοιχία αυτή, συνεχίζουν, αντανακλάται στη χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό δείκτη δεξιοτήτων το 2020.

 

Το πρόβλημα αυτό αντανακλάται άλλωστε και στην αύξηση των κενών θέσεων εργασίας, που καταγράφουν ρεκόρ. Για τον λόγο αυτό η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητη η σύνδεση της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας και η υλοποίηση επενδύσεων σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης. Η ανάλυση της Alpha Bank επισημαίνει ότι το ποσοστό της ανεργίας, που υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 11,8% από 12,1% τον Αύγουστο και 13,3% τον Σεπτέμβριο του 2021, διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών (Μάρτιος 2010: 11,8%).

 

Η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα είναι αξιοσημείωτη, σχολιάζουν οι αναλυτές, καθώς αν λάβουμε ως αφετηρία το ποσοστό της ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2019 (17%), δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, η μείωση που έχει επιτευχθεί είναι της τάξης των 5,2 ποσοστιαίων μονάδων. Επιπλέον, ενώ η χώρα μας πριν από την πανδημική κρίση είχε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.-27, πλέον η Ισπανία κατέχει το υψηλότερο ποσοστό (12,7%). Ωστόσο, η Ελλάδα και η Ισπανία είναι τα μόνα κράτη-μέλη της Ε.Ε.-27 με διψήφια ποσοστά ανεργίας, με την Ιταλία που ακολουθεί να βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα (7,9%). Την ίδια ώρα που ανακάμπτει η απασχόληση στην Ελλάδα, ωστόσο, αυξάνεται το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας, όπως επισημαίνεται.

 

Συγκεκριμένα, για ένα διάστημα περίπου δύο ετών, από το 2017 έως και το 2019, οι κενές θέσεις εργασίας παρέμεναν σταθερές, περίπου στο 0,6% επί του συνόλου, ενώ το ποσοστό της ανεργίας μειωνόταν. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας μειώθηκε, για να διαμορφωθεί στο 0,3% επί του συνόλου το πρώτο τρίμηνο του 2021, ως απόρροια του υφεσιακού σοκ και της συρρίκνωσης της προσφοράς εργασίας λόγω της πανδημικής κρίσης, ενώ έκτοτε καταγράφει σημαντική αύξηση, με το εν λόγω ποσοστό να διαμορφώνεται στο 1,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

 
 

 

Μια νέα πραγματικότητα ….

 

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκεται μεγάλος μέρος των πολιτών σε όλο τον κόσμο, εν μέσω μεγάλης κρίσης πληθωρισμού. Χαρακτηριστική λοιπόν είναι η παρακάτω είδηση:

 

Κατά 33% αυξήθηκαν από τον Μάιο τα νοικοκυριά, στην Αγγλία και την Ουαλία, που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού, σύμφωνα με μια έκθεση της ρυθμιστικής αρχής υδροδότησης, καθώς η αύξηση του κόστους διαβίωσης επηρεάζει τους οικιακούς προϋπολογισμούς.

 

Η Ofwat, η αρχή που επιβλέπει τις εταιρείες υδροδότησης και αποχέτευσης στην Αγγλία και την Ουαλία, ανέφερε ότι σύμφωνα με μια έρευνα της Savanta σε 2.328 καταναλωτές, που διενεργήθηκε μεταξύ 4-13 Οκτωβρίου, διαπίστωσε ότι το ποσοστό εκείνων που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς έφτασε το 20%, από 15% που ήταν τον Μάιο.

 

Βασικό πρόβλημα οι λογαριασμοί ενέργειας

 

Οι λογαριασμοί της ενέργειας παραμένουν πάντως το βασικό πρόβλημα των καταναλωτών. Το 37% των ερωτηθέντων είπαν ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό του αερίου (από 29% τον Μάιο) και το 35% τον λογαριασμό του ηλεκτρικού (από 27% προηγουμένως).

 

Από εκείνους που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ένας στους τρεις (33%) είπε ότι ζήτησε να δανειστεί χρήματα από φίλους και συγγενείς. Το 17% χρησιμοποίησε πιστωτικές κάρτες για να τους πληρώσει και το 13% πήρε ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο.

 

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία έφτασε το 11,1% τον Οκτώβριο, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 41 χρόνια, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια.

 

Τα δύο τρίτα εκείνων που μετείχαν στην έρευνα της Ofwat είπαν ότι πιστεύουν ότι η οικονομική κατάστασή τους θα επιδεινωθεί τον επόμενο χρόνο.

 

 

 

Γιατί δεν αγόρασαν ακόμα χαρτί για εκλογές

 

Όπως τώρα σχολίαζε ο Βηματοδότης:

 

Όταν συναντάς έναν υπουργό η ερώτηση που του υποβάλλεις είναι μία: Πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές; Αν όμως συναντήσεις τον υπουργό αρμόδιο για την εκλογική αναμέτρηση η ερώτηση για να μάθεις εάν βρισκόμαστε κοντά ή όχι σε εκλογές είναι επίσης μία: Αγοράσατε χαρτί για ψηφοδέλτια; Το χαρτί (αν και η τιμή του αυξήθηκε) είναι όπως ξέρετε απαραίτητο για την εκλογική αναμέτρηση. Ρώτησα λοιπόν τον Μάκη Βορίδη εάν έγινε η προμήθεια χαρτιού. Η απάντησή του ήταν ένα… όχι, λέγοντας πως «χαρτί αγοράζουμε την τελευταία στιγμή, μετά την προκήρυξη των εκλογών». Έσπευσε όμως να πει ότι «χαρτί υπάρχει, αφού υπάρχουν μερικές ποσότητες στοκαρισμένες». Ο κ. Βορίδης πάντως είναι προσεκτικός για τον χρόνο των εκλογών. Ναι μεν λέει πως είμαστε στο τελευταίο εξάμηνο της διακυβέρνησης και προφανώς ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει τον κατάλληλο χρόνο για να προκηρύξει εκλογές», ωστόσο δεν προχωρά πιο κάτω.

 
 

 

Μια διαφορετική είδηση

 

Αφού ευχηθούμε καλό ΣΚ … Θα κλείσουμε με μια διαφορετική είδηση, την οποία βρήκαμε εντυπωσιακή, αν και σίγουρα όλα αυτά έχουνε κάτι το τρομακτικό:

 

Πάνω σε ένα φιλόδοξο project δουλεύουν ερευνητές του Center for Bits and Atoms του MIT, καθώς σχεδιάζουν ρομπότ τα οποία μπορούν ουσιαστικά να συναρμολογηθούν μόνα τους.

 

Η ομάδα παραδέχεται ότι ο στόχος ενός αυτόνομου ρομπότ που θα φτιάχνεται μόνο του είναι ακόμα «χρόνια μακριά», όμως η μέχρι στιγμής δουλειά τους επιδεικνύει θετικά αποτελέσματα.

 

φωτ.: MIT/Courtesy of the researchers

 

Στο κέντρο του συστήματος βρίσκονται voxels (πρόκειται για όρο τον οποίο έχουν «δανειστεί» από τα computer graphics), τα οποία κουβαλούν ισχύ και δεδομένα, που μπορούν να μοιραστούν ανάμεσα στα κομμάτια. Τα κομμάτια σχηματίζουν τα θεμέλια του ρομπότ, πιάνοντας και συνδέοντας επιπλέον voxels, πριν να κινηθούν πάνω στο δίκτυο, για περαιτέρω συναρμολόγηση.

 

«Η προσέγγισή μας αμφισβητεί τη συμβατική άποψη ότι τα μεγαλύτερα οικοδομήματα χρειάζονται μεγαλύτερα μηχανήματα για να τα χτίσουν, και θα  μπορούσε να εφαρμοστεί σε τομείς που σήμερα είτε απαιτούν σημαντικές κεφαλαιουχικές επενδύσεις για υποδομές ή και είναι εντελώς αδύνατοι», σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Nature, σύμφωνα με το techcrunch.com

 

 

φωτ.: MIT/Courtesy of the researchers

 

Η ανάπτυξη του κατάλληλου επιπέδου νοημοσύνης για αυτά τα συστήματα είναι το μεγάλο εμπόδιο. Μεταξύ άλλων, τα ρομπότ πρέπει να αποφασίσουν πώς και πότε να κατασκευάσουν ένα νέο ρομπότ, πότε να αρχίσουν να το κατασκευάζουν και πώς να αποφύγουν να πέσουν το ένα πάνω στο άλλο στη διαδικασία.

 

Υπάρχουν όμως, ακόμα, και προβλήματα με το hardware, καθώς η ομάδα δουλεύει αυτή τη στιγμή πάνω στην κατασκευή ισχυρότερων συνδέσεων ανάμεσα στα voxels.

 

Όπως εξηγούν οι ερευνητές του MIT, σήμερα υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα 3D-printed σπίτια, όμως αυτή τη στιγμή, για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτούνται εκτυπωτές που είναι εξίσου μεγάλοι ή και μεγαλύτεροι από το ίδιο το σπίτι που χτίζεται. Επομένως, τα οφέλη από ένα σπίτι που θα μπορούσε να συναρμολογείται από ένα πλήθος μικροσκοπικών ρομπότ είναι προφανή.

 

Η NASA και το ερευνητικό εργαστήριο του αμερικανικού στρατού συμμετείχαν στη χρηματοδότηση του project.

 

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum