| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 03/03/22

 

 

Υπάρχει χρόνος ακόμη

 

Θα ξεκινήσουμε με τα της οικονομίας, τον τουρισμό και τις ανησυχίες που εκφράζονται από παντού, για μεγάλες επιπτώσεις από τον πόλεμο. Η αλήθεια είναι πως κάποια, έστω μικρή, ζημία θα γίνει. Ωστόσο θεωρούμε αρκετά πρόωρες όλες αυτές τις εκτιμήσεις για πολύ μεγάλη μείωση του τουρισμού κτλ …. Είμαστε ακόμη αρχές Μαρτίου και υπάρχει αρκετός χρόνος … Και ο πόλεμος να τελειώσει το αργότερο μέχρι τα τέλη του μήνα (θέλουμε να πιστεύουμε αρκετά νωρίτερα). Και τους επόμενους 2-3 μήνες, να αρθούνε οι βασικοί περιορισμοί και τις αρχές καλοκαιριού, οι περισσότεροι ρώσοι να έλθουν κανονικά στη χώρα, όσο ζημία και αν έχουνε υποστεί οικονομικά (να μην ξεχνάμε και αυτό).

 

 

 

Καθίστε μην τον «τελειώσουνε» … οι ίδιοι οι ρώσοι…

 

Ειλικρινά δεν ξέρουμε μήπως τελικά τον πόλεμο μέχρι και τον ίδιο τον Πούτιν τον τελειώσουν οι ίδιοι οι ρώσοι. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ρώσοι ολιγάρχες ανά τον κόσμο βράζουνε, νιώθοντας τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου. Και σίγουρα οι περισσότεροι από αυτούς έχουνε ευεργετηθεί από τον Πούτιν. Ξέρουμε όμως πως όταν οι ισχυροί χάνουν τόσα χρήματα, δεν κάθονται άπραγοι. Μην παρεξηγηθούμε. Όταν λέμε να τον τελειώσουνε, εννοούμε ασκώντας μεγάλες πιέσεις στον καθεστώς της ρωσίας και προσωπικά τον Β. Πούτιν να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν τον πόλεμο.

 

 

 

Ενδιαφέρον

 

Και σε σχέση με τα παραπάνω, ενδιαφέρον ήτανε ένα χθεσινό δημοσίευμα:

 

Ρωσία: Έχασε τη στήριξη των ολιγαρχών ο Πούτιν;

 

Καθώς η Ευρώπη και οι ΗΠΑ εντείνουν τις κυρώσεις, βάζοντας στο στόχαστρο, μεταξύ άλλων, τα σκάφη και τις επαύλεις των Ρώσων ολιγαρχών, άτομα της ελίτ που βρίσκονται στον στενό κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν αρχίζουν να τάσσονται κατά της εισβολής στην Ουκρανία. 

 

Κανείς τους δεν αναφέρεται ευθέως στον Ρώσο πρόεδρο, όμως αυτές οι σπάνιες διαφωνίες από άτομα υψηλού προφίλ -πολλά εκ των οποίων έχουν κάνει περιουσία λόγω των στενών δεσμών τους με το Κρεμλίνο- φανερώνουν ότι η διάσταση απόψεων στη Ρωσία διευρύνεται. 

 

Ο Mikhail Fridman, ιδρυτής της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας στη Ρωσία, της Alfa Bank, και ένας από τους πλουσιότερους της χώρας του, μίλησε κατά της εισβολής την Παρασκευή, ζητώντας να δοθεί τέλος στην «τραγωδία» και την «αιματοχυσία». 

 

«Ο πόλεμος δεν μπορεί να είναι η απάντηση», έγραψε ο Ουκρανός επιχειρηματίας, του οποίου οι γονείς ζουν ακόμα στη χώρα. 

 

«Δεν κάνω πολιτικές δηλώσεις. Είναι ένας επιχειρηματίας με ευθύνη έναντι των πολλών χιλιάδων υπαλλήλων μου στη Ρωσία και την Ουκρανία. Είμαι πεπεισμένος όμως ότι ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση. Αυτή η κρίση θα κοστίσει ζωές και θα καταστρέψει δύο χώρες που είναι αδέρφια εδώ και εκατοντάδες χρόνια», ανέφερε επιστολή προς τους εργαζομένους του στο Λονδίνο. 

 

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις του είναι η εταιρεία κινητής Veon, της οποίας ο CEO Kaan Terzioglu είπε στο CNBC ότι ο πόλεμος «πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό». 

 

Η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις στον Fridman προσωπικά και στον συνέταιρό του Petr Aven, στον μεγιστάνα του χάλυβα Alexei Mordashov και σε  μια σειρά ακόμα από πλούσιους Ρώσους. 

 

Ο Mordashov αποκάλεσε τον πόλεμο μία «τραγωδία για δύο αδελφικά  έθνη» που πρέπει να σταματήσει, λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε να είναι ο στόχος των κυρώσεων. «Δεν έχω καμία σχέση με τις γεωπολιτικές εντάσεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί μας επέβαλαν κυρώσεις», τόνισε. 

 

Ο μεγιστάνας των μετάλλων Oleg Deripaska, που επίσης έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων, έγραψε στο Telegram την περασμένη εβδομάδα: «Η ειρήνη είναι πολύ σημαντική! Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό!». 

 

Ο Oleg Tinkov, δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Tinkoff Bank, που υποβάλλεται σε θεραπείες για τον καρκίνο, περιέγραψε τον πόλεμο ως «αδιανόητο και απαράδεκτο», καλώντας τις κυβερνήσεις να ξοδέψουν χρήματα για την έρευνα κατά του καρκίνου και όχι για τους πολέμους. 

 

Ο Roman Abramovich, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Chelsea δεν έχει μιλήσει δημοσίως, αλλά πέρασε τον έλεγχο της ομάδας σε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Όμως, λέγεται ότι έχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση, αφότου η Ουκρανία ζήτηση τη βοήθειά του. 

 

Έκκληση να τελειώσει ο πόλεμος έχουν απευθύνει και άλλα προβεβλημένα πρόσωπα, όπως η ηθοποιός Liya Akhedzhakova και ο νομπελίστας Dmitry Muratov. 

 

 

 

Γλώσσα του σώματος …

 

Πάντως βλέποντας κανείς τις τελευταίες δηλώσεις του Β. Πούτιν και παρατηρώντας τη γλώσσα του σώματος, διαπιστώνει αμέσως πως είναι ένας άνθρωπος που είναι πολύ πιεσμένος. Ίσως και με διάθεση υπερβολής, σταθμίζοντας και την ειδησεογραφία, δείχνει ένας άνθρωπος που έχει μπλέξει και δε μπορεί να ξεμπλέξει εύκολα, κυρίως για να μη θεωρηθεί προσωπική του ήττα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το πολιτικό του μέλλον, σε ένα τέλος που σίγουρα δε θα ήθελε να είναι έτσι.

 

 

 

Ο μεγάλος ηγέτης

 

Και να κλείσουμε με ένα σχόλιο για τον Β. Πούτιν και όλους αυτούς που τον χαρακτηρίζουνε μεγάλο ηγέτη …. Μεγάλο πολιτικό κτλ …. Όπως έχουμε πει και στην περίπτωση του Ερντογάν …. Ένας πολιτικός είναι μεγάλος ηγέτης, όταν ο λαός του ευημερεί …. Όταν δεν ευημερεί και ταλαιπωρείται ….. μπαίνοντας σε περιπέτειες που τις έχει προκαλέσει ένας πολιτικός, όπως (σε ένα βαθμό έστω) συνέβη στην Ελλάδα το 2015, με capital controls, δημοψηφίσματα κτλ …. Μόνο μεγάλος ηγέτης δεν είναι !!

 

Αφιερωμένο λοιπόν σε όσους πιστεύουνε στους μεγάλους ηγέτες, τα όσα αναφέρονταν σε πρόσφατο δημοσίευμα:

 

-------------------

 

Οι καταθέσεις τους δεν αξίζουν πια σχεδόν τίποτα, οι δόσεις των δανείων τους εκτινάχθηκαν έπειτα από τον διπλασιασμό των επιτοκίων, οι εφαρμογές του κινητού που χρησιμοποιούσαν για να πληρώσουν στις συναλλαγές τους δεν δουλεύουν πια και το μέλλον των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας τους μοιάζει πλέον αβέβαιο, καθώς η μία μετά την άλλη όλες οι ξένες εταιρείες αποχωρούν από τη Ρωσία. Στους δρόμους της Μόσχας, οι κυρώσεις της Δύσης ανατρέπουν ήδη τη ζωή που ήξεραν έως τώρα οι Ρώσοι.

 

«Εάν μπορούσα να φύγω από τη Ρωσία αυτή τη στιγμή θα το έκανα. Αλλά δεν μπορώ να παραιτηθώ από τη δουλειά μου», λέει στο BBC ο Άντρι. Έπειτα από την αύξηση των επιτοκίων από το 9,5% στο 20%, πλέον δεν μπορεί να πληρώσει τη δόση του στεγαστικού δανείου του.

 

«Φοβάμαι εδώ. Κόσμος συλλαμβάνεται γιατί μιλά κόντρα στην κομματική γραμμή. Νιώθω ντροπή και δεν ψήφισα καν για αυτούς που κυβερνούν», λέει, χωρίς βέβαια να δέχεται να δημοσιευτεί το επίθετο ή η φωτογραφία του.

 

Οι επιπτώσεις των κυρώσεων είναι ορατές όπου και εάν κοιτάξει κανείς. Αφότου κάποιες ρωσικές τράπεζες βρέθηκαν αποκλεισμένες από τα συστήματα της Visa, της Mastercard, το Apple Pay και το Google Pay, ξαφνικά το μετρό της Μόσχας γέμισε από κόσμο που δεν μπορούσε να πληρώσει για το εισιτήριο με το κινητό, όπως έκανε κάθε μέρα. Όλοι έψαχναν για μετρητά, καθώς οι μπάρες του μετρό ήταν συνδεδεμένες με το σύστημα της VTB Bank, η οποία βρίσκεται στο καθεστώς των κυρώσεων και άρα δεν μπορούσε να δεχθεί πληρωμές με Google Pay και Apple Pay.

 

Μέσα στην «καταιγίδα», το χρηματιστήριο της Μόσχας παραμένει κλειστό και παρά τις εκκλήσεις της κεντρικής τράπεζας για ηρεμία, ουρές σχηματίζονται έξω από τις τράπεζες από κόσμο που ελπίζει να αποσύρει τα χρήματά του και να πάρει στα χέρια του δολάρια, καθώς το ρούβλι καταρρέει.

 

«Δεν υπάρχουν δολάρια, δεν υπάρχουν ρούβλια, τίποτα! Εντάξει, υπάρχουν ρούβλια, αλλά δεν με ενδιαφέρουν αυτά», λέει  ο Αντόν (το BBC έχει αλλάξει το όνομά του, καθώς περιμένει σε ουρά για το ATM στη Μόσχα. «Δεν ξέρω τι να κάνω. Φοβάμαι ότι γινόμαστε Βόρεια Κορέα ή Ιράν αυτή τη στιγμή».

 

Για να αγοράσουν ξένα νομίσματα, οι Ρώσοι πρέπει να πληρώσουν 50% ακριβότερα σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα. Και αυτό, εάν μπορέσουν να τα βρουν.

 

Στις αρχές του 2022, κανείς μπορούσε να αλλάξει ένα δολάριο με 75 ρούβλια και ένα ευρώ με 80 ρούβλια. Όμως τη Δευτέρα, ένα δολάριο κόστιζε 113 ρούβλια και ένα ευρώ 127 ρούβλια.

 

Οι Ρώσοι θυμούνται την εποχή της δεκαετίας του 1990, όταν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το δολάριο ήταν το μόνο ισχυρό νόμισμα για τις αποταμιεύσεις τους. Οι περισσότεροι κρατούσαν τα χρήματά τους κάτω από το στρώμα. Και όταν το 1998 η κυβέρνηση του Μπόρις Γέλτσιν χρεοκόπησε, όλοι αυτοί δικαιώθηκαν.

 

Τώρα, νιώθουν ότι επιστρέφουν σε αυτή την εποχή. «Όταν ξεκίνησε η επιχείρηση στο Ντονμπάς πήγα στο ATM και απέσυρα όλες τις καταθέσεις που είχα στην Sberbank σε δολάρια. Τώρα, κυριολεκτικά τα κρατώ κάτω από το μαξιλάρι μου», λέει ένας κάτοικος της Μόσχας. «Φοβάμαι, γιατί περιμένω κύμα από κλοπές. Αλλά έτσι είναι τα πράγματα».

 

Οι τράπεζες αρνούνται ότι υπάρχει έλλειψη ρευστότητας και οι αναλυτές συμφωνούν ότι πιθανότατα, οι ελλείψεις στα ATM είναι μια προσπάθεια να περιοριστεί το bank run.

 

Κάτι παρόμοιο, πάντως, είχε συμβεί και το 2014, αφότου ο Πούτιν προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας, με αποτέλεσμα και τότε να σχηματιστούν ουρές στις τράπεζες.

 

Τώρα, φοβούμενοι ότι οι κυρώσεις θα προκαλέσουν ελλείψεις και μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, οι Ρώσοι κάνουν ουρές και στα σούπερ μάρκετ, για να δημιουργήσουν αποθέματα από προϊόντα που πιστεύουν ότι θα εκλείψουν από τα ράφια.

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum