| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 03/07/23

 

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Θα ξεκινήσουμε με τα της ελληνικής οικονομίας και θα μείνουμε περισσότερο σε αυτά που αναφέρει στην τελευταία της έκθεση η ΤτΕ για το πολύ σοβαρό πρόβλημα του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Σημαντική πρόκληση αποτελεί ο περιορισμός του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, παρά το ότι το υψηλό έλλειμμα που σημειώθηκε το 2022 (9,7% του ΑΕΠ) οφείλεται κατά 40% περίπου στις αυξημένες τιμές καυσίμων και αναμένεται υποχώρησή του στο 7% του ΑΕΠ το 2023. Μια οικονομία που βρίσκεται σε διαδικασία σύγκλισης προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των εταίρων της και η οποία επιδιώκει να αυξήσει το ποσοστό των εθνικών επενδύσεών της (σήμερα 14% του ΑΕΠ) στο μέσο όρο της ΕΕ (22% του ΑΕΠ) και επίσης δαπανά για την εθνική της άμυνα ποσοστό του ΑΕΠ πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ είναι αναπόφευκτο να έχει ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. 

Ωστόσο, ένα έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών πάνω από 4% του ΑΕΠ που διατηρείται μεσοπρόθεσμα έρχεται σε σύγκρουση με τον έλεγχο των μακροοικονομικών ανισορροπιών (macroeconomic imbalances procedure) της ΕΕ, κυρίως όμως υποδηλώνει ότι η εθνική δαπάνη είναι σημαντικά και διαχρονικά μεγαλύτερη από την εγχώρια παραγωγή ή, ταυτόσημα, ότι οι επενδύσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες αποταμιεύσεις.

 

 

Μπράβο

Από την τελευταία ειδησεογραφία τώρα, στο 10,8% υποχώρησε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας τον Μάιο στην  Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, έναντι 12,7% τον Μάιο του 2022 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 11,3% τον Απρίλιο του 2023.

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.186.179 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 45.901 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2022 (1,1%) και κατά 22.512 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023 (0,5%).

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 506.184 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 95.166 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2022 (-15,8%) και κατά 23.861 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023 (-4,5%).

Και με δεδομένο πως μιλάμε για τη χαμηλότερη ανεργία από το 2009 μόνο ένα τεράστιο μπράβο μπορούμε να πούμε.

 
 

Αγορά εργασίας

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω αναφορές.

Πρωτοφανείς είναι οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά εργασίας, όπου οι εργοδότες, παρά τη μεγάλη προσφορά θέσεων, βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις σε όλους τους τομείς. Την παρατήρηση αυτή έκανε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τεχνολογίας «Καριέρα», Θεόφιλος Βασιλειάδης, ο οποίος βάζοντας πολλούς «αστερίσκους» δήλωσε ότι η ανεργία ιδίως στα αστικά κέντρα βρίσκεται σε χαμηλότατα επίπεδα, σχεδόν μηδενικά.

Για όποιον δεν έχει διαβάσει τις σχετικές δηλώσεις:

Ο κ. Βασιλειάδης αναγνωρίζοντας τις παθογένειες της ελληνικής αγοράς εργασίας εξήγησε στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων ότι αναφέρεται αμιγώς στον αριθμό των ανοιχτών θέσεων εργασίας. «Προφανώς δεν εννοώ ότι υπάρχουν καλοπληρωμένες θέσεις για όλους ή ακριβώς σε ό,τι έχει σπουδάσει ο καθένας, αλλά θέσεις εργασίας υπάρχουν πολλές. Αν κάποιος ορίσει την ανεργία ως κάποιον που ψάχνει οποιαδήποτε δουλειά, τότε αυτό πραγματικά είναι στο μηδέν», τόνισε.

Η ελληνική εταιρεία τεχνολογίας, υπό την ομπρέλα της οποίας βρίσκεται ο ιστότοπος kariera.gr, δραστηριοποιείται στην αγορά εργασίας επί τουλάχιστον 25 χρόνια και αυτή τη στιγμή υλοποιεί μία μακροπρόθεσμη στρατηγική επενδύσεων με στόχο των διπλασιασμό όλων των μεγεθών στα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Ειδικότερα, στα μέσα Μαΐου ανακοίνωσε την εξαγορά της CareerBuilder με έδρα το Σικάγο, δημιουργώντας μια πλατφόρμα με θέσεις εργασίας σε 10 χώρες και με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

Έτσι, έχοντας πλέον σχηματίσει μια πολύ καλή εικόνα της ελληνικής εργασιακής αγοράς στον ιδιωτικό τομέα και μέσω των συνεργασιών με τους μεγαλύτερους Έλληνες εργοδότες, ο κ. Βασιλειάδης ανακαλεί ότι αντίστοιχες συνθήκες επικρατούσαν τελευταία φορά το 2004, όταν όλες οι εταιρείες έψαχναν και δεν έβρισκαν κόσμο. Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση είναι ακόμη πιο ξεχωριστή: «Αυτό που βλέπουμε σήμερα, που σε κανέναν κλάδο, σε κανένα αντικείμενο δεν μπορούν να βρουν προσωπικό, δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ και παρότι αυξάνονται πολύ οι μισθοί».

Μεγαλύτερη είναι η ζήτηση στον τουρισμό, την τεχνολογία, τα logistics (αποθήκες, μεταφορές και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες delivery). Αυτή τη στιγμή, αυξημένες είναι οι ανάγκες και στην παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα, αλλά και στην εξυπηρέτηση πελατών, έναν κλάδο ο οποίος είναι πιθανό να επηρεαστεί σημαντικά στο μέλλον από την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι δύο λόγοι

Το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο αποδίδεται πρώτον στο δημογραφικό, το βαθύτερο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς εργασίας. Ένα απλό παράδειγμα που έδωσε ο κ. Βασιλειάδης είναι ο τομέας του τουρισμού και συγκεκριμένα η σεζόν, η οποία προσελκύει κατά κύριο λόγο νέους, χωρίς δεσμεύσεις οικογένειας και που μπορούν να αντέξουν την σωματική κόπωση. Ένας μεγαλύτερος άνθρωπος, υποστηρίζει, ενδεχομένως να προτιμήσει να δουλέψει στο σούπερ μάρκετ στη γειτονιά του, ακόμη και με μικρότερο μισθό.

Το δεύτερο πρόβλημα που εντοπίζει είναι η αναντιστοιχία των δεξιοτήτων, ιδίως στην ηλικιακή ομάδα των 40-55 ετών. Πρόκειται για υποψηφίους, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον μία δεκαετία εργασίας μπροστά τους και δεν έχουν βασικές γνώσεις για το πώς να χειρίζονται έναν υπολογιστή, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των νέων. Έτσι, η προσοχή πλέον θα πρέπει να στραφεί στην εκπαίδευση, με το κράτος, τις εταιρείες, αλλά και τους ίδιους τους εργαζομένους να επενδύουν μακροπρόθεσμα για την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων.

Ο εργαζόμενος έχει περισσότερη δύναμη από ποτέ

Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, πλέον «το πάνω χέρι» φαίνεται να έχουν οι εργαζόμενοι. Δεδομένου ότι οι εταιρείες δεν βρίσκουν κατάλληλο κόσμο και εφόσον υπάρχει μεγάλη προσφορά θέσεων εργασίας, όσοι υποψήφιοι έχουν κάποιου είδους εκπαίδευση και ιδίως στα αστικά κέντρα, είναι πιθανό να βρουν δουλειά αμέσως, υποστηρίζει ο κ. Βασιλειάδης.

Αυτό σημαίνει κατά συνέπεια ότι φοβούνται λιγότερο να διαπραγματευτούν τον μισθό τους, να διεκδικήσουν καλύτερα προνόμια ή να φύγουν από έναν «κακό» εργοδότη. Εξάλλου, μετά την ευρεία υιοθέτηση της τηλεργασίας, πολλοί εργαζόμενοι δεν δείχνουν την ίδια αφοσίωση στον εργοδότη, καθώς η καθημερινότητά τους μπορεί να παραμείνει λίγο-πολύ ίδια ακόμη και αλλάζοντας εταιρεία. Σταδιακά η δυναμική αυτή μπορεί και να ωθήσει υψηλότερα τους μισθούς.

 

 

Μισθοί ..

Βέβαια πολύ θετικά όλα τα παραπάνω. Αλλά δυστυχώς κάτι θα πρέπει να γίνει με τις μέσες αποδοχές των εργαζομένων, οι οποίες είναι πραγματικά πολύ χαμηλές, έχοντας επισημάνει αρκετές φορές, πως αυτό ήδη κάνει και θα κάνει ακόμη μεγαλύτερη ζημία στη χώρα. Αν κανείς λάβει υπόψη τις μειώσεις που έγιναν  τα χρόνια της κρίσης και ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τον πληθωρισμό. Δε θα ήτανε υπερβολή να πούμε πως οι πραγματικές αποδοχές, ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις εργαζομένων, μπορεί να είναι ακόμη και 40 με 50% χαμηλότερες σε σχέση με περίπου πριν 13-15 χρόνια. Δεν είναι ρεαλιστικό να δούμε 50 και 60% αυξήσεις άμεσα, αλλά πιστεύουμε πως την επόμενη τριετία, θα πρέπει οι μέσες αποδοχές να αυξηθούνε κατά περίπου 20%, δηλαδή μια μέση ετήσια αύξηση των ονομαστικών αποδοχών κατά περίπου 6 με 7%. Νομίζουμε πως είναι μια αύξηση που θα οδηγήσει με τη σειρά της στην αύξηση της κατανάλωσης, επιστρέφοντας κατά μέσο όρο στις επιχειρήσεις το κόστος αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων.  

 
 

Η Ελλάδα και οι κόκκινες γραμμές της

Όπως έγραψε τώρα ο “Βηματοδότης”…..

Και μετά τις Βρυξέλλες τα βλέμματα της ελληνικής (αλλά και τουρκικής) διπλωματίας στρέφονται στο Βίλνιους στην συνάντηση που θα έχουν στις 11 Ιουλίου οι Μητσοτάκης και Ερντογάν. Ίσως να αρχίσει μια νέα φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη στιγμή που μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και το άτυπο μορατόριουμ στο Αιγαίο έως τις 15 Σεπτεμβρίου, επήλθε ένα είδος ηρεμίας στις σχέσεις των δύο χωρών. Αν και ο Ερντογάν, προαναγγέλλει ότι στη συνάντηση αυτή θα θέσει το θέμα των ελληνικών εξοπλισμών, τη στιγμή που το μοναδικό θέμα που υπάρχει για διευθέτηση είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε από τις Βρυξέλλες: «Έχουμε και οι δυο νωπή εντολή και είναι η ευκαιρία να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της».

Να θυμίσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τελευταία φορά είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάρτιο του 2022 στην κατοικία Βαχντετίν. Μετά όμως από αυτή τη συνάντηση ακολούθησαν οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες του τύπου: «Θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», «Μητσοτάκης γιοκ», «ο πύραυλος Tayfun μπορεί να κτυπήσει την Αθήνα», «Γαλάζια πατρίδα» και άλλα που δυναμίτιζαν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Ας ελπίσουμε αυτή την φορά να μην συμβούν όλα αυτά που συνέβαιναν πριν από τους σεισμούς (και την τραγωδία των Τεμπών). Στο Βίλνιους, ωστόσο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναμένεται να σχεδιαστούν και πάλι οι επόμενες κινήσεις για την εμπέδωση του καλού κλίματος, με την Αθήνα να θέλει να στρωθούν και τα καθιερωμένα τραπέζια διαλόγου, που εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στη διατήρηση της επαφής και την αποφυγή – όσο το δυνατόν – εντάσεων.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum