| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 03/08/23

 

Πληθωρισμός

“Ο πληθωρισμός προσφοράς είχε ελαφρά μεγαλύτερη επίδραση στην πρόσφατη αύξηση του γενικού πληθωρισμού στην Ελλάδα σε σχέση με τον πληθωρισμό ζήτησης”, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος. Μια μελέτη όποιος δεν την έχει διαβάσει αξίζει να το κάνει:

Ειδικότερα, Ο πληθωρισμός προσφοράς είχε ελαφρά μεγαλύτερη επίδραση στην πρόσφατη αύξηση του γενικού πληθωρισμού στην Ελλάδα σε σχέση με τον πληθωρισμό ζήτησης. Ωστόσο, η επίδραση από την πλευρά της προσφοράς ήταν σαφώς μεγαλύτερη στην πορεία του πυρήνα του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, σύμφωνα με τη μελέτη της Ηρώ Κοφινά και του Φίλιππου Πετρουλάκη, με τίτλο: «Προσδιοριστικοί παράγοντες του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία».  

Επειδή ήταν δύσκολο να αναγνωριστεί το είδος της πληθωριστικής διαταραχής, καθώς κατά την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού η αύξηση του κόστους της ενέργειας συνέπεσε με την εφαρμογή επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών και με τη γενικότερη αύξηση της κατανάλωσης που επέφερε το τέλος της πανδημίας, τα στελέχη της ΤτΕ εφάρμοσαν το νέο πλαίσιο ανάλυσης διαταραχών σε δεδομένα για την Ελλάδα.

Το υπόδειγμα αυτό εκτιμά τις διαταραχές για κάθε κλάδο της οικονομίας χωριστά, επιτυγχάνοντας την αναγνώριση του είδους της διαταραχής βάσει της υπόθεσης ότι οι διαταραχές ζήτησης μεταβάλλουν τόσο τις τιμές όσο και την κατανάλωση προς την ίδια κατεύθυνση (ανοδική ή καθοδική), ενώ οι διαταραχές προσφοράς μεταβάλλουν τις τιμές και την κατανάλωση προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Δεν αρκεί η νομισματική πολιτική

Η μελέτη συμπεραίνει ότι η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού δεν ήταν εύκολο να μετριαστεί αποκλειστικά με μέτρα νομισματικής πολιτικής, τα οποία είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τον πληθωρισμό ζήτησης.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η άσκηση περιοριστικής νομισματικής πολιτικής παραμένει ενδεδειγμένη και σε περιόδους παρατεταμένου πληθωρισμού προσφοράς, για την αποτροπή της δημιουργίας πληθωριστικών προσδοκιών.

 

 

Ο αντίκτυπος στο πλεόνασμα

Πάντα για όποιον δεν διάβασε την έκθεση, πολύ ενδιαφέρον ήτανε τα όσα αναφέρονται για τη σχέση πληθωρισμού – πρωτογενή πλεονάσματα.

Ειδικότερα, στο θέμα των επιπτώσεων του πληθωρισμού στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας αναφέρεται μία άλλη μελέτη της ΤτΕ, την οποία συνέταξαν η Σοφία Λαζαρέτου και ο Γιώργος Παλαιοδήμος.

Κατά κανόνα, σημειώνουν μια μέτρια αύξηση του πληθωρισμού θεωρείται ευνοϊκή για τα δημόσια οικονομικά, κυρίως διότι ο πληθωρισμός αυξάνει τα ονομαστικά φορολογικά έσοδα και, αυξάνοντας το ονομαστικό ΑΕΠ, διευκολύνει, ceteris paribus, την αποπληρωμή του χρέους. Πράγματι, η μεγάλη μείωση του λόγου του δημόσιου χρέος προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2022 οφείλεται κυρίως στην επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Αρνητικός αντίκτυπος από τον πληθωρισμό κόστους

Από την ανάλυσή τους προκύπτει ότι μεσοπρόθεσμα, μετά δηλαδή από 4-5 τρίμηνα, ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στο πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα εξαρτάται από το είδος της διαταραχής.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του πληθωρισμού ζήτησης, ο αντίκτυπος στο πρωτογενές αποτέλεσμα ως ποσοστό στο ΑΕΠ θα είναι μικρός και συνεπώς δεν επιδεινώνει τη δημοσιονομική θέση της χώρας.

Αντίθετα, στην περίπτωση που ο πληθωρισμός προκαλείται από εξωγενή αύξηση του κόστους (πληθωρισμός κόστους), η επίπτωση είναι αρνητική, σημαντική και έχει διάρκεια, συνδέεται δε μεσοπρόθεσμα με αρνητικές επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα και στα φορολογικά έσοδα.

Συνεπώς, καταλήγουν οι συγγραφείς, «κρίσιμης σημασίας για τον ποσοτικό και χρονικό προσδιορισμό των επιπτώσεων μιας αύξησης του πληθωρισμού και κατ’ επέκταση για τον καθορισμό του είδους της αντίδρασης της οικονομικής πολιτικής, είναι να διαπιστωθεί εγκαίρως αν η πληθωριστική έκπληξη οφείλεται σε διαταραχές στη συνολική ενεργό ζήτηση (πληθωρισμός ζήτησης) ή σε διαταραχές στη συνολική προσφορά προϊόντος (πληθωρισμός κόστους)».

 
 

Τελικά πολύ πιο γρήγορα

Αν και έχουμε πει πως πιά τέτοια σχόλια θέλουμε να τα αποφεύγουμε και να ασχολούμαστε με οικονομικά θέματα. Για τα όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα με τους Σπαρτιάτες, θα παραπέμψουμε σε αυτά που γράψαμε την επόμενη ημέρα των εκλογών. Πως σε 6μήνες θα έχει γίνει ο κακός χαμός και πως ο κ. Κασιδιάρης θα αποκηρύξει το συγκεκριμένο κόμμα, με τον πρόεδρο των Σπαρτιατών να θέλει να πάρει αποστάσεις από το πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Τελικά όλα γίνονται πολύ πιο γρήγορα ακόμη και από αυτό που περιμέναμε, θυμίζουμε ουσιαστικά μόλις σε ένα μήνα από τις εκλογές!!! Έτσι και αλλιώς πάντα κάπως έτσι δε γίνεται .. με την εξουσία και το χρήμα να είναι γλυκά ….

 

 

Σπαρτιάτες

Επί τους θέματος, ενδιαφέρον έχουμε και τα όσα έγραψε ο Βηματοδότης. Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει η συνεδρίαση της Κ.Ο. των Σπαρτιατών μετά το «αντάρτικο» 9 βουλευτών κατά του επικεφαλής Βασίλη Στίγκα. Και ενώ ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα είχαμε έναν αρχηγό κόμματος χωρίς…κόμμα ,φαινόμενο μοναδικό στα κοινοβουλευτικά χρονικά, ίσως κάτι τέτοιο τελικά αποφευχθεί καθώς υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις εκτόνωσης της κρίσης, η πηγή της οποίας εντοπίζεται σε ένα από τα κελιά των φυλακών Δομοκού.

Οι βουλευτές των Σπαρτιατών όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης κάνουν λοιπόν δεύτερες σκέψεις. Σκέψεις που λένε ότι αν ανεξαρτητοποιηθούν , με αυτό τον τρόπο θα έχουν πατενταριστεί ως του Ηλία Κασιδιάρη και έτσι θα εμπίπτουν στις τροπολογίες που απαγορεύουν την κάθοδο σε εκλογές κόμματος που φυσικός αρχηγός είναι καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση. Θα είναι δηλαδή Βουλευτές μιας χρήσης ή μάλλον μιας τετραετίας. Έτσι, είναι ενδεχόμενο κάποιοι από τους Σπαρτιάτες Βουλευτές να βλέπουν την ακροδεξιά καριέρα τους ως πιο σημαντική από την δήλωση πίστης στο «καύσιμο της εκλογής» τους.

Η συνέχεια, μάλλον την Παρασκευή 4 Αυγούστου που και σαν επέτειος της εγκαθίδρυσης της δικτατορίας του Μεταξά, ίσως να επιλέχθηκε σκοπίμως, για να φωτίσει τους τωρινούς θαυμαστές του…

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum