| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 04/01/24

 

Ακίνητα

Να ξεκινήσουμε με την αγαπημένη μας αγορά ακινήτων και μια τελευταία ανάλυση με την τάση στις τιμές των ακινήτων. Στο top5 των πόλεων με τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των κατοικιών βρέθηκε η Αθήνα το τρίτο τρίμηνο του 2023, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Knight Frank για 107 μεγάλες πόλεις του πλανήτη. Συγκεκριμένα, οι τιμές των κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και κατά 12% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τον Global Residential Cities Index της Knight Frank, οι τιμές των κατοικιών σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν κατά 2,3% το τρίτο τρίμηνο, έπειτα από αύξηση 1,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι τουρκικές πόλεις βρέθηκαν για μία ακόμα φορά στην κορυφή της κατάταξης, αφού εμφανίζουν αύξηση τιμών κατά 102,7% για την Άγκυρα και κατά 77,6% για την Κωνσταντινούπολη σε ετήσια βάση. Το Ντουμπάι βρίσκεται στην τρίτη θέση, με τις τιμές των κατοικιών να εμφανίζουν ετήσια αύξηση 18%. Ακολουθεί το Ζάγκρεμπ με αύξηση 14%.

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται η Στοκχόλμη, η Μπρατισλάβα και η Φρανκφούρτη, με διψήφια πτώση στις τιμές των  κατοικιών.

Όπως σημειώνει η Knight Frank, οι αγορές κατοικιών παγκοσμίως εξακολουθούν να εμφανίζουν υγιή ενίσχυση των τιμών, παρά την πρωτοφανή αύξηση των επιτοκίων από τα τέλη του 2021.  Ο Global Residential Cities Index εμφάνισε πτώση, σε τριμηνιαία βάση, μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, αλλά οι τιμές ανέκαμψαν κατά 2,7% έκτοτε.

Σύμφωνα με τη Knight Frank, οι παράγοντες που στηρίζουν τις τιμές είναι η χαμηλή διαθεσιμότητα ακινήτων, η αύξηση των μισθών που ξεπερνά τον πληθωρισμό, οι αυξημένες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και οι περιορισμένες νέες οικοδομές.

Οι παράγοντες αυτοί διατηρούν τις τιμές σε επίπεδα όπου τα ακίνητα αρχίζουν να μην  είναι οικονομικά προσιτά, ειδικά καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται. Οι συνθήκες αυτές αναγκάζουν πολλούς ενδιαφερόμενους αγοραστές να στραφούν στο ενοίκιο, διαπιστώνει η εταιρεία συμβούλων ακινήτων.

Έτσι, η Knight Frank εκτιμά ότι παρά την άνοδο των τιμών, μια σειρά από παράγοντες θα εμποδίσουν την διατηρήσιμη ανάκαμψη της αγοράς μέσα στο 2024. Βασικός ανάμεσα στους παράγοντες αυτούς είναι η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων, καθώς παρά τις μειώσεις επιτοκίων που αναμένονται μέσα στη χρονιά, το κόστος δανεισμού είναι αισθητά υψηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία.

 
 

Ο απόλυτος διασυρμός για την Αριστερά

Για το άρθρο του Bloomberg με τίτλο: Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν πρώην trader της Goldman Sachs δεν πέτυχε …… Δε μπορούμε να σχολιάσουμε και πολλά. Μόνο ότι μιλάμε για τον απόλυτο διασυρμό της αριστεράς. Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς, όταν φτάνει ένα διεθνές πρακτορείο να έχει άρθρο με έναν τίτλο, με αναφορές και όχι άδικα, στην ελληνική αριστερά και την Goldman Sachs.

 
 

Μεγάλες πιθανότητες να μη βγάλει σε καλό…

Εδώ και αρκετό καιρό και σε επαναλαμβανόμενες χρονικές στιγμές, έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για τα μακροοικονομικά μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας, τα διπλά ελλείμματα και το τεράστιο δημόσιο χρέος. Και όπως χαρακτηριστικά έχουμε γράψει, μπορεί η αμερικανική να είναι πραγματικά μια μεγάλη οικονομία. H μεγαλύτερη για την ακρίβεια, ωστόσο είναι νούμερα που εύκολα μπορούνε να οδηγήσουνε σε μεγάλα προβλήματα, ακόμη και μια μεγάλη κρίση. Έτσι και αλλιώς έχουμε πει πως είμαστε πολύ απαισιόδοξοι για την πορεία του αμερικανικού δολαρίου.

Όλα αυτά με αφορμή την τελευταία είδηση πως στα 34τρις δολάρια έφτασε το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, για πρώτη φορά, καθώς τα μέλη του Κογκρέσου προετοιμάζονται για μία ακόμα σειρά μαχών σχετικά με τη χρηματοδότηση του αμερικανικού κράτους, τις επόμενες εβδομάδες.

Το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ξεπέρασε τα 33 τρισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο, εν μέσω αυξανόμενων ελλειμμάτων, καθώς τα φορολογικά έσοδα μειώνονται και οι κρατικές δαπάνες αυξάνονται.

Το Κογκρέσο επιστρέφει την επόμενη εβδομάδα μετά τις γιορτές και έχει να αντιμετωπίσει τις προθεσμίες της 19ης Ιανουαρίου και της 2ας Φεβρουαρίου για τη διευθέτηση των κυβερνητικών δαπανών έως τον Σεπτέμβριο, εν μέσω των απαιτήσεων των Ρεπουμπλικανών για μείωση των μη αναγκαίων δαπανών το 2024 κάτω από τα όρια που είχαν συμφωνηθεί τον Ιούνιο. Οι βουλευτές ελπίζουν επίσης να περάσουν την έκτακτη ενίσχυση της Ουκρανίας και του Ισραήλ, όπως σημειώνει το Reuters.

Εάν τα 12 δημοσιονομικά νομοσχέδια για το 2024 δεν ψηφιστούν, οι κρατικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να μπουν σε κατάσταση «shutdown» (κλεισίματος). Αλλά η επίτευξη ενός συμβιβασμού ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολη με τις εκλογές του Νοεμβρίου στον ορίζοντα.

Η Maya MacGuineas, πρόεδρος της Επιτροπής για έναν Υπεύθυνο Κρατικό Προϋπολογισμό, χαρακτήρισε το χρέος των 34 τρισ.   δολαρίων σαν «ένα πραγματικά καταθλιπτικό επίτευγμα», αποδίδοντάς το στην απροθυμία των πολιτικών αρχηγών να πάρουν δύσκολες δημοσιονομικές αποφάσεις.

«Εξακολουθούμε να τρέφουμε ελπίδες ότι οι χαράσσοντες τις πολιτικές θα λάβουν περαιτέρω μέτρα για τη μείωση του δανεισμού μας, είτε αυξάνοντας τους φόρους, μειώνοντας τις δαπάνες ή δημιουργώντας μια δημοσιονομική επιτροπή – ή, ιδανικά, κάνοντας όλα τα παραπάνω», σημείωσε η MacGuineas.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Michael Kikukawa απέδωσε την αύξηση του χρέους στις μειώσεις φόρων που πέρασαν από τους Ρεπουμπλικάνους το 2017, ωφελώντας τις επιχειρήσεις και τους εύπορους Αμερικανούς.

Και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Biden θέλει να μειώσει το έλλειμμα  των ΗΠΑ κατά 2,5 τρισ. δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια, αυξάνοντας τους φόρους για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλούσιους Αμερικανούς και μειώνοντας τις δαπάνες για τις φαρμακευτικές και τις φοροαπαλλαγές για τις πετρελαϊκές εταιρείες.

 

 

Σουηδία

Μπορεί στο ξεκίνημα να αναφερθήκαμε στο τρελό ράλι των ελληνικών ακινήτων, που αν και υπάρχει ενδείξεις πως θα επιβραδυνθεί σημαντικά το 2024, καλά συνεχίζεται. Ενδιαφέρουσα βρήκαμε την είδηση από τα όσα γίνονται στη Σουηδία, μετά φυσικά τρελό ράλι των προηγούμενων ετών, αφού για πάνω από μια δεκαετία οι τιμές πραγματικά εκτοξεύτηκαν …..

Όπως λοιπόν αναφέρονταν σε σχετικά δημοσιεύματα. Κατακόρυφη αύξηση κατά 29% κατέγραψαν οι πτωχεύσεις στη Σουηδία το 2023, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν είχε σκάσει η φούσκα των ακινήτων που είχε πλήξει το τραπεζικό σύστημα της σκανδιναβικής χώρας.

Ίσως πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου στον απόηχο του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και των επιτοκίων, σύμφωνα με την UC, υπηρεσία αναφοράς πιστώσεων που συνέταξε τα στοιχεία. Τον Δεκέμβριο οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν συνολικά κατά 23% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. 

«Η ελαφρώς αισιόδοξη τάση που είδαμε το φθινόπωρο, όπου οι πτωχεύσεις φαίνονταν να σταθεροποιούνται, έχει πλέον αντιστραφεί και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και πάλι», δήλωσε η Gabriella Goransson, διευθύνουσα σύμβουλος της UC.

Η Σουηδία αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με ύφεση φέτος παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας διέκοψη τη 18μηνη εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων εξαιτίας της επιβράδυνσης του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον UC, η Σουηδία προβλέπεται να διανύσει ένα στάδιο όπου οι εταιρείες που ήταν μέχρι τώρα ανθεκτικές δεν θα είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν σταθερό κύκλο εργασιών και ρευστότητα. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το επόμενο κύμα πτωχεύσεων, δήλωσε η Goransson.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των νεοσύστατων επιχειρήσεων είναι ο χαμηλότερος εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία σε πολλούς κύριους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου, καθώς και των ξενοδοχείων και των εστιατορίων.

Ο αριθμός των εταιρειών που χρεοκοπούν δεν έχει ακόμη ξεπεράσει το επίπεδο της δεκαετίας του 1990, επειδή «η σημερινή αγορά είναι πιο παγκόσμια από ό,τι τότε και η κρίση έχει χτυπήσει ευρύτερα», ανέφερε η Goransson.

Πάντως, οι συνθήκες χρηματοδότησης εκτιμάται ότι θα χαλαρώσουν από το καλοκαίρι με τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από την Riksbank, όπως είχε αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών τον περασμένο μήνα.

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum