| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 04/03/22

 

 

Εμείς και με αυτό ευχαριστημένοι θα ήμασταν

 

Θα ξεκινήσουμε με της οικονομίας και την τελευταία πρόβλεψη του διοικητή της ΤτΕ, λέγοντας πως εμείς θα ήμασταν αρκετά ευχαριστημένοι αν η μέση ανάπτυξη της επόμενης 10ετίας ήτανε στο 2%, πόσο μάλλον αν καταφέρναμε υψηλότερους ρυθμούς, αν και προσωπικά δεν το βλέπουμε. Για την ιστορία, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο της ΕΙΒ ανέφερε ότι ο «δυνητικός ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη δεκαετία θα είναι κοντά στο 2%», ωστόσο όπως εξήγησε ο ίδιος η οικονομία θα αναπτυχθεί με υψηλότερους ρυθμούς για συγκεκριμένους λόγους. 

 
 

 

Τι σημαίνει αυτό;

 

Τι σημαίνει όμως μέση ανάπτυξη 2% την επόμενη 10ετία. Μια σωρευτική ανάπτυξη περίπου 22% (21,89%). Δηλαδή το ΑΕΠ που εκτιμάτε (μετά τη μεγάλη ανάπτυξη του 2021) στα περίπου 183δις ευρώ, θα φτάσει στο τέλος της δεκαετίας, στα 222δις ευρώ. Δηλαδή θα υπολείπεται ακόμη κατά περίπου 18δις ευρώ από το peak του 2008 – 2009 και τα 239-240δις ευρώ. Δηλαδή το 2032 η Ελλάδα θα έχει ακόμη ΑΕΠ μικρότερο από αυτό που είχε 23-24 χρόνια πριν !!! Σκεφτείτε το και θα δείτε γιατί κατά καιρούς γκρινιάζουμε … ενδεχομένως γινόμαστε και υπερβολικοί, λέγοντας πως αυτή η χώρα έχει μπει σε μια μιζέρια που θα κρατήσει πάρα πολλά χρόνια….

 
 

 

Για την ιστορία

 

Σε σχέση με τα παραπάνω και για την ιστορία να αναφέρουμε πως με βάση τα επίσημα στατιστικά, αυτά τα περίπου 14 χρόνια από το peak της ελληνικής οικονομίας. Εμείς στο τέλος του 2021 θα έχουμε ένα ΑΕΠ περίπου 19% χαμηλότερο από το ΑΕΠ του 2008, με την παγκόσμια οικονομία αυτά τα χρόνια να έχει αναπτυχθεί κατά περίπου 40%. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των οικονομιών τα επόμενα χρόνια, σε 10 χρόνια εμείς με το ζόρι θα έχουμε το ίδιο ΑΕΠ με το 2008 και συνολικό το παγκόσμιο ΑΕΠ θα έχει σχεδόν διπλασιάσει!! Μπράβο μας!!!

 
 

 

+29%

 

Να αναφέρουμε και ένα νούμερο που προκαλεί τρόμο .. Πως από σήμερα η τιμή της κιλοβατώρας αυξάνεται και άλλο 29% !!! μετά την τελευταία εκρηκτική άνοδο των τιμών ενέργειας ….. και όπως έχουμε γράψει, ειλικρινά δεν ξέρουμε που μπορεί να βγάλει αυτό!!

 
 

 

Ανησυχητικό

 

Και αφού σας κάναμε την καρδιά περιβόλι. Και αφού σας ευχηθούμε καλό τριήμερο. Θα κλείσουμε με ένα ακόμη στατιστικό που βρήκαμε σχετικά ανησυχητικό, το οποίο πιστεύουμε πως δείχνει τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται μεγάλο μέρος των νοικοκυριών, έχοντας πετάξει, ένας μέρος αυτών, λευκή πετσέτα.  

 

Λιγότεροι λοιπόν από το 10% του συνόλου των 826.435 οφειλετών, οι οποίοι είχαν το δικαίωμα να ενταχθούν στη ρύθμιση των φορολογικών χρεών που βεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου της πανδημίας, υπέβαλαν τελικά αιτήσεις για να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μέχρι την πρώτη καταληκτική ημερομηνία, που ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2021, από τους 826.435 οφειλέτες της Εφορίας, που είχαν χαρακτηριστεί ως «πληγέντες οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού», είχαν ανταποκριθεί μόλις 30.000 περίπου. Μέχρι τη λήξη της δεύτερης καταληκτικής ημερομηνίας (26.1.2022) λιγότεροι από 50.000 οφειλέτες, συνολικά, είχαν υποβάλει αίτηση.

 

Και μέχρι προχθές (28-2-2022), που εξέπνευσε η τρίτη προθεσμία, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών που υπέβαλαν αιτήσεις δεν ξεπέρασε τους 80.000, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό, καθώς από μια πλευρά αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη, από την άλλη, οι οφειλέτες δεν κάνουν χρήση της ιδιαίτερα ευνοϊκής ρύθμισης.

 

Την ίδια ώρα, τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ έδειξαν αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, το ύψος των οποίων στο τέλος Δεκεμβρίου ξεπέρασε τα 111 δισ. ευρώ.

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum