| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 04/04/23

 

Σχεδόν όλοι αυτό πιστεύουνε

Πολιτικοί αναλυτές δεν είμαστε. Αλλά με όσους το συζητάμε που ξέρουνε καλύτερα, σχεδόν αποκλείουνε το σενάριο αυτοδυναμίας, φυσικά αναφερόμαστε στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Είναι κάτι που μας έχει κάνει εντύπωση, αφού όσο ειδικοί και να μην είμαστε επί των πολιτικών, συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως υπάρχουνε πιθανότητες, σε ένα ποσοστό 30-40% να καταφέρει η ΝΔ να πάρει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Είπαμε βέβαια, πως οι περισσότεροι διαφωνούμε με την άποψη μας και δεν έχουμε λόγο να γίνουμε γραφικοί, επιμένοντας σε αυτό που πιστεύουμε εμείς.

 

 

Τι ποσοστό απαιτείται

Και συνεχίζοντας με τις επερχόμενες εκλογές. Με τη βοήθεια και των όσων έγραφε η Καθημερινή, πάμε να δούμε μερικά πράγματα που ισχύουνε, ειδικά όσον αφορά τις δεύτερες εκλογές. Κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις 21 Μαΐου με το σύστημα της απλής αναλογικής είναι σχεδόν αδύνατον να σχηματιστεί. Υπολογίζοντας τα εκτός Βουλής κόμματα γύρω στο 8% (όπως το 2019), το ποσοστό του πρώτου πρέπει να φτάνει το 46,2%. Σενάριο ουτοπικό…

Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία δυνάμεων. Ποια είναι τα δεδομένα; Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται αποφασισμένη να κυνηγήσει την αυτοδυναμία τη δεύτερη Κυριακή. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ήδη έχει βάλει «βέτο» στο να είναι ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός και συνεπώς τα πράγματα περιπλέκονται, ενώ αμφίβολο θεωρείται εάν τα ποσοστά των δύο κομμάτων θα αρκούν, αφού το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει και τη σύμπραξη με Βαρουφάκη.

Επειδή στο παρελθόν δεν έχει σημειωθεί ποτέ ανατροπή όσον αφορά την πρωτιά στις εκλογές –οι κάλπες θα δείξουν αν θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας–, στην Ηρώδου Αττικού ήδη κοιτούν ποιος είναι ο πήχυς της αυτοδυναμίας για τις 2 Ιουλίου. Η αριθμητική του «κλιμακούμενου μπόνους» δείχνει πως μόνο ένα ποσοστό άνω του 37,5% μπορεί να θεωρηθεί αρκετά «ασφαλές».

 

 

 

Συνεχίζουμε να μην το θεωρούμε απίθανο…

Με πάσα από τα παραπάνω και το ποσοστό του 37,5% που αναφέρεται, διευκρινίζοντας πως ΝΔ δεν είμαστε και ασχέτως των όσων πιστεύει η πλειοψηφία, όπως αναφέραμε παραπάνω. Εμείς θα επιμείνουμε πως δε μας φαίνεται απίθανο να φτάσει στις δεύτερες εκλογές η ΝΔ αυτό το ποσοστό.  Δε λέμε πως είναι το πιθανότερο σενάριο. Αλλά το 37,5% δεν είναι ένα απίθανο και εμείς μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές αυτήν την άποψη θα έχουμε.

 

 

…. ένα κακό σενάριο για εμάς

Στα πλαίσια των συζητήσεων πάντα που κάνουμε. Οι περισσότεροι καταλήγουν πως είτε έτσι είτε αλλιώς. Μετά τις δεύτερες εκλογές, θα έχουμε μια μορφή κυβέρνησης συνεργασίας και πως δεν υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας της χώρας, κάτι για το οποίο δημιουργεί προβληματισμό για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο. Το πιθανότερο λοιπόν είναι πως κίνδυνος ακυβερνησίας δεν υπάρχει. Αλλά θεωρούμε πως το σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας είναι ένα σχετικά κακό σενάριο για τη χώρα. Γιατί; Τα έχουμε ξαναγράψει. Γιατί σε αυτή τη χώρα υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας. Γιατί πολύ απλά τέτοιες κυβερνήσεις δε μπορούνε να λειτουργήσουνε. Πιστεύουμε μάλιστα πως σε αυτό το σενάριο, σε περίπου ένα χρόνο, το πιθανότερο είναι πως θα έχουμε και πάλι εκλογές.

 
 

Η επόμενη Πανδημία

Θα κλείσουμε με ένα διαφορετικό θέμα. Προσωπικά πιστεύουμε πως η επόμενη πανδημία, η οποία μάλιστα πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεται, έχει ξεκινήσει. Ένα πρόβλημα που θα είναι όλο και πιο έντονο τα επόμενα χρόνια, με επιπτώσεις και στην οικονομία. Ξέρουμε πως παραξενεύστε. Αναφερόμαστε στην κατάθλιψη και τις ψυχικές νόσους, οι οποίες μαστίζουνε όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ειδικά των παραδοσιακών δυτικών κοινωνιών, με θλιβερές προβλέψεις για το πως θα εξελιχθεί το πρόβλημα τα επόμενα χρόνια. Και μπορεί ελάχιστοι να ασχολούνται με το συγκεκριμένο πρόβλημα, ωστόσο είναι ένα τρομερά σοβαρό πρόβλημα, που οι κοινωνίες θα το βρίσκουνε μπροστά τους όλο και πιο συχνά.

Σε μια λοιπόν ενδιαφέρουσα μελέτη. Τα άτομα με ιστορικό ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή και οι αγχώδεις διαταραχές έχουν δείκτες στο αίμα οι οποίοι μαρτυρούν ότι είναι γηραιότερα από την πραγματική ηλικία τους. Αυτό έδειξε νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής το οποίο έλαβε χώρα στο Παρίσι από τις 25 ως τις 28 Μαρτίου και δίνει μια εξήγηση στο γιατί οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας τείνουν να έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής και περισσότερες νόσους που σχετίζονται με το γήρας σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Στο μικροσκόπιο 168 μεταβολίτες του αίματος.

O δρ Τζούλιαν Ματζ και η καθηγήτρια Κάθριν Λιούις από το King’s College του Λονδίνου μελέτησαν δεδομένα σχετικά με 168 διαφορετικούς μεταβολίτες στο αίμα που προέκυψαν από ανάλυση δειγμάτων 110.780 συμμετεχόντων της Βιοτράπεζας2 του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Biobank2, μια μεγάλη τράπεζα που περιλαμβάνει βιοϊατρικά δεδομένα μισού εκατομμυρίου ατόμων στη Βρετανία). Οι ερευνητές συνέδεσαν αυτά τα δεδομένα με πληροφορίες σχετικά με το αν οι συμμετέχοντες είχαν ιστορικό ψυχικής νόσου και ανακάλυψαν ότι τα άτομα με ψυχική νόσο είχαν προφίλ μεταβολιτών που παρέπεμπε σε μεγαλύτερη ηλικία σε σύγκριση με την πραγματική τους.

«Γηρασμένο» προφίλ μεταβολιτών

Παρουσιάζοντας τη μελέτη στο συνέδριο ο δρ Ματζ σημείωσε ότι «είναι πλέον δυνατόν να προβλέψουμε την ηλικία ενός ατόμου από τους μεταβολίτες στο αίμα του. Είδαμε ότι κατά μέσο όρο τα άτομα με ιστορικό ψυχικής νόσου εμφάνιζαν προφίλ μεταβολιτών που έδειχνε ότι ήταν βιολογικώς γηραιότερα σε σχέση με την πραγματική ηλικία τους. Για παράδειγμα ασθενείς με διπολική διαταραχή παρουσίαζαν δείκτες στο αίμα που μαρτυρούσαν ότι ήταν περί τα δύο έτη γηραιότεροι σε σύγκριση με τη χρονολογική ηλικία τους».

10 χρόνια γηραιότεροι οι άνδρες και 7 οι γυναίκες σε σχέση με την πραγματική ηλικία τους

Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές τείνουν να έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής αλλά και χειρότερη υγεία από τον γενικό πληθυσμό. Εμφανίζουν συχνά τάση για ανάπτυξη νόσων όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης οι οποίες επιδεινώνονται με την ηλικία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μελέτη του 2019 έδειξε ότι κατά μέσο όρο τα άτομα με ψυχικές διαταραχές έχουν προσδόκιμο ζωής μικρότερο κατά περίπου 10 χρόνια για τους άνδρες και κατά 7 χρόνια για τις γυναίκες σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Προς καλύτερες παρεμβάσεις για τα άτομα με ψυχικές διαταραχές

Σύμφωνα με τον δρα Ματζ «τα νέα ευρήματα δεν εξηγούν όλες τις διαφορές σχετικά με την κατάσταση της υγείας και το προσδόκιμο ζωής μεταξύ των ασθενών με ψυχικές διαταραχές και του γενικού πληθυσμού αλλά δείχνουν ότι η επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης στα άτομα με ψυχικές νόσους αποτελεί πιθανότατα σημαντικό παράγοντα. Αν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τους δείκτες που ανακαλύψαμε ότι συνδέονται με τη βιολογική γήρανση, θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίον παρακολουθούμε την υγεία των ατόμων με ψυχικές διαταραχές αλλά και αυτόν με τον οποίον αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της σωματικής υγείας των πασχόντων».

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum