| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 04/08/23

 

“Βγαίνουνε”

Μας δόθηκε χθες η ευκαιρία να έχουμε μια γρήγορη συζήτηση με έναν οικονομολόγο μεγάλης τράπεζας. Εμείς λοιπόν έχουμε το γνωστό μας καημό …. Ένα ζήτημα με το οποίο σας έχουμε ζαλίσει … Του θέσαμε το ερώτημα πόσο εύκολη θεωρεί την επίτευξη των υψηλών πλεονασμάτων στα οποία επιστρέφει η χώρα από του χρόνου. Και μας απάντησε: “Πιστεύω πως πλεονάσματα γύρω στο 2% πιάνονται αρκετά εύκολα και πιθανόν να πάμε προς το 2,5%. Τα νούμερα βγαίνουνε”.

 

 

Συμφώνησε….

Και για να δικαιολογήσουμε την έμμονη μας και για το ότι σας έχουμε ζαλίσει όλους αυτούς τους μήνες (από το τέλος του 2022….) … Τον ρωτήσαμε και κάτι άλλο …. Αν συμφωνεί μαζί μας πως πριν από μερικούς μήνες, ειδικά τους πρώτους του έτους. Η επίτευξη τόσο υψηλών πλεονασμάτων φαίνονται εξαιρετικά δύσκολη. Και μας απάντησε πως συμφωνεί απόλυτα ….. Σχολιάζοντας και αυτός πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού πηγαίνει σημαντικά πολύ καλύτερα των προβλέψεων και αυτό θα φανεί του χρόνου, που επιστρέφουμε στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία ….

 
 

Παγκόσμια Οικονομία - Επιχειρήσεις

Σε με μια ενδιαφέρουσα ανάλυση – έρευνα τώρα σχετικά με την παγκόσμια οικονομία και συγκεκριμένα τις επιχειρήσεις …. Οι επιχειρήσεις βλέπουν τις γεωπολιτικές εντάσεις ως τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Oxford Economics.

Το εύρημα «επιβεβαιώνει» ότι οι αντιλήψεις για τους οικονομικούς κινδύνους έχουν αλλάξει σημαντικά για τις επιχειρήσεις, δήλωσε ο Jamie Thompson, επικεφαλής μακροοικονομικών σεναρίων και συγγραφέας της έρευνας και πρόσθεσε πως «οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν πλέον το κύριο επίκεντρο ανησυχίας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα».

Μία στις τρεις επιχειρήσεις

Περίπου το 36% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση θεωρούν τις γεωπολιτικές εντάσεις ως κορυφαίο κίνδυνο επί του παρόντος, ξεχωρίζοντας αυτούς που σχετίζονται με ζητήματα σχετικά με την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και το δίπολο Ρωσίας- ΝΑΤΟ.

Αντίθετα, μια παρόμοια έρευνα τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες θεώρησαν ως τον κορυφαίο κίνδυνο βραχυπρόθεσμα είτε μια αξιοσημείωτη σύσφιγξη της προσφοράς πιστώσεων είτε μια πλήρη οικονομική κρίση.

Η τελευταία Παγκόσμια Έρευνα Κινδύνων που εκπονήθηκε στο τρίτο τρίμηνο 2023 κάλυψε 127 επιχειρήσεις από τις 6 έως τις 27 Ιουλίου φέτος.

Τα ευρήματα έρχονται εν μέσω σφοδρών εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Η ένταση κλιμακώθηκε μετά την κατάρριψη από τις ΗΠΑ ενός φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου που πέταξε πάνω από τον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Όσον αφορά την Ταϊβάν, η Κίνα επέμεινε ότι το ζήτημα της διένεξης μεταξύ των δύο πλευρών ήταν εσωτερική υπόθεση και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι για το Πεκίνο είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί. Η Κίνα θεωρεί το δημοκρατικά αυτοδιοικούμενο νησί μέρος της επικράτειάς της.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ταϊβάν αξίας έως και 345 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters. Η κίνηση θεωρείται πιθανό να εξοργίσει την Κίνα.

Εν τω μεταξύ, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Κρεμλίνου και ΝΑΤΟ. Η επέκταση της Βοεριοατλαντικής Συμμαχίας αποτελεί εδώ και καιρό σημείο διαμάχης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η ένταξη του Κιέβου θα αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια της Μόσχας.

Χαλαρώνει η ανησυχία για τον πληθωρισμό

Ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να θεωρούν τον υψηλό πληθωρισμό ως «σημαντικό βραχυπρόθεσμο κίνδυνο», εμφανίζονται πιο σίγουρες ότι το πρόβλημα τελικά θα μετριαστεί, όπως προκύπτει από την έρευνα.

«Οι προσδοκίες των ερωτηθέντων για τον παγκόσμιο πληθωρισμό τιμών καταναλωτή είναι 3,7% το 2024, 0,2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την τελευταία βασική πρόβλεψή μας», δήλωσε η Thompson.

«Ο αναμενόμενος πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα έχει μειωθεί σημαντικά, χαλαρώνοντας τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια», πρόσθεσε.

Η έρευνα υπογράμμισε επίσης τη χαλάρωση των ανησυχιών σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα. Όμως τα ζητήματα παραμένουν υψηλά.

Περίπου το 30% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να θεωρεί είτε μια αξιοσημείωτη σύσφιξη της προσφοράς πιστώσεων είτε μια γενικευμένη οικονομική κρίση ως μεταξύ των κορυφαίων κινδύνων βραχυπρόθεσμα στην τελευταία έρευνα.

Ορισμένοι επενδυτές, όπως ο Kevin O’Leary, έχουν προβλέψει ότι ο συνεχιζόμενος κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες χρεοκοπίες περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

Περιφερειακές τράπεζες όπως η First Republic, η Silicon Valley Bank και η Signature Bank κατέρρευσαν τον Μάρτιο.

Αυτά τα ιδρύματα αποσταθεροποιήθηκαν από τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης της Fed, ο οποίος σημείωσε 11 αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022.

Μελλοντικοί κίνδυνοι

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ως κύριο μέλημα για τις επιχειρήσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πάνω από το 60% των ερωτηθέντων θεωρούν ως «πολύ σημαντικό κίνδυνο» για την παγκόσμια οικονομία αυτό το ζήτημα.

«Όπως αναφέρθηκε το περασμένο τρίμηνο, περισσότερα από τα τρία πέμπτα των ερωτηθέντων θεωρούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους ως έναν πολύ σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Thompson.

«Μια εντατικοποίηση των γεωπολιτικών εντάσεων θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει σημαντική αποπαγκοσμιοποίηση του εμπορίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος», πρόσθεσε.

Η αποπαγκοσμιοποίηση είναι ο τρίτος πιο αναφερόμενος κίνδυνος στην τελευταία έρευνα, ο οποίος θεωρείται «πολύ σημαντικός κίνδυνος» από το 23% των ερωτηθέντων.

Περίπου το 25% θεωρεί τις πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων ως μεταξύ των κορυφαίων ανοδικών κινδύνων. Στην Κίνα, οι επιχειρήσεις βλέπουν «λιγότερες πιθανότητες για μια ανάκαμψη».

Το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας ως η κορυφαία παγκόσμια ανοδική πορεία σημείωσε πτώση στο 10% στην τελευταία έρευνα σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό 19% τον Απρίλιο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε πρόσφατα ότι η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά την Covid-19 έχασε τη δύναμή της και είχε αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.

«Η συνεχιζόμενη αδυναμία στον [κινεζικό] τομέα ακινήτων επιβαρύνει τις επενδύσεις, η ξένη ζήτηση παραμένει αδύναμη και η αυξανόμενη ανεργία των νέων, στο 20,8% τον Μάιο του 2023, υποδηλώνει αδυναμία της αγοράς εργασίας», αναφέρει σε έκθεσή του το ΔΝΤ.

 

 

Πείνα

Κλείνοντας με ένα διαφορετικό, όχι τόσο ευχάριστο, θέμα. Αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που διαβούν σε συνθήκες πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο οι στόχοι για την εξάλειψη της πείνας μέχρι το 2030, όπως επισημαίνεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η πανδημία του κοροναϊού, καθώς και καταστροφικά φυσικά φαινόμενα που απορρέουν από τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής οδηγούν σε επιμέρους τοπικές κρίσεις οι οποίες ευθύνονται πλέον για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων σε περιοχές του πλανήτη. Προκειμένου να ανατραπεί το δυσμενές αυτό κλίμα, τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναζητούν τρόπους να αναληφθούν πρωτοβουλίες με σκοπό τη μείωση της φτώχειας και της έλλειψης τροφίμων.

Σύμφωνα με την έκθεση της SOFI (State of Food Security and Nutrition in the World), επιπλέον 122 εκατομμύρια άνθρωπο στον κόσμο έχουν εξωθηθεί στη φτώχεια από το 2019 κι ύστερα. Πέρυσι, περίπου το 30% του πληθυσμού του πλανήτη, 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν συνεχή πρόσβαση στην τροφή. Είναι αντιληπτό πλέον γιατί οι στόχοι των Ηνωμένων Εθνών (SDG2) για εξάλειψη της πείνας μέχρι το 2030, φαίνεται ότι κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν, εάν συνεχιστούν αυτές οι δύσκολες συνθήκες στο διεθνές σκηνικό.

Η Λατινική Αμερική εμφανίζεται να έχει κάνει πρόοδο στο ζήτημα της μείωσης της πείνας, ωστόσο η δυτική Ασία, η Καραϊβική, καθώς και οι υποσαχάριες χώρες στην αφρικανική ήπειρο παρουσιάζουν αύξηση των επίμαχων ποσοστών τους. Η Αφρική είναι η πιο άσχημα πληττόμενη, καθώς ένας στους πέντε ανθρώπους, δηλαδή ο διπλάσιος από τον παγκόσμιο μέσο όρο, δεν έχει να φάει.

Ανάληψη δράσης από τα Ηνωμένα Έθνη

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, απηύθυνε έκκληση για την ανάληψη άμεσης και έντονης δράσης, προκειμένου να εντοπιστούν οι πηγές της ανασφάλειας στο πεδίο των τροφίμων και να εξευρεθούν τρόποι, ώστε να είμαστε ανθεκτικοί και ευέλικτοι απέναντι στις κρίσεις  που προκύπτουν διεθνώς, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή είτε για άλλους λόγους πχ πολεμικές συρράξεις.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι τομείς που τίθενται στο στόχαστρο είναι: ο μετασχηματισμός των αγροκτηνοτροφικών συστημάτων, η προτεραιότητα στην παιδική διατροφή, καθώς και η ενίσχυση των ανεφοδιαστικών αλυσίδων στα τρόφιμα.

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum