| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 05/05/22

Με αυτά τα στοιχεία θα αντιμετωπιστεί ο ιστορικός πληθωρισμός

 

Θα ξεκινήσουμε σχολιάζοντας και πάλι τον ιστορικό πληθωρισμό και την ανησυχία που θα βγάλει αυτή η κατάσταση. Βλέπαμε λοιπόν και πάλι τα επίσημα στοιχεία με τις μέσες αμοιβές του ιδιωτικού τομέα …. Και αναρωτιόμαστε. Με αυτές τις αποδοχές θα αντιμετωπίσει ο κόσμος τις ακραίες πληθωριστικές πιέσεις. Είναι δυνατόν;

 

Για την ιστορία με βάση και σχετικό δημοσίευμα:

 

Στα 1.227,24 ευρώ ανέρχεται ο μέσος (μεικτός) μισθός πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο, με τους άντρες να κρατούν τα «ηνία» των υψηλών αμοιβών. Ωστόσο, ένας στους τρεις υπαλλήλους λαμβάνουν μισθό που ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 451,2 ευρώ, χαμηλότερο δηλαδή και από τον κατώτατο.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ για τον μήνα Φεβρουάριο, το 35,9% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνει καθαρό μηνιαίο μισθό 392,54 ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ προκύπτουν και τα εξής στοιχεία:

 

– Το σύνολο των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 2.223.666 μισθωτούς

– 1.486.767 είναι το σύνολο των ασφαλισμένων με πλήρη απασχόληση (65,3%)

– 773.685 είναι το σύνολο των ασφαλισμένων με μερική απασχόληση (34,7%)

– Ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης διαμορφώνεται στα 1.227,24 ευρώ (μεικτά)

– Ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης διαμορφώνεται στα 451,20 ευρώ (μεικτά)

 
 

 

Μπράβο

 

Αν και δυστυχώς λιγότερες από τις αρνητικές ειδήσεις – σχόλια …. Θα έχουμε και σήμερα κάποιες θετικές ειδήσεις … Όχι τίποτα άλλο για να μην λέτε ότι μουρμουράμε συνέχεια … Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως και πάλι σήμερα οι θετικές ειδήσεις έρχονται από τον τουρισμό, όπου όπως είχαμε γράψει και χθες είμαστε αισιόδοξοι πως παρά τα όσα συμβαίνουνε (πόλεμος, inflation κτλ) η χρονιά θα πάει εξαιρετική, ενδεχομένως και με επιδόσεις έκπληξη.

 

Προσωπικά λοιπόν πολύ θετικά είδαμε τα τελευταία στοιχεία από την πορεία του Ελ. Βενιζέλος. Ειδικότερα, συνεχίζεται η τάση της σταδιακής σύγκλισης της επιβατικής κίνησης στο Ελευθέριος Βενιζέλος με το 2019 που υπήρξε χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου κατά τη διάρκεια του Απριλίου ανήλθε σε 1,68 εκατ. και εμφανίστηκε μειωμένη κατά 15,5% σε σχέση με την κίνηση του Απριλίου 2019. Αυτό όταν τον Μάρτιο η επιβατική κίνηση αντιστοιχούσε στο 72% της επιβατικής κίνησης του αντίστοιχου μήνα του 2019.

 

Αν και η κίνηση εξακολούθησε να επηρεάζεται από την πανδημία COVID-19 και τις επιπτώσεις της στο αεροπορικό ταξίδι, ο Απρίλιος, με τη βοήθεια της περιόδου του Πάσχα, έδειξε σημάδια ανάκαμψης. Ειδικότερα, σε σύγκριση με το 2019, η κίνηση εσωτερικού ήταν μειωμένη κατά 4,3%, ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση παρουσίασε μείωση κατά 20%.

 

Συνολικά, κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 4,5 εκατ. και παρέμεινε μειωμένη κατά 29,6% σε σύγκριση με το 2019. Οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 21,4%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 33,3%. 

 

 
 

 

Πολύ προσβλητικό για τη χώρα μας …

 

Σε αυτό το σημείο δε μπορούμε να μη σχολιάσουμε και κάτι άλλο ….. Είναι πραγματικά πολύ προσβλητικό για τη χώρα μας ….. Αλλά πραγματικά πολύ προσβλητικό με βάση την έρευνα του σε γενικές γραμμές αρκετά σοβαρού Politico, να είναι η τελευταία χώρα στην ελευθερία τύπου της Ε.Ε. ….. Χωρίς υπερβολή κατάντια. Και μπορεί κατά την άποψη μας αυτό να πηγάζει από τον τρόπο που είναι δομημένη αυτή η χώρα, όλα αυτά τα χρόνια (αφού έτσι και αλλιώς πάντα η χώρα μας ήτανε σε πολύ χαμηλές θέσεις) με τα διαπλεκόμενα (σε όλες τις κυβερνήσεις) να κάνουνε party …… Αλλά κακά τα ψέματα, σημαντικές ευθύνες για αυτό έχει και η τωρινή κυβέρνηση που δεν έχει καταφέρει να αλλάξει τίποτα, με τη χώρα μάλιστα να βρίσκεται σε ακόμη χαμηλότερες θέσεις.

 

 
 

 

Όπως πάντα σοβαρές επισημάνσεις

 

Όπως έχουμε σχολιάσει και κάποιες άλλες φορές στο παρελθόν. Ασχέτως της προσωπικής άποψης που μπορεί να έχει κάποιος για τον κ. Ε. Βενιζέλο. Είναι ένας άνθρωπος που οι δηλώσεις του έχουνε πάντα σημασία και ενδιαφέρον. Θα κλείσουμε λοιπόν με τις τελευταίες του δηλώσεις:

 

«Είμαστε στο θερμό εισαγωγικό επεισόδιο ενός πολέμου που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο οποίος ελπίζουμε να εξελιχθεί πολύ γρήγορα σε ψυχρό πόλεμο»: με τα λόγια αυτά διατύπωσε την ανησυχία του για την παγκόσμια κατάσταση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη νέα πολιτική εκπομπή της ΕΡΤ, «Στο Κέντρο».

 

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, στην Ουκρανία διεξάγονται δύο πόλεμοι: ένας εμφανής «μικρός» πόλεμος, μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, και ένας βαθύτερος, μεγαλύτερος και σκληρότερος ίσως πόλεμος, ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, η οποία μετέχει στον πόλεμο αυτό δια αντιπροσώπου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

 

Κληθείς να σχολιάσει την ελληνική στάση στο ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, επεσήμανε επί λέξει ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα δυτική -«και βέβαια υπερασπίζεται το κεκτημένο της. Με επαμφοτερίζοντα τρόπο δεν υπερασπίζεσαι το κεκτημένο σου. Η Ελλάδα κέρδισε σε ανεξαρτησία, σε εδάφη, σε πληθυσμό και σε πλούτο εν δυνάμει, όταν έκανε καθαρές δυτικές επιλογές τα 200 χρόνια της ιστορίας της».

 

Στα ελληνο-τουρκικά, ειδικώς στο θέμα της προσφυγής στη Χάγη, διερωτήθηκε «εάν τώρα δεν αξιοποιήσεις το momentum, μετά δεν θα υπάρχει λόγος να το κάνεις, διότι πια θα φύγει σταδιακά από το φυσικό αέριο». Ενώ τάχθηκε υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλιών που πατούν στο Διεθνές Δίκαιο, ως εκ τούτου «αφοπλίζουν» τους Τούρκους.

 

Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ανέφερε εν πρώτοις ότι αποτελεί «σημαντικό γεγονός» η ομιλία του στο Κογκρέσο, ενώ η πρόσκληση εν γένει, «σηματοδοτεί το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδέχονται την Ελλάδα ως έναν καλό, αποτελεσματικό και όχι αμφίθυμο δυτικό σύμμαχο».

 

Στα της εγχώριας πολιτικής σκηνής, θέση του Ευάγγ. Βενιζέλου είναι ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας προσφέρουν μεγαλύτερο εύρος στελεχών και πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια, και θα μπορούσαν να προσφέρουν και πολύ μεγαλύτερη συναίνεση», ενώ, υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι και αποτελεσματικές και σταθερές.

 
 

 

Το ρεύμα που καίει τους ψηφοφόρους

 

Όπως τώρα χαρακτηριστικά έγραψε ο «Βηματοδότης»:

 

Ίσως παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες, αλλά οφείλουμε να σας ενημερώσουμε πως το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση δεν είναι άλλο από αυτό των υπέρογκων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Η πίεση τόσο από τα νοικοκυριά, όσο και από τις επιχειρήσεις είναι αφόρητη. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν χάσει στην κυριολεξία τον ύπνο τους. Ρωτήσαμε λοιπόν τους αρμοδίους για το τι μέλλει γενέσθαι. Πως δηλαδή μπορούν να επανέλθουν σε σχετικά λογικά και ανεκτά επίπεδα οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι »εξαρτάται από τη διάρκεια του πολέμου , από την αποφασιστικότητα των ευρωπαίων και από τις δικές μας δυνατότητες». Οι στενότεροι των συνεργατών του Πρωθυπουργού επιμένουν ότι το καλύτερο θα ήταν να αποφασίσουν οι Βρυξέλλες κοινές προμήθειες για όλους τους Ευρωπαίους.

 

Στην περίπτωση αυτή θα επηρεαζόταν η spot αγορά του φυσικού αερίου και οι τιμές θα υποχωρούσαν σημαντικά, επηρεάζοντας αντιστοίχως και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. ‘Αυτή θα ήταν η ορθολογικότερη λύση και παρέμβαση σε μια άναρχη και απολύτως ανορθολογική αγορά» αποφαίνεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης. Ωστόσο είναι επιφυλακτικός κατά πόσον μπορεί να υπάρξει τέτοια συμφωνία. Στην περίπτωση τώρα που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή συμφωνία , η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια γενναίας και μακράς διαρκείας επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. »Δημοσιονομικά το αντέχουμε» τονίζει ο κ. Σκυλακάκης, αποφεύγοντας ωστόσο να δεσμευτεί για το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί για κάτι τέτοιο. Προσθέτει πάντως χαρακτηριστικά πως »αν υποχωρήσουν σε ανεκτά επίπεδα οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος θα αφαιρεθούν τα δόντια του πληθωρισμού». Καλές οι προσδοκίες ,αλλά επί του παρόντος το ηλεκτρικό καίει τα πορτοφόλια των ψηφοφόρων..

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum