| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 05/07/22

 

 

Κάθε ημέρα αυξάνονται ….

 

Θα επιστρέψουμε και θα ξεκινήσουμε και σήμερα με το ζήτημα των πρόωρων εκλογών. Θέλοντας λοιπόν να αποφύγουμε να βάλουμε πολλές σάλτσες ….. Με βάση αυτά που μας λένε σχεδόν καθημερινά … Κάθε μέρα που περνάει οι πρόωρες εκλογές έρχονται όλο και πιο κοντά. Το πιο χαρακτηριστικό και κυρίως σε αυτό στεκόμαστε είναι πως ο πρωθυπουργός πλέον στο σχετικό ερώτημα στενών του συνεργατών, αποφεύγει να απαντήσει αρνητικά (όπως έκανε), λέγοντας θα δούμε …. Και όταν ο πρωθυπουργός λέει θα δούμε …. Ε! οι εκλογές έρχονται όλο και πιο κοντά….

 
 

 

…. Kάτι παραπάνω από εφιάλτης

 

Ως GFF πιστεύουμε πως ειδικά όσον αφορά το πετρέλαιο, τα χειρότερα τα έχουμε δει. Και πως αν και οι τιμές θα παραμείνουνε υψηλά, ο ερχόμενος χειμώνας θα μας βρει σε τιμές χαμηλότερες των 100 δολαρίων, περίπου στα 90 με 95 δολάρια, χωρίς να αποκλείουμε ακόμη χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο κανείς δε μπορεί να παραβλέψει την τελευταία εφιαλτική πρόβλεψη της JP Morgan. Δεν πιστεύουμε πως μπορεί ποτέ να συμβεί αυτό (όσο μπορούμε αυτό να το λέμε, μετά τα όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια), λέγοντας χαρακτηριστικά. Ότι όχι στα 380 δολάρια που λέει ο οίκος, αλλά και πάνω από 160-170 δολάρια να πάει η τιμή του πετρελαίου (για να μην πούμε 150), η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία θα είναι μη – διαχειρίσιμη. Μη – διαχειρίσιμη με το όλο νόημα της έκφρασης.

 

Για την ιστορία λοιπόν:

 

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν στα «στρατοσφαιρικά» επίπεδα των 380 δολαρίων το βαρέλι, εάν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις ωθήσουν τη Ρωσία να προχωρήσει σε αντίποινα και περικοπές στην παραγωγή αργού, προειδοποίησαν οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

Η Ομάδα των G7 σχεδιάζει έναν περίπλοκο μηχανισμό για να βάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου σε μια προσπάθεια να στριμώξει τον Βλαντιμίρ Πούτιν που συνεχίζει την επίθεση στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεδομένης της ισχυρής δημοσιονομικής θέσης της Μόσχας, η χώρα μπορεί να αντέξει οικονομικά να μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια χωρίς να βλάψει υπερβολικά την οικονομία της, γράφουν οι αναλυτές της JPMorgan, συμπεριλαμβανομένης της Natasha Kaneva, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

 

Για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, ωστόσο, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά. Μια περικοπή 3 εκατομμυρίων βαρελιών στις ημερήσιες προμήθειες θα ωθήσει τις τιμές αναφοράς του αργού στο Λονδίνο στα 190 δολάρια, ενώ το χειρότερο σενάριο των 5 εκατομμυρίων βαρελιών θα μπορούσε να σημαίνει ότι το αργό θα πάει στα 380 δολάρια, έγραψαν οι αναλυτές.

 

«Ο πιο προφανής και πιθανός κίνδυνος από ένα πλαφόν είναι ότι η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να μην το δεχτεί και αντ' αυτού να αντιδράσει μειώνοντας τις εξαγωγές», έγραψαν οι αναλυτές.

 

«Είναι πιθανό ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανταποκριθεί περικόπτοντας την παραγωγή ως τρόπο να προκαλέσει πόνο στη Δύση. Η στενότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου είναι με το μέρος της Ρωσίας», υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

 

 

 

Για αυτό συνεχίζουμε να έχουμε την ίδια άποψη

 

Περίπου από το τελευταίο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς, η άποψη μας ήτανε και παραμένει πως πολιτικά (πάντα σε αυτό αναφερόμαστε) ο Ερντογάν μπορεί να φτάνει στο τέλος του, Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά έχουμε γράψει, δίνουμε μεγάλες πιθανότητες το 2022 να είναι η τελευταία ολόκληρη χρονιά που θα βρίσκεται στην εξουσία (μέχρι περίπου τα μέσα του 2023 περιμένουμε εξελίξεις). Και όταν διαβάζουμε πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία σκαρφάλωσε στο 78,6% τον Ιούνιο, θα το επαναλάβουμε και πάλι σήμερα, πως αυτή είναι μια μη – διαχειρίσιμη κατάσταση για το καθεστώς Ερτογάν. Μάλιστα, σύμφωνα με ανεξάρτητους τούρκους οικονομολόγους,  πληθωρισμός φτάνει στην πραγματικότητα το 175,5% σε ετήσια βάση, δηλαδή είναι υπερδιπλάσιος του επίσημου ποσοστού. Και όσο και αν μιλάμε για μια παγκόσμια συγκυρία, με αυτά τα νούμερα πληθωρισμού, η μεσαία αλλά και όχι μόνο τάξη, βράζει κατηγορώντας και δικαίως τον Ερντογάν για πάρα πολλά λάθη.

 
 

 

Λέει πολλά

 

Για να καταλάβει κανείς τι ήδη συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία (και ενδεχομένως να μην είμαστε ούτε στη μέση, για να μην πούμε πως είμαστε στην αρχή). Αρκεί να δει το παρακάτω διάγραμμα στο οποίο αποτυπώνεται ο δείκτης Οικονομικής εμπιστοσύνης της Gallup. Ένα δείκτης ο οποίος βασίζεται στο πως βλέπουνε οι Αμερικανοί την τρέχουσα συγκυρία και πως εκτιμούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τους επόμενους μήνες. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως ο δείκτης (παίρνει τιμές από +100 μέχρι -100) βρίσκεται στο -58χ που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008!! Ένα νούμερο που λέει πολλά …

 

 
 

 

Εντυπωσιακό

 

Θα κλείσουμε με ένα διαφορετικό ζήτημα. Με μια έρευνα την οποία δεν κρύβουμε πως βρήκαμε εντυπωσιακή:

 

Υπάρχει ένας ακόμη λόγος που η κλιματική αλλαγή ενέχει κινδύνους. Μπορεί να οδηγήσει σε τήξη πανάρχαιων πάγων μέσα στους οποίους είναι «κλειδωμένα” μικρόβια» που εδώ και εκατομμύρια χρόνια δεν έχουν δει το φως της Γης και τα οποία, αν απελευθερωθούν, ίσως προκαλέσουν νέες πανδημίες απειλητικές για την ανθρωπότητα, προειδοποιεί μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα.

 

Ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας “Nature Biotechnology”, σύμφωνα με το Live Science, μελέτησαν δείγματα πάγων από 21 παγετώνες του Οροπεδίου του Θιβέτ, μιας περιοχής μεγάλου υψομέτρου ανάμεσα στην οροσειρά των Ιμαλαΐων στα νότια και στην έρημο Τακλαμακάν στα βόρεια. Η έρευνα αποκάλυψε 968 άγνωστα μέχρι σήμερα είδη μικροβίων και η ανάλυση των γονιδιωμάτων τους έδειξε ότι μερικά τουλάχιστον από αυτά έχουν τη δυνατότητα να πυροδοτήσουν νέες πανδημίες, σε περίπτωση που ένα γρήγορο λιώσιμο των πάγων, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τα απελευθερώσει από την παγωμένη “φυλακή” τους.

 

Είναι η πρώτη φορά που αναλύεται πλήρως (γενετική αλληλούχιση) το γονιδίωμα μικροβιακών κοινοτήτων κρυμμένων μέσα σε αρχαίους παγετώνες. Τα μικρόβια που βρέθηκαν, είναι κυρίως βακτήρια, αλλά επίσης αρχαιοβακτήρια, μύκητες κ.α. Το 98% είναι τελείως άγνωστα για τους επιστήμονες, ενώ η μεγάλη μικροβιακή βιοποικιλότητα μέσα στους πάγους εξέπληξε τους ερευνητές.

 

Μικρόβια 10.000 ετών!

 

Οι Κινέζοι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι ακριβώς πόσο παλαιά είναι μερικά από αυτά τα μικρόβια των παγετώνων. Προηγούμενες μελέτες πάντως έχουν δείξει πάντως ότι είναι δυνατό να αναζωογονηθούν μικρόβια παγιδευμένα προ τουλάχιστον 10.000 ετών. Μια προηγούμενη έρευνα του 2020 είχε αναλύσει πυρήνες πάγου από έναν μόνο θιβετανικό παγετώνα και είχε ανακαλύψει 33 διαφορετικές ομάδες ιών μέσα στους πάγους, εκ των οποίων 28 δεν είχαν ποτέ παρατηρηθεί έως τότε.

 

Η ποικιλία των “παγωμένων” μικροοργανισμών, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη τήξη των παγετώνων λόγω κλιματικής αλλαγής, αυξάνει τις πιθανότητες δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια – κυρίως βακτήρια – να δραπετεύσουν και να σπείρουν άγνωστες αρρώστιες στη Γη, “οδηγώντας σε τοπικές επιδημίες ή ακόμη και πανδημίες’, σύμφωνα με τους ερευνητές. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις πως μερικά από αυτά τα άγνωστα βακτήρια μπορεί να αποδειχθούν άκρως επικίνδυνα για τους ανθρώπους και όχι μόνο.

 

Ανταλλαγές… DNA

 

Ακόμη κι αν τελικά αυτά τα παθογόνα βακτήρια δεν επιβιώσουν για πολύ χρόνο μετά την απελευθέρωση τους από τους παγετώνες τους, μπορεί παρόλα αυτά να προκαλέσουν προβλήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή τα βακτήρια έχουν τη μοναδική ικανότητα να ανταλλάσσουν μεγάλα τμήματα του DNA τους με άλλα βακτήρια. Έτσι, ακόμη κι αν τα βακτήρια των πάγων πεθάνουν λίγο μετά τη δραπέτευση τους, μπορεί να έχουν προλάβει να περάσουν σε άλλα βακτήρια μερικούς παθογόνους παράγοντες που κρύβονται στο γενετικό υλικό τους. Αυτή η γονιδιακή αλληλεπίδραση μεταξύ των παγετωνικών αρχαίων μικροβίων και των σύγχρονων μικροβίων “μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη”, επεσήμαναν οι ερευνητές.

 

Το Θιβετανικό Οροπέδιο πιθανώς μελλοντικά αποδειχθεί εστία μελλοντικών επιδημιών ή πανδημιών, καθώς οι παγετώνες του – μετά την τήξη τους – τροφοδοτούν με φρέσκο νερό διάφορα μεγάλα και μικρά ποτάμια, όπως τον Γιανγκτσέ, τον Κίτρινο Ποταμό, τον Γάγγη κ.α., που παρέχουν νερό στις δύο πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, την Κίνα και την Ινδία. Όπως έδειξε και η Covid-19, οι πανδημίες τείνουν να ξεπηδάνε από περιοχές με μεγάλο πληθυσμό.

 

Όμως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ασία, καθώς περισσότεροι από 20.000 παγετώνες υπάρχουν στη Γη, καλύπτοντας πάνω από το 10% της επιφάνειας της ξηράς. Κάθε παγετώνας εκτιμάται ότι έχει τις δικές του μοναδικές μικροβιακές κοινότητες. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι από το 2000 έως σήμερα έχει επιταχυνθεί η απώλεια πάγων από τους περισσότερους παγετώνες του πλανήτη, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο για τη διαρροή μικροβίων και την πρόκληση νέων πανδημιών κάπου στη Γη.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum