| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 05/07/23

 

Επενδυτική βαθμίδα

Με τη συζήτηση γύρω από την επενδυτική βαθμίδα να συνεχίζεται ….. Έχουνε ενδιαφέρον αυτά που ανέφερε προσφάτως η ΤτΕ, χαρακτηρίζοντας περιορισμένη την επίπτωση στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

«Το άμεσο όφελος από μία αναβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία θα είναι σημαντικό όσον αφορά τη μείωση της μεταβλητότητας των αποδόσεων, αλλά μάλλον θα είναι περιορισμένο όσον αφορά το επίπεδο του κόστους δανεισμού, καθώς η βελτίωση του κόστους δανεισμού φαίνεται να έχει ήδη προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από την αγορά» αναφέρεται στην Έκθεση Νομισματική Πολιτικής.

Παρ' όλα αυτά, καθώς η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει στη βελτίωση της ρευστότητας για τα ελληνικά ομόλογα, λόγω της διεύρυνσης της δεξαμενής των επενδυτών, ενδέχεται να σημειωθεί περαιτέρω μείωση των αποδόσεων μετά την επίτευξη της αναβάθμισης.

Επίσης, δεδομένου ότι η συνιστώσα του πιστωτικού κινδύνου στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων παραμένει αρκετά μεγάλη, ενδεχόμενες περαιτέρω βελτιώσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεων του Ελληνικού Δημοσίου αναμένεται να περιορίσουν μόνιμα το κόστος δανεισμού του, με σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι επί του παρόντος ο πιστωτικός κίνδυνος που σχετίζεται με τη χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου προσθέτει στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων περίπου 100 μ.β., (1%) ενώ κατά τη διάρκεια του 2019, κατά μέσο όρο, εκτιμάται ότι ο πιστωτικός κίνδυνος προσέθετε επιπλέον 270 μ.β. (2,7%) στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Ελληνικά ομόλογα

Ενδιάμεσα, το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναβαθμιστεί αρκετές φορές από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που είναι αποδεκτοί από το Ευρωσύστημα, με αποτέλεσμα η καλύτερη αποδιδόμενη διαβάθμιση να είναι σήμερα ΒΒ+, δηλαδή μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία. Ετσι, παρά τη σημαντική αύξηση των αναμενόμενων επιτοκίων σε ορίζοντα δεκαετίας κατά 200 μ.β. (2%) οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων βρίσκονται σήμερα σε επίπεδα 170 μ.β (1,7%), χαμηλότερα από εκείνα στα οποία (υποθετικά) θα ήταν αν δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι στη δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 3,77% (μόλις 1,3% υψηλότερα από αυτή του αντίστοιχου Γερμανικού ομολόγου), ενώ η απόδοση του 10ετούς Ιταλικού, παρόλο που η χώρα διαθέτει την επενδυτική βαθμίδα, βρίσκεται στο 4,2% και το πορτογαλικό διαπραγματεύεται με απόδοση 3,2%.

Μείωση του κινδύνου χώρας

Τέλος, πολύ σημαντικές θεωρούνται οι ευρύτερες επιδράσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς η αναβάθμιση θα σηματοδοτήσει τη μείωση του κινδύνου χώρας (country risk), με αποτέλεσμα τη μείωση της αντίστοιχης παραμέτρου κινδύνων (country risk premium) στις ομολογιακές αποδόσεις και το κόστος δανεισμού των τραπεζών και επιχειρήσεων.

 

 

Τουρισμός

Είχαμε αναφερθεί χθες στα σχόλια του κ. Δούση για τον ελληνικό τουρισμό. Πάμε να ακόμη σχόλιο το οποίο έκανε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό και την αισχροκέρδεια που παρατηρείται, παράλληλα με τις φυσιολογικές ανατιμήσεις λόγω πληθωρισμού.

Δείτε αναλυτικά το άρθρο του Τάσου Δούση:

«Η αισχροκέρδεια και η τιμωρία της! Δωμάτια αποθήκες γίνανε σουίτες και νοικιάζονται προς 400 ευρώ την ημέρα. Όταν λες στον ιδιοκτήτη «Τι κάνεις ρε φίλε», η απάντηση αφοπλιστική... «Αφού τα νοικιάζουν». Το ίδιο και στις ταβέρνες εκεί που το μαγαζάκι ήταν ένα τίμιο στέκι ξαφνικά βάζει κοπές προς 80 ευρώ το φιλέτο... «Αφού το τρώνε» η απάντηση αφοπλιστική.

Οι αυξήσεις στον τομέα των ξενοδοχείων και στην εστίαση σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάνε ακόμη και το 200%. Αυτό είναι ο ορισμός της αισχοκέρδειας και αν σε έπιαναν πήγαινες 3 μήνες φυλακή και είχες και χρηματικό πρόστιμο ανάλογα με την περίπτωση. Η χρήσιμη αυτή διάταξη καταργήθηκε με τον νέο ποινικό κώδικα.

Δεν σε τιμωρεί πια ο νόμος αλλά η τιμωρία θα έρθει όπως στην η περίπτωση που θα σας αναφέρω. Νάξος Beach Bar, πασίγνωστο πέρσι, χρέωνε 60 ευρώ το σετ ξαπλώστρας και 60 ευρώ ελάχιστη κατανάλωση! «Αφού τα πληρώνουν τα κορόιδα». Φέτος μετά την στέρεο σφαλιάρα πήγε το σετ 25 ευρώ χωρίς καμία ελάχιστη κατανάλωση. Δηλαδή ομολόγησε ότι πέρσι οργανωμένα «έκλεβε» τους πελάτες του. Η τωμωρία είναι πως είναι άδειος! Ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος. Μπορεί να του τα «πάρεις» μπορεί να πληρώσει από ανάγκη για να μην χαλάσει τις διακοπές του αλλά σε περιμένει στην γωνία. Το αφού πληρώνει ο τουρίστας (και ο Έλληνας) είναι μια ηλίθια απάντηση για υπερχρεώσεις!

Είναι μια βλακώδη σκέψη να τα αρπάξω και να χρεώνω διπλάσια επειδή απλά έχω δουλειά και με έχουν ανάγκη. Ο σωστός επαγγελματίας χρεώνει όσο χρέωνε πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες του και για να φεύγει ο πελάτης χαρούμενος και για να βγάζει πάντα το κέρδος του. Σε μια λογική αύξηση ΟΛΟΙ θα πούμε οκ σε μια αύξηση αλητείας αισχοκέρδειας και εκμετάλλευσης ίσως να πληρώσουμε αλλά μην ξεχνάς θα σε περιμένουμε στην γωνία και όταν μας παρακαλάς με μείωση στο σετ κατά 70% όχι μόνο δεν θα έρθουμε αλλά θα σε πούμε και ξεφτίλα. Γιατί ξεφτίλα είναι να ανεβοκατεβάζεις τις τιμές και να κοροϊδεύεις τους πελάτες του μέσα στα μούτρα τους. Μην ρωτάς γιατό δεν θα δουλέψεις. Ξέρεις την απάντηση... Τα κορόδια ξύπνησαν.»

 
 

Μας έκανε εντύπωση

Συνεχίζοντας με τον τουρισμό, αν και το βρήκαμε κάπως υπερβολικό, δεν κρύβουμε πως το παρακάτω άρθρο μας έκανε εντύπωση.

Συγκεκριμένα, ανατροπές στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού φέρνει η κλιματική αλλαγή, καθώς προορισμοί που θεωρούνταν ιδανικοί για καλοκαιρινά ταξίδια βρίσκονται σήμερα σε πτώση, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

«Πολλά από τα φυσικά θαύματα του κόσμο έχουν αλλάξει τόσο πολύ από την υπερθέρμανση που προκαλέσαμε στον πλανήτη, ώστε πλέον είναι πολύ αργά για να διασωθούν», διαπιστώνει το Axios.

«Το νούμερο ένα μήνυμα είναι ότι κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα μιας άσχημης έκπληξης», προειδοποιεί η Kate Marvel, επιστήμονας για το κλίμα στο Project Drawdown.

Σύμφωνα με το Axios, η κλιματική αλλαγή αναγκάζει ήδη τους ταξιδιώτες να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους, εγκαταλείποντας εντελώς κάποια πρώην τουριστικά hot spots ή επιλέγοντας να τα επισκεφθούν νωρίτερα μέσα στο έτος, πριν ξεκινήσουν οι ακραίες ζέστες.

Αλλά και τα ίδια τα ταξίδια διαταράσσονται από την κλιματική αλλαγή, καθώς οι ακραίοι καύσωνες και ο καπνός από τις πυρκαγιές δεν επιτρέπουν στα αεροπλάνα να πετάξουν.

Δημοφιλή μέρη στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, που συνήθως  βλέπουν την τουριστική κίνηση να φτάνει στο αποκορύφωμά της γύρω στον Ιούλιο, εμφανίζουν θερμοκρασίες-ρεκόρ ή αντιμετωπίζουν πυρκαγιές αυτή την εποχή. Στην ίδια κατηγορία, το Axios συγκαταλέγει και την Ελλάδα.

Ως αποτέλεσμα, οι ταξιδιώτες επιλέγουν πιο δροσερά μέρη, όπως ο Άμστερνταμ ή η Κοπεγχάγη, για να επισκεφτούν το καλοκαίρι και πηγαίνουν στις πιο ζεστές χώρες τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Παραθαλάσσιες πόλεις, όπως το Νιου Τζέρσι και η Φλόριντα που είναι κατά κανόνα δημοφιλείς το καλοκαίρι, γίνονται δυσάρεστες ή και επικίνδυνες, καθώς πλήττονται από πλημμύρες, όχι λόγω κάποιας καταιγίδας, αλλά εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Την τελευταία δεκαετία, ο πλανήτης έχει χάσει περίπου το 15% των κοραλλιογενών υφάλων του, σύμφωνα με το Global Coral Reef Monitoring Network. Και κάποιοι από τους πάγους του Glacier National Park έχουν χάσει πάνω από το 80% του μεγέθους τους τα τελευταία 50 χρόνια.

Οι υψηλότεροι παγετώνες του Έβερεστ έχουν χάσει πάγο 2.000 ετών τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Και η απότομη αλλαγή των συνθηκών στο βουνό κάνει την ανάβαση προς την κορυφή ακόμα πιο επικίνδυνη, σύμφωνα με τον οργανισμό τουρισμού του Νεπάλ.

Από την άλλη πλευρά, η κλιματική αλλαγή «ανοίγει» νέους προορισμούς που έως πρότινος ήταν πολύ κρύοι για τουρισμό, αλλά τώρα έχουν γίνει αρκετά ζεστοί για να προσελκύσουν ταξιδιώτες. Η Γροιλανδία, για παράδειγμα, χτίζει νέα αεροδρόμια για διεθνείς πτήσεις, καθώς διαπιστώνει αύξηση των επισκεπτών.

 

 

Τουρκική οικονομία

Μπορεί να μη συνέβη αυτό που πιστεύαμε, πως ο Ερντογάν θα μπορούσε να χάσει τις πρόσφατες εκλογές. Παρακολουθώντας όμως τις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία, πραγματικά αναρωτιόμαστε που θα βγάλει αυτή η κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες ημέρες οι τουρκικές κρατικές τράπεζες άρχισαν ξανά τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, πουλώντας 1 δις. δολάρια έως το μεσημέρι για τη στήριξη της λίρας, σύμφωνα με traders.

Καθώς η πτώση του τουρκικού νομίσματος ενισχύθηκε μετά τις αργίες της περασμένης εβδομάδας, οι κρατικές τράπεζες εισήλθαν στην αγορά για να εμποδίσουν την υποχώρησή του πολύ κάτω από τις 26,07 λίρες ανά δολάριο.

Το τουρκικό νόμισμα είχε προσφάτως βρεθεί σε διαδοχικά νέα ιστορικά χαμηλά, καταγράφοντας απώλειες 28% από την αρχή του έτους, τις μεγαλύτερες μετά από αυτές του πέσο της Αργεντινής.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε προσφάτως το Bloomberg, οι παρεμβάσεις αυτές έπληξαν τα τουρκικά δολαριακά ομόλογα και οδήγησαν στην αύξηση του κόστους ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (CDS) καθώς οι αγορές προεξόφλησαν τον αντίκτυπο των παρεμβάσεων στα ήδη συρρικνωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Τα 5ετή CDS αυξήθηκαν κατά 9 μονάδες βάσης στις 496 μ.β., ενώ τα 10ετή δολαριακά ομόλογα έχασαν τα κέρδη που είχαν αρχικά και η τιμή τους μειώθηκε κατά 14 σεντς στα 85,1 σεντς.

Παροδικές παρμεβάσεις

Οι κρατικές τράπεζες είχαν σταματήσει τις τακτικές παρεμβάσεις τους μετά τον διορισμό των νέων μελών του οικονομικού επιτελείου, το οποίο είχε διαμηνύσει πως ήταν υπέρ του περιορισμού των πωλήσεων δολαρίων και της δυνατότητας της αγοράς να διαμορφώσει την ισοτιμία της λίρας.

Ωστόσο, έκαναν έκτοτε παροδικές παρεμβάσεις για να αποτρέψουν μία υπερβολική βουτιά της λίρας, ιδιαίτερα μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 22 Ιουνίου που απογοήτευσε τους επενδυτές με μία μικρότερη – αν και της τάξης των 6,5 ποσοστιαίων μονάδων – αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 15%. Η απόφαση εκείνη οδήγησε σε πτώση της λίρας κατά σχεδόν 10%.

«Για να σταθεροποιηθεί η λίρα και να αρχίσει να ανατιμάται, το νέο οικονομικό επιτελείο πρέπει να εντυπωσιάσει τους ξένους επενδυτές με γρήγορη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε αναλυτής της In Touch Capital Markets.

«Θα πρέπει να δώσουν κάτι – Η Τουρκία δεν έχει επαρκή συναλλαγματικά διαθέσιμα, επομένως φαίνεται αναπόφευκτο ότι η λίρα θα αφεθεί να διαμορφώνεται πιο ελεύθερα», πρόσθεσε.

 
 

Παγκόσμια οικονομία

Τώρα όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία δε θα πρέπει να παραβλέπουμε τα τελευταία στοιχεία:

H παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή έκανε βουτιά τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από σχετικές επιχειρηματικές έρευνες, καθώς η υποτονική ζήτηση στην Κίνα και την Ευρώπη θολώνουν τις προοπτικές για τις εξαγωγές.

Ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο καθώς οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζουν οικονομικά τα νοικοκυριά, ενώ στη Βρετανία ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής επιταχύθηκε εν μέσω υποχώρησης της αισιοδοξίας.

Όπως έγραψε και το Reuters, στην Ασία, η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε οριακά στην Κίνα, ενώ μειώθηκε στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, με την ανάκαμψη της ασιατικής οικονομίας να δυσκολεύεται να διατηρήσει τη δυναμική της.

Στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα αναμένεται να δείχνουν περαιτέρω συρρίκνωση της βιομηχανίας και στις ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχουν πραγματικές ενδείξεις για ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα φέτος. Συνολικά, συνεχίζουμε να μιλάμε για μία αρνητική αξιολόγηση», δήλωσε οικονομολόγος της Oxford Economics μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την Ευρωζώνη.

Τα στοιχεία που συλλέγει η S&P Global έδειξαν ότι ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για την Ευρωζώνη υποχώρησε στις 43,4 μονάδες από 44,8 τον Μάιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού και σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την αύξηση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Μείωση της μεταποιητικής δραστηριότητας καταγράφηκε και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης τον Ιούνιο. Στη Βρετανία, ο αντίστοιχος δείκτης μειώθηκε στις 46,5 από 47,1 μονάδες, το χαμηλότερο φετινό επίπεδο.

Ο αντίκτυπος από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας

Τα στοιχεία από την Ασία δείχνουν τον αντίκτυπο που έχει η ασθενέστερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, με τις βιομηχανίες της περιοχής επηρεάζονται αρνητικά και από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει για τις ασιατικές βιομηχανίες αλλά η δραστηριότητα δεν έχει δυναμική λόγω της υποχώρησης των προοπτικών για ισχυρή ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας… Η Κίνα δυσκολεύεται να προσφέρει στήριξη. Η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα υποστεί τον αντίκτυπο από τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων. Ολοι αυτοί οι παράγοντες κάνουν τους Ασιάτες βιομήχανους απαισιόδοξους για τις προοπτικές», δήλωσε αναλυτής του ινστιτούτου Dai-ichi Life Research.

Ο δείκτης PMI της Caixin/S&P Global για την Κίνα μειώθηκε τον Ιούνιο στις 50,5 μονάδες από 50,9 τον Ιούνιο, δείχνοντας μία οριακή ανάκαμψη.  Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με εκείνα της επίσημης έρευνας της Παρασκευής που έδειξαν περαιτέρω μείωση της δραστηριότητας, ενισχύουν τις ενδείξεις ότι η κινεζική οικονομία έχασε τη δυναμική της στο δεύτερο τρίμηνο.

Ο αντίκτυπος έγινε αισθητός στην Ιαπωνία όπου ο αντίστοιχος δείκτης PMI μειώθηκε στις 49,8 μονάδες και επανήλθε σε φάση συρρίκνωσης.

Στη Νότια Κορέα, ο PMI μειώθηκε στις 47,8 μονάδες, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία του για 12ο μήνα λόγω της ασθενούς ζήτησης στην Ασία και την Ευρώπη.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum