| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 05/09/22

 

 

Ελληνική Οικονομία

 

Θα ξεκινήσουμε με τα της οικονομίας και την τελευταία έκθεση της Bank of America. Θετικά λοιπόν αποτιμάται το γεγονός πως οι αναλυτές προχώρησαν σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωζώνη για φέτος λόγω του ισχυρού τουρισμού. Ωστόσο δε θα πρέπει να παραβλέπουμε την υποβάθμιση των προβλέψεων των εκτιμήσεων για το 2023 καθώς, υπάρχει η πρόβλεψη πως η ευρωζώνη θα εισέλθει σε τεχνική ύφεση στο δ’ τρίμηνο του 2022 έως και το α’ τρίμηνο του 2023, με την ανάκαμψη του επόμενους έτους να είναι ρηχή.

 

Ειδικότερα πλέον τοποθετεί στο 4,4% την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022 από 3% πριν, ενώ στο μόλις 0,6% από 1,8% πριν βλέπει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος και στο 2,2% το 2024. Υψηλότερα τοποθετεί και τον πληθωρισμό φέτος, στο 7,8% από 7,2%, και στο 4,1% το 2023 από 2,8% πριν, ενώ το 2024 θα υποχωρήσει στο 1,5%.

 

Όπως αναφέρουμε οι αναλυτές της BoA, αν και παραμένουν αρνητικοί για τις προοπτικές της ευρωζώνης, ανεβάζει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος στο 3% από 2,7% πριν, με τις 30 μ.β. αυτής της αναβάθμισης να οφείλονται στον ισχυρό τουρισμό του β΄τριμήνου, ωστόσο, εκτιμά πως το τελευταίο τρίμηνο και για δύο συνεχή τρίμηνα η Ευρωζώνη θα εισέλθει σε τεχνική ύφεση. Έτσι μειώνει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη το 2023 στο 0,3% από 0,9% πριν καθώς και για το 2024 στο 1,4% από 1,6% πριν. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 7,8% φέτος και στο 4,7% και 1,4% το 2023 και το 2024 αντίστοιχα. 

 
 

 

Τι σημαίνει αυτό;

 

Πρέπει όμως να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Καλή η φετινή αύξηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη. Ωστόσο δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τον πληθωρισμό. Και βασικά δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως τελικά αυτό που μετράει είναι αυτό που λέγεται πραγματική ανάπτυξη, δηλαδή η ονομαστική ανάπτυξη μείον του πληθωρισμού. Γιατί ακόμη και με ανάπτυξη 4,4% φέτος, αν έχεις πληθωρισμό 7,8%, η πραγματική ανάπτυξη της χώρας είναι -3,3%. Επαναλαμβάνουμε πως τελικά μετράει είναι αυτό που λέγεται πραγματική ανάπτυξη και όχι η ονομαστική ανάπτυξη.

 

 

 

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ….

 

Θέλετε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα; Στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες ο Ερντογάν και το οικονομικό επιτελείο πανηγυρίζουνε για την ανάπτυξη της τάξης του 8%, η δεύτερη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών του G20. Αλλά όταν μιλάμε για μια χώρα με πληθωρισμό της τάξης του σχεδόν 80%. Το να μιλάς για επιτυχία επειδή εμφάνισες ανάπτυξη 8%, με βάση τη μακροοικονομική θεωρία είναι τουλάχιστον αστείο. Μόνο να λάβει κανείς υπόψη τον τρόπο υπολογισμό της μεταβολής του ΑΕΠ (μεγάλο μέρος έχει σχέση με την κατανάλωση). Καταλαβαίνει αμέσως γιατί μια χώρα με πληθωρισμό 80% έχει μια σχετικά υψηλή ονομαστική ανάπτυξη. Αλλά με ανάπτυξη 8% και πληθωρισμό 80%, μιλάμε επί της ουσίας για μια πραγματική ανάπτυξη της τάξης του -72%.

 

Και με απλά λόγια τι σημαίνουνε όλα αυτά; Μεγάλα προβλήματα  για την οικονομία και πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και φτώχια για τον περισσότερο κόσμο.  

 
 

 

Προβληματίζει

 

Τώρα όσον αφορά τη χώρα μας, θα έλεγε κανείς πως προβλημάτισε και η τελευταία έκθεση της Citi, η οποία όπως αναφέρει η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη "ευαισθησία" από δημοσιονομικής άποψης  και από άποψη της δομής της αγοράς ενέργειας (το υψηλότερο σκορ), ανάμεσα σε όλες τις χώρες, με βάση τις μετρήσεις της Citi σε ό,τι αφορά την εξάρτηση της ηλεκτρικής ενεργείας από το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ, τον πληθωρισμό ενέργειας, τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ και το ισοζύγιο του προϋπολογισμού, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα. Τα δυο τελευταία μάλιστα υποδηλώνουν ότι δεν έχει τον δημοσιονομικό χώρο ουσιαστικά να επωφεληθεί από το σχέδιο της Ε.Ε.

 

Όπως είπαμε, η έκθεση της Citi προβληματίζει, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό η κακιά βαθμολογία της χώρας μας έχει σχέση  με το χρέος που έχει η χώρα μας (177%) αλλά και τον πληθωρισμό στις τιμές του αερίου. Και ειδικά όσον αφορά το χρέος μας, αν και αυτό είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα στον κόσμο, είναι σε μεγάλο βαθμό και για αρκετά χρόνια ρυθμισμένο, με την Ελλάδα να έχει ένα μεγάλο μαξιλάρι ασφαλείας, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως δεν έχουμε υψηλό χρέος, το οποίο κάποια στιγμή, έστω και μετά από αρκετά χρόνια θα το βρούμε μπροστά μας.

 

 
 

 

Τιμές τροφίμων

 

Σε ανύποπτο χρόνο και πριν από αρκετές εβδομάδες είχαμε αναφέρει πως αν και έχει περάσει στα ψιλά, καταγράφεται μια εντυπωσιακή μείωση στις τιμές των τροφίμων (αλλά και άλλα commodities) με αρκετά από αυτά να έχουνε επιστρέψει σε τιμές προ πολέμου στην Ουκρανία. Με βάση λοιπόν τα τελευταία στοιχεία. Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών υποχώρησε για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, μακριά από το ιστορικό υψηλό που έφτασε νωρίτερα φέτος, καθώς η επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια συνέβαλε στη βελτίωση των προοπτικών προσφοράς.

 

Ειδικότερα, ο δείκτης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα προϊόντα διατροφής με τις περισσότερες διαπραγματεύσεις παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο στις 138,0 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι των αναθεωρημένων 140,7 του Ιουλίου.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum