| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 05/10/23

 

Τουρισμός

Αν ξεκινήσουμε με τη “βαριά βιομηχανία” της χώρας. Παρά το σκεπτικισμό που κατά περιόδους εκφράστηκε μέσα στη χρονιά, κυρίως λόγω του πληθωρισμού που παρατηρήθηκε στους πιο ακριβούς περιορισμούς (αν και έχουμε πει πως γενικά είναι ένα ζήτημα που πρέπει να προσέξουμε ως χώρα, έχοντας σε πολλές περιπτώσεις πάει από τις φυσιολογικές ανατιμήσεις στην κερδοσκοπία). Αισιοδοξία συνεχίζει να υπάρχει για τα στοιχεία που έρχονται για την πορεία του τουρισμού. Συγκεκριμένα, έσοδα που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 21 δις ευρώ προβλέπει για το 2024 το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Δευτέρα στην Βουλή.

Όπως αναφέρουν παράγοντες από το υπουργείο Οικονομικών η εκτίμηση για εφέτος είναι ότι ακόμη και με τα πλέον συντηρητικά μοντέλα τα έσοδα θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 19 δις ευρώ, ενώ με βάση τις αισιόδοξες εκτιμήσεις θα υπερβούν τα 20 δις ευρώ.

Όπως έγραφε η Ημερησία, με βάση τα παραπάνω η πρόβλεψη αναφέρει ότι το 2024 οι εισπράξεις από τον ελληνικό τουρισμό θα είναι περισσότερες από 1 δις ευρώ σε σχέση πάντα με την φετινή χρονιά. Ήδη με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο 7μηνο του 2023 (Ιανουάριος – Αύγουστος) τα έσοδα είναι αυξημένα κατά 20% και υπερβαίνουν τα 10,3 δις ευρώ.

Ωστόσο το ποσοστό αυτό δεν πρόκειται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και αυτό η βάση υπολογισμού του 2022, τουλάχιστον για τους πρώτους 4 μήνες είναι χαμηλή, αφού τότε ίσχυαν περιορισμοί λόγω covid.

Με την ανάλογη σύγκριση με το 2019, η άνοδος ναι μεν περιορίζεται στην περιοχή του 13%, αλλά αν διατηρηθεί αυτή τάση τότε είναι εφικτή η υπέρβαση των 20 δις. Μάλιστα παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι με βάση την εικόνα που έχουν οι ίδιοι από τους δύο κομβικής σημασίας μήνες, που είναι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, η υπέρβαση των 20 δις. μάλλον θα πρέπει να θεωρείται ως ιδιαίτερα πιθανή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ρεκόρ του 2019 σε λίγους μήνες θα είναι και επίσημα παρελθόν, ενώ ανεπίσημα ήδη είναι.

 
 

Αφίξεις

Συνεχίζοντας με τον τουρισμό, είναι χαρακτηριστικό πως στο 8μηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του INSETE οι αφίξεις στην Ελλάδα από το εξωτερικό, είτε αυτές αφορούν αεροπορικές, είτε οδικές ξεπέρασαν αθροιστικά τα 25 εκατ. τουρίστες, για το πρώτο 8μηνο του 2021. κάτι που σημαίνει σημαντική άνοδο σε σχέση με την χρονιά ρεκόρ του 2019.

Με βάση τα στοιχεία για την χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, καταγράφηκαν 17,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ταξιδιωτών,  κατά 12,4% υψηλότερα των επιδόσεων του Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022,
1,9 εκατ. αφίξεις.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023 καταγράφηκαν 7,7 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις Vs 5,7 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 35,8% και 2 εκατ. οδικές αφίξεις και μείωση 10,8% σε σχέση με το 2019.

 
 

Ελληνική Οικονομία

Σε μια είδηση τώρα από την ελληνική οικονομία, όπως είπαμε και χθες γιατί τις καλές ειδήσεις πρέπει να τις λέμε. Κρατάμε πως κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) καταγράφηκαν 41.520 ενάρξεις επιχειρήσεων, δηλαδή 3.500 ανοίγματα κάθε μήνα, 17,4% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο.

Όλα αυτά την ώρα, που οι διαγραφές στο ΓΕΜΗ στους πρώτους εννέα μήνες του έτους ήταν πολύ λιγότερες από πέρυσι και βέβαια πολύ λιγότερες από τις ενάρξεις. Συνολικά στην εξεταζόμενη περίοδο έκλεισαν 10.283 επιχειρήσεις, αριθμός που είναι 20,8% χαμηλότερος από τον αντίστοιχο παρισινή και αντιστοιχεί στο 1/4 των ενάρξεων. Με άλλα λόγια για κάθε μια επιχείρηση που διαγράφεται στο ΓΕΜΗ, έχουμε τέσσερις ενάρξεις.

 

 

Ελληνική Οικονομία (2)

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας υπήρχε μια αρκετά ενδιαφέρουσα ανάλυση της Eurobank για την ελληνική οικονομία και την υπέρ-απόδοση της:

Η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με αυτή της Ευρωζώνης, όπως αντανακλάται στον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξής της, οφείλεται από την πλευρά της ζήτησης κυρίως στην κατανάλωση και δευτερευόντως στις επενδύσεις, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Eurobank (7 ημέρες οικονομία).

Από την πλευρά της παραγωγή, η υπεραπόδοση προέρχεται από τους κλάδους των κατασκευών, των υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης, των υπηρεσιών ενημέρωσης και επικοινωνίας, των υπηρεσιών επαγγελματικών, επιστημονικών, τεχνικών, διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων και των υπηρεσιών τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Όπως παρουσιάζεται στον Πίνακα 1, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο 2023 σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 6,1%, ενώ οι αντίστοιχες αυξήσεις στην Ευρωζώνη, στη Γερμανία, στη Γαλλία και την Ιταλία ήταν της τάξης του 1,9%, 0,8%, 1,3% και 1,7% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις παγίων, ήτοι της μεταβλητής που ενισχύει τη ζήτηση στο παρόν και διευρύνει τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας στο μέλλον, η σωρευτική μεγέθυνση τους στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 13,9% (κυρίως κατοικίες και κατασκευές, ενώ θετική συνεισφορά είχε και ο μεταφορικός εξοπλισμός), έναντι 1,6% στην Ευρωζώνη, 2,3% στη Γερμανία, 3,1% στη Γαλλία και 4,5% στην Ιταλία.

Όπως παρουσιάζεται στον Πίνακα 2, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία που παρήχθη στον κλάδο των κατασκευών στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο 2023 ήταν υψηλότερη κατά 47,1% σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο 2021 (έναντι 1,4%, -1,2%, -1,5% και 2,7% στην Ευρωζώνη, στη Γερμανία, στη Γαλλία και την Ιταλία αντίστοιχα). Υψηλή σωρευτική μεγέθυνση σε όρους παραγόμενης προστιθέμενης αξίας παρουσίασαν και οι κλάδοι των επαγγελματικών, επιστημονικών, τεχνικών, διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (22,8% έναντι 3,9% στην Ευρωζώνη, περιλαμβάνονται και υπηρεσίες που σχετίζονται τόσο με τις κατασκευές όσο και με τον τουρισμό), των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας (17,9% έναντι 10,4% στην Ευρωζώνη) και της ενημέρωσης και επικοινωνίας (15,2% έναντι 6,7% στην Ευρωζώνη).

Βάσει των προαναφερθέντων αποτελεσμάτων δύναται να υποστηριχτεί ότι μέχρι και το β’ τρίμηνο 2023 οι διαταραχές της ενεργειακής κρίσης και της ανόδου των επιτοκίων έχουν επηρεάσει περισσότερο αρνητικά την οικονομία της Ευρωζώνης από ό,τι της Ελλάδος σε όρους πραγματικού ρυθμού μεγέθυνσης.

Η ελληνική οικονομία από το α’ τρίμηνο 2022 υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης, με την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις παγίων να ενισχύουν σημαντικά την εγχώρια ζήτηση, δημιουργώντας ωστόσο υψηλά ελλείμματα στο εξωτερικό ισοζύγιο.

Οι εν λόγω επιδόσεις στηρίζονται σε έναν βαθμό στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, στην αύξηση της απασχόλησης (και των ονομαστικών μισθών), στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), στην πιστωτική επέκταση από τα εγχώρια νομισματικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς τις επιχειρήσεις και στη βελτίωση του βαθμού αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας (επενδυτική βαθμίδα).

Σε κλαδικό επίπεδο οι κατασκευές, ο τουρισμός και άλλες υπηρεσίες πρωταγωνιστούν στην αύξηση του παραγόμενου προϊόντος και των εισοδημάτων. Παρά ταύτα, η οριακή στασιμότητα που παρουσιάζει η οικονομία της Ευρωζώνης τα τρία τελευταία τρίμηνα, η περιοριστική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική και οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές συνιστούν καθοδικούς κινδύνους για τα επόμενα τρίμηνα.

 

 

Τεχνητή Νοημοσύνη

Να κλείσουμε με ένα διαφορετικό θέμα, σχετικά με την περιβόητη τεχνητή νοημοσύνη που όλα δείχνουνε πως θα αλλάξει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων όπως τον γνωρίζαμε και μάλιστα αυτό σχετικά σύντομα, μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες και ενδεχομένως νωρίτερα.  

Ενδιαφέροντα ήτανε τα όσα είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της SoftBank, Masayoshi Son, δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι η γενική τεχνητή νοημοσύνη (AGI), η τεχνητή νοημοσύνη που ξεπερνά την ανθρώπινη, σχεδόν σε όλους τους τομείς, θα είναι γεγονός εντός 10 ετών.

Μιλώντας στο εταιρικό συνέδριο της SoftBank World, ο Son είπε ότι πιστεύει ότι η AGI θα είναι δέκα φορές πιο έξυπνη από το άθροισμα όλης της ανθρώπινης νοημοσύνης. Μάλιστα έωσε έμφαση στην ταχεία πρόοδο της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, η οποία όπως είπε, έχει ήδη ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη σε ορισμένους τομείς.

«Είναι λάθος να λέμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να είναι πιο έξυπνη από τους ανθρώπους καθώς δημιουργείται από ανθρώπους», υπογράμμισε. «Η τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει, εκπαιδεύεται και εξάγει συμπεράσματα μόνη της, όπως και τα ανθρώπινα όντα».

Ο Son έχει μιλήσει στο παρελθόν για τις δυνατότητες της AGI να μεταμορφώσει τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που δίνει ένα χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξή της.

Εισήγαγε επίσης την ιδέα της «Τεχνητής Υπέρ Νοημοσύνης» στο συνέδριο, ισχυριζόμενος ότι θα είναι γεγονός σε 20 χρόνια και θα ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη κατά 10.000 φορές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Son είναι γνωστός για πολλά έξυπνα στοιχήματα που έχουν μετατρέψει τη SoftBank σε τεχνολογικό επενδυτικό γίγαντα, καθώς και για ορισμένα στοιχήματα που απέτυχαν θεαματικά.

Είναι επίσης επιρρεπής στο να κάνει έντονους ισχυρισμούς σχετικά με τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών. Οι προβλέψεις του για το διαδίκτυο στα κινητά έχουν σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιωθεί, ενώ αυτές για το internet of things όχι.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum