| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

00:01 - 05/11/24

                       
 

Δημογραφικό

Πολύ ενδιαφέροντα τα όσα είπε σε συνέντευξη του ο Γιοσίκι Τακέουτσι. Μακροπρόθεσμα η γήρανση του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα θα λειτουργεί όλο και περισσότερο ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη, δηλώνει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Γιοσίκι Τακέουτσι, ο οποίος θα συμμετάσχει στο 1ο Συνέδριο για τη Δυναμική του Πληθυσμού, που οργανώνει το Κέντρο ΟΟΣΑ στην Κρήτη σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών τη Δευτέρα.

Η γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τη μείωση των ποσοστών γονιμότητας παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις

Ο αξιωματούχος του ΟΟΣΑ απευθύνει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού, αναδεικνύοντας επίσης την ανάγκη οι νομοθετημένες υψηλότερες ηλικίες συνταξιοδότησης να συνεπάγονται πραγματικές υψηλότερες ηλικίες συνταξιοδότησης.

Σχεδόν σε όλες τις δυτικές κοινωνίες βλέπουμε μείωση της γονιμότητας και αύξηση της μακροζωίας. Τι συνέπειες βλέπετε;

Η γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τη μείωση των ποσοστών γονιμότητας παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις. Θα αυξήσει την πίεση στα δημόσια οικονομικά μέσω του κόστους των συντάξεων και της υγειονομικής περίθαλψης και, ελλείψει πολιτικών, θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην οικονομική ανάπτυξη μέσω της μείωσης του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας.

Οι χώρες πρέπει να δράσουν σε διάφορα μέτωπα για να στηρίξουν τα ποσοστά γονιμότητας. Αφενός, για να υποστηρίξουν τους ενηλίκους στην απόκτηση παιδιών, οι χώρες μπορούν να προωθήσουν την ισότητα των φύλων και το δικαιότερο μοίρασμα εργασίας και ανατροφής των παιδιών, αντιμετωπίζοντας παράλληλα ιδίως το κόστος στέγασης και το κόστος της παιδικής φροντίδας και εκπαίδευσης.

Για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις ενός μικρότερου πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, οι χώρες πρέπει να προωθήσουν τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό των ομάδων που υποεκπροσωπούνται, ιδίως των γυναικών και των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας. Για να προωθηθεί η μακρύτερη και υγιέστερη εργασιακή ζωή χρειάζονται μέτρα για την προσαρμογή των εργασιακών πρακτικών, επενδύσεις στη διά βίου μάθηση, μείωση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση και επιβράβευση της απασχόλησης σε μεγαλύτερη ηλικία, καθώς και μέτρα πρόληψης για την υγεία και την ασφάλεια καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής.

Στην ΕΕ ο πληθυσμός γερνά ταχέως. Με βάση τις τρέχουσες πολιτικές, το κόστος γήρανσης του πληθυσμού, κυρίως συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη και μακροχρόνια περίθαλψη, αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 1% του ΑΕΠ έως το 2070 σε όλη την ΕΕ, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής να καταγράφεται έως το 2045.

Ο ελληνικός πληθυσμός αναμένεται να συρρικνωθεί έως και 25% το 2070. Ποιες πολιτικές μπορούν να μετριάσουν τις εξελίξεις; Θα ήταν αναπόφευκτη μια περαιτέρω αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης;

Σύμφωνα με προβλέψεις της Κομισιόν ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί κατά μέσο όρο 0,9% ετησίως για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας και κατά 1,4% ετησίως την επόμενη δεκαετία. Τα επόμενα χρόνια η επενδυτική ώθηση και οι μεταρρυθμίσεις του «Ελλάδα 2.0» θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και την παραγωγικότητα, αλλά μακροπρόθεσμα η γήρανση του εργατικού δυναμικού θα λειτουργεί όλο και περισσότερο ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη, συμβάλλοντας στην επιβράδυνσή της στα τέλη της δεκαετίας του 2020.

Για να μετριάσει τον αντίκτυπο της γήρανσης του πληθυσμού, η Ελλάδα μπορεί να δράσει σε διάφορα μέτωπα. Μπορεί να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι νομοθετημένες υψηλότερες ηλικίες συνταξιοδότησης συνεπάγονται πραγματικές υψηλότερες ηλικίες συνταξιοδότησης. Για να αυξηθεί η απασχόληση των γυναικών μπορεί να ενισχυθεί η διαθεσιμότητα προσιτής παιδικής εκπαίδευσης και φροντίδας.

Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της αρχικής εκπαίδευσης και να εφαρμόσει στοχευμένα, ευέλικτα και υψηλής ποιότητας προγράμματα κατάρτισης για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων αναντιστοιχιών στις δεξιότητες. Μπορεί να επενδύσει στην πρόληψη της υγείας για να διατηρήσει τους ανθρώπους υγιείς. Η Ελλάδα μπορεί επίσης να διευκολύνει τη μετανάστευση ειδικευμένων εργαζομένων, τη δημιουργία εθνικών συστημάτων για την αναγνώριση προηγούμενης εκπαίδευσης, να διευκολύνει την αναγνώριση της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό.

Τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει η τεχνητή νοημοσύνη στην αντιμετώπιση της μεταβαλλόμενης δυναμικής του πληθυσμού;

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στην αγορά εργασίας υπόσχεται αύξηση της παραγωγικότητας. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού και της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού. Οταν χρησιμοποιείται με υπεύθυνο τρόπο μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία και γενικότερα. Ωστόσο, η υιοθέτηση της ΤΝ εξακολουθεί να είναι περιορισμένη και συχνά συγκεντρώνεται σε μεγαλύτερες εταιρείες.

Για να υπάρξει μεγαλύτερη παραγωγικότητα, οι χώρες πρέπει να λάβουν μέτρα για την υποστήριξη της ανάπτυξης αξιόπιστης ΤΝ. Ταυτόχρονα, υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τεχνολογίας. Πολλές δεξιότητες εξακολουθούν να μην μπορούν να αυτοματοποιηθούν και, ενώ η ΤΝ μπορεί να προσφέρει μέρος της λύσης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις, όπως η υποστήριξη της υγιούς γήρανσης, η ενίσχυση της απασχόλησης, η ποιότητα και κινητικότητα της εργασίας, καθώς και η πρόσβαση στην αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανειδίκευση σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου.

Υποστηρίζεται ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη μετανάστευση για να αντιμετωπίσει τη μείωση του πληθυσμού. Αλλά η μετανάστευση έχει γίνει τοξικό ζήτημα. Ποια θα μπορούσε να είναι η διέξοδος;

Το μεγαλύτερο μέρος της μετανάστευσης στην Ευρώπη είναι νόμιμη, ασφαλής και τακτική. Το 2023 σχεδόν 4 εκατ. πολίτες εκτός ΕΕ απέκτησαν το δικαίωμα διαμονής και εργασίας στην ΕΕ μέσω της διαδικασίας ενιαίας άδειας. Σχεδόν 90 χιλιάδες μετανάστες έλαβαν μπλε κάρτα

Παρά τις κυρίως θετικές οικονομικές επιπτώσεις, η μετανάστευση παραμένει ένα εξαιρετικά διχαστικό ζήτημα και η πολιτική σημασία της έχει αυξηθεί. Εντάσεις μπορεί να προκύψουν όταν δεν γίνεται διαχείριση της μετανάστευσης και όταν θεωρείται ότι είναι εκτός ελέγχου. Οι αιτήσεις ασύλου, για παράδειγμα, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και έχουν ασκήσει μεγάλη πίεση στα ευρωπαϊκά συστήματα ασύλου

Η Ευρώπη χρειάζεται εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης για να ενισχύσει την παραγωγικότητα και εργαζόμενους με χαμηλότερη ειδίκευση για να παρέχουν βασικές υπηρεσίες σε φροντίδα, μεταφορές ή οικιακές υπηρεσίες. Η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει σε πλήρη και γρήγορη εφαρμογή του Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο. Η μετανάστευση είναι ένα ζήτημα που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της και για το οποίο η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι απαραίτητη.

Χρειάζεται επίσης να ενισχύσουμε τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και να δημιουργήσουμε εταιρικές σχέσεις δεξιοτήτων επαγγελματικής κατάρτισης, που μπορεί να οδηγήσουν σε απασχόληση είτε εκεί είτε στην ΕΕ, βοηθώντας επίσης στην αντιμετώπιση των ελλείψεων σε δεξιότητες. Είναι σημαντικό αυτές οι εταιρικές σχέσεις να διευκολύνουν την επιστροφή των μεταναστών έπειτα από μια περίοδο εργασίας στην Ευρώπη.

 

 
                       

Μεγάλο ποσοστό

Με την κλιματική αλλαγή να είναι ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο πέραν της ζωής των πολιτών ήδη τα τελευταία χρόνια επηρεάζει και θα επηρεάζει όλο και περισσότερο την ελληνική οικονομία. Με αφορμή τις τελευταίες δραματικές πλημμύρες στη Βαλένθια, βρήκαμε το ποσοστό του 2,5% που αναφέρεται παρακάτω εξαιρετικά μεγάλο, ειδικά όταν μιλάμε για τόσο θανατηφόρες πλημμύρες.

 

«Υπάρχει πιθανότητα να δούμε κάτι τέτοιο και στη χώρα μας»

«Αν πάμε στα Βαλκάνια στη χώρα μας και στα υπόλοιπα Βαλκάνια θα δούμε ότι έχουμε μια ετήσια πιθανότητα περίπου 2,5% να εμφανιστεί ένα τέτοιο συμβάν δεν είναι πολύ υψηλό, αλλά δεν είναι και τόσο χαμηλό όσο θα περιμέναμε άρα υπάρχει ρεαλιστικά η πιθανότητα να δούμε κάτι τέτοιο και στη χώρα μας. Και βέβαια έχει πολύ μεγάλη σημασία μια τέτοια καταιγίδα που θα πέσει δηλαδή αν πέσει σε μια περιοχή όπως είναι ο κάμπος της Θεσσαλίας όπου τα νερά κινούνται πιο ήπια όπου έχουμε πάρα πολλές αγροτικές και δασικές εκτάσεις και εκτάσεις φυσικής βλάστησης και μικρότερο κομμάτι αστικού περιβάλλοντος τότε μπορεί οι ζημιές βέβαια να ήταν καταστροφικές αλλά δεν θα ήταν τόσο καταστροφικές θα μπορούσαν να ήταν αν έπεφταν σε ένα αστικό περιβάλλον όπως αυτού του λεκανοπεδίου της Αθήνας, δηλαδή ναι μεν γιγάντια η καταστροφή αλλά από την άλλη αν ήταν σε έναν πολύ πυκνό αστικό χώρο όπως η Αθήνα τότε θα είχαμε πολλαπλάσια καταστροφή σαν αυτό που είδαμε περίπου στη Βαλένθια», υπογραμμίζει ο κ. Διακάκης.

 

 
                                    

 

Τουρισμός

 

Η πορεία της αγοράς των ξενοδοχείων της Αθήνας ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη γενικότερη εικόνα του ελληνικού τουρισμού, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού, σύμφωνα με τα οποία η πληρότητα των ξενοδοχείων ακολουθεί συνεχή πτωτική πορεία.

Ειδικότερα, αυτή η τάση φαίνεται πλέον σταθερή, καθώς για πέμπτο συνεχή μήνα, η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας παρουσιάζει μείωση.

Συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2023, η συνολική ζήτηση στα ξενοδοχεία της πόλης μειώθηκε κατά 1,2%. Ωστόσο, η μείωση αυτή αποτελεί ανησυχητική διαφοροποίηση από την πορεία των ανταγωνιστικών μεσογειακών πόλεων, όπου παρατηρείται κυρίως σταθερότητα ή και αύξηση στη ζήτηση, εκτός της Βαρκελώνης, η οποία κατέγραψε επίσης πτώση.

Η κάμψη στη Βαρκελώνη θεωρείται, ωστόσο, από πολλούς παράγοντες της τοπικής αγοράς ως αποτέλεσμα συνειδητής στρατηγικής περιορισμού λόγω υπερτουρισμού.

Πτώση στην πληρότητα 

Πιο συγκεκριμένα, η εικόνα για τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε ως εξής: στη Βαρκελώνη η πληρότητα υποχώρησε κατά 1,4%, στη Μαδρίτη παρέμεινε σταθερή, ενώ στη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη σημειώθηκε αύξηση κατά 2,5% και 5,5% αντίστοιχα. Αναφορικά με τη μέση τιμή δωματίου (ADR), η Αθήνα σημείωσε άνοδο 8,1% τον Σεπτέμβριο του 2024 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023. Αντίθετα, στη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη η μέση τιμή μειώθηκε κατά 8,3% και 3,8%, ενώ στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις 19,5% και 18,9%, αντίστοιχα.

Κατά το 9μηνο του 2024, η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας αυξήθηκε κατά 1,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Στη Μαδρίτη και την Κωνσταντινούπολη, η ζήτηση παρουσίασε άνοδο 4,7% και 6,6%, ενώ η Ρώμη και η Βαρκελώνη διατήρησαν σταθερά επίπεδα ζήτησης. Από τις μεσογειακές πόλεις, μόνο η Βαρκελώνη ξεπέρασε την Αθήνα σε επίπεδα πληρότητας.

Αύξηση 8,9% στη μέση τιμή δωματίου

Σε επίπεδο μέσης τιμής δωματίου (ADR), η Αθήνα κατέγραψε αύξηση 8,9% στο 9μηνο 2024/2023, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται σε σχέση με άλλες πόλεις. Η Μαδρίτη σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση 16,3% και η Βαρκελώνη ξεπέρασε την Αθήνα με άνοδο 9,5%, ενώ στη Ρώμη καταγράφηκε μικρή άνοδος, και στην Κωνσταντινούπολη παρατηρήθηκε μείωση του ADR.

 
                              

Τα κρίσιμα ερωτήματα 

 

Όπως έγραφε η Ημερησία σε σχετικό της άρθρο. Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού, η συνεχής αύξηση των τουριστικών αφίξεων στην Αθήνα εγείρει κρίσιμα ερωτήματα για την ετοιμότητα της πόλης να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες.

Αν και τα επίπεδα αεροπορικών αφίξεων υπερβαίνουν τις προβλέψεις της τελευταίας δεκαετίας, η ικανότητα της πόλης να υποστηρίξει τόσο μεγάλο όγκο επισκεπτών προβληματίζει.

Ζητήματα αναφορικά με την επάρκεια των υφιστάμενων υποδομών, όπως το δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης και οι οδικές υποδομές, καθώς και την ποιότητα συντήρησης και διαχείρισής τους, χρήζουν άμεσης προσοχής.

Επιπλέον, τίθεται το ζήτημα εάν οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό της πόλης για το μέλλον. Η συνεργασία μεταξύ κρατικών, τοπικών και επιστημονικών φορέων είναι αναγκαία, προκειμένου να προχωρήσει η πόλη σε ένα συνολικό σχεδιασμό αναβάθμισης των υποδομών της, με ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό όραμα που να ανταποκρίνεται στην ταχεία ανάπτυξη της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου.

Οι μελέτες που έχουν ξεκινήσει από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων σχετικά με τη «φέρουσα ικανότητα» του προορισμού είναι επίσης μεγάλης σημασίας. Αυτές θα πρέπει να εστιάσουν στον κρίσιμο ρόλο της «υφιστάμενης γενικής και ειδικής υποδομής» και στην αναγκαιότητα για συνεχή βελτίωση και προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες.

Η ενίσχυση των υποδομών κρίνεται απαραίτητη, καθώς καθημερινά παρατηρείται ότι οι αστικοί προορισμοί διεθνώς υφίστανται πιέσεις από την κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τους σεισμούς, τη λειψυδρία, τον υπερπληθυσμό και την παλαιότητα ή ανεπάρκεια των υποδομών τους.

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί λήψη αποφάσεων που να προωθούν την προσέλκυση ποιοτικού, και όχι αποκλειστικά ποσοτικού, τουρισμού, με σεβασμό προς το βιώσιμο μέλλον της πόλης και την ευημερία των κατοίκων της.

 

 
                                  

 

Μάλιστα!

 

Το να διαβάζει κανείς πως η ελληνική οικονομία τείνει να είναι ελλειμματική στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας στα νωπά οπωροκηπευτικά. Είναι κάτι που σίγουρα προβληματίζει. Είναι κάτι που μας που δημιουργεί ερωτηματικά για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα όπως διαβάσαμε, το σοβαρό ενδεχόμενο να καταστεί ελλειμματικό το 2024 το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας στα νωπά οπωροκηπευτικά, ενώ ήταν πλεονασματικό τα έτη 2020, 2021 και 2023, επισημαίνουν ειδικοί, παρότι ήταν αυξημένες κατά 11,5% οι εξαγωγές λαχανικών σε όγκο το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2024, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 που έφτασαν τους 253.591 τόνους και σε αξία κατά 4,8% στα 218,8 εκατ. ευρώ.

Διαφορετική είναι η εικόνα για τις εξαγωγές φρούτων, όπου πρωταγωνιστούν τα ακτινίδια και οι φράουλες, που το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν σε όγκο κατά -1,7%, και αυξήθηκαν σε αξία κατά 8,4% και ανήλθαν σε 1.001.775 τόνους και 1,021 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο γεγονός οφείλεται σε αύξηση της μεσοσταθμικής τιμής κατά 12,5%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

 

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΝΩΠΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΚΤΑΜΗΝΟΥ 2024 ΕΝΑΝΤΙ 2023

ΠΡΟΊΟΝΤΑ

2024

 

2023

 

ΜΕΤΑΒΟΛΗ % 2024/2023

 

 

ΑΞΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΤΟΝΟΥΣ

ΑΞΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΤΟΝΟΥΣ

ΣΕ ΕΥΡΩ

ΣΕ TΟΝΟΥΣ

 

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΝΩΠΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΚΛΠ Σύνολο

218.844.064

253.591

208.887.031

227.725

4,8%

11,4%

 

ΦΡΟΥΤΑ & ΚΑΡΠΟΙ ΝΩΠΑ Ή ΑΠΟΞ/ΜΕΝΑ Σύνολο

1.021.239.338

1.001.775

942.347.617

1.039.929

8,4%

-3,7%

 

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

1.240.083.402

1.255.366

1.151.234.648

1.267.655

7,7%

-1,0%

 

 

Πηγή: Επεξεργασία INCOFRUIT - HELLAS βάσει στοιχείων ELSTAT 9.10.24

Όπως έγραψε άρθρο του Business Daily, δυστυχώς με την διόγκωση του συνολικού εμπορικού ελλείμματος κατά το οκτάμηνο 2024, όπως τόνισε ο ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης «ναι μεν το ισοζύγιο των αγροτικών μας προϊόντων εξακολουθεί να παρουσιάζει πλεόνασμα 32,2 εκατ. ευρώ, πλην όμως, λόγω των προοπτικών για τους εναπομείναντες μήνες του 2024, προβλέπεται να ανατραπεί και να γυρίσει σε ελλειμματικό, γνωστού όντος ότι το εξωτερικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων ήταν πλεονασματικό τα τρία (2020, 2021, 2023) από τα τέσσερα τελευταία χρόνια, με τις εξαγωγές να φτάνουν το 2023 στο ιστορικό υψηλό των 10,85 δισ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 9,5%».

Αυξημένες οι εισαγωγές

Εκτός από τις εξαγωγές, αυξημένες ήταν και οι εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών. Πιο συγκεκριμένα το οκτάμηνο του 2024 οι εισαγωγές λαχανικών αυξήθηκαν 3% σε όγκο και 11,6% σε αξία, ενώ οι εισαγωγές φρούτων αυξήθηκαν 12,9% σε όγκο και 14,3% σε αξία ανατρέποντας τις τάσεις των δύο προηγουμένων ετών, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου. 

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΝΩΠΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΚΤΑΜΗΝΟΥ 2024 ΕΝΑΝΤΙ 2023

ΠΡΟΊΟΝΤΑ

2024

 

2023

 

ΜΕΤΑΒΟΛΗ % 2024/2023

 

ΑΞΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΤΟΝΟΥΣ

ΑΞΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΤΟΝΟΥΣ

ΣΕ ΕΥΡΩ

ΣΕ ΤΟΝΟΥΣ

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΝΩΠΑ ,ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΚΛΠ

263.187.984

330.238

235.898.862

320.536

11,6%

3,0%

ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΙ ΝΩΠΑ Ή ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ

312.321.127

271.733

273.297.055

240.705

14,3%

12,9%

ΣΥΝΟΛΟ

575.509.111

601.971

509.195.917

561.241

13,0%

7,3%

Πηγή: Επεξεργασία INCOFRUIT - HELLAS βάσει στοιχείων ELSTAT

Επικίνδυνα για κατανάλωση εισαγόμενα προϊόντα

Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, από αυτές τις εισαγωγές, υπήρχαν και προϊόντα επικίνδυνα για κατανάλωση, καθώς μεταξύ 1/9-17/10/2024, μετά από ελέγχους που έγιναν στα σύνορα και σε λαχαναγορές της χώρας μας, σε 18 δείγματα τοματών προέλευσης Τουρκίας ανευρέθηκαν 10 φορτία 200 τόνων τομάτας που καταστράφηκαν ήτοι το 55% των ελεγχθέντων, λόγω ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. «Τούτο δείχνει τον δρόμο για τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της χώρας για αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων στα διακινούμενα φρούτα λαχανικά εγχώριας παραγωγής αλλά και των εισαγομένων προς διασφάλιση τόσο των Ελλήνων καταναλωτών αλλά και των εξαγομένων οπωροκηπευτικών μας λόγω τυχόν “ελληνοποιήσεων”», επισήμανε.

Παρόμοια ευρήματα βρέθηκαν σε ελέγχους που έγιναν - για την σήμανση και ιχνηλασιμότητα - έλλειψης πληροφόρησης των καταναλωτών για την χώρα προέλευσης των προϊόντων με το ποσοστό παραβατικότητας να φθάνει στο 43,6% των ελεγχθέντων (43 στα 78 δείγματα). Παρόμοιες ελλείψεις σήμανσης και ιχνηλασιμότητος προς τον αποστολέα, το προϊόν και λοιπές ενδείξεις ταυτότητας των προϊόντων κατεγράφησαν και σε αγορές του εξωτερικού. 

Υποκατάσταση ελληνικών προϊόντων από εισαγόμενα

Παράλληλα ο κ. Πολυχρονάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι «είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εγκαταλειφθούν καλλιέργειες και να υποκατασταθεί η τροφοδοσία της εφοδιαστικής αλυσίδας από εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών χαμηλού κόστους που δεν τηρούν απαιτήσεις που ζητούνται από τους Ευρωπαίους παραγωγούς (φυτοϋγειονομικά, κοινωνικά, πρότυπα ποιότητας κ.α)  αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Ελληνική Πολιτεία».

Μάλιστα όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «τα φρούτα και λαχανικά μας στη λιανική πώληση στις αγορές που απευθυνόμαστε σήμερα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας για να παρέχουν επαρκή θρεπτικά οφέλη και να παραμένουν ελκυστικά για τους καταναλωτές. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά πρέπει να συγκομίζονται εγκαίρως  και να επεξεργάζονται-τυποποιούνται-συσκευάζονται και αποθηκεύονται υπό τις κατάλληλες συνθήκες για να διατηρούν την ποιότητά τους. Έτσι, τακτικοί έλεγχοι ποιότητας  είναι απαραίτητοι σε διάφορα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας για να διασφαλιστεί ότι διατηρούν την ποιότητα, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά  και τη φρεσκάδα τους».

Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, ο ποιοτικός έλεγχος είναι απαραίτητος επειδή τα νωπά οπωροκηπευτικά είναι ευπαθή και ευαίσθητα και μπορούν να επηρεαστούν από τους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς, τις συνθήκες αποθήκευσης, τον καιρό, τα παράσιτα και τις ασθένειες, τις εσωτερικές αλλαγές και τη γενετική τους.

«Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά πληρούνται από τα αποστελλόμενα - εξαγόμενα νωπά φρούτα και λαχανικά μας που τυγχάνουν πιστοποίησης και ως προς τις ορθές γεωργικές πρακτικές που ακολουθούνται κατά την καλλιέργεια τους όσο και τις απαιτήσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας περί εμπορικών προδιαγραφών και κανόνων υγιεινής και ασφάλειάς των, με την φήμη τους να έχει εδραιωθεί στις καταναλωτικές αγορές με συνέπεια την διεύρυνση του μεριδίου μας σ αυτές και την διάνοιξη νέων αγορών Φροντίδα όλων μας – Πολιτείας, παραγωγών και εξαγωγέων -πρέπει να είναι η διαφύλαξη της φήμης τους», τόνισε ο κ. Πολυχρονάκης.

Το κόστος παραγωγής

Τέλος αναφέρθηκε στο κόστος παραγωγής και εμπορίου διακίνησης φρούτων και λαχανικών, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά, ξύλο, χαρτόνι ή πλαστικά για συσκευασίες, που έχει μεν ελαφρώς βελτιωθεί πλην όμως παραμένει πολύ υψηλό συμβάλλοντας στη μείωση της ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας. 

Επιπλέον, συγχρόνως με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις εξαγωγές της χώρας μας ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς που με το κλείσιμο της Ερυθράς Θάλασσας εκτόξευσε τις μεταφορές προς χώρες της Ν.Α. Ασίας αλλά γενικώς τις θαλάσσιες μεταφορές που μας στέρησε όγκους εξαγωγών μας προς αυτές αλλά συγχρόνως ανάγκασε ανταγωνίστριες ομοιοπαραγωγές τρίτες χώρες π.χ. Αίγυπτο, Μαρόκο, Τουρκία να επαναπροσανατολίσουν τις εξαγωγές τους προς την Ευρώπη, «εκδιώκοντας λόγω φτήνιας» τα προϊόντα μας.

 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum