| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 06/06/22

Με αυτά τα στοιχεία δηλαδή περιμένουμε βιώσιμη ανάπτυξη

 

Θα ξεκινήσουμε εκφράζοντας μια απορία …. Βλέπαμε τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα. Και αναρωτιόμαστε. Με αυτά τα στοιχεία περιμένουμε βιώσιμη – μακροπρόθεσμη – ανάπτυξη, όταν η χώρα αντιμετωπίζει και το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει;

 

Ένας λοιπόν στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα -ακριβέστερα 751.235 άτομα- έλαβε τον περσινό Μάιο μισθό που δεν ξεπέρασε τα 340 ευρώ καθαρά.

 

Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν τη μισθολογική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, που χειροτερεύει ραγδαία από μήνα σε μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία του περσινού Μαΐου, τουλάχιστον για τους μισθούς με όρους μερικής απασχόλησης, αποκαλύπτουν μείωση αποδοχών κατά 40 ευρώ σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, τον Απρίλιο 2021.

 

Συνολικά, τον Μάιο του 2021 στον ιδιωτικό τομέα εργάστηκαν με σχέση μισθωτής απασχόλησης 2.415.376 άτομα. Ανεξάρτητα από το είδος της εργασιακής σχέσης (πλήρους ή μερικής απασχόλησης), ο μέσος μισθός τους ήταν 949,02 ευρώ μικτά ή 820 ευρώ καθαρές αποδοχές. Με δεδομένο ότι τότε ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ, γίνεται αντιληπτό πόσο χαμηλά βρέθηκαν οι μισθοί κατά τον συγκεκριμένο μήνα. Ειδικά, όμως, με όρους μερικής απασχόλησης, τα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι το 31,1% του συνόλου λαμβάνει αισθητά χαμηλότερες αποδοχές, που είναι μόλις 408,88 ευρώ μικτά, δηλαδή 340 ευρώ καθαρά.

 
 

 

Yes!!

 

Πάμε τώρα στις ευχάριστες ειδήσεις, λέγοντας ένα μεγάλο YES!!! Τα πράγματα για τον τουρισμό δείχνουνε να πηγαίνουνε εξαιρετικά … Και με διάθεση υπερβολής θα λέγαμε, πως τελικά αν μας σώσει κάτι ως χώρα, αυτό θα είναι ο τουρισμός.

 

Ανάκαμψη λοιπόν της τάξεως του 237,3% σε σχέση με πέρυσι και σε επίπεδα υψηλότερα ακόμα και από αυτά του 2019 εμφανίζει η διεθνής ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι.Τα στοιχεία αυτά, που προκύπτουν από τα στατιστικά της AirDNA η οποία παρακολουθεί τον κλάδο, μαρτυρούν όχι μόνο τη δημοφιλία της χώρας αλλά και τη μετατόπιση ενός μεγάλου μέρους της αγοράς φιλοξενίας από την παραδοσιακή ξενοδοχία στις νέου τύπου μορφές διαμονής, όπως είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Παράλληλα εξηγούν και την αυξημένη είσοδο νέων καταλυμάτων στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, συχνά δε με μαζικό τρόπο που ανταγωνίζεται ευθέως, και αθέμιτα κατά τους ξενοδόχους, τον ξενοδοχειακό κλάδο.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων του 2019, οι διαθέσιμες στην Ελλάδα κλίνες προς ενοικίαση μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων ανέρχονταν στα επίπεδα των 800.000, μέγεθος σχεδόν παρόμοιο με τα 870.000 κρεβάτια που είναι διαθέσιμα σε ελληνικά ξενοδοχεία σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

 

Κατά το 2021 ο ελληνικός τουρισμός εν γένει εκτιμάται ότι ανέκτησε το περίπου 50% της δραστηριότητας του 2019, τελευταίο έτος πριν ενσκήψει η πανδημία που οδήγησε σε βαθιά ύφεση τον τομέα. Ειδικά όμως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις υπολογίζεται πως ανέκτησαν μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 60%, καθώς προτιμήθηκαν λόγω της ιδιωτικότητας που εξασφαλίζουν σε σχέση με τη μαζικότερη φιλοξενία σε ξενοδοχεία.

 

Επομένως, αφού η ζήτηση αυξάνεται κατά 237,3% φέτος, συνάγεται πως το φετινό καλοκαίρι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα αυξηθούν κατά περίπου 16% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019.

 

Οσον αφορά την κατάταξη των πόλεων που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ζήτησης, η Αθήνα βρίσκεται στην έβδομη θέση με αύξηση 367,9% φέτος σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021, ενώ στην πρώτη θέση είναι το Πόρτο της Πορτογαλίας και ακολουθούν η Βενετία, η Φλωρεντία, η Νάπολη, το Ντουμπρόβνικ και η Λισσαβώνα.

 

 

 

Τα σχόλια δικά σας..

 

Σε αυτό το σημείο, σας παρουσιάζουμε δύο από τις τελευταίες «ειδήσεις» που ξεχωρίσαμε …. Θα αποφύγουμε να κάνουμε σχόλια και θα τα αφήσουμε σε εσάς … Καλή εβδομάδα λοιπόν …

 

Όπως λοιπόν ανέφερε το Politico σε άρθρο του με χαρακτηριστικό τίτλο: “Ο πλανήτης σε όρια λιμού». Ο παγκόσμιος δείκτης πείνας έχει ανέβει σε πρωτοφανή επίπεδα, καθώς εκτιμάται ότι 276 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικές ελλείψεις τροφίμων, ενώ τουλάχιστον τρεις χώρες κινδυνεύουν με λιμό.

 

Με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται ραγδαία, τις εφοδιαστικές αλυσίδες να αντιμετωπίζουν προβλήματα και τις συγκρούσεις στην Ουκρανία να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας αποθέματα, οι ειδικοί φοβούνται πως αυτή η κρίση είναι πιθανό να βαθύνει ακόμη περισσότερο.

 

Επίσης την ίδια ημέρα, είδαν το φως της δημοσιότητας τα παρακάτω στοιχεία από τον FAO. Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων μειώθηκαν τον Μάιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αλλά παραμένουν κοντά στα επίπεδα – ρεκόρ του Μαρτίου καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποδιαρθρώσει το εμπόριο και δημιουργεί κινδύνους επισιτιστικής κρίσης.

 

Ο γενικός δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) υποχώρησε 0,6% στις 157,4 μονάδες από 158,3 τον Απρίλιο. Ωστόσο, οι τιμές των σιτηρών και του κρέατος συνέχισαν να αυξάνονται.

 

 

Παρά τη μηνιαία μείωση, ο δείκτης τιμών σε ετήσια βάση (σύγκριση με τον Μάιο του 2021) είναι αυξημένος κατά 22,8% ενισχυμένος εν μέρει από τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

 
 

 

Ας τα λάβουμε υπόψη

 

Και επιστρέφοντας στο εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα του πληθωρισμού. Θα πρέπει λοιπόν να λάβει σοβαρά υπόψη κανείς τα όσα λένε οι ίδιοι οι άνθρωποι της αγοράς ….  Χαρακτηριστικά λοιπόν είναι τα όσα είπε ο κ. Σαράντης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της  Όλυμπος:

 

«Ύφεση υπάρχει ήδη στα σούπερ μάρκετ και στα τρόφιμα. Αν αυτό αλλάξει, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η Κυβέρνηση αποφασίσει να στηρίξει τους καταναλωτές-πολίτες με χρήματα επιπέδου στήριξης που δόθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Γιατί αλλιώς δεν σώζεται η κατάσταση», λέει.

 

Ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη δραστηριοποιείται σε έναν «αμυντικό» κλάδο, αυτόν των τροφίμων, και σε κατηγορίες όπως του γάλακτος, του τυριού, της γιαούρτης, των χυμών και εσχάτως των αναψυκτικών. Δηλαδή σε προϊόντα πρώτης ανάγκης (σ.σ. εξαιρούνται τα αναψυκτικά), που αποτελούν ανελαστική δαπάνη για το μέσο νοικοκυριό.

 

Αυτή η συνθήκη, της ανελαστικής δαπάνης, δεν υφίσταται τους τελευταίους μήνες. Τον Απρίλιο οι πωλήσεις σε όγκο των γαλακτοκομικών προϊόντων στο σύνολο της αγοράς, σύμφωνα με τις εταιρείες μετρήσεις της κατανάλωσης, «έγραψαν» διψήφιο ποσοστό υποχώρησης και υψηλή μονοψήφια μείωση τον Μάιο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν, όπου η αγορά τελούσε σε ένα ιδιότυπο lockdown.

 

«Οι πωλήσεις σε όγκο των προϊόντων γάλακτος υποχώρησαν τον Απρίλιο 14%, 11-12% ήταν η μείωση των πωλήσεων στα τυροκομικά, -13% στους χυμούς και -22% στα φυτικά ροφήματα», λέει ο Στέλιος Σαpάντης. «Είναι τεράστιο το ποσοστό υποχώρησης του όγκου των πωλήσεων και μιλάμε για προϊόντα πρώτης ανάγκης. Πρώτη φορά έχω δει τόσο πεσμένους όγκους πωλήσεων», συμπληρώνει.

 

Η μόνη λογική εξήγηση που μπορεί να δώσει, σε αυτή την άνευ προηγουμένου υποχώρηση των συνολικών πωλήσεων της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι ότι οι καταναλωτές έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις αγορές τους. «Δεν υπάρχει η λογική του παρελθόντος ότι ας περισσέψει και μισό μπουκάλι γάλα. Αυτό που πρυτανεύει πλέον στις αγορές είναι προτιμότερο να λείψει μισό μπουκάλι παρά να περισσέψει», λέει.

 

Σύμφωνα με τον κ. Σαράντη, οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις ανάγκες τους, έστω και τεχνητά. Δηλαδή αγοράζουν 3 μπουκάλια γάλα αντί για 4 που αγόραζαν πριν και έχουν στραφεί στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, η τιμή των οποίων είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι των επωνύμων. Αυτό επηρεάζει και τις πωλήσεις σε αξία της κατηγορίας στο σύνολό της και φυσικά τα μερίδια των επώνυμων παικτών.

 

Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, που μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει σε μεσοσταθμικές αυξήσεις στα προϊόντα της της τάξεως του 7-8% -στα τυροκομικά οι ανατιμήσεις φθάνουν το 30%- δεν αποκλείει να προβεί σε νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα.

 

Και έχοντας πει εδώ και καιρό πως έρχονται αυξήσεις ρεκόρ στις τιμές των προιόντων, εμείς θα μείνουμε κυρίως σε αυτό:

 

«Σίγουρα θα χρειαστεί νέος γύρος ανατιμήσεων. Προσπαθούμε να το καθυστερήσουμε όσο μπορούμε, αλλά πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει. Οι πρώτες ύλες συνεχίζουν την άνοδο, η ενέργεια έχει ρυθμιστεί και είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση και το κράτος συνεχίζει την πολιτική της στήριξης. Βέβαια δεν ξέρουμε μέχρι πότε. Όμως εκεί (σ.σ. στην ενέργεια) τα πράγματα έχουν ισορροπήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα αλλά ισορρόπησαν. Όλα τα υπόλοιπα κόστη όμως δεν έχουν σταματήσει να ανεβαίνουν», λέει.

 

Ένα από τα βασικά κόστη για τις γαλακτοβιομηχανίες είναι η τιμή που αγοράζουν το γάλα από τους παραγωγούς. «Η τιμή στο πρόβειο γάλα έχει αυξηθεί κατά 40%, κατά 35% στο κατσικίσιο και 36% στο αγελαδινό. Η τιμή στα υλικά συσκευασίας, ανάλογα με το υλικό, έχει αυξηθεί από 30% έως 50% και πάνω από 200% το ενεργειακό κόστος. Καταλαβαίνετε ότι πλέον η απορρόφηση αυτού του κόστους από τη βιομηχανία δεν μπορεί να συνεχίσει», αναφέρει ο κ. Σαράντης.

 
 

 

Ανησυχητικό

 

Και θα κλείσουμε με το συμπέρασμα μιας πρόσφατης έρευνας, στην οποία καταγράφεται μια άκρως ανησυχητική, κατακόρυφη πτώση των δαπανών για την υγεία. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα κατά το πρώτο έτος της πανδημικής κρίσης κατέγραψε τη δεύτερη χαμηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, μετά τη Λετονία. Αλλά και πριν από την πανδημία ήταν αισθητή η υποχρηματοδότηση των δομών υγείας. Το 2019 η χώρα μας είχε την τρίτη χαμηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη σε PPS μεταξύ των 19 οικονομιών της Ευρωζώνης. Από τη συνολική κατά κεφαλήν δαπάνη των 1.657 μονάδων, οι 990 (ή 59,7%) χρηματοδοτήθηκαν από τον δημόσιο τομέα. Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε είτε μέσω ιδιωτικών πληρωμών από τους ιδιώτες (583 μονάδες ή 35,2%) είτε μέσω ιδιωτικής ασφάλισης (82 μονάδες ή 4,9%).

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum