| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 06/07/22

 

 

Μπράβο

 

Με την εικόνα στα παγκόσμια χρηματιστήρια και την παγκόσμια οικονομία να είναι εξαιρετικά μαύρη. Για να ξεφύγουμε, θα ξεκινήσουμε με θετική ειδήσεις, οι οποίες όπως πάντα έρχονται από τον τουρισμό. Τα επίπεδα λοιπόν του 2019 πλησιάζει η επιβατική κίνηση εσωτερικού, τον μήνα Ιούνιο, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ).

 

Ειδικότερα, κατά τον μήνα Ιούνιο η επιβατική κίνηση εσωτερικού κατέγραψε πτώση μόλις 0,6%, ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση εμφάνισε μονοψήφια μείωση της τάξης του 9,6%, σε σύγκριση με το 2019.

 

Συνολικά, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον Ιούνιο, ανήλθε σε 2,43 εκατ., μειωμένη κατά 6,8% σε σχέση με την κίνηση του Ιουνίου 2019. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΑ, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου σχεδόν έφτασε τα 9 εκατ. και παρέμεινε μειωμένη κατά 20,3% σε σύγκριση με το 2019.

 

Οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 13,2%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 23,5%.Σχετικά με τον αριθμό των πτήσεων κατά τη διάρκεια των έξι πρώτων μηνών του 2022, ανήλθαν σε 91.368, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 9,5%, σε σχέση με το 2019. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού, όσο και οι διεθνείς πτήσεις παρέμειναν μειωμένες σε σύγκριση με το 2019, κατά 0,9% και 15,8% αντίστοιχα. Ωστόσο τον Ιούνιο, οι πτήσεις εσωτερικού ήταν αυξημένες κατά 3,3%, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, ενώ οι πτήσεις εξωτερικού ήταν μειωμένες κατά 8,5%. 

 
 

 

Σχετική έρευνα

 

Και σε σχέση με τα παραπάνω, πάμε να δούμε και μια σχετική έρευνα. Μικρές λοιπόν φαίνεται πως είναι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανίας στον ελληνικό τουρισμό καθώς η συμμετοχή Ρώσων και Ουκρανών τουριστών έχουν μικρό αντίκτυπο στις τουριστικές επιχειρήσεις.

 

Ειδικότερα, αυτό υποστηρίζει η πρώτη πανελλαδική έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) σε συνεργασία με την Palmos Analysis για τις «επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας Ουκρανίας στις ελληνικές επιχειρήσεις και στον τουρισμό».

 

H επίδραση στη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων από την ανακοπή του τουριστικού ρεύματος από τις δύο εμπόλεμες χώρες είναι πολύ μικρή και ήδη, οι τουριστικές επιχειρήσεις προσδοκούν αναπλήρωση των όποιων απωλειών, μέσω στόχευσης σε άλλες αγορές του εξωτερικού, αλλά και στην εσωτερική αγορά.

 

Εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκατάσταση της ροής τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία, εφόσον τερματιστεί η πολεμική σύγκρουση, από την επόμενη κιόλας σεζόν. Παράλληλα, καταγράφεται σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αναμένεται αύξηση τιμών των υπηρεσιών τους, λίγο πάνω από τα επίπεδα του τρέχοντος πληθωρισμού, για την αντιμετώπιση αυξημένου κόστους ενέργειας και πρώτων υλών κτλ. 

 

Ωστόσο, οι τάσεις αύξησης των τιμών εμφανίζονται πιο ήπιες σε καταλύματα και τουριστικά γραφεία, λόγω “κλειδωμένων” συμφωνιών. Τέλος, η επιδότηση του κόστους ενέργειας καταγράφεται και εδώ ως το δημοφιλέστερο μέτρο στήριξης από την Πολιτεία.

 

Ρώσοι τουρίστες 

 

Τι γίνεται όμως με τους Ρώσους  τουρίστες που ενίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια κυρίως την  τουριστική αγορά της Β. Ελλάδας καθώς είναι τουρίστες υψηλότερης κοινωνικοοικονομικής τάξης;

 

Όπως αναφέρει η έρευνα, οι Ρώσοι τουρίστες οργανώνουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό κυρίως μέσω τουριστικών γραφείων και η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών του εξωτερικού για την πραγματοποίηση των διακοπών τους. 

 

Αν και αναμένεται να υπάρξει σημαντική μείωση στη ροή Ρώσων τουριστών προς το εξωτερικό, λόγω του πολέμου, με το πλήγμα από τις μειωμένες ροές κατά τη φετινή σεζόν να αφορά κυρίως στις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και την Ελλάδα, μεσομακροπρόθεσμα, δεν διαφαίνεται κάποια σοβαρή επίπτωση στην εικόνα της Ελλάδας, ως τουριστικού προορισμού, από την επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών, λόγω του πολέμου.

 

Κι αυτό γιατί η ασφάλεια του προορισμού, η σχέση τιμής αξίας (value for money) και το δίπτυχο “ήλιος & θάλασσα” είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής προορισμού διακοπών στο εξωτερικό για τους Ρώσους, ενώ οι σχέσεις της Ρωσίας με τη  χώρα προορισμού αξιολογείται πολύ πιο χαμηλά. 

 

 

 

Τελευταίο ρεπορτάζ

 

Τώρα στο καυτό ζήτημα των εκλογών και σε σχέση με τα όσα είχαμε γράψει χθες. Χαρακτηριστικό ήτανε ένα δημοσίευμα της «Ν», στο οποίο αναφέρονταν πως η σημερινή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στο Κοινοβούλιο με θέμα την κοινωνική πολιτική, που διεξάγεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, δείχνει το νέο πεδίο της σφοδρής σύγκρουσης ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα είναι το τελευταίο πριν το κλείσιμο της Βουλής για καλοκαιρινές διακοπές. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουνε παράγοντες τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και της Κουμουνδούρου συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι η επιλογή του θέματος και της χρονικής στιγμής από την κυβέρνηση εντάσσεται στη διαμόρφωση του κλίματος που θα μας οδηγήσει στην ανακοίνωση των αποφάσεων του πρωθυπουργού, πιθανώς μέσα στον Αύγουστο, για εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου.

 

Και κλείνοντας επαναλαμβάνουμε πως πλέον είναι σημαντικά περισσότερες οι πιθανότητες αρχές Σεπτεμβρίου να έχουμε πρόωρες εκλογές (τον πρώτο γύρω, γιατί θα έχουμε και επαναληπτικές).

 
 

 

Ας τα λάβουμε σοβαρά υπόψη

 

Τώρα όσον αφορά την ενεργειακή κρίση. Θα λέγαμε πως σωστό είναι κανείς να λάβει υπόψη τα όσα είπε ο κ. Μυτιληναίος, με πάντα αρκετά σωστές επισημάνσεις.

 

Η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζουν για την πράσινη μετάβαση και οι εταιρείες επενδύουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο υπάρχει ένα κενό χρόνου 2 έως 3 ετών μέχρις ότου γίνει εφικτή η πράσινη μετάβαση, όπου το ερώτημα είναι εάν θα έχουμε αρκετό LNG από το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για για μια παγίδα θανάτου για την Ευρώπη και δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία και τα νοικοκυριά θα ανταπεξέλθουν σε αυτήν την κατάσταση. Αυτό τόνισε προ ολίγου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ε. Μυτιληναίος μιλώντας στο 26ο Annual Economist Government Roundtable του Economist.

 

Ο κ. Μυτιληναίος άσκησε κριτική στις επιλογές της Ευρώπης τονίζοντας ότι έγιναν λάθη τις προηγούμενες δεκαετίες και το θέμα της βιωσιμότητας μπήκε πολύ πιο μπροστά από όσο αντέχουν οι οικονομίες. Εγκαταλείψαμε το θέμα της ασφάλειας προμήθειας και σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο, ανέφερε σχετικά.

 

Ο ίδιος επικαλέστηκε τις προβλέψεις της JP Morgan για τιμή του πετρελαίου στα 300 δολάρια εάν υπάρξει πλήρης διακοπή της ρωσικής προμήθειας και για τιμή του φυσικού αερίου στα 200 ευρώ/MWh σε περίπτωση που υπάρξει περιορισμός της ρωσικής ροής. Πριν την κρίση του 2021 η τιμή του αερίου ήταν στα μόλις 20 ευρώ/MWh, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος. 

 
 

 

Αρκετά ενδιαφέρον

 

Κλείνοντας με ένα διαφορετικό θέμα. Να λάβομε υπόψη τα όσα αναφέρονται στο παρακάτω δημοσίευμα, επαναλαμβάνουμε σε ένα θέμα που βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον.  

 

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 4,6% το 2020, καθώς τα lockdown το πρώτο εξάμηνο του έτους περιόρισαν την παγκόσμια κινητικότητα και παρεμπόδισαν την οικονομική δραστηριότητα. Πολλοί ήλπιζαν ότι αυτό θα σήμαινε την αρχή μιας πιο μόνιμης μετατόπισης των εκπομπών προς τα κάτω.

 

Διαψεύστηκαν οι ελπίδες

 

Τα τελευταία στοιχεία , ωστόσο, διέψευσαν αυτές τις ελπίδες.

 

Όπως δείχνει το Διάγραμμα της Εβδομάδας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανέκαμψαν 6,4% πέρυσι σε νέο ρεκόρ, επισκιάζοντας την προ της πανδημίας κορύφωση καθώς η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα συνεχίστηκε.

 

Οι αναλυτές του ΔΝΤ P. Bhanumati , Mark de Haan και James William Tebrake γράφουν στο IMFBlog ότι οι εκπομπές από τον μεταποιητικό και τον ενεργειακό τομέα συνέβαλαν τα μέγιστα στις πρόσφατες παγκόσμιες αυξήσεις με βάση τις ενημερωμένες πληροφορίες από τον πίνακα ελέγχου δεικτών κλιματικής αλλαγής του ΔΝΤ — μια κοινή προσπάθεια μεταξύ εθνικών και διεθνών στατιστικών οργανισμών για την παροχή έγκαιρων δεδομένων για την παρακολούθηση της μετάβασης σε χαμηλότερη χρήση άνθρακα.

 

 

Η παραλλαγή Οmicron

 

Ενώ οι συνολικές εκπομπές έχουν ανέβει σημαντικά πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, οι αυξήσεις από τις μεταφορές και τα νοικοκυριά ήταν πιο ήπιες πέρυσι, καθώς η πανδημία επιβάρυνε την παγκόσμια κινητικότητα.

 

Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα με την εμφάνιση της παραλλαγής omicron το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Τα μέτρα της πολιτικής για τη δημόσια υγεία σε πολλές χώρες μείωσαν τις εκπομπές των νοικοκυριών και του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Οι υψηλές τιμές

 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι σημαντικό να παρακολουθούνται οι εκπομπές και των δύο αυτών τομέων καθώς οι οικονομίες ανοίγουν πλήρως στο πλαίσιο των ιστορικά υψηλών τιμών ενέργειας που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα.

 

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή είπε ότι, στα σενάρια που αξιολόγησαν, ο περιορισμός της θέρμανσης της ατμόσφαιρας στο βασικό επίπεδο περίπου 1,5 βαθμού Κελσίου απαιτεί να κορυφωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου το αργότερο έως το 2025.

 

Τα νέα δεδομένα από τον πίνακα ελέγχου του κλίματος υπογραμμίζουν αυτό που έχουν προειδοποιήσει ορισμένοι επιστήμονες: ο χρόνος τελειώνει.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum