| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 06/07/23

 

Ενδιαφέρουσες αναφορές

Διατήρηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα διαβλέπει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος με τις δηλώσεις του οποίου θα ξεκινήσουμε, δεδομένου της σοβαρότητας του συγκεκριμένου προσώπου, παράλληλα με τη γνώση της βιομηχανίας των τροφίμων. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου και πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μπάμπη Παπαδημητρίου, εκδήλωση στην οποία μίλησε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο κ. Θεοδωρόπουλος απέδωσε αυτή την εκτίμηση στο γεγονός ότι «η διαταραχή της αλυσίδας των τροφίμων από την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έβγαλε στην επιφάνεια διάφορους παράγοντες, οι οποίοι είναι σταθεροί και μακροχρόνιοι και δεν πρόκειται να λυθούν σύντομα». Και γι’ αυτό όπως είπε, «δεν είμαι αισιόδοξος στο πόσο σύντομα θα έχουμε μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων».

Τέτοιοι παράγοντες είναι η κλιματική αλλαγή, που επηρεάζει τις σοδειές ανά τον κόσμο, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας, οι καταναλωτές των οποίων στρέφονται στο κρέας, αλλά και η έλλειψη εργατών γης. «Για όλους αυτούς τους λόγους νομίζω ότι θα αργήσει να επέλθει ισορροπία στα τρόφιμα. Δεν θα επανέλθουμε στις τιμές των πρώτων υλών εκεί που ήταν», είπε.

Αναφερόμενος στα κέρδη των επιχειρήσεων και αν μπορούν να τα μειώσουν, ο κ. Θεοδωρόπουλος ήταν σαφής: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να το κάνει. Ειδικά οι εισηγμένες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές δεν μπορούν να μειώσουν τα κέρδη τους. Έχουν την ανάσα των χρηματαγορών στην πλάτη τους», είπε.

Συμπλήρωσε δε ότι «για το καπιταλιστικό σύστημα αυτό είναι σχεδόν αδύνατον, όσο και να πιέσουν οι πολιτικοί, υπάρχουν οι κανόνες της αγοράς. Να είμαστε ειλικρινείς, να μην το παίζουμε ότι μπορούμε να βάλουμε πλάτη, στις μεγάλες εταιρείες αυτό είναι αδύνατο. Μπορούμε να βάλουμε πλάτη λίγες επιχειρήσεις, μικρές επιχειρήσεις, που μπορεί να αποφασίσει ο ιδιοκτήτης να μειώσει τα κέρδη».

Μιλώντας για το σπιράλ των μισθών, των τιμών και των επιτοκίων, ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε πως ο περιορισμός της ζήτησης μέσω της αύξησης των επιτοκίων είναι το βασικό εργαλείο για τη μείωση του πληθωρισμού, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. «Τα υψηλά επιτόκια δεν βοηθούν τις επενδύσεις».

«Εκτός από μέτρα νομισματικής πολιτικής χρειαζόμαστε και άλλου είδους πολιτικές που δεν είναι νομισματικής φύσεως, αλλά υποστήριξης της αύξησης της προσφοράς. Πρέπει να βοηθήσουμε να αυξηθεί η προσφορά» είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι ο τελευταίος Αναπτυξιακός Νόμος αφορούσε τις μικρές επιχειρήσεις.

«Πρέπει να ξαναδούμε θεμελιώδη πράγματα στην ελληνική οικονομία. Ναι μεν πάμε καλά, αλλά τρέχουμε με μικρότερες ταχύτητες από τους άμεσους και έμμεσους ανταγωνιστές μας. Πρέπει να αυξήσουμε ταχύτητες. Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής.

Μιλώντας για τους μισθούς είπε: «Δεν νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε τους μισθούς μας χαμηλά, γιατί δεν θα μπορέσουμε και να προσελκύσουμε ελληνικά μυαλά και μετανάστες, γιατί με 758 ευρώ δεν μπορούν να ζήσουν».

«Χρειαζόμαστε να δούμε τους μισθούς με διαφορετικό μάτι», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, είπε πως στο θέμα της παραγωγής και της αύξηση της προσφοράς ακολουθεί παράλογες και αντιφατικές πολιτικές. «Η Ευρώπη παρακολουθεί αμέτοχη να φεύγουν οι μεγάλες επενδύσεις και δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για να τις κρατήσει».

«Έχουμε μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι επαρκή», είπε.

 

 

Αγορά εργασίας

Έχοντας αναφερθεί αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό στην αγορά εργασίας, πάμε να δούμε μια ενδιαφέρουσα έρευνα. Μεγάλη πρόοδο στην εγχώρια αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια διαπιστώνει το Παρατηρητήριο Μεταρρυθμίσεων του ΚΕΠΕ, καθώς υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη κομβικής σημασίας μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, αν και υπάρχει πρόοδος προς τη σωστή κατεύθυνση, καταγράφει αρκετά ανοικτά ζητήματα που, όπως επισημαίνει, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, όπως είναι η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων, οι χαμηλοί μισθοί, η αδήλωτη εργασία, η εργασιακή ανασφάλεια των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, η φυγή ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης στο εξωτερικό κ.ά. Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η εικόνα της αγοράς εργασίας βελτιώνεται συστηματικά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, παρά τις πρόσκαιρες αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία. Ωστόσο, τα ποσοστά συμμετοχής στην αγορά εργασίας και απασχόλησης στη χώρα μας παραμένουν χαμηλότερα από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.-27 και η ανεργία εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, οι αποκλίσεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι εντονότερες για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι γυναίκες, οι νέοι και οι αλλοδαποί. Αυτό, επισημαίνει, σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις στο πεδίο της απασχόλησης και οι συνεπαγόμενες μεταρρυθμίσεις έχουν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην πορεία σύγκλισης προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα στην αγορά εργασίας.

Να σημειωθεί ότι το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων καθορίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και το εξειδικευμένο σχέδιο δράσης του υπουργείου Εργασίας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών στήριξης της απασχόλησης και των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, τη στήριξη της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας μέσω της μεταρρύθμισης των πολιτικών απασχόλησης, παθητικών και ενεργητικών, την ενθάρρυνση της ένταξης στην αγορά εργασίας και την προστασία των απασχολουμένων.

Το κέντρο καλεί την κυβέρνηση να προσφέρει κίνητρα εργασίας προς τους οικονομικά μη ενεργούς πολίτες, να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης (ορισμένοι μένουν εκτός αναζήτησης εργασίας λόγω απογοήτευσης και χαμηλής πιθανότητας εύρεσης απασχόλησης), να αυξήσει τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, κυρίως των γυναικών, και να στηρίξει το οικονομικά μη ενεργό ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να αποφευχθεί η απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου.

 
 

Τουρισμός

Μπορεί τελευταία να έχει πέσει μια μικρή μουρμούρα με τα προβλήματα που δημιουργεί, σε ορισμένες βέβαια περιπτώσεις, η αισχροκέρδεια στην τουριστική βιομηχανία μας. Ωστόσο έχουμε πει πως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Ανάμεσα λοιπόν στις πέντε χώρες που έχουν ανακάμψει πλήρως όσον αφορά την επιβατική κίνηση σε σχέση με το 2019 είναι η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Airports Council International (ACI).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του οργανισμού, συνολικά η ευρωπαϊκή αεροπορική επιβατική κίνηση είναι επί του παρόντος 7,6% χαμηλότερη από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ωστόσο, πέντε ευρωπαϊκές αγορές ξεχωρίζουν καθώς έχουν ανακάμψει πλήρως και κινούνται στα μεγέθη κυκλοφορίας του 2019. Πρόκειται για τις εξής πέντε χώρες: Τουρκία, Κύπρος, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ελλάδα και Αλβανία.

Το ίδιο κλίμα διακρίνεται στα στοιχεία του Eurocontrol, που αναμένει υψηλά επίπεδα κίνησης αυτό το καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι οι καθημερινές πτήσεις μέσω του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.

Το Eurocontrol, που επιβλέπει τον εναέριο χώρο στην Ευρώπη, έχει προειδοποιήσει μάλιστα για πιθανά προβλήματα στους δημοφιλείς προορισμούς, ανάμεσα στους οποίους είναι η Αθήνα.  Με βάση τα τρέχοντα σχέδια, αναμένεται υψηλή κίνηση στις εξής περιοχές: Ρενς, Μασσαλία, Καρλσρούη, Αθήνα, Μακεδονία και Βουδαπέστη, αναφέρει η έκθεση. Αυξημένη κίνηση αναμένεται να έχουν επίσης οι εξής περιοχές: Βρυξέλλες, Ζάγκρεμπ, Λευκωσία, Βρέμη, Καζαμπλάνκα, Σκόπια, Βαρσοβία, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Σεβίλλη και Λονδίνο.

 

 

90%

Εννοείται πως δεν είναι κάτι άμεσο, αφού μόλις πριν από μερικές ημέρες είχαμε εκλογές. Παρακολουθούμε ωστόσο τις εξελίξεις στον Σύριζα και ξέρετε τι πιστεύουμε; Πως 90% (για να μην δώσουμε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό), στις επόμενες εκλογές ο Σύριζα θα πάρει ακόμη χαμηλότερα ποσοστά.    Πολύ - Πολύ δύσκολα τον βλέπουμε να παραμένει 2κόμμα. 3ο και βλέπουμε….. Μάλιστα παρακολουθώντας τις δηλώσεις που γίνονται δεν αποκλείουμε ακόμη και κάποια μορφή διάσπασης, αν και αυτό δεν είναι το πιθανότερο σενάριο.

 
 

Πάνω από 50%

Για να καταλάβετε τι πιστεύουμε. Θα δίναμε πιθανότητες άνω του 50% στις επόμενες εθνικές εκλογές, ο Σύριζα να πάει σε μονοψήφια ποσοστά, δηλαδή κάτω του 10%, που όλοι καταλαβαίνεται τι θα σήμαινε αυτό. Με απλά λόγια ο Σύριζα ως κόμμα εξουσίας τελείωσε.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum