| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 06/10/22

 

 

Πληθωρισμός

 

Σε προηγούμενα σχόλια μας, περίπου στα τέλη του καλοκαιριού, αρχές Σεπτεμβρίου είχαμε αναφέρει πως ότι και να γίνει στην αγορά. Ακόμη και αν αποκλιμακωθούνε κάπως οι τιμές ενέργειας. Οι νέες ανατιμήσεις στα super markets δεν αποφεύγονται.

 

Ασχέτως λοιπόν των χθεσινών ανακοινώσεων για προσπάθεια ελέγχου των τιμών, κυρίως στα βασικά αγαθά.

 

Συμφωνούμε λοιπόν απόλυτα με τα όσα αναφέρονταν σε χθεσινό δημοσίευμα και «συγκεκριμένα πως η επιβάρυνση στο μέσο καλάθι του σούπερ μάρκετ τον φετινό Αύγουστο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021 κυμάνθηκε στο 11%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των αλυσίδων, ενώ με γνώμονα ότι ακόμα και οι πιο αισιόδοξες φωνές της αγοράς θεωρούν δεδομένο ότι οι ανατιμήσεις στο ράφι δεν θα επιβραδυνθούν στο τελευταίο τρίμηνο, ο κλάδος υπολογίζει ότι η μέση αύξηση στο καλάθι δύναται να αγγίξει το 15% έως το τέλος του 2022. Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, οι σταθμισμένες αυξήσεις στα τιμολόγια χονδρικής κινούνται στα επίπεδα του 12%-14%, μέρος των οποίων θα περάσει στις τελικές τιμές καταναλωτή στο προσεχές διάστημα».

 
 

 

Ο βασικός λόγος των ανατιμήσεων

 

Συνεχίζοντας με τον πληθωρισμό και τις εκτιμήσεις για νέες ανατιμήσεις. Βλέποντας στο GFF ισολογισμούς εισηγμένων εταιρειών στον κλάδο των τροφίμων. Αλλά και με βάση τα όσα μαθαίνουμε από ανθρώπους της αγοράς. Μπορεί σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις να υπάρχει κερδοσκοπία σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει μεγάλη μείωση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων. Και αυτό παρά τις μεγάλες ανατιμήσεις που έχουνε κάνει οι επιχειρήσεις στις τιμές των προϊόντων. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν πως ένας από τους βασικούς λόγους που βλέπουμε περαιτέρω ανατιμήσεις στα προϊόντα τους επόμενους μήνες είναι πως ακόμη και αν έχει ηρεμήσει η αγορά ενέργειας κτλ …… Οι επιχειρήσεις σταδιακά θα επιδιώξουνε να επιστρέψουνε στα περιθώρια κέρδους που είχανε προ κρίσης. Και τι σημαίνει αυτό; Τουλάχιστον άνοδος των τιμών 15 με 20% ακόμη ….

 

 

 

Εντυπωσιακό & Πολύ ενδιαφέρον

 

Θα αναδημοσιεύσουμε τώρα ένα αρκετά ενδιαφέρον δημοσίευμα του Ο.Τ., λέγοντας για ακόμη μια φορά πως το γεγονός πως 4,2εκ πολίτες από τα περίπου 10εκ αυτής της χώρας χρωστάνε (έστω και αν τα ποσά είναι μικρά σε αρκετές περιπτώσεις) είναι κάτι πραγματικά εντυπωσιακό. Τα έχουμε συνηθίσει όλα αυτά σε αυτήν την χώρα, αλλά δε νομίζουμε να υπάρχει άλλη χώρα που οι μισοί κάτοικοι της χρωστάνε στην εφορία και το 1/4 με 1/5 του πληθυσμού κινδυνεύει με κατάσχεση.

 

Από την τελευταία λοιπόν ειδησεογραφία:

 

Στο κυνήγι της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα οποία συνολικά υπερβαίνουν τα 112 δις ευρώ και των 4,2 εκατ. οφειλετών της Εφορίας ρίχνονται  από τα μέσα Οκτωβρίου 1.100 υπάλληλοι της ΑΑΔΕ στα χέρια των οποίων θα βρίσκεται το νέο υπερ-όπλο, το «EISPRAXIS».

 

Ήδη, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα «τρέχει» δοκιμαστικά στα Εισπρακτικά Κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των υπαλλήλων θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα Κέντρα Είσπραξης και τις Εφορίας.

Μέσω του EISPRAXIS δημιουργείται για κάθε οφειλή ένας ηλεκτρονικός φάκελος με άμεση άντληση στοιχείων και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, το σύστημα θα είναι σε θέση να παίρνει πληροφόρηση για την πορεία αποπληρωμής, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεων καθώς και τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις εισπρακτικές αρχές. Ο εισπρακτικός μηχανισμός θα έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τα οποία αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.). Στον ψηφιακό φάκελο του οφειλέτη θα παρατίθενται και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τα οποία μπορούν ή έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της είσπραξης των χρεών του φορολογούμενου.

 

Ταυτόχρονα, θα παρακολουθούνται πέραν του οφειλέτη και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι, όπως και οι απορροφήσεις-συγχωνεύσεις).

 

Αυτόματες κατασχέσεις

 

Το σύστημα μαζικά και αυτοματοποιημένα, θα παράγει και θα αποστέλλει ηλεκτρονικά μηνύματα στον οφειλέτη κάθε φορά που ένα χρέος του καθίσταται ληξιπρόθεσμο , προκειμένου να υπάρξει τακτοποίησή του. Εάν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη το σύστημα θα ενεργοποιεί τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη.

 

Πώς θα λειτουργεί

 

Με το νέο πληροφοριακό σύστημα Eispraxis:

 

–        Θα επιλέγονται υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου με σκοπό την προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών της φορολογικής διοίκησης. Θα παρακολουθείται η πορεία και το είδος των οφειλών καθώς και οι ενέργειες για την είσπραξή τους.

 

–        Δημιουργείται βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την εικόνα του οφειλέτη και των οφειλών και λοιπών συνδεδεμένων στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση συμψηφισμών και ρυθμίσεων, αποστολή ορθών ειδοποιήσεων και η λήψη κατάλληλων μέτρων.

 

–        Ενεργοποιείται αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών και συμψηφισμών από διάφορες πηγές (φορολογικά χρέη, ασφαλιστικά χρέη, τελωνεία, παρακράτηση μέσω φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής) και σύνδεση όλων των τρόπων εξόφλησης στον ίδιο τίτλο πληρωμής.

 
 

 

No Comment!!

 

Τώρα για την ακόλουθη είδηση που διαβάσαμε στην Καθημερινή μόνο ένα μεγάλο «Νo Comment» μπορούμε να πούμε, την ώρα που η Ευρώπη θεωρητικά παίρνει το ένα μέτρο μετά το άλλον εναντίον της Ρωσίας:

 

“Μπορεί να έκλεισε τη στρόφιγγα των αγωγών, αλλά η Μόσχα συνεχίζει να στέλνει συνεχώς στη διψασμένη για αέριο Ευρώπη φορτία LNG. Tα στοιχεία που παρουσιάζει η «Κ» αποτυπώνουν την παραδοξότητα που χαρακτηρίζει την αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Τα δυτικά κράτη επιβάλλουν κυρώσεις στους Ρώσους και εξοπλίζουν τους Ουκρανούς. Ταυτόχρονα, αγοράζουν ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, χρηματοδοτώντας την πολεμική μηχανή του Πούτιν. Η παραδοξότητα αντανακλά το γεγονός ότι η Δύση, και κυρίως η Ευρώπη, αποκοιμήθηκε ικανοποιημένη από τις χαμηλές τιμές των ρωσικών ενεργειακών προϊόντων και ξύπνησε εγκλωβισμένη και εξαρτημένη από τη Μόσχα.

 

Η κινητικότητα στα ρωσικά λιμάνια από όπου αναχωρούν τα φορτία LNG για τις διεθνείς αγορές είναι η αδιαμφισβήτητη απόδειξη της δυσκολίας «απογαλακτισμού» της Γηραιάς Ηπείρου από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία και πιο βόρεια τη Φινλανδία και τη Νορβηγία μέχρι τον νότο στην Ισπανία, δεν σταμάτησαν να υποδέχονται ρωσικής προέλευσης φορτία LNG από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου 2022, από τα ρωσικά λιμάνια απέπλευσαν 256 πλοία LNG, εκ των οποίων τα 195 κατευθύνθηκαν στην Ευρώπη και 61 στην Ιαπωνία. Από τα πλοία με προορισμό την Ευρώπη, τα 77 εκφόρτωσαν στο Βέλγιο, τα 46 στη Γαλλία, τα 17 στην Ολλανδία, 16 στη Φινλανδία, 4 στην Εσθονία, 2 στη Λετονία, 2 στη Νορβηγία και 31 στα λιμάνια της Ισπανίας.

 

Το ίδιο διάστημα, τάνκερ συνέχισαν να οργώνουν τις θάλασσες για τη μεταφορά ρωσικού αργού και πετρελαιοειδών. Τα συνολικά φορτία προς τη διεθνή αγορά εμφανίζονται μάλιστα αυξημένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Από τα τρία ρωσικά λιμάνια αναχώρησαν προς διάφορους διεθνείς προορισμούς 1.859 τάνκερ στο διάστημα από 24 Φεβρουαρίου 2022 έως και 24 Σεπτεμβρίου 2022, από 1.844 το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαιοειδών δεν σταμάτησαν ούτε προς τις ΗΠΑ, αν και περιορίστηκαν σε μόλις 9 φορτία, σε σχέση με τα 128 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στην Ευρώπη τα φορτία ρωσικού πετρελαίου και πετρελαιοειδών ακολούθησαν το συγκεκριμένο διάστημα φθίνουσα πορεία στο σύνολό τους, αν και μερικές χώρες αύξησαν σημαντικά τις εισαγωγές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Συνολικά, κατά τη γεωπολιτικής έντασης αυτή περίοδο, 1.098 πλοία έφυγαν από τα ρωσικά λιμάνια με προορισμό την Ευρώπη, από 1.273 πέρυσι. Οι εξαγωγές προς την Ελλάδα αυξήθηκαν στα 101 φορτία από 87, όπως και προς την Ιταλία, 186 φορτία από 139, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία και τις χώρες της Βαλτικής. Τα περισσότερα φορτία (231) και αυτή την περίοδο (από 241 πέρυσι) κατευθύνθηκαν στην Ολλανδία, που αποτελεί διεθνή κόμβο μεταφοράς πετρελαίου.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρέχουσες κυρώσεις της Ε.Ε. για το πετρέλαιο, οι οποίες συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο, περιλαμβάνουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης, απαγόρευση της παροχής των υπηρεσιών που χρειάζονται για τη μεταφορά πετρελαίου (ασφάλιση, μεσιτεία και χρηματοδότηση), αλλά και εξαιρέσεις για τις παραδόσεις μέσω αγωγών. Αυτό το πακέτο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο όσον αφορά το αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης και στις αρχές του 2023 για τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου”.

 
 

 

Το κρατάμε

 

Κλείνοντας και στη βάση της πρόβλεψης που έχουμε κάνει εδώ και καιρό, πως υπάρχουνε μεγάλες πιθανότητες το 2022 να είναι η τελευταία συνολική χρονιά στην οποία βρίσκεται στην εξουσία ο Ερντογάν. Την παρακάτω είδηση να την διαβάσουμε προσεκτικά, με μεγάλες πιθανότητες το 2023 να είναι έτος πολιτικών εξελίξεων στη γείτονα χώρα:

 

Νέα δημοσκόπηση ήρθε στη δημοσιότητα στην Τουρκία, αυτή τη φορά από την εταιρεία Yöneylem Araştırma, που αποκαλύπτει ότι από τη μία πλευρά οι Τούρκοι πολίτες είναι εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο συνασπισμός που αυτός έχει δημιουργήσει μαζί με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελι ηττάται κατά κράτος αν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή, όμως το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), παραμένει πρώτο κόμμα, έστω και με την ισχνή διαφορά του 1,7%.

 

Στο ερώτημα "αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή ποιον θα ψηφίζατε;" οι Τούρκοι πολίτες απάντησαν:

 

- Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) 31,1%
- Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 28,4%
- Καλό Κόμμα (İYİ) 13,5%
- Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP) 9,2%
- Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) 7,1%

 

 

Όπως αναφέρονταν σε σχετικά δημοσιεύματα, το παραπάνω δείχνει ότι ο συνδυασμός των κεμαλιστών (CHP), του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του καλού Κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ συγκεντρώνει 41,9%, ενώ ο κυβερνητικός συνδυασμός συγκεντρώνει 38,2%.

 

Στη συνέχεια οι πολίτες ρωτήθηκαν για το αν θα έδιναν ή όχι ψήφο στον Ερντογάν:

 

Η συντριπτική πλειοψηφία (55,8%) δήλωσε κατηγορηματικά "δεν ψηφίζω με τίποτε Ερντογάν". Στο αντίθετο άκρο "Σίγουρα θα τον ψηφίσω" απάντησαν σε ποσοστό 32,4%. Οι μετέωροι ανήλθαν σε 11,1% και απάντησαν "μπορεί, μπορεί και όχι".

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum