| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 06/12/22

 

 

Ξέρουμε τουλάχιστον 3-4 περιπτώσεις ανθρώπων που λένε πως δε βγαίνει (μετά την αύξηση των επιτοκίων)

 

Θα ξεκινήσουμε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση με την αύξηση του κόστους δανεισμού στα δάνεια που έχουνε στην κατοχή τους τα νοικοκυριά (κυρίως στεγαστικά, που εννοείται πως τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα). Γιατί καθημερινά διαπιστώνουμε πως τα προβλήματα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα από ότι φαίνεται. Αναφερόμαστε και πάλι σήμερα στο ζήτημα, αφού μετά από φιλικές συζητήσεις που είχαμε τις τελευταίες ημέρες με προσωπικούς φίλους, ακούσαμε ουσιαστικά σε 3-4 περιπτώσεις, την ίδια ατάκα, πως πλέον ο λογαριασμός δε βγαίνει.

 

Και προσοχή σε κάτι. Μιλάμε για νέους ανθρώπους στην καλύτερη παραγωγική ηλικία (40-45 ετών). Με δουλεία και τα δύο μέλη της οικογένειας. Με πτυχία και σχετικά καλές δουλειές. Ανθρώπους που σε καμία περίπτωση δεν συνηθίζουνε να λένε τέτοια πράγματα και να κλαίγονται.  Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς τι μπορεί να γίνεται στα χαμηλότερα εισοδήματα.

 
 

 

Επιχειρήσεις ….

 

Δεν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία, ούτε είχαμε τελευταία κάποια σχετική συζήτηση. Αλλά μιλάμε συνεχώς για το ιδιωτικό χρέος και δεν έχουμε καθόλου αναφερθεί στα δάνεια των επιχειρήσεων. Και δεν αναφερόμαστε στις εισηγμένες του Χ.Α., που ναι μεν πλήττονται τα κέρδη, αλλά σίγουρα η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη. Αναφερόμαστε στις δεκάδες μικρές – οικογενειακές εταιρείες, που βγάζουνε ένα σχετικά μικρό κέρδος και αυτό όχι πάντα. Και δεν κρύβουμε και εδώ την ανησυχία μας, πως η αύξηση του κόστους, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί, κρύβει τεράστιους κινδύνους … Για την οικονομία, τις τράπεζες και συνολικά την ελληνική κοινωνία ….

 
 

 

Άντε να πούμε ένα ακόμη μεγάλο μπράβο

 

Σε αυτό το σημείο και για να μην λέμε μόνο τα αρνητικά, πάμε να πούμε για ακόμη μια φορά ένα μεγάλο μπράβο για τις επιδόσεις του τουρισμού. Με βάση λοιπόν τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Στα 21,1 εκατ. επιβάτες έφτασε η επιβατική κίνηση για το πρώτο εντεκάμηνο του 2021 στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος.

 

Μετά και την δημοσίευση των στοιχείων από τον ΔΑΑ, η εικόνα που διαμορφώνεται για το 2022 είναι αρκετά καλή και προφανώς η τρίτη καλύτερη μετά τις επιδόσεις του 2018 (24,1 εκατ.) και φυσικά του 2019 με το απόλυτο ρεκόρ των 25,57 εκατ. επιβατών.

 

Και αν και σε σχέση με το 2019 είμαστε σε μια διαφορά του -11,7%, πιστεύουμε πως οι φετινές επιδόσεις μόνο χαμόγελα μπορούνε να προκαλέσουνε.

 

Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, η επιβατική κίνηση εσωτερικού στο πρώτο εντεκάμηνο έφτασε τους 6,8 εκατ. επιβάτες με μία διαφορά -5,5% σε σχέση με το 2019 (7,2 εκατ.). Αυτό το στατιστικό είναι επίσης το τρίτο καλύτερο όλων των εποχών. Σε επίπεδο κίνησης επιβατών εξωτερικού έφτασε τα 14,25 εκατομμύρια έχοντας μια διαφορά σε σχέση με το 2019 που έφτασε στο -14,4%.

 

Τα στατιστικά του Νοέμβρη ωστόσο δεν έκλεισαν περαιτέρω την ψαλίδα καθώς οι επιβάτες εξωτερικού εμφάνισαν μικρή κάμψη σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες. Πιο συγκεκριμένα είχαμε 1,08 εκατ. επιβάτες και μια διαφορά με τον ίδιο μήνα του 2019 που έφτασε το -7,7%.

 

Σε αντίθεση η επιβατική κίνηση εσωτερικού δείχνει ότι έχει σταθεροποιηθεί σε θετικό πρόσημο καθώς έχει βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με το 2019. Δηλαδή, είχαμε 517 χιλιάδες επιβάτες που δείχνει μια βελτίωση κατά 4,1%.

 

Επιδόσεις και επενδύσεις

 

Για τη συνολική επίδοση του 2022 η εκτίμηση είναι πως θα φτάσει μέχρι και τα 22,5 εκατ. επιβάτες, μια εξαιρετική επίδοση αν σκεφτεί  κανείς πως το πρώτο τετράμηνο είχε ισχυρούς περιορισμούς στην μετακίνηση. Παράλληλα οι μεγάλες αγορές της Κίνας και της Ρωσίας είναι ουσιαστικά εκτός οπότε το φετινό στατιστικό δείχνει και μια νέα δυναμική σε σχέση με τις δύο χρονιές του 2020 και του 2021 που το αεροδρόμιο κινούνταν σχεδόν αποκλειστικά σε ρυθμούς πανδημίας.

 

Οι νέοι αυτοί συσχετισμοί δεν είναι άσχετοι από το γεγονός πως το αεροδρόμιο κοιτάζει την επόμενη ημέρα και έχει μέσα στην ατζέντα των κινήσεων του μια μικρή επέκταση του αεροσταθμού αλλά και την δημιουργία ενός ακόμα ξενοδοχείου. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και οι κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ καθώς όλα δείχνουν πως το ποσοστό του θα διατεθεί στο Χρηματιστήριο για την εύρεση του καλύτερου, ει δυνατόν επενδυτή.

 

Να θυμίσουμε τέλος πως το 2019, τη χρονιά ρεκόρ του αεροδρομίου υπήρχε μια σχεδόν δρομολογημένη μεγάλη επένδυση για την δημιουργία ενός δεύτερου τέρμιναλ. Τα σχέδια αυτά πάγωσαν με την έλευση της πανδημίας και την κατάρρευση των επιδόσεων του αεροδρομίου (αλλά και των αερομεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο).

 

Το 2023 ανάλογα και με τις εξελίξεις και σε επίπεδο ΤΑΙΠΕΔ αλλά και επιβατικής κίνησης θα δούμε αν τελικά δρομολογήσει εξελίξεις και στις επενδύσεις του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας.

 

 

 

Ο Οικονόμου άνοιξε το «παράθυρο»

 

Σας τα έχουμε γράψει τις τελευταίες ημέρες και εμείς. Όπως λοιπόν έγραφε και ο «Βηματοδότης»:

 

Την ώρα που σχεδόν όλοι στη ΝΔ, σε όλα τα πατώματα της γαλάζιας πολυκατοικίας, μαδάνε την εκλογική μαργαρίτα μήπως ανακαλύψουν την Κυριακή της κάλπης, ο Γιάννης Οικονόμου αποφάσισε να προκαλέσει μεγαλύτερη σύγχυση. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι παίζει με τον πόνο τους, αλλά εικάζω ότι η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην πραγματικότητα αναδεικνύει και τη δική του σύγχυση ως προς τον εκλογικό ορίζοντα, αφού το μόνο που έκανε ήταν να απλώσει το ημερολόγιο από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2023. «Οι εκλογές θα γίνουν όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας. Δεν νομίζω να μας κατηγορήσει κανείς για 2 ή 3 μήνες νωρίτερα. Νομίζω από την άνοιξη και μετά, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι είναι πιθανόν να έχουμε τις εκλογικές διαδικασίες, δεδομένου ότι θα έχουμε μία εκλογική αναμέτρηση που πιθανότατα θα είναι δύο γύρων» αποφάνθηκε (στην ΕΡΤ). Ουδείς έγινε σοφότερος, βέβαια, αλλά προσωπικά κρατάω το ότι ο εκπρόσωπος δεν περιορίστηκε αυτή τη φορά στο ότι οι κάλπες θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά άφησε ανοικτό «παράθυρο» και για πιο κοντινό ορίζοντα…

 
 

 

Ενδιαφέρουσα ανάλυση

 

Να κλείσουμε με μια ενδιαφέρουσα – ανάλυση – εκτίμηση, όπως θέλετε πείτε την, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, που εμείς επιμένουμε πως υπάρχουνε κάποιες ακτίδες αισιοδοξίας κατά τους τελευταίους μήνες.

 

Μικρή σημασία όμως έχει τι πιστεύουμε εμείς. Πάμε όμως να δούμε την ανάλυση:

 

Οκτώ και κάτι μήνες μετά ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, προέβησαν στην σύνταξη μίας έκθεσης, στην οποία προβλέπουν επιβράδυνση των μαχών, τους προσεχείς μήνες.

 

Την ίδια ώρα, η Αβρίλ Χέινς, ανέφερε ότι δεν βλέπουν καμία μείωση της βούλησης των Ουκρανών να πολεμήσουν, παρά τα πλήγματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και σε άλλες κρίσιμες υποδομές για τον χειμώνα.

 

Τι προβλέπουν οι μυστικές υπηρεσίες

 

«Παρατηρούμε ήδη ενός είδους μείωση του ρυθμού της σύρραξης (…) κι αναμένουμε πως μάλλον θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το ίδιο πράγμα τους επόμενους μήνες», είπε η κυρία Χέινς, η οποία εκφράστηκε στο Reagan National Defense Forum που διεξήχθη στην Καλιφόρνια.

 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα επιδιώξουν να ανεφοδιαστούν, να επανεξοπλιστούν και να προετοιμαστούν για να αντεπιτεθούν μετά τον χειμώνα, αλλά μένει να φανεί το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, επισήμανε η κυρία Χέινς.

 

«Στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζουμε μάλλον με σκεπτικισμό το εάν και κατά πόσον θα είναι, ή δεν θα είναι, έτοιμοι οι Ρώσοι να προχωρήσουν σε αυτή (την αντεπίθεση). Είμαι πιο αισιόδοξη για τους Ουκρανούς σε αυτό το χρονικό πλαίσιο», είπε.

 

Μεγάλα προβλήματα για την ουκρανική οικονομία

 

Ερωτηθείσα για τα συνεχιζόμενα ρωσικά πλήγματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και άλλες πολιτικές υποδομές, η DNI Χέινς έκρινε ότι σκοπός της Μόσχας εν μέρει είναι να τσακίσει τη θέληση των Ουκρανών να πολεμήσουν και πρόσθεσε «νομίζω πως δεν έχουμε καμιά ένδειξη» πως συμβαίνει κάτι τέτοιο.

 

Συμπλήρωσε ότι η Ρωσία μοιάζει να έχει σκοπό να μειώσει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει τον πόλεμο, αναγνωρίζοντας πως η ουκρανική οικονομία δέχεται βαρύ χτύπημα. Η τακτική «μπορεί εν καιρώ, προφανώς, να έχει αντίκτυπο. Το πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα εξαρτηθεί από το πόσα θα καταστρέψουν, τι είναι ικανοί να κάνουν, την ανθεκτικότητα των υποδομών κρίσιμης σημασίας, τη δική μας δυνατότητα να τους βοηθήσουμε (σ.σ. τους Ουκρανούς) να την υπερασπιστούν».

 

«Η ουκρανική οικονομία υποφέρει πολύ (…) και προφανώς τα πλήγματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης θα έχουν επίσης αντίκτυπο» στη δραστηριότητα, συνόψισε.

 

Οι πολιτικοί στόχοι του κ. Πούτιν στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει

 

Σύμφωνα με την επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «εξεπλάγη» που ο στρατός του δεν έχει καταφέρει περισσότερα. «Νομίζω πως κατανοεί καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο (ρωσικός) στρατός. Όμως δεν είναι ακόμα σαφές αν έχει την πλήρη εικόνα του πόσο μεγάλες είναι οι προκλήσεις (…). Βλέπουμε ελλείψεις πυρομαχικών, χαμηλό ηθικό, προβλήματα ανεφοδιασμού, επιμελητείας, μια ολόκληρη σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζει», ανέλυσε.

 

Πάντα από τη σκοπιά της κυρίας Χέινς, οι πολιτικοί στόχοι του κ. Πούτιν στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει, όμως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν πως μπορεί να μειώσει τις προσδοκίες βραχυπρόθεσμα, «προσωρινά», με το σκεπτικό πως «θα επανέλθει αργότερα».

 

Κατά την άποψη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο ρωσικός στρατός εξαντλεί τα αποθέματά του, ειδικά σε πυρομαχικά, «μάλλον γρήγορα». Αυτό «είναι αληθινά αξοσημείωτο» και «η αίσθησή μας είναι πως δεν είναι σε θέση να αναπληρώσει, με βάση τις εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες, αυτά που καταναλώνει σε αυτό το στάδιο».

 

Τι γίνεται με τον ανεφοδιασμό στα πυρομαχικά

 

Γι’ αυτό, συνέχισε, «τους βλέπετε (σ.σ. τους Ρώσους) να πηγαίνουν σε άλλες χώρες για να εξασφαλίσουν πυρομαχικά (…) έχουμε επισημάνει πως τα πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας εξαντλούνται πολύ γρηγορότερα». Η DNI Χέινς επανέλαβε πως οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει «κάποια κινητικότητα» στον ανεφοδιασμό με πυρομαχικά από τη Βόρεια Κορέα, αλλά «δεν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε.

 

Η Πιονγκγιάνγκ έχει διαψεύσει τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων κατά τις οποίες προμηθεύει με πυρομαχικά, ιδίως με οβίδες για το βαρύ πυροβολικό της, τη Ρωσία. Η κυρία Χέινς επέμεινε εξάλλου στο ότι το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με UAVs, προσθέτοντας πως η Μόσχα εξετάζει τι άλλα πυρομαχικά ακριβείας θα μπορούσε να παραλάβει από την Τεχεράνη, κάτι «πολύ ανησυχητικό», όπως επισήμανε.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum