| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 07/02/22

Είναι αρκετά πιο δύσκολο από ότι πιστεύουμε..

 

Σε αυτό το σημείο, με αφορμή ένα τελευταίο δημοσίευμα της Καθημερινής, θα επανέλθουμε σε ένα θέμα που έχουμε θίξει τις τελευταίες ημέρες και θεωρούμε πολύ σοβαρό.

 

Όπως λοιπόν έγραφε το δημοσίευμα:

 

«Σε επιβάρυνση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της τάξης του 0,1% του ΑΕΠ οδηγεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Οπως διευκρίνιζαν πηγές του υπουργείου, για τη μείωση είναι ενήμεροι και συμφωνούν οι θεσμοί και το Eurogroup. Aν και φέτος εξακολουθούν να μην ισχύουν δημοσιονομικοί περιορισμοί, λόγω πανδημίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το πρωτογενές έλλειμμα από το 7,3% του ΑΕΠ στο 1,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, προκειμένου να μπορέσει να επανέλθει σε δημοσιονομικά πλεονάσματα το 2023. Κάτι που είναι απαραίτητο λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους της».

 

Θα επαναλάβουμε λοιπόν, παραπέμποντας και στα όσα περάσαμε ως χώρα επί εποχής της ελληνικής κρίσης και των μνημονίων, για να φτάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα. Πως δεν είναι καθόλου απλό όσο το παρουσιάζουμε, από ελλείμματα 7,3% να γυρίσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα 1, 1,5 πόσο μάλλον 2%, αν τυχόν κάτι τέτοιο ζητηθεί από τους ευρωπαίους. Προσωπικά θεωρούμε πως είναι πολύ είναι πολύ δύσκολο να πάμε έστω και σε οριακά πλεονάσματα και δεν κρύβουμε την ανησυχία μας για τα μέτωπα που θα μπορούσε να ανοίξει αυτή η ιστορία, δίνοντας μεγάλες πιθανότητες από το 2023 να τεθεί θέμα επιστροφής μέρος των μέτρων που τώρα αποσύρει η κυβέρνηση …

 
 

 

Ο βασικός λόγος  

 

Και εν μέσω πάντα διαρροών και συζητήσεων στα πολιτικά γραφεία .. Τα παραπάνω είναι ο βασικός λόγος που δίνουμε πιθανότητες φέτος να έχουμε πρόωρες εκλογές, με πιθανότερο timing, τουλάχιστον κατά την άποψη μας, το φθινόπωρο και μετά το καλοκαίρι και όπως όλα δείχνουνε, μια καλή τουριστική χρονιά.

 
 

 

Εκλογικός νόμος

 

Και μια που πιάσαμε τις εκλογές …… Έχοντας γράψει πως η όλη ιστορία με τον εκλογικό νόμο είναι ένα μπέρδεμα … Αρκετά ενδιαφέρον βρήκαμε ένα τελευταίο δημοσίευμα του Βήματος, αναφορικά με παραμέτρους του εκλογικού νόμου.

 

Όπως λοιπόν αναφέρονταν στο δημοσίευμα:

 

«Τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου που ψήφισε η ΝΔ το 2020 υιοθετώντας το κλιμακωτό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα φαίνεται να προσκρούουν στις κυβερνητικές προθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι δεύτερες κάλπες που θα στηθούν μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 (στην περίπτωση που καταστεί αδύνατη η συγκρότηση κυβέρνησης, όπως πολλοί πιθανολογούν), θα γίνουν με το υφιστάμενο πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα.

 

«Οι θέσεις του Πρωθυπουργού για τον χρόνο και τον τρόπο που θα γίνουν οι εκλογές δεν έχουν διαφοροποιηθεί. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 με το ισχύον σύστημα» δήλωσε προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας τη φιλολογία που αναπτύσσεται περί σκέψεων για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου προκειμένου να επιτυγχάνεται η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος με μικρότερο ποσοστό από αυτό που απαιτείται με τον παρόντα νόμο (περί το 38% – σε συνάρτηση πάντα με το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που δεν καταφέρνουν να περάσουν το «κατώφλι» του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή)»

 
 

 

Covid-19

 

Έχουμε γράψει το τελευταίο διάστημα πως με τέτοια νούμερα (+100 νεκρούς) μας φαίνεται τουλάχιστον περίεργο να μιλάμε για βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, τουλάχιστον όπως χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς …. Μην παραβλέπουμε λοιπόν τις τελευταίες δηλώσεις του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

 

Ειδικότερα, αυξητικές εκτιμά ότι θα είναι οι καταγραφές των ημερησίων κρουσμάτων μέσα στον τρέχοντα μήνα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για εμβολιασμό. 

 

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι έως περίπου τις 24 Φεβρουαρίου, θα φτάσουμε τα 31.000 με 32.000 κρούσματα ως εβδομαδιαίο μέσο όρο, ενώ μπορεί να δούμε και 35.000 κρούσματα σε μια ημέρα, κατά την οποία ο αριθμός των τεστ θα είναι πολύ μεγάλος.

 

Ο ίδιος αποδίδει την αυξητική τάση των κρουσμάτων κυρίως στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού με την τρίτη δόση. 

Οσον αφορά τα ενεργά κρούσματα είπε:

 

«Μπορεί να είναι και 200.000 τα ενεργά κρούσματα θα μπορούσε να είναι και παραπάνω, δεδομένου ότι η Όμικρον σε ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού δίνει ασυμπτωματική νόσο. Το κύμα της Όμικρον είναι πολύ οξύ παντού στον κόσμο. Η Όμικρον φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα κόσμο με ήδη υποκείμενα νοσήματα, και η Όμικρον σε ανεμβολίαστο δεν συνιστά ήπια νόσο» τόνισε ο κ. Σαρηγιάνης.  

 

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος τόνισε ότι στην πλειονότητά τους, οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσούν με το στέλεχος Δέλτα. Ωστόσο, ένα «ηλικιωμένο άτομο με συννοσηρότητες που δεν έχει εμβολιαστεί ή έχει χάσει την επίδραση του εμβολίου γιατί έχει περάσει ο καιρός έχει πιθανότητες να νοσήσει βαριά και από το στέλεχος Όμικρον» προειδοποίησε.

 
 

 

Μια που έχει αποδειχθεί οδηγός

 

Και συνεχίζοντας και κλείνοντας με την πανδημία και με δεδομένο πως το Ισραήλ έχει αποδειχθεί οδηγός εξελίξεων, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και την πρόσφατη έξαρση της πανδημίας λόγω μετάλλαξης Όμικρον …… Ακόμη περισσότερο αισιοδοξία δημιουργούνε οι τελευταίες ανακοινώσεις για χαλάρωση των μέτρων, με όλα να δείχνουνε πως σταδιακά όλο και περισσότερα κράτη θα χαλαρώνουνε τα μέτρα ….

 

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ αποφάσισε την Παρασκευή να χαλαρώσει το σύστημα «πράσινου πάσου» που ορίζει ότι μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την Covid-19 μπορούν να εισέλθουν σε πολυσύχναστους εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.

 

Σύμφωνα με την απόφαση που θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα, δεν θα απαιτείται η επίδειξη «πράσινου πάσου» για την είσοδο σε εστιατόρια, κινηματογράφους, ξενοδοχεία και γυμναστήρια, μεταξύ άλλων.

 

Ωστόσο το «πράσινο πάσο» θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητο για την είσοδο σε χώρους όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης, όπως αίθουσες κοινωνικών εκδηλώσεων και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum