| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 07/02/24

 

Δεν πας πουθενά

Την άποψη μας σας την έχουμε γράψει πολλές φορές …. Πως οι μισθοί στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλοί. Οι μισθοί για το κόστος ζωής της χώρας μας είναι από τις χαμηλότερους σε όλη την Ε.Ε., κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από κατά καιρούς στατιστικά που δημοσιεύονται, όχι για το ύψος των ονομαστικών μισθών (με βάση τα οποία είμαστε κάπου στη μέση). Αλλά για το ύψος των μισθών σε όρους αγοραστικής δύναμης, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη – τρίτη θέση από το τέλος. Παραπέμποντας λοιπόν στα τελευταία επίσημα στοιχεία, θα πούμε πως όταν από 2,3εκ εργαζομένους τους ιδιωτικού τομέα, μόνο 200.000 αμείβονται με μικτό μισθό άνω των 2.000 ευρώ (εκ των οποίων μάλιστα σχεδόν οι μισοί είναι στην κατηγορία 2.000 με 2.500 ευρώ) δεν πας πουθενά. Δεν είμαστε οπαδοί της ανάπτυξης μέσω κατανάλωσης, αγοράς ακινήτων κτλ ….. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως ειδικά μια χώρα με μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, χρειάζεται υψηλούς κατά μέσους όρους μισθούς, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, που δεν μπαίνει και ο παράγοντας της δημοσιονομικής πειθαρχίας….  

Για την ιστορία και για όποιον δεν έχει δει τα σχετικά στοιχεία:

Αυξημένος είναι ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολήθηκαν με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου το 2023 έναντι του 2022 κατά 47.246 νέες θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 2,10%.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το ΑΠΕ, από την επεξεργασία των στοιχείων τα οποία αντλήθηκαν από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», στο πλαίσιο της ετήσιας κατάθεσης των καταστάσεων προσωπικού του συνόλου των επιχειρήσεων που απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά το έτος 2023, προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι (ως φυσικά πρόσωπα) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ανέρχονται σε 2.296.845.

Ωστόσο, καθώς ορισμένοι από τους προαναφερόμενους κατέχουν περισσότερες από μία θέση εργασίας, προκύπτει ότι ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται σε θέσεις εργασίας ανέρχονται σε 2.419.220 (σύνολο καλυμμένων θέσεων εργασίας). Διαπιστώνεται λοιπόν ότι 122.375 άτομα απασχολούνται σε περισσότερες από μία επιχειρήσεις.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το έτος 2022, οι εργαζόμενοι (ως φυσικά πρόσωπα) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ανέρχονταν σε 2.249.599, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνταν σε θέσεις εργασίας ανέρχονταν σε 2.361.342 (σύνολο καλυμμένων θέσεων εργασίας).

Το ύψος των μισθών το 2023

Με βάση τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το 2023, 284.134 εργαζόμενοι (12,37%) είχαν μηνιαίες αποδοχές έως 500 ευρώ, για 77.145 εργαζόμενους (3,36%) το εύρος του μηνιαίου μισθού κυμάνθηκε από 501 ευρώ έως 600 ευρώ, 54.505 εργαζόμενοι (2,37%) έλαβαν μισθό από 601 ευρώ έως 700 ευρώ και 293.928 εργαζόμενοι (12,80%) είχαν μηνιαίες αποδοχές από 701 ευρώ έως 800 ευρώ.

Επίσης, το εύρος του μηνιαίου μισθού κυμάνθηκε από 801 ευρώ έως 900 ευρώ για 193.472 εργαζόμενους (8,42%), ενώ 329.847 εργαζόμενοι (ποσοστό 14,36%) έλαβαν μηνιαίες αποδοχές από 901 ευρώ έως 1.000 ευρώ.

Από 1.001 ευρώ έως 1.200 ευρώ έλαβαν 373.163 εργαζόμενοι (16,25%), το ποσοστό των εργαζομένων που αμείφθηκε από 1.201 ευρώ έως 1.500 ευρώ έφτασε το 11,21% (257.574 εργαζόμενοι) και 208.623 εργαζόμενοι (9,08%) είχαν μηνιαίες αποδοχές από 1.501 ευρώ έως 2.000 ευρώ.

Τέλος, το εύρος του μηνιαίου μισθού κυμάνθηκε από 2.001 ευρώ έως 2.500 ευρώ για 92.565 εργαζόμενους (4,03%), 48.401 εργαζόμενοι (2,11%) έλαβαν μηνιαίες αποδοχές από 2.501 ευρώ έως 3.000 ευρώ, ενώ ο μισθός ήταν μεγαλύτερος από 3.000 ευρώ για 83.488 εργαζόμενους (3,63%).

 
 

Πληθωρισμός ….

Τώρα με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη χρονική στιγμή. Αρκετά ενδιαφέρον έχει τα όσα ανέφερε η Καθημερινή σε ρεπορτάζ της για την κερδοσκοπία στις τιμές των φρούτων και των λαχανικών….

Σχεδόν τρεις φορές πάνω από την τιμή που ένα φρούτο ή λαχανικό φεύγει από το χωράφι καταλήγει να το πληρώσει ο καταναλωτής στην Ελλάδα, χωρίς μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτή τη διαφορά να καταλήγει στον παραγωγό. Ο τελευταίος βάζει στην τσέπη του, υπό τη μορφή κέρδους και όχι εσόδων, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 8%-9% της τιμής που τελικά πληρώνει ο καταναλωτής. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πέρα από τους απαραίτητους ενδιάμεσους κρίκους στην εφοδιαστική αλυσίδα, απαραίτητοι βάσει του τρόπου που σήμερα διακινούνται τα οπωροκηπευτικά, δεν λείπουν οι «γκρίζες ζώνες»: παραγωγοί που αποφεύγουν να μιλήσουν επώνυμα καταγγέλλουν ότι συχνά είναι δέσμιοι των «εργολάβων» που διαχειρίζονται τα συνεργεία με τους εργάτες γης, «εργολάβοι» που δεν αποκλείεται να είναι αυτοί που κρατούν το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής αντί για τους εργάτες γης, στη συντριπτική τους πλειονότητα αλλοδαποί.

Ενα από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα είναι ίσως αυτό της διαδρομής που κάνει το μαρούλι iceberg από ένα χωράφι στην Πελοπόννησο μέχρι το πιάτο μας. Το κόστος παραγωγής για ένα κιλό του δημοφιλούς και στην Ελλάδα λαχανικού είναι 0,50 ευρώ/κιλό, με την έννοια του κόστους να περιλαμβάνει τα λιπάσματα, το νερό, την ενέργεια. Τα μεταφορικά και η συσκευασία είναι περίπου 0,20 ευρώ/κιλό κι έτσι, κατά συνέπεια, όταν ο παραγωγός πωλεί το προϊόν στον χονδρέμπορο προς 0,90 ευρώ/κιλό, το κέρδος του είναι μόλις 0,20 ευρώ/κιλό. Στη συνέχεια ο χονδρέμπορος πωλεί το προϊόν στον λιανέμπορο προς 1,25 ευρώ/κιλό, με το περιθώριο του πρώτου να είναι στην ουσία 0,35 ευρώ/κιλό.

Η λιανική τιμή προ ΦΠΑ διαμορφώνεται σε 2,09 ευρώ/κιλό, με το κέρδος του λιανεμπόρου να είναι περίπου 0,84 ευρώ, αν και έχει κάποιο κόστος και ο ίδιος για τη μεταφορά από τις κεντρικές αποθήκες στα καταστήματα, καθώς και για τη συντήρηση, με το τελευταίο να αφορά λιγότερο τα κηπευτικά, που έχουν μικρότερο χρόνο ζωής σε σύγκριση με τα φρούτα. Τι πληρώνει ο καταναλωτής; 2,36-2,40 ευρώ το κιλό.

Αντιστοίχως, ένα κιλό πορτοκάλια για φαγητό που φτάνει να πωλείται στο ράφι του σούπερ μάρκετ προς 1,40 ευρώ/κιλό, όταν έφευγε από το χωράφι για να περάσει από το συσκευαστήριο κόστιζε περίπου 0,30-0,40 ευρώ, με το κέρδος για τον παραγωγό να είναι το πολύ 0,14 ευρώ/κιλό, καθώς το κόστος παραγωγής είναι 0,20 ευρώ και το κόστος συγκομιδής 0,06 ευρώ/κιλό. Ο λιανέμπορος αγοράζει από τον χονδρέμπορο προς 0,73 ευρώ/κιλό και διαθέτει το προϊόν προς 1,22 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Να σημειωθεί σε όλα τα παραπάνω ότι ουκ ολίγες φορές οι παραγωγοί είναι δέσμιοι «συμφωνιών» που έχουν γίνει ανάμεσα στους εργολάβους με τα συνεργεία εργατών γης και στα συσκευαστήρια, αλλά και θύματα πρακτικών όπως η χρέωση μεγαλύτερης φύρας από την πραγματική ή η αφαίρεση μεγαλύτερου απόβαρου από το πραγματικό.

Πώς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί όλα τα παραπάνω; Εάν, για παράδειγμα, οι παραγωγοί ήταν οργανωμένοι σε συνεταιρισμούς που είχαν τα δικά τους συσκευαστήρια και προμήθευαν οι ίδιοι απευθείας το λιανεμπόριο. Τέτοια παραδείγματα συνεταιρισμών υπάρχουν στην Ελλάδα, όπως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, γνωστός από τα μήλα με την ονομασία «Ζαγορίν», ο οποίος έχει απευθείας συμφωνίες με τα σούπερ μάρκετ, καθώς διαθέτει τις δικές του εγκαταστάσεις, διαλογητήρια, αποθήκες, ψυκτικούς θαλάμους.

Λύση, η οποία είχε υποδειχθεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2013, είναι τα δημοπρατήρια, εκεί όπου θα μπορούσαν οι παραγωγοί μέσω των συνεταιρισμών ή μέσω των ομάδων παραγωγών να διαπραγματευτούν απευθείας με τους αγοραστές (κυρίως αλυσίδες σούπερ μάρκετ) τις τιμές των προϊόντων. Οι χώρες που αξιοποιούν στον μέγιστο βαθμό τον θεσμό των δημοπρατηρίων είναι το Βέλγιο και η Ολλανδία, κάτι μάλιστα που το κάνουν με επιτυχία για πάνω από 70 χρόνια.

Τα πορτοκάλια πάνε βόλτα

Στην Ελλάδα, επίσης, λείπουν τα κατά τόπους εφοδιαστικά κέντρα, με συνέπεια συχνά να επιβαρύνεται η τιμή ενός προϊόντος με άσκοπο κόστος μεταφορικών. Μοιάζει ακραίο, παράδοξο, αλλά συμβαίνει: πορτοκάλια που παράγονται στη Σκάλα Λακωνίας είναι πολύ πιθανό ότι, για να τροφοδοτήσουν το υποκατάστημα μιας μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, υποκατάστημα που βρίσκεται σε μια κοντινή πόλη της Πελοποννήσου, θα ταξιδέψουν πρώτα στην Αθήνα, στις κεντρικές αποθήκες της αλυσίδας, για να ξαναφύγουν από την πρωτεύουσα και να επιστρέψουν στην Πελοπόννησο, στο υποκατάστημα της αλυσίδας.

 

 

Τουρισμός

Πάμε όμως τώρα στον τουρισμό, σε μια ημέρα μάλιστα που στο Χ.Α. έχουμε και την είσοδο της μετοχής του ΕΛ. Βενιζέλος. Με βάση λοιπόν τα επίσημα στοιχεί, με το δεξί μπήκε ο Ιανουάριος για τον τουρισμό της Αθήνας, με την κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας -και πολύ περισσότερο το δίκτυο του εξωτερικού- να παρουσιάζει διψήφιο ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Την ίδια στιγμή, ανοδικά κινούνται και οι τιμές των ξενοδοχείων της Αθήνας για το Φεβρουάριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της γνωστής μηχανής αναζήτησης της trivago, έχοντας παρουσιάσει άνοδο κατά 8,5%.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου ανήλθε σε 1,6 εκατ. επιβάτες, αυξημένη κατά 10,7% σε σύγκριση τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2023, οπότε το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα 1,45 εκατ. επιβάτες. Σημειωτέον ότι ο περυσινός Ιανουάριος ήταν ήδη ανοδικός με ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις, πάνω ακόμη και από τα επίπεδα του προ-πανδημικού Ιανουαρίου του 2019. Για το φετινό πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους, τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2023 κατά 6,2% και 12,8% αντίστοιχα, με το δίκτυο εξωτερικού να αγγίζει φέτος τις 990 χιλιάδες επιβάτες.

Στο κομμάτι της φιλοξενίας, τα ξενοδοχεία της Αθήνας για το μήνα Φεβρουάριο έχουν μεν αυξήσει τις τιμές σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο η ελληνική πρωτεύουσα παραμένει από τις φθηνότερες μεγαλουπόλεις πανευρωπαϊκά. Τα στοιχεία προκύπτουν από τα δεδομένα για τις μέσες on line ξενοδοχειακές τιμές που συγκεντρώνει η γνωστή μηχανή αναζήτησης trivago για κορυφαίους αστικούς προορισμούς διεθνώς. Με βάση τα νούμερα για το Φεβρουάριο του 2024, η μέση on line ξενοδοχειακή τιμή στα ξενοδοχεία της Αθήνας διαμορφώνεται τώρα στα 115 ευρώ, οριακά μειωμένη κατά 1,7% σε σχέση με τον Ιανουάριο, αλλά αυξημένη κατά 8,5% έναντι του Φεβρουαρίου του 2024.

Στις άλλες μεγάλες πόλεις ανά την Ευρώπη και σε κορυφαίους προορισμούς και για το ελληνικό ταξιδιωτικό κοινό, όπως για παράδειγμα στο Λονδίνο οι τιμές εμφανίζουν χαμηλή μονοψήφια ποσοστιαία άνοδο, φτάνοντας είναι ελαφρώς αυξημένες, στα 224 ευρώ, ενώ αντίστοιχα είναι και η μέση on line ξενοδοχειακή τιμή στο Παρίσι, φτάνοντας τώρα τα 220 ευρώ από τα 222 ευρώ του περασμένου Ιανουαρίου. Η πιο ακριβή μεγαλούπολη πανευρωπαϊκά είναι η Ζυρίχη με τις τιμές στα 267 ευρώ για το Φεβρουάριο, έχοντας παρουσιάσει αύξηση σχεδόν κατά 12% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ στις φθηνές μεγαλουπόλεις κατατάσσεται η Κωνσταντινούπολη με πτώση τόσο σε μηνιαία (-10%) όσο και σε ετήσια βάση (-7%) και τη μέση on line ξενοδοχειακή τιμή τώρα στα 98 ευρώ.

 
 

Αντιπολίτευση ….

Αν και έχουμε πει πως θέλουμε να αποφεύγουμε τέτοια σχόλια … Δε θα το κάνουμε σήμερα … Παρακολουθούσαμε λοιπόν τις τελευταίες ημέρες τις ειδήσεις γύρω από το Σύριζα και το ΠΑΣΟΚ και νιώθουμε την ανάγκη να ξανά κάνουμε το ίδιο σχόλιο …. Πως είναι απογοητευτική, σχεδόν τραγική η εικόνα της αντιπολίτευσης .. Και δεν μας ενδιαφέρει ούτε ο Σύριζα, ούτε φυσικά ο Κασσελάκης, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Αυτός που μας ενδιαφέρει είναι πως χωρίς σοβαρή αντιπολίτευση, τόσο πιο μέτρια είναι μια κυβέρνηση ….. Όσο πιο σοβαρή και ισχυρή μια αντιπολίτευση έχει μια χώρα, τόσο πιο σοβαρή είναι η κυβέρνηση της….

 
 

Η τιμωρία αυτού που έκλεβε περιουσίες στα κατεχόμενα

Όπως τέλος σχολίαζε ο Βηματοδότης, στην Κύπρο εκδίδεται τις επόμενες μέρες ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος Ακάν Κιουρσάτ, ο οποίος τελεί υπό κράτηση στην Ιταλία για υπόθεση αγοραπωλησιών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, όπως έγραψε η εφημερίδα «Πολίτης». Ο Τουρκοκύπριος θα πρέπει εντός δέκα ημερών να εκδοθεί στην Κύπρο, με την Αστυνομία να ετοιμάζει ομάδα ανακριτών, οι οποίοι θα μεταβούν στην Ιταλία για να τον μεταφέρουν στην Κύπρο. Εναντίον του Τουρκοκύπριου δικηγόρου διερευνώνται, μεταξύ άλλων, αδικήματα συνωμοσίας, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, αδικήματα συγκάλυψης, καθώς και παράνομης κατοχής και χρήσης γης.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum