| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 07/06/22

 

 

Θα δούμε που θα βγάλει …

 

Πάρα πολλές φορές τους τελευταίους μήνες έχουμε αναφερθεί στον ζήτημα του πληθωρισμού, έχοντας εδώ και καιρό πει πως έρχεται νέο μεγάλο κύμα ανατιμήσεων. Για να μην σας λέμε πάλι τα ίδια και αφήνοντας τα υπόλοιπα σχόλια σε εσάς, θα ξεκινήσουμε με τα όσα ανέφερε χθες σχετικό δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής:

 

Στον «θάνατο» του εμποράκου και του μεσαίου εισοδήματος οδηγεί ο παρατεταμένος πληθωρισμός κόστους και ζήτησης, ενώ κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης δεν εμφανίζεται μέχρι στιγμής στον ορίζοντα.

 

Ο χορός των ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά δεν προβλέπεται να τελειώσει φέτος, με τα μηνύματα από την αγορά να είναι ξεκάθαρα: οι τιμές καταναλωτή θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλές «θερμοκρασίες». Σε αυτό συντελεί τόσο η διατήρηση της πολυεπίπεδης κρίσης όσο και η «χρονοκαθυστέρηση» στην απόδοση των ανατιμήσεων από τους τιμοκαταλόγους χονδρικής στις τελικές τιμές καταναλωτή στο ράφι.

 

Η κατανάλωση κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν ενδεχομένως να αποτελέσει βαρόμετρο των ανατιμήσεων του φθινοπώρου, καθώς αρκετοί μεγάλοι παίκτες φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να «παγώσουν» τους τιμοκαταλόγους αυτή την περίοδο και να επανεξετάσουν τα δεδομένα από τα τέλη Αυγούστου.

 

Ωστόσο, οι μικρομεσαίοι της αγοράς, προμηθευτές και λιανέμποροι, δεν έχουν τόσο μεγάλα περιθώρια αντοχών και ήδη προγραμματίζουν ανατιμήσεις και μέσα στο δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου.

 

Οι ανατιμήσεις, σύμφωνα με την αγορά, μέχρι στιγμής έχουν κινηθεί σε μεσοσταθμικό επίπεδο από 7% έως 8% αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας, ωστόσο, και το 30% σε κάποιες περιπτώσεις.

 

Τα γαλακτοκομικά «φιγουράρουν» στις πρώτες θέσεις των υψηλών ανατιμήσεων, με τις τιμές να αυξάνονται έως και 35% τους τελευταίους μήνες σε κάποιους κωδικούς, ενώ την ίδια στιγμή η κατανάλωση υποχωρεί ραγδαία. Στο πρώτο τετράμηνο, τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν απώλειες στον όγκο πωλήσεων στο λευκό τυρί στο 11%, ενώ στα κίτρινα στο 8,5%, με το σύνολο της κατηγορίας τυροκομικών να εμφανίζει απώλεια κατανάλωσης περίπου 10% στη λιανική. Αντίστοιχα, το βούτυρο εμφανίζει στο τετράμηνο απώλειες 9,5% στους όγκους πωλήσεων, ενώ το γάλα συνολικά ως κατηγορία υποχωρεί με ρυθμό 8% στο τετράμηνο. Στελέχη της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας αναφέρουν ότι ο Μάιος ήταν ακόμα πιο δραματικός, με τις περισσότερες κατηγορίες να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά πτώσης στους όγκους.

Στο ψωμί η ανατίμηση του 20%, που έχει ήδη περάσει στην αγορά, δεν μοιάζει να έχει ακουμπήσει «ταβάνι», με τους αρτοποιούς να αναφέρουν ότι, εάν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση, ένα επιπλέον 10%-12% είναι προ των πυλών.

 
 

 

Για τα λέμε όλα ….

 

Προσωπικά έχουμε πει πως όλη αυτή η κατάσταση με τις ανατιμήσεις (συν όλα τα άλλα και κυρίως το τέλος των μέτρων στήριξης της πανδημίας) δε μπορεί να βγάλει σε καλό. Και πως γενικά είμαστε απαισιόδοξοι για τους επόμενους μήνες, κυρίως για αυτά που έρχονται από το φθινόπωρο και μετά. Ωστόσο για να τα λέμε όλα. Για τα δεδομένα που υπάρχουνε και ασχέτως των όποιων εκτιμήσεων για το τι θα μπορούσε να συμβεί τους επόμενους μήνες. Η οικονομία δείχνει πραγματικά τεράστιες αντοχές. Αντοχές που θα μπορούσανε να καμφτούνε τους επόμενους μήνες, αλλά προς στιγμήν είναι λάθος κάποιος να τις υποτιμήσει. Όσο και αν ακουστεί περίεργο, με όλα αυτά που συμβαίνουνε, θα μπορούσαμε και πολύ μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης να είχαμε. Και πολύ μεγαλύτερη μείωση των καταθέσεων. Και κυρίως μια πολύ μεγαλύτερη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών - δανείων κτλ …..

 

 

 

Αυτό κυρίως τρέμουμε ..

 

Και δεν κρύβουμε πως ειδικά αυτό το τελευταίο είναι που τρέμουμε …. Είπαμε πως προς στιγμήν η οικονομία δείχνει πολύ μεγάλες αντοχές, κάτι το οποίο δε θα πρέπει να περνάμε στα ψιλά. Ωστόσο στη μικρή Ελλάδα, η εμπειρία των τελευταίων ετών μας έχει δείξει πως εύκολα αυτή η κατάσταση αντιστρέφεται, ειδικά τώρα που ξεκινάει το ξεπάγωμα των υποχρεώσεων της πανδημίας και ο υψηλός πληθωρισμός παγιώνεται. Αυτό που κυρίως τρέμουμε είναι μια νέα μεγάλη άνοδος στα φέσια και κυρίως στα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και τις υποχρεώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικά όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, θα ήτανε η χειρότερη δυνατή εξέλιξη και για την οικονομία, αλλά και το Χ.Α. …..

 
 

 

Η τιμή του αερίου διεθνώς

 

Σε αυτό το σημείο, με αφορμή και τα όσα γίνονται ενεργειακά. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά. Πάμε να δούμε την τιμή (σε δολάρια) του αερίου (ανά γαλόνι) ανά χώρα, με τις διαφορές να είναι ομολογουμένως εντυπωσιακές. Και είναι ακόμη πιο φανερό πως η Ευρώπη πληρώνει σημαντικά ακριβότερο αέριο.  

 

Gas prices/gallon...

 

Venezuela: $0.08

Nigeria: $1.57

Saudi Arabia: $2.35

Russia: $3.03

Argentina: $3.73

Mexico: $4.55

USA: $4.73

Japan: $4.85

India: $5.09

China: $5.30

Brazil: $5.78

Canada: $6.49

Italy: $7.78

Spain: $7.91

France: $8.06

UK: $8.17

Germany: $8.79

Hong Kong: $11.21

 
 

 

ΗΠΑ: Τιμή αερίου

 

Και μπορεί οι ΗΠΑ να πληρώνουνε σημαντικά φθηνότερο αέριο, ωστόσο δε θα πρέπει να παραβλέπουμε πως προσφάτως η τιμή του γαλονιού βρέθηκε σε νέα υψηλά, κατά μέσο όρο στα 4,73 δολάρια ανά γαλόνι. Σημειώνεται πως ένα χρόνο πριν, η μέση τιμή ήτανε 3,12 δολάρια και δύο χρόνια πριν 2,05 δολάρια, έχοντας δηλαδή ανατιμηθεί περίπου 130%.

 

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum