| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 07/06/24

 

Ξεκινάμε με τη γνωστή ατάκα …. Σοκαριστικά νούμερα

Όπως κάθε φορά κάνουμε όταν αναφερόμαστε στα συγκεκριμένα νούμερα, θα τα χαρακτηρίσουμε σοκαριστικά, ειδικά για μια χώρα με πληθυσμό 10εκ ευρώ και ένα ΑΕΠ περίπου 220δις ευρώ. Έχουμε συνηθίσει να τα ακούμε αυτά τα νούμερα … .Αλλά σκεφτείτε το καλύτερα και θα συμφωνήσετε πως είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Σοκαριστικά όπως χαρακτηριστικά λέμε …

Ανεπίδεκτα λοιπόν είσπραξης, θεωρούνται από τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 47,88 δισ. ευρώ που έχει ανέλθει το χρέος προς την Κοινωνική Ασφάλιση. Πρόκειται για ποσό που ίσως υποεκτιμάται από τους ειδικούς στην αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς σύμφωνα με την έκθεση το 1ου τριμήνου της τρέχουσας χρονιάς, υπολογίζονται σε 31,45 δισ. ευρώ οι οφειλές  που έχουν δημιουργηθεί πριν από το 2009 (65,69% του συνόλου). Άρα, είναι πιθανό, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία καθορισμού των χρεών σε ανεπίδεκτα και σε εισπράξιμα, να είναι ακόμα μεγαλύτερο το ύψος εκείνων των οφειλών που είναι πρακτικά αδύνατο να εισπραχθούν, κυρίως λόγω παύσης λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Πέραν όμως των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών. Αυτό που κυρίως είναι το πρόβλημα είναι η διαρκής αύξηση του χρέους και το ετήσιο επιτόκιο που είναι στο 8,5% και ουσιαστικά διογκώνει τις οφειλές σχεδόν αυτόματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα οι κύριες οφειλές να μειωθούν κατά 47,3 εκατ.  ευρώ, την ίδια στιγμή λόγω πρόσθετων τελών, καταγράφηκε αύξηση πάνω από 378 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Έτσι, σε σχέση με το τέλος του 2023, όταν το χρέος ήταν 47,55 δισ. ευρώ, προκύπτει ότι εντός τριών μηνών το χρέος διογκώθηκε κατά 330 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 47,88 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου 2024.

Ειδοποιήσεις και… κατασχέσεις

Το  ΚΕΑΟ συνεχίζει την αθρόα αποστολή ατομικών ειδοποιήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, με την οποία ενημερώνεται ο ασφαλισμένος ότι έχει δημιουργήσει χρέη προς την Κοινωνική Ασφάλιση, που πρέπει να ρυθμίσει ή να εξοφλήσει  άμεσα. Στο α’ τρίμηνο του 2024 εστάλησαν 23.275 τέτοιες ειδοποιήσεις. Αν ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί εντός 20 ημερών από την ημερομηνία που έλαβε το ατομικό ειδοποιητήριο, με εξόφληση ή διακανονισμό της οφειλής του, τότε ξεκινούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (πχ κατασχέσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς).

Σε κάθε περίπτωση στο ΚΕΑΟ μόλις διαπιστώνουν ότι ο οφειλέτης δημιουργεί χρέος κατ’ εξακολούθηση, ενεργοποιούν τον σχετικό ελεγκτικό μηχανισμό, στέλνοντας ανάλογη ενημέρωση στα κατά τόπους Περιφερειακά Κέντρα του ΕΦΚΑ (ΠΕΚΑ). Εκεί, καταλογίζονται οι μη καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στους πράγματι ωφελούμενους από παράνομη δραστηριότητα, κατά προτεραιότητα.

 
 

Η έκθεση του ΚΕΑΟ με μια ματιά

Στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, οι συνολικές εισπράξεις του ΚΕΑΟ ανήλθαν στα 448.899.267 ευρώ. Από τις συνολικές εισπράξεις του α’ τριμήνου, το 49% προέρχεται από πληρωμές οφειλών που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και 51% από καταβολές εκτός ρύθμισης. Το μεγαλύτερο ποσό (114.333.976 ευρώ) προέρχεται από την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Στα 11 χρόνια λειτουργίας του ΚΕΑΟ έχουν εισπραχθεί 11,69 δισ. ευρώ.

Στο τέλος Μαρτίου, το χρέος προς την Κοινωνική Ασφάλιση ανήλθε σε 47,88 δισ. ευρώ, από 47,55 δισ. ευρώ που ήταν ένα τρίμηνο νωρίτερα.

Διαπιστώθηκε αύξηση 330.950.434 ευρώ του χρέους σε τρεις μήνες. Στα πρόσθετα τέλη, η αύξηση ήταν 378.259.539 ευρώ, ενώ οι κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 47.309.105 ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους (24,74 δισ. ευρώ ή ποσοστό 51,67%) προέρχεται επιχειρήσεις που υπάγονται στο πρώην ΙΚΑ (564.118 οφειλέτες).

Πολύ υψηλό χρέος (13,79 δισ. ευρώ, ή ποσοστό 28,8%) έχει συσσωρευτεί και σε ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ (479.963 οφειλέτες).

Ανά εύρος οφειλής, το περισσότερο χρέος (11,39 δισ. ευρώ ή ποσοστό 23,78%) έχει συγκεντρωθεί σε μόλις 2.683 μεγαλοφειλέτες,  που χρωστούν ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ έκαστος.

Πολύ μεγάλος αριθμός οφειλετών (1.625.969 φυσικά και νομικά πρόσωπα ή 74,4%) χρωστάει στο ΚΕΑΟ μικροποσά έως 15.000 ευρώ έκαστος. Το σύνολο του χρέους γι’ αυτές τις περιπτώσεις, ανέρχεται σε 6,6 δισ. ευρώ.

Μέχρι 30.000 ευρώ χρωστούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία 1.931.710 οφειλέτες (ποσοστό 88,44%).

Το 13,96% του τρέχοντος χρέους ή 6,68 δισ. ευρώ έχει συσσωρευτεί σε 95.110 οφειλέτες, που χρωστάνε στο ΚΕΑΟ ποσά από 50.000 έως 100.000 ευρώ έκαστος.

Από το σύνολο του χρέους, τα 31,45 δισ. ευρώ ή 65,69% έχουν προκύψει πριν από το 2009, δηλαδή προ οικονομικής κρίσης. Από το 2010 και μετά, το χρέος που έχει συσσωρευτεί στο ΚΕΑΟ ανέρχεται στα 16,43 δισ. ευρώ (ποσοστό 34,31%).

Σε σύνολο 2.184.125 οφειλετών (φυσικά και νομικά πρόσωπα), όσοι έχουν καταγράψει χρέος προς την Κοινωνική Ασφάλιση, πριν από το 2009 είναι 638.450 (ποσοστό 29,23%). Άρα, είναι υπερδιπλάσιοι όσοι δημιούργησαν χρέη προς τον ΕΦΚΑ, από το 2012 και  μετά (1.545.675 ή ποσοστό 70,76%). Ουσιαστικά, σημαντικός αριθμός οφειλετών, περισσότεροι από επτά στους δέκα, δημιούργησαν πρόσθετο χρέος προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία λίγο πάνω από τα 16,4 δισ. ευρώ, τα τελευταία 14 έτη των διαδοχικών κρίσεων, οικονομικών, υγείας (λόγω κορωνοϊού) και ενέργειας.

Ενεργές και ολοκληρωμένες ρυθμίσεις στο ΚΕΑΟ έφτασαν στο τέλος Μαρτίου στις 998.318 για οφειλές ύψους 7,8 δισ. ευρώ.

Στο τέλος Μαρτίου, οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 326.081 και το ρυθμισμένο ποσό ανήλθε στα 4,53 δισ. ευρώ.

 

 

Δημογραφικό

Στο μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα τώρα. Όπως έγραφε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος σε ένα πρόσφατο δημοσίευμα του. Μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη με πρώτο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επικαλούνται το τεράστιο πρόβλημα του δημογραφικού για τη χώρα μας, όμως, προκύπτει μέγα ζήτημα σε σχέση με τη διάρθρωση του φορολογικού συστήματος.

Ως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης περιέγραψε το πρόβλημα του δημογραφικού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας πρι, πριν από λίγες μέρες, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Δημογραφικό 2024 – Εθνική Προτεραιότητα», προσθέτοντας πως «Έχουμε εφαρμόσει 60 πολιτικές για τη στήριξη των οικογενειών, τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας».

Ωστόσο, η πραγματικότητα δείχνει ότι ασφαλιστικές εισφορές και φόροι εκτοξεύουν τις επιβαρύνσεις των εργαζομένων με παιδιά στην Ελλάδα, κατατάσσοντας τη χώρα μας ψηλά στη λίστα με τις χώρες του ΟΟΣΑ με την υψηλότερη φορολόγηση.

Τελευταίες θέσεις

Η Ελλάδα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών-μελών με κριτήριο τη φορολογική μεταχείριση των γονέων. Είναι ενδεικτικό πως ο συντελεστής κρατήσεων για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές περιορίζεται από το 37,1% που ισχύει για τον άγαμο, μόλις στο 33,7% για τον παντρεμένο με δύο παιδιά, δηλαδή μόλις κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες. Αξίζει δε να σμειωθεί πως ο μέσος όρος για τις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στις 9 ποσοστιαίες μονάδες και ο μέσος όρος για τις χώρες της Ε υρωπαϊκής Ένωσης στις 11,4 μονάδες.

Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει κάθε χρόνο τον τελικό συντελεστή κρατήσεων που επιβάλλεται στους εργαζομένους για όλες τις χώρες-μέλη του οργανισμού. Ο συντελεστής αυτός  λαμβάνει υπόψη ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου, παρακράτηση φόρου εισοδήματος και άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις, αλλά διαφέρει ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Προκειμένου να είναι τα μεγέθη απολύτως συγκρίσιμα, για κάθε χώρα λαμβάνεται υπόψη το μέσο ετήσιο εισόδημα.

Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει τον συντελεστή κρατήσεων και για τον άγαμο και για τον γονέα των δύο τέκνων δείχνοντας ότι στην Ελλάδα, η διαφορά του άγαμου με τον γονέα των δύο παιδιών περιορίζεται στις 3,35 ποσοστιαίες μονάδες, όταν στην Ισπανία φτάνει στις 5 μονάδες, στη Γαλλία στις 7,8 μονάδες, στην Πορτογαλία στις 10,3 μονάδες, στην Ιρλανδία στις 14 μονάδες και στη Γερμανία στις 15 μονάδες.

Ο ρόλος του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός και η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας ήρθαν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η πραγματική φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών αυξήθηκε το 2023. Για τον άγαμο εργαζόμενο με μέσο μισθό η αύξηση ήταν 0,44 ποσοστιαίες μονάδες (και έφτασε έτσι στο 38,5%), ενώ για το ζευγάρι με δύο παιδιά ήταν 0,59 ποσοστιαίες μονάδες (και έφτασε έτσι στο 37,5%). Κατά μέσον όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ η αύξηση ήταν μικρότερη.

Παράλληλα, η απόσταση μεγαλώνει εάν πρόκειται για έναν εργαζόμενο που έχει και δύο παιδιά (οι κρατήσεις είναι στο 37,1% έναντι 25,7% στον ΟΟΣΑ, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την έκτη υψηλότερη θέση). Εάν πάλι η σύγκριση γίνει για υψηλότερες αποδοχές (39.305 ευρώ ή στο 167% του μέσου όρου της χώρας) τότε ο συντελεστής εκτινάσσεται στο 44%

 
 

 

Κλιματική αλλαγή

Λέγοντας τις δύο κλασσικές μας ατάκες … Πως η κλιματική αλλαγή είναι μαζί με το δημογραφικό τα δύο σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας …. Και πως το λάθος που κάνει αρκετός κόσμος πιστεύει πως δεν τον αφορά και πως είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια, αφού ήδη το αντιμετωπίζουμε. Κλείνουμε με τα όσα έγραψε το CNBC και συγκεκριμένα πως η μετεωρολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε την Τετάρτη ότι ο κόσμος είναι πιθανό να ξεπεράσει για λίγο ένα κρίσιμης σημασίας όριο αύξησης της θερμοκρασίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενισχύοντας την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη, σύμφωνα με το CNBC.

Σε μια έκθεση-ορόσημο που συμπίπτει χρονικά με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) δήλωσε ότι υπάρχει πλέον 80% πιθανότητα οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες να ξεπεράσουν τον 1,5 βαθμό Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για τουλάχιστον ένα χρόνο μεταξύ 2024 και 2028.

Αυτή είναι μια έντονη αλλαγή από το 2015, όταν ο WMO εξέτασε την προοπτική προσωρινής υπέρβασης του 1,5 βαθμού Κελσίου κοντά στο μηδέν.

Το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι ο φιλόδοξος στόχος της συμφωνίας-ορόσημο του Παρισιού, μιας διεθνούς συνθήκης για την κλιματική αλλαγή που υιοθετήθηκε το 2015.

Οι επιστήμονες λένε ότι η υπέρβαση αυτού του ορίου θερμοκρασίας μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε όλο και πιο συχνά και καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Kαταστροφικές επιπτώσεις

Ακόμη και στα σημερινά επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη, υπάρχουν ήδη καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτά περιλαμβάνουν καύσωνες ρεκόρ, ακραίες βροχοπτώσεις και ξηρασίες, επιτάχυνση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και θέρμανση των ωκεανών και δραματικές μειώσεις των στρωμάτων πάγου και του θαλάσσιου πάγου.

«Παίζουμε ρώσικη ρουλέτα με τον πλανήτη μας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες σε μια σημαντική ομιλία την Τετάρτη. «Χρειαζόμαστε μια ράμπα εξόδου από τον αυτοκινητόδρομο προς την κλιματική κόλαση. Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε τον έλεγχο του τροχού».

Ο Γκουτιέρες δήλωσε ότι η μάχη για τον περιορισμό των μακροπρόθεσμων θερμοκρασιών στον 1,5 βαθμό Κελσίου θα κερδηθεί ή θα χαθεί τη δεκαετία του 2020 υπό το βλέμμα των σημερινών παγκόσμιων ηγετών.

Φιλόδοξη δράση

Μιλώντας στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη, ο Γκουτιέρες ζήτησε πολύ πιο φιλόδοξη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 στις 13-15 Ιουνίου στην Ιταλία.

«Όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα λάβουν ή θα αποτύχουν να λάβουν αυτοί οι ηγέτες, ειδικά τους επόμενους 18 μήνες. Είναι η ώρα της κλιματικής κρίσης», πρόσθεσε.

«Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου»

Η υπερβολική ζέστη τροφοδοτείται από την κλιματική κρίση, η οποία οφείλεται κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων.

Ο WMO ανέφερε στην έκθεσή του ότι οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες για κάθε έτος μεταξύ 2024 και 2028 αναμένεται να είναι μεταξύ 1,1 βαθμών Κελσίου και 1,9 βαθμών Κελσίου υψηλότερες από τη γραμμή αναφοράς 1850 έως 1900.

Ανέφερε ότι υπάρχει περίπου 50-50 πιθανότητα οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες καθ ‘όλη τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου να ξεπεράσουν τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή – από πιθανότητα 32% από την περσινή έκθεση αξιολόγησης της περιόδου 2023 έως 2027.

«Πίσω από αυτά τα στατιστικά στοιχεία βρίσκεται η ζοφερή πραγματικότητα ότι είμαστε πολύ μακριά από την πορεία για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του WMO Ko Barrett.

«Πρέπει επειγόντως να κάνουμε περισσότερα για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, διαφορετικά θα πληρώσουμε ένα όλο και πιο βαρύ τίμημα από την άποψη τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε οικονομικό κόστος, εκατομμύρια ζωές που επηρεάζονται από πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και εκτεταμένες ζημιές στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα».

Ο κόσμος ξεπέρασε τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε ένα ολόκληρο έτος για πρώτη φορά που έχει καταγραφεί μεταξύ Φεβρουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, αν και οι επιστήμονες έχουν τονίσει ότι οι μηνιαίες και ετήσιες παραβιάσεις του ορίου ορίου δεν σημαίνουν ότι ο κόσμος απέτυχε να τηρήσει τους μακροπρόθεσμους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

Ο WMO δήλωσε ότι «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» ότι ο κόσμος είναι πιθανό να υπερβεί το επίπεδο του 1,5 βαθμού Κελσίου σε προσωρινή βάση με αυξανόμενη συχνότητα.

Είναι πιθανό ότι τουλάχιστον ένα από τα χρόνια μέχρι το 2028 θα θέσει ένα νέο ρεκόρ θερμοκρασίας, ανέφερε η έκθεση, ξεπερνώντας το 2023 – το οποίο είναι σήμερα το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί.

 
 

Ποιοι αποκαλούν «γκάφα» την κίνηση Κασσελάκη με το πόθεν έσχες

Όπως τώρα έγραφε ο Βηματοδότης, ως «γκάφα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη χαρακτηρίζουν όχι μόνον στη ΝΔ, αλλά και σε μεγάλο μέρος της Αριστεράς την πρόθεσή του να ανοίξει το θέμα του πόθεν έσχες του (και μάλιστα με τόσο ανορθόδοξο και εντελώς λάθος τρόπο) λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές.

Και Μάλιστα στην Αριστερά η συζήτηση έχει ανάψει και όπως έλεγαν πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης επέλεξε να ανοίξει ένα θέμα, ίσως την πιο ακατάλληλη πολιτικά ώρα. Την ώρα δηλαδή που η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά και το θέμα των λογαριασμών ρεύματος ήταν στην επικαιρότητα και πίεζε την κυβέρνηση, το πόθεν έσχες του Κασσελάκη έστρεψε εντελώς αλλού την κουβέντα.

Επιπλέον ακούει ο κόσμος που με δυσκολία τα βγάζει πέρα, κι εμείς στην Αριστερά θέλουμε να τον εκπροσωπήσουμε, για εκατομμύρια, πανάκριβα σπίτια, offshore, δάνεια 2 εκατ. ευρώ κ.λπ. και μας γυρίζει την πλάτη. Με τι καρδιά να έρθουν να μας ψηφίσουν; Ως τι; Ως εκπροσώπους της φτωχολογιάς ή ως εκπροσώπους της… Αριστεράς του παπιγιόν;

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum