| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 07/09/22

 

 

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες .…

 

Θα ξεκινήσουμε με την τελευταία ειδησεογραφία και ένα γρήγορο σχόλιο. Αν και μας φαίνεται αστείο, εκεί που τα τελευταία χρόνια ξορκίζαμε τους καυστήρες πετρελαίου, τώρα να ακούμε για κίνητρα χρήσης τους. Ωστόσο επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες πως η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα για επιστροφή στη θέρμανση με πετρέλαιο !!! Τώρα το ερώτημα είναι, με ποιό τρόπο θα δοθούνε αυτά. Επειδή λοιπόν ακούμε και πάλι διάφορά περίεργα, για επιταγές στήριξης κτλ … κτλ …. Θα λέγαμε πως το πρόβλημα μπορεί να είναι πολύ πιο απλό. Εμείς θα βάζαμε κάποια αρκετά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και παράλληλα, θα προχωρούσαμε σε μια μείωση του ειδικού φόρου μόνο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Νομίζουμε πως ο συνδυασμός των δύο θα έλυνε το πρόβλημα και πάνω από όλα θα αποφεύγαμε και πάλι, το λάθος που γίνεται με τις οριζόντιες στηρίξεις.  

 
 

 

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία

 

Σε αυτό το σημείο, πάμε να δούμε μερικά στοιχεία τα οποία δεν κρύβουμε πως βρήκαμε πολύ ενδιαφέροντα. Στοιχεία που λένε πολλά για την κατάσταση μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Στοιχεία που πρέπει κανείς να τα δει συνδυαστικά με τα αναλυτικά στοιχεία των μέσων αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

 

Με βάση λοιπόν τα επίσημα στοιχεία, σχεδόν οι μισοί από τους συνταξιούχoυς, 1.108.843 σε σύνολο 2.465.975 (45%) λαμβάνουν κύρια σύνταξη που δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, μεικτές αποδοχές (658 ευρώ καθαρά). Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι 910.620 άτομα, ποσοστό 37%, δηλαδή πάνω από ένας στους τρεις, έλαβαν κύρια σύνταξη έως 600 ευρώ μεικτά (564 ευρώ καθαρά), ενώ το 26,6% των συνταξιούχων, δηλαδή ένας στους τέσσερις (657.619 άτομα), εισέπραξε ως κύρια σύνταξη ποσό έως 500 ευρώ μεικτά (470 ευρώ καθαρά).

 

Tον Αύγουστο πληρώθηκαν συνολικά 4.436.700 συντάξεις. Από αυτές, οι 2.768.695 ήταν κύριες, οι 1.249.889 ήταν επικουρικές, ενώ δόθηκαν και 418.116 μερίσματα.

 

Η μέση κύρια σύνταξη ανήλθε σε 747,24 ευρώ. Το ποσό αυξάνεται στα 841,18 ευρώ κατά μέσον όρο όταν πρόκειται για συντάξεις γήρατος, αλλά υποχωρεί στα 546,47 ευρώ για συντάξεις χηρείας και στα 589,07 ευρώ για αναπηρικές.

 

Αντίστοιχα, οι επικουρικές συντάξεις κατά μέσον όρο τον Αύγουστο ανήλθαν στα 193,93 ευρώ και τα μερίσματα στα 104,64 ευρώ.

 

Οι υψηλότερες συντάξεις, και συγκεκριμένα 1.095,7 ευρώ μεικτά, χορηγήθηκαν σε 270.579 συνταξιούχους ηλικίας από 61 έως 65 ετών, που αντιστοιχούν στο 11% του συνόλου. Η πλειονότητα των συνταξιούχων βέβαια προέρχεται από την ηλικιακή ομάδα 71-75 ετών και συγκεκριμένα 460.888 άτομα ή 18,7% του συνόλου που λαμβάνουν κατά μέσον όρο 1.030,21 ευρώ μεικτά.

 

Το σύστημα «Ηλιος» δείχνει επίσης ότι το 27,3% των συνταξιούχων της χώρας είναι άνω των 81 ετών.

 

 

 

Δηλαδή η μισή Ελλάδα

 

Με βάση λοιπόν τα επίσημα στοιχεία, τον Αύγουστο πληρώθηκαν συνολικά 4.436.700 συντάξεις. Και κάπου εδώ πιάσαμε τον εαυτό μας να περνάει αυτό το νούμερα έτσι απλά …… Και πιθανόν κάνατε το ίδιο και όσο διαβάσατε το σχόλιο. Αλλά το νούμερα είναι πραγματικά σοκαριστικό. Μιλάμε για μια χώρα 10εκ ανθρώπων. Βγάλτε τώρα τις ειδικές κατηγορίες, κυρίως τα παιδιά …. Και μιλάμε πως η μισή Ελλάδα παίρνει σύνταξη … Και η άλλη μισή και ούτε (βγάλτε παιδιά, ανέργους κτλ - δηλαδή ουσιαστικά το υπόλοιπο 1/3 της χώρας που απομένει), με κατά μέσο όρο πολύ χαμηλούς μισθούς, προσπαθεί να συντηρήσει τις 5εκ συντάξεις, τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, τη λειτουργία του κράτους κτλ …. Από όπου και αν το πιάσεις, αυτή η κατάσταση είναι τρέλα ….

 
 

 

Αντιφατικά στοιχεία … Και η απάντηση ….

 

Θέλουμε πάντως σε αυτό το σημείο να σχολιάσουμε και κάτι άλλο. Έχουμε ξανά σχολιάσει πως ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια φαίνεται να υπάρχουνε πολύ αντιφατικά στοιχεία. Από τη μια στοιχεία (κυρίως οι καταθέσεις, αλλά και άλλα πράγματα, όπως η άνοδος των τιμών των ακινήτων) που δείχνουνε πως τα οικονομικά των πολιτών πάνε καλά. Και την ίδια ώρα, στοιχεία όπως τα παραπάνω που δείχνουνε μια απίστευτη μιζέρια. Ποια λοιπόν είναι η αλήθεια; Νομίζουμε η απάντηση βρίσκεται σε αυτό που ονομάζεται εισοδηματικές ανισότητες. Όλα λοιπόν δείχνουνε πως η πανδημία, αλλά και σε ένα βαθμό και η τελευταία κρίση πληθωρισμού, διευρύνουνε εντυπωσιακά το χάσμα μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Με ένα σχετικά μικρό μέρος της κοινωνίας να έχει συσσωρεύσει αρκετά χρήματα και γενικά να τα πηγαίνει καλά, την ώρα που στα μεσαία και ειδικά στα πιο χαμηλά στρώματα, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Και το θέμα αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζουμε, αφού όπως έχει αποδειχθεί και ανάμεσα σε άλλα. Οι εισοδηματικές ανισότητες, αργά ή γρήγορα, φέρνουνε και περίεργους ψήφους διαμαρτυρίας.

 
 

 

Σοκαριστικό

 

Να κλείσουμε με ένα διαφορετικό αλλά και πολύ ενδιαφέρον θέμα, αφού αρχικά επαναλάβουμε τη γνωστή μας ατάκα. Πως στο τέλος ο πλανήτης δεν θα την πάθει, ούτε από πόλεμο, ούτε από οικονομική κρίση, ούτε από οτιδήποτε άλλο. Αλλά από την κλιματική αλλαγή.

 

Όπως λοιπόν αναφέρονταν σε σχετικό δημοσίευμα του CNN. Ονομάζεται παγετώνας Τουέιτς αλλά έχει επικρατήσει να αποκαλείται «Παγετώνας της Αποκάλυψης» (‘Doomsday glacier’) λόγω του υψηλού κινδύνου μια ενδεχόμενη κατάρρευσή του να σηματοδοτήσει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας του πλανήτη.

 

Τώρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πιθανότητα να συμβεί αυτό τα αμέσως επόμενα χρόνια εμφανίζεται σημαντικά αυξημένη, ενισχύοντας την ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχει κάτι τέτοιο στο περιβάλλον.

 

Ο παγετώνας Τουέιτς, ο οποίος είναι ικανός να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά κάποια μέτρα διαβρώνεται υποθαλάσσια καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται.

 

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Geoscience, οι επιστήμονες χαρτογράφησαν την ιστορική υποχώρηση του παγετώνα, ελπίζοντας να μάθουν από το παρελθόν του πώς μπορεί να συμπεριφερθεί στο μέλλον.

 

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι κάποια στιγμή τους δύο τελευταίους αιώνες, η βάση του παγετώνα απομακρύνθηκε από τον βυθό και υποχώρησε με ρυθμό 1,3 μίλια (2,1 χιλιόμετρα) ετησίως. Πρόκειται για το διπλάσιο ποσοστό από αυτό που έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες την τελευταία δεκαετία περίπου.

 

Αυτό πιθανότατα συνέβη κάποια στιγμή «στα μέσα του 20ου αιώνα», εκτίμησε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Αλαστέρ Γκράχαμ, από το πανεπιστήμιο της South Florida.

 

Εκείνη η υποχώρηση δείχνει ότι ο παγετώνας μπορεί να υποστεί μια ταχεία υποχώρηση στο κοντινό μέλλον

 

«Το Τουέιτς πραγματικά κρατιέται σήμερα από τα νύχια του και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε μεγάλες αλλαγές σε μικρά χρονικά διαστήματα στο μέλλον -ακόμα και από το ένα έτος στο άλλο- όταν ο παγετώνας υποχωρήσει φτάνοντας να γίνει μια ρηχή κορυφογραμμή», είπε ο Ρόμπερτ Ο Λάρτερ, θαλάσσιος γεωφυσικός και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης από το British Antarctic Survey.

 

Ο παγετώνας Τουέιτς βρίσκεται στη Δυτική Ανταρκτική, είναι ένας από τους πλατύτερους στη Γη και μεγαλύτερος από την πολιτεία της Φλόριντα.

 

Οι μελέτες και παρατηρήσεις του Τουέιτς με επίγεια, εναέρια και δορυφορικά μέσα και όργανα είναι συνεχείς. Οι πιο πρόσφατες μελέτες ανέφεραν ότι σε περίπτωση που ο παγετώνας λιώσει, η στάθμη της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθεί κατά περίπου δύο μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές θα βρεθούν κάτω από το νερό με καταστροφικές φυσικά συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και ανυπολόγιστη ανθρωπιστική καταστροφή.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum