| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 07/11/23

 

Ελληνική Οικονομία

Έχοντας αρκετές φορές ασχοληθεί με τα ζητήματα της φορολογίας και της φοροδιαφυγής. Με αφορμή τις τελευταίες ειδήσεις γύρω από το φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, στις οποίες αναφερθήκαμε στα τελευταία μας σχόλια. Πάμε να δούμε τα όσα έγραψε η Καθημερινή σε ένα τελευταίο της άρθρο. Συγκεκριμένα, σύνολο ατομικών επιχειρήσεων στη χώρα: 737.000. Είναι το άθροισμα των αυτοαπασχολούμενων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Από αυτές, μία στις τρεις δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο, ενώ αν προστεθούν και αυτές που καταβάλλουν κάτω από 40 ευρώ τον μήνα, ανεβαίνουμε στο 60%.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η μικρή φορολογική επιβάρυνση είναι απόρροια του χαμηλού δηλωθέντος εισοδήματος: με τη δήλωση καθαρών κερδών κάτω από τα 10.900 ευρώ ετησίως, περισσότεροι από 510.000 επιτηδευματίες εκτός από τη μειωμένη ή μηδενική φορολογική επιβάρυνση, εξασφαλίζουν και το δικαίωμα στο κοινωνικό επίδομα: τέκνων, στέγασης, θέρμανσης κ.λπ.

Οσο για τη συμβολή στην αγορά εργασίας, αποτυπώνεται στο ακόλουθο στατιστικό εύρημα: 610.000 ατομικές επιχειρήσεις δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο –είναι το 83,3% του συνόλου–, ενώ ακόμη 44.000 έχουν έναν και μοναδικό υπάλληλο.

Αυτή την εικόνα επιχειρεί να ανατρέψει η κυβέρνηση με το νέο σύστημα φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων. Ενας πολύ μεγάλος αριθμός φορολογουμένων να δηλώνει εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν το 8%-9% των συνολικών εισοδημάτων της χώρας και να εισφέρει αντίστοιχα κάτω από το 10% του συνολικού φόρου εισοδήματος –περίπου 1,3 δισ. ευρώ όλοι μαζί μετά τις εκπτώσεις που προβλέπει ο νόμος– αφήνοντας στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους πάνω από το 75%-80% του συνολικού «βάρους».

Το νέο σύστημα θα προσθέσει περίπου 5,5 δισ. ευρώ στα δηλωθέντα εισοδήματα και ένα δισ. ευρώ στον φόρο εισοδήματος, ενώ θα περιορίσει τη δαπάνη των κοινωνικών επιδομάτων κατά περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ.

Τα «προνόμια»

Η φορολογική πολιτική έγινε πολύ πιο ευνοϊκή για τους αυτοαπασχολούμενους από το τέλος του 2019 με δύο σημαντικές παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης. Πρώτον, θεσπίστηκε το νέο κλιμάκιο στη φορολογική κλίμακα (συντελεστής 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ) και δεύτερον, αποσυνδέθηκε το δηλωθέν εισόδημα από το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών. Ετσι, οι αυτοαπασχολούμενοι εξασφάλισαν τη δυνατότητα να ασκούν το επάγγελμά τους ή την επιχείρησή τους με τα ακόλουθα «προνόμια»:

1. Να πληρώνουν φόρο 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 10.000 ευρώ, προνόμιο που εκμεταλλεύτηκαν πάνω από 500.000 φορολογούμενοι. Σε πολλές περιπτώσεις, το «μνημονιακό» τέλος επιτηδεύματος (500-650 ευρώ) αποτελούσε για αυτούς τους φορολογούμενους μεγαλύτερο βάρος από ό,τι ο φόρος εισοδήματος.

2. Να καταβάλλουν το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο των ασφαλιστικών εισφορών, ήτοι 230 ευρώ τον μήνα με τα σημερινά δεδομένα.

3. Να έχουν δικαιώματα στα περισσότερα κοινωνικά επιδόματα καθώς δηλωθέν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ σε ατομικό επίπεδο ουσιαστικά δεν «κόβει» κανένα από τα βασικά βοηθήματα που χορηγεί το κράτος για στέγαση, ανατροφή παιδιών, θέρμανση κ.λπ.

Το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον δεν οδήγησε σε ουσιαστική αύξηση των φορολογηθέντων εισοδημάτων όπως προκύπτει και από την επεξεργασία των τελευταίων φορολογικών δηλώσεων. Τρεις επιμέρους στατιστικές καταγράφουν το οικονομικό «αποτύπωμα» των ατομικών επιχειρήσεων:

1. Περίπου 75.000 επαγγελματίες δεν πληρώνουν απολύτως τίποτα στην εφορία. Ούτε καν το τέλος επιτηδεύματος. Οι 197.000 καταβάλλουν μόνο το τέλος επιτηδεύματος. Εχουν δηλαδή μηδενικό εισόδημα και συνεχίζουν να δίνουν μόνο τα 500-650 ευρώ τον μήνα. Στους 172.000 –περίπου το 23% του συνολικού αριθμού– ανέρχονται αυτοί που δίνουν έως και 500 ευρώ τον χρόνο για φόρο εισοδήματος, ενώ από 501 έως 1.000 ευρώ πληρώνουν 95.000 άτομα (το 13% του συνόλου). Σε όλα τα υψηλότερα κλιμάκια, τα ποσοστά συμμετοχής είναι μονοψήφια. Κάτω από 200.000 άτομα δίνουν πάνω από 1.000 ευρώ τον χρόνο στην εφορία (χωρίς το τέλος επιτηδεύματος), ενώ το όριο των 5.000 ευρώ ξεπερνούν 63.000 άτομα.

2. Περίπου 128.000 ατομικές επιχειρήσεις δηλώνουν εισόδημα «μηδέν». Και επιπλέον 394.000 δεν έχουν ξεπεράσει ποτέ το όριο των 10.920 ευρώ, δηλαδή τις ετήσιες αποδοχές που δηλώνει όποιος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό για την 8ωρη απασχόληση. Πόσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα (προ φόρων) πάνω από 30.000 ευρώ; Μόλις το 11% του συνόλου, δηλαδή 81.000 επαγγελματίες. Με τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης της κλίμακας (το 44%) φορολογείται μέρος του εισοδήματος μόλις 32.000 ατόμων, καθώς αυτοί ξεπερνούν το όριο των 40.000 ευρώ ετησίως.

3. Η στατιστική της απασχόλησης δείχνει ότι οι ατομικές επιχειρήσεις –αν και εκατοντάδες χιλιάδες στον αριθμό– δεν συμβάλλουν ουσιαστικά στην απασχόληση. Το 83,3% των ατομικών επιχειρήσεων δεν έχει κανέναν εργαζόμενο, ενώ το 6% μόλις έναν εργαζόμενο. Δηλαδή σε 650.000 ατομικές επιχειρήσεις, έχουν βρει δουλειά μόλις 44.000 υπάλληλοι.

 
 

Παθογένειες του παρελθόντος

Αν και ως χώρα είμαστε από τις ελάχιστες αναπτυγμένες διεθνώς που έχουμε σε εκτίμηση την επιχειρηματικότητα, προβάλλοντας ελάχιστα τις απόψεις επιχειρηματιών, έχοντας συνδυάσει την επιχειρηματικότητα με ζητήματα παραοικονομίας, διαφθοράς, απάτης,  κτλ …. Ενδιαφέρουσες τις οποίες αξίζει να διαβάσει κανείς βρήκαμε τις δηλώσεις του κ. Θεοδωρόπουλου, για μια σειρά ζητημάτων.  Πιο ενδιαφέρουσες ήτανε οι αναφορές του στους μισθούς και κυρίως η δήλωση του πως επιστρέφουν οι παθογένειες του παρελθόντος.

Ειδικά όσον αφορά το δεύτερο θέμα:

«Έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε τις συνθήκες που μας οδήγησαν στο 2010» επεσήμανε ο κος Θεοδωρόπουλος αναφερόμενος στις παθογένειες του παρελθόντος, που όπως είπε παρά την πολυετή οικονομική κρίση λίγες διορθώθηκαν.

«Νοοτροπιακά οδηγούμαστε πάλι στις κακές συνήθειες του παρελθόντος» ανέφερε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις δικαστικές αποφάσεις που επαναφέρουν τις συντάξεις σε επίπεδα προ της κρίσης, καθώς και την επέκταση του Δημοσίου μέσω προσλήψεων.

«Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι νέες ιδέες, είναι η εφαρμογή των παλαιών, όλα τα θέματα που πρέπει να γίνουν τα γνωρίζουμε. Αυτό που χρειάζεται είναι να τα εφαρμόσουμε» ανέφερε ο γνωστός επιχειρηματίας για το μείγμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί σχετικά με τις τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

Για 25 χρόνια το 90% των θεμάτων που συζητάμε είναι τα ίδια, τόνισε χαρακτηριστικά.

 
 

Δηλώσεις

Πάμε όμως να δούμε τα όσα είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος και για τα υπόλοιπα ζητήματα:

Τις ελλείψεις στα τρόφιμα λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία επεσήμανε ως τη μεγαλύτερη ασύμμετρη απειλή για την αγορά, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bespoke SGA Holdings, αναφέροντας ωστόσο ότι «τα αστυνομικά και αγορανομικά μέτρα τα οποία προσπαθούμε να πάρουμε αυτή τη στιγμή θα λύσουν το πρόβλημα. Οι επιπτώσεις έχουν αρχίσει και κανείς δεν ξέρει πού οδηγούμαστε».

Ο γνωστός επιχειρηματίας, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, σημείωσε ότι τα πορτοκάλια θα είναι το πρώτο προϊόν που μέσα στο επόμενο 12μηνο θα αρχίσει να εμφανίζει ελλείψεις.

«Ο μεγαλύτερος πορτοκαλεώνας της γης που είναι η Νότιος Αμερική έχει καεί. Και το πρόβλημα δεν είναι αν έχει αυξηθεί η τιμή από τα 2,5 ευρώ στα 6,5 ευρώ το κιλό στη Βραζιλία, το πρόβλημα είναι ότι οι προμηθευτές απαντούν ότι δεν έχουν να δώσουν εμπόρευμα σε οποιαδήποτε τιμή» είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

«Το ίδιο συμβαίνει, σε μικρότερο βαθμό με το λάδι», ανέφερε, τονίζοντας ότι οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες, όπως η Αμερική, η Ινδία και η Κίνα αδιαφορούν για την κλιματική αλλαγή.

Δεν είναι το πρόβλημα οι μισθοί

Η γεωπολιτική αστάθεια, η άνοδος των επιτοκίων και η έλλειψη εργατικού δυναμικού συμπληρώνουν το παζλ του δύσκολου περιβάλλοντος στο οποίο καλούνται να δράσουν οι επιχειρήσεις, σημείωσε ο κος Θεοδωρόπουλος.

Πάντως ο ίδιος είπε ότι το πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας δεν είναι οι μισθοί. «Η Ελλάδα είναι μέσα στις τελευταίες τέσσερις χώρες στην Ευρώπη σε ότι αφορά τον μέσο όρο των μισθών. Οι μισθοί στην Ελλάδα κακά τα ψέματα πρέπει να ανέβουν. Αλλά οι μισθοί δεν πρέπει να ανεβαίνουν άσχετα με την παραγωγικότητα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και τους μισθούς. Πρέπει να περάσουμε σε νέες μορφές οικονομίας με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας» είπε. 

Άτολμα και μικρά βήματα

«Όποια βήματα κάνουμε είναι μικρά, καθυστερημένα, χωρίς θάρρος και με Κυβερνήσεις που έρχονται και ανατρέπουν αυτά που έχουν κάνει οι προηγούμενες, ακόμη και οι κυβερνήσεις του ίδιου κόμματος» σημείωσε.

Αναφερόμενος στη σημερινή Κυβέρνηση είπε: «αυτή τη στιγμή έχουμε μια Κυβέρνηση με μια μοναδική ευκαιρία στην ιστορία, ουσιαστικά να μην έχει ισχυρή αντιπολίτευση. Πρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερες ταχύτητες σε όλους τους τομείς».

«Το θέμα δεν είναι με τι ταχύτητα κινείσαι, αλλά με τι ταχύτητα κινούνται οι ανταγωνιστές σου».

Επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και στις εξαγωγές

Όσον αφορά τις επενδύσεις, ο κος Θεοδωρόπουλος είπε ότι βλέπει μια μεγάλη ευκαιρία στον πρωτογενή τομέα, αποκαλύπτοντας πως ετοιμάζει μια μεγάλη αγροτική επένδυση στη Δυτική Μακεδονία, ενώ πρόκειται να επεκταθεί για 4η φορά τη μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας στη Δράμα.

Επιπλέον στη βιομηχανία τροφίμων στοχεύει στη δημιουργία ενός εξαγωγικού ομίλου με διεθνώς αναγνωρισμένα ανταγωνιστικά προϊόντα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

 

Τα «άδεια ταμεία» Κασσελάκη

Σε ένα θέμα τώρα το οποίο είχαμε και εμείς, με βάση τις δικές μας πληροφορίες αναφερθεί. Όπως έγραψε χθες ο Βηματοδότης, ο Στέφανος Κασσελάκης άρχισε εσχάτως να ομιλεί παρασκηνιακά για άδεια ταμεία που βρήκε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αρα; Πρέπει να βρει πόρους να τα γεμίσει και κυρίως να αντιμετωπίσει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στο κόμμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως έμαθα, περικοπές είτε στο κόμμα είτε στα κομματικά ΜΜΕ ή ακόμα οικονομική εξόρμηση. Αυτό όμως που μου είπαν κάποιοι είναι ότι έχουν ενοχληθεί ορισμένοι σκληροί υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα για τις αναφορές περί άδειων ταμείων που έχουν λεχθεί παρασκηνιακά. Και αυτό θα είναι ένα θέμα που λένε άλλοι ότι ίσως δοκιμάσει τις σχέσεις του νυν και του πρώην προέδρου.

Ισως οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ να μην το έχουν ακόμη αντιληφθεί, με όλη αυτή την ανακατωσούρα που γίνεται με τα τρολ, αλλά υπάρχουν νέες αφίξεις στην «αυλή» του Στέφανου Κασσελάκη και είναι δύο πρόσωπα από την Περιφέρεια: ο Γιάννης Μπουρνούς, ο πρώην βουλευτής που συμμετέχει στη χάραξη επικοινωνιακής στρατηγικής, και ο Γρηγόρης Θεοδωράκης που δεν εξελέγη στην Αιτωλοακαρνανία και είχε κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Κώστα Ζαχαριάδη για τον Δήμο Αθηναίων. Επίσης, μαθαίνω ότι έχει ισχυροποιηθεί και ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος είναι σκληρά δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη.

 
 

Ο αγώνας σίγουρα θέλει την καλοπέραση του

Με καυστική διάθεση τώρα. Πραγματικά χαρήκαμε διαβάζοντας ότι ο κ. Παπαδημούλης. Μετά τις διαδοχικές αγορές κατοικιών από πλειστηριασμούς τα προηγούμενα χρόνια, με προφανή διάθεση να κάνει πράξη το ιστορικό σύνθημα του Σύριζα: “ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ” ….. Σύμφωνα με το πόθεν έσχες η σύζυγος του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αγόρασε το 2021 μονοκατοικία στο Νέο Ψυχικό 251 τμ και έτους κατασκευής το 1989. Το ακίνητο αγοράστηκε έναντι 400.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του ανέρχεται σε 336.796 χιλ. ευρώ. Δεν ξέρουμε αν αυτή η κατοικία αγοράστηκε από πλειστηριασμό ή απευθείας από την αγορά. Αυτό που ξέρουμε και έχουμε ξαναπεί είναι πως ο αγώνας σίγουρα θέλει την καλοπέραση του. Αλλιώς πως να αγωνιστεί κανείς για συμφέροντα του λαού αν δεν έχει καμιά 20, 30 διαμερίσματα, πολλά από τα οποία μάλιστα έχει αγοράσει από πλειστηριασμούς!!! …….

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum