| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 07/12/21

 

 

Πρώτη φορά

 

Πραγματικά δε θέλουμε να ξεκινήσουμε με την πανδημία, με τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους να σπάνε πλέον όλα τα ρεκόρ, με νούμερα σοκ, όσο και αν τα έχουμε συνηθίσει … θα ξεκινήσουμε λοιπόν με ένα σχόλιο για την ελληνική οικονομία, που έτρεξε με ένα εντυπωσιακό 13,4% το γ' τρίμηνο …. Και θα το επαναλάβουμε, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής. Εμπιστοσύνη στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης αυτής της χώρας δεν έχουμε. Ωστόσο πραγματικά …. Αλλά πραγματικά .. είναι η πρώτη φορά εδώ και περίπου 11-12 χρόνια που ξεκίνησε η ελληνική κρίση. Που οι τελικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες του αναμενομένου. Πραγματικά μπράβο …. Και δεν ξέρετε πόσο ευχόμαστε αυτό να συνεχίσει να συμβαίνει και στα επόμενα τρίμηνα…

 
 

 

Να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη

 

Πάμε τώρα στα της πανδημίας …… Έχουμε φιλοξενήσει και άλλες φορές τις δηλώσεις του κ. Ιωαννίδη. Και θα το κάνουμε και σήμερα, αφού πρέπει τα όσα είπε ο καθηγητής να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη. Εμείς κυρίως θα μείνουμε σε αυτό που φωνάζουμε από την πρώτη στιγμή. Πως είναι λάθος να αφήνουμε τους εμβολιασμένους χωρίς τεστ, αφού αυτός είναι από τους βασικούς λόγους διασποράς του ιού.

 

Γ. Ιωαννίδης: Κίνδυνος για 25.000 θανάτους, τι κάνουμε λάθος

 

Για τα μέτρα που περιορίζουν τους ανεμβολίαστους μίλησε στο Mega ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας στο Stanford, κι έκανε μία εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

 

«Είναι αλήθεια ότι ο πληθυσμός κουράστηκε μετά από δύο χρόνια και θα πρέπει να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας. Από την άλλη, εξακολουθούμε να έχουμε ένα στέλεχος σαν τη Δέλτα και ίσως μας έρχεται η Όμικρον, που είναι πολύ μεταδοτικό. Άρα κρούσματα θα έχουμε πολλά. Αυτό είναι δύσκολο να το αποφύγουμε. Εκείνο που πρέπει να αποφύγουμε, είναι οι θάνατοι και δυστυχώς στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή συνδυάζουν υψηλούς θανάτους με υψηλό σκορ περιοριστικών μέτρων σε όλη την Ευρώπη».

 

Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε πως η Ελλάδα έχει ένα συνδυασμό μέτρων που ενώ διατηρεί πολλούς περιορισμούς, όπως για παράδειγμα οι ανεμβολίαστοι, ωστόσο, την ίδια στιγμή, αφήνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεξέλεγκτο, αναφέροντας τα φαινόμενα συνωστισμού που συναντάει κανείς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

 

«Ο διαχωρισμός του να μη κάνουν test οι εμβολιασμένοι νομίζω πως έχει δημιουργήσει μία παρεξήγηση, με αποτέλεσμα να έχουμε έντονη διασπορά από ανθρώπους που δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Φοβάμαι πως αν συνεχίσουμε αυτό τον συνδυασμό, μέχρι να τελειώσει η Άνοιξη θα πάμε στις 25.000 νεκρούς».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «αχίλλειος πτέρνα» για την Ελλάδα είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες μεγάλης ηλικίας και οι ευπαθείς ομάδες.

 

«Καταστρέφουμε τη σχέση πολιτών και δημόσιας υγείας»

 

Ο κ. Ιωαννίδης αναγνωρίζει ότι είναι προτεραιότητα η προστασία των πολιτών μεγάλης ηλικίας, ωστόσο θεωρεί πως σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο τα μέτρα θα έχουν αρνητικές συνέπειες.

 

«Φοβάμαι ότι προσπαθούμε να τα πάρουμε όλα και χάνουμε τα πιο ουσιαστικά. Σαφέστατα το να προστατέψουμε τους άνω των 60 είναι μεγάλη προτεραιότητα. Το ερώτημα είναι πώς το πετυχαίνουμε. Με το να βάλουμε πρόστιμα, νομίζω πως θα έχουμε πρόσκαιρη αύξηση των ατόμων που θα δεχτούν να εμβολιαστούν, αλλά πέρα από αυτή τη βραχυπρόθεσμη ωφέλεια, φοβάμαι πως καταστρέφουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και δημόσιας υγείας. Είναι το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τη δημόσια υγεία».

 

«Οι ανεμβολίαστοι είναι οι ασθενέστεροι αυτή τη στιγμή. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη περιθωριοποιηθεί, έχουν χτυπηθεί άσχημα οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά. Το να τους χτυπήσουμε ακόμα περισσότερο είναι λάθος. Θα πρέπει να δείξουμε όλοι ψυχραιμία και κατανόηση για τους συνανθρώπους μας».

 

«Στον κορωνοϊό έχουμε εστιαστεί στο τι θα κάνουμε με τις ΜΕΘ, που είναι η τελική πράξη. Έχουμε ήρωες στις ΜΕΘ, αλλά είναι το αντίστοιχο σαν να λέμε ότι περιμένουμε κάποιος, ο οποίος έχει κατάθλιψη, να αποφασίσει να αυτοκτονήσει, να πηδήξει από το μπαλκόνι και μόλις πέσει στο πεζοδρόμιο, να τον πάμε σε ΜΕΘ. Τότε είναι πολύ αργά», τόνισε.

 

«Τα εμβόλια πρέπει να είναι διαθέσιμα. Δεν έχω αντίρρηση στο να είναι διαθέσιμα πολύ νωρίς, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που τα χρειάζονται. Όχι όμως να δημιουργήσουμε μία υποχρεωτικότητα και μία πίεση στους ανθρώπους», κατέληξε.

 
 

 

Μάλιστα!!

 

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να γκρινιάξουμε λίγο, όχι φυσικά ότι είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε ….. Διαβάζαμε λοιπόν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όλα αυτά δημοσιεύματα με τους hitech φορολογικούς ελέγχους που έρχονται … και όλα όσα προβλέπονται !! και πραγματικά ευχόμαστε οι έλεγχοι να γίνουνε όσο το δυνατόν πιο αυστηροί ….. Ωστόσο θα το επαναλάβουμε. Μας αρέσει να κοροϊδευόμαστε !!! Την ώρα που λέμε όλα αυτά τα μεγάλα λόγια, το περιουσιολόγιο έχει μπει στο συρτάρι …. Και έχει αναβληθεί μέχρι νεοτέρας ….. Ένα από τα πρώτα μέτρα των μνημονίων, εδώ και περίπου 12 χρόνια. Ένα μέτρο που καμία από τις 5 κυβερνήσεις δεν έκανε. Ένα μέτρο που δια μαγείας την τελευταία στιγμή, όπως γίνεται και τώρα με τη ΝΔ, μπαίνει στο συρτάρι ….  Νομίζουμε πως το λόγο τον καταλαβαίνουμε όλοι … Και να ξέρετε το περιουσιολόγιο, με τη μορφή που είχε εξαγγελθεί δε θα γίνει ποτέ, αφού δε συμφέρει πολλά από τα λεγόμενα δικά μας παιδιά.

 
 

 

Δεν ξέρουμε πόσοι το έχουνε καταλάβει ….  

 

Σε ένα σύντομο σχόλιο τώρα. Ειλικρινά δεν ξέρουμε πόσοι το έχουνε καταλάβει. Αλλά 11-12 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, επί της ουσίας είμαστε ακόμη σε μνημόνια. Ελέγχους, περιμένοντας τις δόσεις, όπως έγινε χθες που εγκρίθηκε από το Eurogroup μια ακόμη για τη χώρα μας. Καλά είναι περιττό να πούμε πως είμαστε η μοναδική από όλες τις χώρες που βρισκόμαστε σε τέτοιο καθεστώς, αφού όλες πλέον έχουνε βγει από τα μνημόνια, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μετά μην αναρωτιέστε γιατί έχουμε επιφυλάξεις για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης αυτής της χώρας…

 
 

 

Αρκετά ενδιαφέρον

 

Και να κλείσουμε με μια ενδιαφέρουσα έρευνα την οποία αφιερώνουμε εξαιρετικά…. Σε οποίους … νομίζουμε πως καταλαβαίνετε όλοι ….

 

Πάνω λοιπόν από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο βρίσκεται ο δείκτης συνωμοσιολογίας στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από νέα μελέτη, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν μετατραπεί σε βασικά κανάλια παραπληροφόρησης, διάχυσης ψευδών ειδήσεων και πόλωσης. 

 

Αυτό, μάλιστα, έγινε ιδιαίτερα αισθητό εν μέσω πανδ\ημίας, όταν ο κορωνοϊός και τα εμβόλια συνδέθηκαν με κάθε είδους εξωφρενικές απόψεις (από ψευδο-επιστημονικές έως τελείως αντι-επιστημονικές), καθώς και με ποικίλες συνωμοσιολογικές θεωρίες. 

 

Την ίδια ώρα, με βάση τα επιστημονικά ευρήματα, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο επιδεικνύει τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και αντίσταση στις θεωρίες συνωμοσίας και στον ανορθολογισμό, είναι το Twitter.  

 

Τα στοιχεία της έρευνας

 

Οι ερευνητές από 19 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιάννη Θεοχάρη του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «New Media & Society«, ανέλυσαν στοιχεία από 17 χώρες (16 της Ευρώπης μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, καθώς και το Ισραήλ), τόσο πριν όσο και στη διάρκεια της πανδημίας.  

 

Εξέτασαν δε, τον ρόλο διαφόρων social media (Twitter, Facebook, YouTube κ.α.) και εφαρμογών όπως το WhatsApp, όσον αφορά τη διασπορά θεωριών συνωμοσίας. 

 

Η μελέτη κατατάσσει την Ελλάδα -μαζί με τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και το Ισραήλ- στις χώρες όπου ο «δείκτης συνωμοσιολογίας« βρίσκεται πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, σε αντίθεση με χώρες που βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο (Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Βρετανία), ενώ τέσσερις βρίσκονται στον μέσο όρο (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία).  

 

Γενικά, οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης ρέπουν στη συνωμοσιολογία περισσότερο από όλες, οι σκανδιναβικές λιγότερο από όλες, ενώ οι μεσογειακές βρίσκονται κάπου στη μέση (με την χώρα μας να είναι η πιο επιρρεπής στη συνωμοσιολογία στον ευρωπαϊκό Νότο).  

 

Από τις 17 χώρες που εξετάστηκαν με βάση τρεις συνωμοσιολογικές ερωτήσεις σχετικά με την Covid-19, έτσι ώστε να αξιολογηθεί ο βαθμός που είναι εξαπλωμένες αυτές οι πεποιθήσεις σε κάθε χώρα, η Ρουμανία ήταν με διαφορά «πρωταθλήτρια» συνωμοσιολογίας, η Πολωνία ήταν δεύτερη, η Ουγγαρία τρίτη και η Ελλάδα τέταρτη μαζί με το Ισραήλ. 

 

Ξεχωρίζει (θετικά) το Twitter

 

Η βασική διαπίστωση της έρευνας ήταν ότι το Twitter έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το ότι είναι πιο εστιασμένο στην κατανάλωση ειδήσεων, άρα αντιμετωπίζει αυξημένη κοινωνική πίεση αναφορικά με το περιεχόμενο των αναρτήσεων του, πράγμα που μειώνει τη συχνότητα διάχυσης  αναληθών, ανακριβών, ανεπιβεβαίωτων και «εναλλακτικών» (συνήθως ψευδών) πληροφοριών. 

 

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν ενθαρρύνουν όλες οι πλατφόρμες στον ίδιο βαθμό τις συνωμοσιολογικές θεωρίες. Στο Twitter π.χ. «το περιεχόμενο που βασίζεται σε τέτοιες θεωρίες μπορεί γρήγορα να απομυθοποιηθεί ή πιθανώς να “πνιγεί” από πληροφορίες καλύτερης ποιότητας ή από τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να παρέμβουν για να διορθώσουν γρήγορα την παραπληροφόρηση». 

 

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη, οι χρήστες του Twitter συνδυάζουν μορφωτικό επίπεδο άνω του μέσου όρου και μεγαλύτερη τάση να ψάχνουν για πραγματικές ειδήσεις, σε σχέση με τις άλλες πλατφόρμες. 

 

Από την άλλη, στο Facebook ή στο WhatsApp, όπου υπάρχουν στενότεροι δεσμοί ανάμεσα στους χρήστες, όπως οικογενειακοί ή φιλικοί, οι χρήστες δεν ελέγχουν στον ίδιο βαθμό τις διακινούμενες πληροφορίες αμφιβόλου περιεχομένου, κάτι που έγινε αισθητό και στην περίπτωση της Covid-19.  

 

Μολονότι ψευδείς ειδήσεις (fake news) κυκλοφορούν συνεχώς στο διαδίκτυο από τότε που αυτό υπάρχει, η πανδημία υπήρξε το κατάλληλο πεδίο για μια εκρηκτική αύξηση τους, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γι’ αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρησιμοποίησε τον όρο «infodemic» για να περιγράψει αυτή την παράλληλη «επιδημία παραπληροφόρησης». 

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum