| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 08/02/23

 

Έρευνα

Έχοντας γράψει ήδη από χθες πως ειδικά όσον αφορά τη χώρα μας, μετά τα όσα έχουνε συμβεί τα τελευταία χρόνια. Προκοπή χωρίς αυξήσεις μισθών δε γίνεται. Δεν αναφερόμαστε στο μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος. Αναφερόμαστε στα της οικονομίας, που δε γίνεται να προχωρήσει με εισοδήματα μειωμένα ακόμη και 50% σε σχέση με τα πραγματικά εισοδήματα του 2018 – 2019. Αρκετά ενδιαφέρουσα βρήκαμε μια τελευταία ανάλυση της ECB, που φαίνεται ο μέσος ευρωπαίος εργαζόμενος να έχει πολύ χαμηλές προσδοκίες αύξησης των μισθών, επαναλαμβάνοντας πάντως πως σε επίπεδο Ε.Ε. τα πράγματα δεν έχουνε καμία σχέση με την κατάσταση στη χώρα μας.

Πληθωρισμό λοιπόν 5% το 2023 αναμένουν οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Δεκέμβριο. Η έρευνα προσδοκιών καταναλωτών πραγματοποιείται κάθε μήνα από την ΕΚΤ σε έξι χώρες – Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία.

Πρόβλεψη για πληθωρισμό 5% και αυξήσεις εισοδημάτων 1%

Συγκεκριμένα, οι διάμεσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό το επόμενο 12μηνο έμειναν αμετάβλητες στο 5%, ενώ για την επόμενη τριετία αυξήθηκαν ελαφρά στο 3% έναντι 2,9% τον Νοέμβριο, αντιστρέφοντας την προηγούμενη πτωτική τάση. Ο διάμεσος αισθανόμενος πληθωρισμός των καταναλωτών για το προηγούμενο 12μηνο ήταν 9,9%, για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Σε αντίθεση με τις σημαντικές αυξήσεις των τιμών, οι καταναλωτές αναμένουν αύξηση των ονομαστικών εισοδημάτων τους μόνο κατά 1% το επόμενο 12μηνο έναντι 0,9% τον Νοέμβριο.

Οι προσδοκίες για τις ονομαστικές δαπάνες που θα κάνουν στο επόμενο 12μηνο υποχώρησαν ελαφρά στο 4,2% από 4,3% τον Νοέμβριο, παραμένοντας κοντά στο επίπεδο των προσδοκιών τους για τις αυξήσεις των τιμών.

Χαμηλότερη απαισιοδοξία για οικονομία και ανεργία

Οι καταναλωτές είναι πλέον λιγότερο απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, προφανώς λόγω και της αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης, αναμένοντας μία ύφεση 1,5% έναντι 2% που ανέμεναν τον περασμένο μήνα.

Η σχετική αυτή βελτίωση συνοδεύθηκε και από τη μείωση των προσδοκιών τους για την ανεργία στο 11,9% από 12,4% τον Νοέμβριο.

Πρόβλεψη για αύξηση 3% στις τιμές κατοικιών 

Οσον αφορά την αύξησης της τιμής της κατοικίας τους στο επόμενο 12μηνο, οι προσδοκίες των νοικοκυριών συνέχισαν να κινούνται περί το 3%.

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στο ίδιο διάστημα παρέμειναν σταθερές στο 4,8%, κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τις αρχές του 2022.

 

 

Κινδυνολογία

Και μπορεί να ακούγεται σαν κινδυνολογία, ειλικρινά όμως δεν το γράφουμε με αυτή τη διάθεση. Ξέρουμε όλο και περισσότερο κόσμο που πνίγεται από την αύξηση των δόσεων δανείων, όπως για παράδειγμα τα στεγαστικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα αναφερόμαστε σε ανθρώπους της μεσαίας τάξης, με σχετικά καλές δουλειές (για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας). Η κατάσταση είναι σίγουρα διαχειρίσμη. Ωστόσο όπως σχολιάσει και άλλες φορές. Κάποιες φορές εύκολα μπορεί να χαθεί ο έλεγχος και να οδηγηθούμε σε καταστάσεις που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, αν και σίγουρα απέχουμε πολύ από τα χρόνια της κρίσης, κάτι το οποίο φαίνεται και στα απόλυτα των καταθέσεων, αν και εκεί καταγράφονται μεγάλες ανισότητες, όσο ποτέ άλλοτε δεν έχουνε καταγραφεί …..

 

 

 

Παγκόσμια αγορά ακινήτων

Έχοντας αρκετές φορές αναφερθεί στην παγκόσμια αγορά ακινήτων, λέγοντας πως έρχεται μεγάλη διόρθωση (η ελληνική αγορά βρίσκεται σε τελείως διαφορετική φάση), κάτι απόλυτα φυσιολογικό μετά το ράλι των τελευταίων περίπου 10+ετών, χωρίς πάντως να πιστεύουμε πως θα έχουμε κρίση όπως αυτή την εποχή των ενυπόθηκων δανείων (πριν από περίπου 15 χρόνια). Πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά. Eνδιαφέρον πως τον περασμένο Δεκέμβριο ο δανεισμός αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια στη Γερμανία, μειώθηκε κατά 43%, η 4η χειρότερη επίδοση από το 2003 που υπάρχουνε τα σχετικά στοιχεία. Σε σχέση μάλιστα με το peak του περασμένου Μαρτίου 22 και τα 32δις ευρώ εκταμιεύσεις,  η μείωση είναι της τάξης του 60%.

 

 

Ο εγκέλαδος ξύπνησε μνήμες από την «διπλωματία των σεισμών»

Όπως τώρα έγραψε ο “Βηματοδότης” και εμείς σκεφτήκαμε από την πρώτη στιγμή:

Τα 7,8 ρίχτερ και οι ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν με τα χιλιάδες θύματα στην Τουρκία, ξύπνησαν μνήμες. Μνήμες από τον φονικό σεισμό του 1999, αλλά και μνήμες από την «διπλωματία των σεισμών», που βρισκόταν εν υπνώσει για 24 ολόκληρα χρόνια. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός μίλησαν τηλεφωνικώς με τον Ταγίπ Ερντογάν, το ίδιο έπραξαν και οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών με τους ομολόγους τους. Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών έδωσαν μάλιστα ραντεβού να τα πουν στις Βρυξέλλες στις 14 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο εγκέλαδος έδιωξε και τα τουρκικά αεροπλάνα από το Αιγαίο. Ούτε μια πτητική δραστηριότητα χθες. Ας περιμένουμε όμως για να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο FIR Αθηνών. Γιατί και στο παρελθόν (το 1999) έγινε, όπως ενθυμείστε κάτι τέτοιο, αλλά δεν κράτησε και πολύ.

Πώς όμως τα ρίχτερ ενεργοποίησαν, έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες (με τη ελπίδα ότι αυτός ο δίαυλος θα συνεχιστεί) και πως η Ελλάδα, όταν πρόκειται να συνδράμει σε ανθρωπιστική βοήθεια, σπεύδει από τις πρώτες; Η ελληνική βοήθεια ήταν η πρώτη που έφτασε νωρίς το απόγευμα στο αεροδρόμιο του Ιντζιρλίκ και οι διασώστες μας έτρεξαν αμέσως να απεγκλωβίσουν κόσμο από τα κτίρια που έχαν καταρρεύσει. Αυτό που αντίκρυσαν ήταν σοκαριστικό.. Εικόνες πλήρους καταστροφής, κτίρια που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, με τον αριθμό των θυμάτων συνεχώς να αυξάνεται. Κανέναν δεν άφησαν ασυγκίνητο…

Αυτή η εικόνα ωστόσο στην πίστα του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας που δείχνει τους 21 πυροσβέστες από την 1η ΕΜΑΚ, με τις χαρακτηριστικές μπλε στολές τους και τα κόκκινα καπέλα τους, μπροστά από ένα μεταγωγικό C-130, έτοιμοι να αναχωρήσουν για την σεισμόπληκτη Τουρκία, αποδεικνύει την έμπρακτη στήριξη της χώρας μας στους σεισμόπληκτους μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου. Μια εικόνα γεμάτη ανθρωπιά που μαζί με τους πυροσβέστες βρίσκονταν δίπλα τους και δύο διασωστικοί σκύλοι, ένα ειδικό διασωστικό όχημα, ένας αξιωματικός του Πυροσβεστικού με εξειδίκευση στην υποστύλωση κτιρίων και πέντε γιατροί από το ΕΚΑΒ. Την ώρα που το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας αναχωρούσε για την Τουρκία, στην Αθήνα συνέβαιναν τα εξής:

* Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο. Του εξέφρασε τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού. Η κυρία Σακελλαροπούλου ευχήθηκε να αναρρώσουν γρήγορα οι τραυματίες και να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Επεσήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό και στηρίζει έμπρακτα τις επιχειρήσεις διάσωσης.

* Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan κατά την οποία εξέφρασε τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και μετέφερε στον κ. Erdoğan τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή- στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού. Ο κ. Erdoğan ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια. Έτσι άλλη μια γραμμή επικοινωνίας αποκαταστάθηκε λόγω της τραγωδίας. Το «Μητσοτάκης γιοκ», το… κατάπιε ο εγκέλαδος

* Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινωνούσε με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου για να του εκφράσει την συμπαράσταση της χώρας μας (και του ελληνικού λαού) στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό

* Ακόμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ εκφράζοντας την συμπαράστασή του. Έκλεισε μαζί του ραντεβού να συναντηθούν στην σύνοδο του ΝΑΤΟ: «I’ll see you in Brussels», του έγραψε σε SMS.

* Στις Βρυξέλλες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας προς την Τουρκία, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Πρωθυπουργό από νωρίς το πρωί και αργότερα προς τον Πρόεδρο Ερντογάν: «Οι γείτονες είναι εδώ, για να δίνουν χείρα βοηθείας ο ένας στον άλλον», είπε.

* Οι Μητροπόλεις της Θράκης συγκεντρώνουν βοήθεια για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία

* Αυτή η άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας και τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία εξέφρασε στα ελληνικά η τουρκική πρεσβεία στην χώρα μας: “Σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας και τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε τη χώρα μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα σε μήνυμά της μέσω Twitter.

 

 

Ρήγμα Ανατολίας

Συνεχίζοντας και κλείνοντας με τον απίστευτο σεισμό της Τουρκίας. Για όποιον δεν το έχει διαβάσει, πολύ ενδιαφέρον βρήκαμε το παρακάτω δημοσίευμα, με πολύ χρήσιμες πληροφορίες για πολλά δεδομένα που υπάρχουνε και δεν γνωρίζαμε τουλάχιστον εμείς.  

Όπως λοιπόν έγραψε η Deutsche Welle. Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού DER SPIEGEL ο Μάρκο Μπόνχοφ, καθηγητής Σεισμολογίας στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου και ερευνητής στο Γεωλογικό Ινστιτούτο του Πότσνταμ (GFZ), επισημαίνει ότι οι ειδικοί ανέμεναν, εδώ και πολλά χρόνια, αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου εντοπίζεται το ρήγμα της Ανατολίας. «Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιo. Περιμέναμε μία σειρά μεγάλων σεισμών και ένας από αυτούς έγινε τώρα», δηλώνει ο Γερμανός σεισμολόγος, αναφερόμενος στην πρώτη ισχυρή δόνηση, 7,8 Ρίχτερ, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο καθηγητής Μπόνχοφ εξηγεί πιο αναλυτικά ότι σε τουρκικό έδαφος βρίσκεται η πλάκα της Ανατολίας, μία σφηνοειδής τεκτονική πλάκα που συμπιέζεται συνεχώς προς τα δυτικά, καθώς η μεγαλύτερη ευρασιατική πλάκα στον Βορρά συναντάται με την επίσης μεγαλύτερη αραβική πλάκα στον Νότο. Από την πρόσκρουση οι πλάκες μετατοπίζονται έως και ένα εκατοστό κάθε χρόνο. «Με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύεται ενέργεια, η οποία εκλύεται σε μία σεισμική δόνηση», αναφέρει ο Γερμανός ερευνητής στο Spiegel Online. «Μέσα σε δευτερόλεπτα οι δύο πλάκες μετακινούνται ολόκληρα μέτρα. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να εκτονωθούν εντάσεις που είχαν συσσωρευθεί επί αιώνες ολόκληρους, αλλά οι επιπτώσεις είναι δραματικές στην επιφάνεια της γης».

Προστασία η αντισεισμική κατασκευή

Ήδη από τη δεκαετία του ’80 το Ινστιτούτο GFZ έχει εγκαταστήσει σεισμογράφους στην Τουρκία και μελετά συστηματικά τη σεισμική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα. Υψηλός κίνδυνος καταγράφεται επίσης στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε ολόκληρη τη Θάλασσα του Μαρμαρά (Προποντίδα). Μιλώντας παλαιότερα στην DW ο καθηγητής Μπόνχοφ είχε επισημάνει ότι «η καλύτερη προστασία απέναντι στον σεισμό είναι η αντισεισμική κατασκευή, η οποία δυστυχώς είναι αρκετά ακριβή». Σημασία έχει όμως και το έδαφος, στο οποίο ανεγείρεται το κτίριο. «Όσο πιο γερό είναι το έδαφος, τόσο το καλύτερο», αναφέρει ο Γερμανός σεισμολόγος. «Την καλύτερη προστασία προσφέρει ο γρανίτης, τη χειρότερη τα αποξηραμένα ιζήματα, η άμμος και ο πηλός».

Άμεση αποστολή βοήθειας από τη Γερμανία

Η Γερμανία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που εξέφρασαν οδύνη για τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία και εξήγγειλαν άμεση αποστολή βοήθειας. «Ο απολογισμός των θυμάτων και η έκταση της καταστροφής με συγκλονίζουν» δηλώνει ο πρόεδρος της χώρας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέστειλε συλληπητήριο τηλεγράφημα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο διαβεβαιώνει ότι «η Γερμανία είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια». Σε μήνυμά της μέσω Twitter η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επισημαίνει ότι «μαζί με τους εταίρους μας, θα αρχίσουμε αμέσως την αποστολή βοήθειας».

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε ότι έχουν ήδη αρχίσει οι προετοιμασίες για να αποσταλούν αντίσκηνα, κουβέρτες και ηλεκτρογεννήτριες από τη Γερμανία. Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για τους σεισμοπαθείς, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για ισχυρές χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες έως -10 βαθμών Κελσίου το βράδυ της Δευτέρας. «Πενθούμε για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία και στη Συρία, οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειές τους» αναφέρει σε μήνυμά του στα τουρκικά ο (τουρκικής καταγωγής) υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας και ηγετικό στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων Τσεμ Έτζντεμιρ.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum