| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 08/05/24

 

Εισοδήματα – Ελεύθεροι επαγγελματίες

Ξεκινάμε με τα ενδιαφέροντα τελευταία στοιχεία αναφορικά με τα όσα δήλωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Εισοδήματα τραγικά χαμηλά, στοιχεία που προβληματίζουνε από όλες τις απόψεις, όπως για παράδειγμα είτε μιλώντας κανείς για αποδεδειγμένα χαμηλά εισοδήματα, είτε μιλώντας για μεγάλα ποσοστά φοροδιαφυγής …. Αναλυτικότερα, από τους πίνακες της ΑΑΔΕ προκύπτει, πως από τα 427.810 φυσικά πρόσωπα που δήλωσαν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, τα 193.407 ή το 45,2% δήλωσαν φορολογητέα καθαρά κέρδη έως 5.000 ευρώ για το φορολογικό έτος 2002. Επίσης, 72.322 εξ αυτών δήλωσαν εισόδημα έως 1.000 ευρώ και συνολικά 30,7 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, 274.423 επαγγελματίες, δήλωσαν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ με το ποσοστό να ανέρχεται στο 64,2%. Ασφαλώς υπάρχουν και επαγγελματίες που δήλωσαν υψηλότερα εισοδήματα, αλλά λιγοστεύουν όσο αυξάνεται το ύψος του εισοδήματος.

Ειδικότερα:

Εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ δήλωσαν εισόδημα 81.053 επαγγελματίες.

Εισόδημα από 20.000 – 30.000 ευρώ δήλωσαν 32.611 επαγγελματίες.

Εισόδημα από 30.000 – 50.000 ευρώ δήλωσαν 24.790 επαγγελματίες.

Εισόδημα από 50.000 – 75.000 ευρώ δήλωσαν 8.770 επαγγελματίες.

Εισόδημα από 75.000 – 100.000 ευρώ δήλωσαν 2.999 επαγγελματίες.

Εισόδημα από 100.000 – 200.000 ευρώ δήλωσαν 2.611 επαγγελματίες.

Εισόδημα από 200.000 – 500.000 ευρώ δήλωσαν 501 επαγγελματίες.

Εισόδημα πάνω από 900.000 ευρώ δήλωσαν μόλις 52 επαγγελματίες.

Πόσους έπιασαν τα τεκμήρια

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι πιάστηκαν το 2023 στην παγίδα των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης, καθώς τα δηλωθέντα εισοδήματά τους ήταν χαμηλότερα από εκείνα που προσδιορίζονται από τις τεκμαρτές δαπάνες.

Συγκεκριμένα, προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίου καταλογίστηκε σε 1.540.255 φορολογούμενους, οι οποίοι αρχικά δήλωσα συνολικό εισόδημα ύψους 2,96 δις. ευρώ.

Ωστόσο, τους καταλογίστηκε τεκμαρτό εισόδημα ύψους 4,39 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να φορολογηθούν για εισόδημα ύψους 7,35 δισ. ευρώ.

Το δηλωθέν εισόδημά τους αυξήθηκε με τα τεκμήρια κατά 148,2% ενώ από το συνολικό ποσό για το οποίο τελικά φορολογήθηκαν τελικά, το 59,7% ήταν η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίου.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει πως:

Από τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα πιάστηκαν στα τεκμήρια οι 195.843λόγω και των χαμηλών εισοδημάτων που δήλωσαν.

Από τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα πιάστηκαν στα τεκμήρια οι 77.002, λόγω επίσης των χαμηλών εισοδημάτων που δήλωσαν.

Από τους μισθωτούς πιάστηκαν στα τεκμήρια 537.068.

Από τους συνταξιούχους στα τεκμήρια πιάστηκαν 410.608.

 
 

Ελληνική Οικονομία

Και στα της ελληνικής οικονομίας, πολύ ενδιαφέρουσα ήτανε η έκθεση της Alpha Bank. Συγκεκριμένα, την ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος και τη δυναμική συρρίκνωσης του δημοσίου χρέους σχολιάζει η Alpha Bank στο τελευταίο δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.

Σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2023 που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 1,9% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού για πλεόνασμα ύψους 1,1% του ΑΕΠ και ήταν βελτιωμένο σημαντικά σε σύγκριση με το 2022 που ήταν οριακά θετικό. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα πρωτίστως της αύξησης των φορολογικών εσόδων, η οποία προήλθε, μεταξύ άλλων, από την άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης, της απασχόλησης και των εισοδημάτων, αλλά και του επιπέδου τιμών. Παράλληλα, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών -ιδιαίτερα από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά- συνέβαλε στην άνοδο των δημοσίων εσόδων, ενώ οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός του 2024 για την αύξηση των εισοδημάτων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τα φορολογικά έσοδα και τα επόμενα χρόνια.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, σε συνδυασμό με την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας και τη διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων το 2023, οδήγησαν στην περαιτέρω μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, αν και ηπιότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (-10,8 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι -22,3 π.μ. το 2022). Η σωρευτική πτώση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ωστόσο, σε σύγκριση με το 2020, ήταν η υψηλότερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ-27), σε ορισμένες από τις οποίες, μάλιστα, καταγράφηκε άνοδος. Η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία επιβραβεύθηκε με την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα το 2023, έχει ενισχύσει τη δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου να δανείζεται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Το τελευταίο αντανακλάται στην πολύ υψηλή επενδυτική ζήτηση για τη νέα έκδοση 30ετούς ομολόγου στην οποία προχώρησε το ελληνικό δημόσιο στις 24 Απριλίου. Συγκεκριμένα, αντλήθηκαν Ευρώ 3 δισ., με το ύψος των προσφορών να ξεπερνά τα Ευρώ 33 δισ. και την απόδοση να διαμορφώνεται σε 4,241%, χαμηλότερα από την αντίστοιχη του 30ετούς ομολόγου της Ιταλίας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Απρίλιος 2024, οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα είναι περιορισμένοι βραχυπρόθεσμα, γεγονός που οφείλεται κατά βάση στα ευνοϊκά χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους, όπως η διακράτηση του μεγαλύτερου μέρους του από επίσημους φορείς με σταθερά και χαμηλά επιτόκια (βλ. Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων Alpha Bank της 18.1.2024). Η επιτυχία, άλλωστε, της έκδοσης του 30ετούς ομολόγου καταδεικνύει τις εκτιμήσεις των επενδυτών για τους μειωμένους κινδύνους αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και μετά το 2032, όταν δηλαδή θα λήξει η περίοδος χάριτος των δανείων που είχε λάβει το ελληνικό δημόσιο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).  

 

 

Ενίσχυση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας και της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους

Όπως αναφέρονταν στην ανάλυση της Alpha Bank. O λόγος χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 161,9%, το 2023, από 172,7%, το 2022. Η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας, κατά το περασμένο έτος, σε συνδυασμό με τον υψηλό -αν και επιβραδυνόμενο πληθωρισμό-, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, δηλαδή του παρονομαστή του κλάσματος και κατ΄ επέκταση τη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με το 2020, όταν το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είχε διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα (207%), ως απόρροια της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, η μείωση που έχει επιτευχθεί υπερβαίνει τις 45 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ συνέβαλε επίσης, η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα. Το 2022, η Ελλάδα κατέγραψε οριακό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους Ευρώ 27 εκατ., ενώ το 2023, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 1,9% του ΑΕΠ (ή Ευρώ 4,1 δισ.). Η επίδοση αυτή οφείλεται, πρωτίστως, στην αύξηση των εσόδων, ενώ οι δαπάνες (εξαιρουμένων των τόκων) μειώθηκαν οριακά. Σε ό,τι αφορά στα έσοδα, η άνοδος προήλθε κυρίως από την αύξηση των άμεσων φόρων, ενώ και τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και τις κοινωνικές εισφορές ήταν αυξημένα σε σύγκριση με το 2022. Από την πλευρά των δαπανών, καταγράφηκε αύξηση σε αμοιβές προσωπικού, συντάξεις και αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Ωστόσο, η σταδιακή κατάργηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης αντιστάθμισαν σε σημαντικό βαθμό τις εν λόγω αυξήσεις.

Το 2024, αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στο 152%-153%, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος και επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,1% του ΑΕΠ. Επιπλέον, το Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2025 προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διατηρηθεί στο 2,1% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος θα μειωθεί περαιτέρω σε 146,3%. Η αναμενόμενη επίτευξη θετικού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης τη διετία 2024-2025, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία πλέον εντάσσεται στο αναθεωρημένο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προοιωνίζουν την περαιτέρω υποχώρηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Παράλληλα, μειωτική επίδραση στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ θα έχουν ενδεχόμενες πρόωρες αποπληρωμές χρέους. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει μείωση του ονομαστικού χρέους φέτος κατά Ευρώ 4,2 δισ. -σε Ευρώ 352,5 δισ.- ενώ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κατά περίπου Ευρώ 3,3 δισ.

 
 

Ευρωπαϊκή οικονομία & Ανατολική Ευρώπη

Σε μια μικρή σχέση με τα παραπάνω και τα χαμηλά εισοδήματα …. Αρκετά ενδιαφέρον ήτανε το άρθρο του Bloomberg, με αναφορές στην Ευρωπαϊκή οικονομία, τη χώρα μας, τις χώρες του νότου και τις οικονομίες της ανατολική Ευρώπη.

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι χώρες που απεγκλωβίστηκαν από την τροχιά της για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κοντεύουν να ξεπεράσουν τον ευρωπαϊκό Νότο (το λεγόμενο και «Club Med») σε επίπεδο ζωής.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Σλοβενία θα ξεπεράσει τα επίπεδα της Ιταλίας έως το 2029, προσαρμοσμένο ως προς την αγοραστική δύναμη, προκύπτει από τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Λιθουανία θα φτάσει στο ίδιο επίπεδο, ενώ η Πολωνία δεν θα βρίσκεται πολύ πίσω, σημειώνει το Bloomberg.

Πρόκειται για την εκπλήρωση της υπόσχεσης για πλούτο και για σύγκλιση με τα πιο εύπορα δυτικά κράτη της Ευρωζώνης, που δόθηκε στις χώρες αυτές όταν έγιναν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 2004 και μετά.

Βέβαια, η διαδικασία αυτή δεν συνέβη όσο γρήγορα αναμενόταν, καθώς η σύγκλιση συνάντησε επανειλημμένα εμπόδια, από την ασταθή περίοδο της δεκαετίας του 1990 έως το παγκόσμιο κραχ του 2008 και την κρίση χρέους που ακολούθησε.

Τα οφέλη από την αύξηση του επιπέδου ζωής είναι ήδη εμφανή στις χώρες αυτές, καθώς οι μεταναστευτικές ροές από εργαζομένους που αναζητούσαν καλύτερους μισθούς έχουν αρχίσει να αντιστρέφονται.

Οι κυβερνήσεις στην περιοχή ελπίζουν επίσης ότι η αύξηση του μεγέθους των οικονομιών τους θα μεταφραστεί και σε μεγαλύτερη πολιτική επιρροή, καθώς ασκούν πιέσεις στις Βρυξέλλες για θέματα όπως η αύξηση των αμυντικών δαπανών.

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum