| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 08/07/22

 

 

Απλά δεν ξανά-ασχολούμαστε

 

Θα ξεκινήσουμε και πάλι σήμερα με το ζήτημα των εκλογών. Και αν και δεχόμαστε αυτούς που σχολιάζουνε πως οι εκλογές δεν ανακοινώνονται …. Δε θα μείνουμε στην προχθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη βουλή. Θα μείνουμε στη χθεσινή συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ. Και θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Δε θα ασχοληθούμε ξανά με τα σενάρια πρόωρων εκλογών και ας λέμε τον τελευταίο καιρό πως βλέπουμε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Θα πούμε πως ο πρωθυπουργός έκλεισε το ζήτημα και πως εκλογές θα γίνουνε σε έναν περίπου χρόνο και στο τέλος της 4ετίας. Δεν πιστεύουμε πως ο πρωθυπουργός θα ακολουθούσε τέτοια φρασεολογία στη συνέντευξη του αν υπήρχαν πιθανότητες πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Επαναλαμβάνουμε πως ξέρουμε πως οι εκλογές δεν ανακοινώνονται. Ωστόσο για εμάς και μετά τα όσα είπε, αν ο πρωθυπουργός σε περίπου ένα μήνα ανακοινώσει πρόωρες εκλογές, θα εκτεθεί. Επαναλαμβάνουμε για εμάς τουλάχιστον…

 

Για την ιστορία, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ραδιόφωνο του Σκαϊ - επισημαίνοντας ότι οι πρόωρες εκλογές τώρα με τα προβλήματα και τις προκλήσεις που υπάρχουν δεν θα είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη.

 

«Πρέπει να στεκόμαστε με αυτοκριτική διάθεση, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να κρατάμε ζωντανή τη μεταρρυθμιστική μας ορμή, για να συνεχίσουμε την υλοποίηση του προγράμματος μας. Ακριβώς τρία χρόνια μετά τις εκλογές μπαίνουμε πια -έτσι κι αλλιώς- σε προεκλογική χρονιά. Πλούσιο νομοθετικό προγραμματισμό έχουμε από τον Σεπτέμβριο και μετά, και θέλουμε να καλύψουμε ένα μέρος του χαμένου χρόνου που δαπανήθηκε στην αντιμετώπιση κρίσεων» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

 

Δημοσκοπικά η εικόνα της κυβέρνησης καθ' όλη την τριετία είναι θετική, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε και πάλι στη «βόμβα» της απλής αναλογικής που εμποδίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά την πρώτη κάλπη, σε μια δύσκολη περίοδο.

 

«Εχουμε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υποχρέωσή μου είναι να εξασφαλίσω τη σταθερότητα της χώρας. Είμαι αποφασισμένος να αναλάβω το όποιο κόστος, δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας για να υπηρετήσω το κομματικό μου συμφέρον. Στο τέλος της τετραετίας θα δει ο κόσμος τι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του και τι εμείς» είπε. 

 
 

 

Έχει 101% δίκαιο

 

Πάμε όμως στα της οικονομίας και θα σταθούμε και σε μια τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ και στην αναφορά του πως «Οικονομίες όπως η δική μας, με χρόνιες δομικές υστερήσεις, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του πληθωρισμού κυρίως με επιδοματικές πολιτικές». Συμφωνούμε 101% σε μια διαπίστωση που θα πρέπει όλοι να έχουμε υπόψη, ειδικά οι ελληνικές κυβερνήσεις, αν και για να πούμε το καρφί μας, δεν το βλέπουμε… Όχι τώρα που έχουνε πέσει πολλά (Covid-19, πληθωρισμός – ενεργειακή κρίση κτλ) … Αλλά σχεδόν όλα τα χρόνια της κρίσης που ελάχιστα έγιναν για να αλλάξει ουσιαστικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας…

 

Για την ιστορία λοιπόν:

 

Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό στην περιοχή 3,5-4% εκτιμά το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεση της το ΙΟΒΕ.

 

Ο πληθωρισμός σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο το 2022, στην περιοχή του 9% με 9,6% ενώ η πρόβλεψη για το μέσο ποσοστό ανεργίας το 2022 αναθεωρήθηκε θετικά, στην περιοχή του 12%-12,4%.

 

Όπως ανέφερε επίσης, κατά την παρουσίαση της Έκθεσης, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας φέτος, οι ρυθμοί πραγματικής μεγέθυνσης αναμένονται ισχυροί, παρά τον πολύ υψηλό πληθωρισμό, ενώ για τη διατήρηση των ρυθμών μεγέθυνσης σε υψηλό επίπεδο είναι κρίσιμο να αυξάνονται συστηματικά οι επενδύσεις και οι εξαγωγές.

 

Αν και σχεδόν όλες οι οικονομίες πλήττονται, η δική μας είναι σε κρίσιμο σημείο. Στην έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, με την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας ως κομβικό ενδιάμεσο στόχο, επιχειρεί να τεθεί σε τροχιά συστηματικής ανάπτυξης, επισήμανε ο κ.Βέττας.

 

Οικονομίες όπως η δική μας, με χρόνιες δομικές υστερήσεις, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του πληθωρισμού κυρίως με επιδοματικές πολιτικές. Αν και είναι απαραίτητα μέτρα υποστήριξης προς τα ευάλωτα νοικοκυριά και πολιτικές προσαρμογής της ρύθμισης σε βασικές αγορές, είναι επείγον να υπάρξει υποστήριξη της παραγωγής, με απλούστευση διαδικασιών και κανόνων και μεταρρυθμίσεις για αύξηση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων, είπε ο κ.Βέττας.

 

Το παράθυρο ευκαιρίας που διαγράφεται για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του κράτους και των επιχειρήσεων. Αν αυτό συμβεί, η χρηματοδότηση στη συνέχεια δεν θα είναι πρόβλημα και η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, πρόσθεσε επίσης.

 

 

 

Αξίζει να δει κανείς αυτό το διάγραμμα

 

Είχαμε αναφερθεί χθες στην πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά το τελευταίο διάστημα (χθες βέβαια είχαμε άνοδο), αλλά και των σιτηρών.

 

Σήμερα λοιπόν θα έχουμε ένα πραγματικά ενδιαφέρον διάγραμμα, το οποίο εν μέσω ενός εφιαλτικού πληθωρισμού θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη. Είναι λοιπόν ενδιαφέρον πως η τιμή του καλαμποκιού, των σιτηρών και της σόγιας βρίσκονται 25% χαμηλότερα των πρόσφατων υψηλών. Και το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα των επιπέδων πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία!!! Μια πτώση την οποία σχεδόν οι πάντες έχουνε περάσει στα ψιλά, αν και δε θα έπρεπε …

 

 
 

 

Τόσο καλός πρωθυπουργός ήτανε…

 

Σολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στη Βρετανία, να πούμε τώρα και το καρφί μας. Ήτανε τόσο καλός – ικανός πρωθυπουργός ο τρομερός κ. Τζόνσον, που και μόνο στο άκουσμα της είδησης της παραίτησης του, βρετανική λίρα και το χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψαν εκρηκτική άνοδο …. Σκεφτείτε το … και θα δείτε τι σημαίνει αυτή η αντίδραση …..

 

 
 

 

Να μην τα περνάμε στα ψιλά αυτά τα νούμερα

 

Θα κλείσουμε τώρα με μια είδηση την οποία δε θα πρέπει να περνάμε στα ψιλά ….. όσο και αν νιώθουμε πως δε μας αγγίζει …

 

Το ένα δέκατο λοιπόν του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται πλέον στο φάσμα του χρόνιου υποσιτισμού, καθώς η διετία της πανδημίας και το φονικό πέρασμα του κορωνοϊού, όχι μόνο κόστισε εκατομμύρια ζωές σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά εκτόξευσε στα ύψη την οικονομική ανέχεια και την πείνα. Μια κατάσταση που είναι βέβαιο πως θα επιδεινωθεί με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία την εκτίναξη του πληθυσμού διεθνώς και βέβαια την απειλή της επισιτιστικής κρίσης.

 

Η ετήσια έκθεση «The State of Food Security and Nutrition in the World (SOFI)» των Ηνωμένων Εθνών και πιο συγκεκριμένα του Food and Agriculture Organization (FAO) που δημοσιεύτηκε σήμερα επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους για τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στο επίπεδο ζωής, κυρίως στα κράτη του Τρίτου Κόσμου.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκεται στο φάσμα της πείνας αυξήθηκε κατά 828 εκατ. μέσα στο 2021, σημειώνοντας ένα άλμα κατά 150 εκατ. άτομα, αφότου ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum