| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 08/08/22

 

 

Δες το λες απλά μεγάλο

 

Αρκετές φορές έχουμε σχολιάσει στο GFF πως παρά τα όσα έχουμε περάσει εδώ και πάνω από μια δεκαετία στα πλαίσια της ελληνικής κρίσης. Επί της ουσίας η χώρα συνεχίζει να έχει τα ίδια διαρθρωτικά προβλήματα, χωρίς ουσιαστικά παραγωγικό μοντέλο, όσο εντυπωσιακά και αν είναι τα νούμερα του τουρισμού. Πολύ ενδιαφέροντα λοιπόν είναι τα όσα σχολίασε ο ΠΣ Eξαγωγέων, με τα οποία συμφωνούμε απόλυτα. Ειδικότερα, με δύο πρόσωπα εμφανίζονται οι ελληνικές εξαγωγές για τον μήνα Ιούνιο, αποδεικνύοντας ωστόσο την ανθεκτικότητά τους κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. 

 

Αυτό εκτιμά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προσθέτει ότι οι εξαγωγές «από τη μια πλευρά συνέχισαν την ανοδική τους πορεία διαγράφοντας για ακόμη ένα μήνα άνοδο της τάξης του 59,8%, την ίδια ώρα που οι εισαγωγές εμφανίζονται αυξημένες κατά 53,5%. Και πολύ μελανό σημείο εξακολουθεί να παραμένει το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο παρά τη συρρίκνωσή του παρέμεινε σημαντικά διογκωμένο (42,7%)». Και συγνώμη αλλά αυτό δεν είναι απλώς και μόνο ένα μεγάλο - διογκωμένο έλλειμμα, αλλά κάτι πολύ παραπάνω, απόδειξη των αδυναμιών της χώρας.

 
 

 

Τουρισμός

 

Όσον αφορά τώρα τον τουρισμό. Δε θα πούμε το παραδοσιακό μεγάλο μπράβο για τις διαφαινόμενες επιδόσεις της φετινής χρονιάς. Αλλά θέλουμε να σχολιάσουμε κάτι διαφορετικό. Πως η σημασία τουρισμού στην ελληνική οικονομία και τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που αναφέρονται. Δεν το λέμε αυτό λόγω του πολλαπλασιαστή εισοδήματος … Αλλά λόγω του μαύρου χρήματος που υπάρχει στην τουριστική βιομηχανία της χώρας. Αυθαίρετα, αλλά είμαστε σίγουροι πως τα πραγματικά έσοδα από τον τουρισμό στη χώρα μας είναι σίγουρα 25 με 30% μεγαλύτερα από τα δημοσιευθέντα. Νομίζουμε πως συμφωνείται όλοι πως η φοροδιαφυγή στον κλάδο φτάνει τουλάχιστον στο 25 με 30% (για να μην μιλήσουμε για μεγαλύτερα νούμερα και γίνουμε υπερβολικοί), με βάση και αυτά που όλοι βλέπουμε από την προσωπική μας εμπειρία (απόδειξη στην εστίαση, σε μικρά κυρίως ξενοδοχεία – ξενώνες, café σε νησιά κτλ).

 

 

 

Χαρακτηριστικό διάγραμμα

 

Και σε αυτό το σημείο να δούμε ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό, σε σχέση με αυτά που έχουμε γράψει τον τελευταίο καιρό. Είναι λοιπόν πολύ ενδιαφέρον πως με βάση τα στατιστικά και τον συγκεκριμένο δείκτη, οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων (σιτηρά, σόγια κτλ), τον Ιούλιο κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 2008.

 

 

 
 

 

Έρχονται νέες ανατιμήσεις…

 

Βέβαια για να μην ξεγελιόμαστε από τα παραπάνω στατιστικά. Το είχαμε γράψει και πριν από καιρό. Πως ακόμη και αν αποκλιμακωθούνε οι βασικές τιμές των τροφίμων – εμπορευμάτων. Τους επόμενους μήνες θα έχουμε και άλλες μεγάλες ανατιμήσεις στις βασικές τιμές των τροφίμων. Όπως είχαμε γράψει αυτό θα συμβεί γιατί η βιομηχανία τροφίμων, έχοντας απορροφήσει μέρος των πληθωριστικών πιέσεων το προηγούμενο διάστημα, θέλοντας να επιστρέψει στα περιθώρια κέρδους που είχε προ κρίσης, θα προχωρήσει σε νέες μεγάλες ανατιμήσεις.

 
 

 

Ενδιαφέρουσα ανάλυση

 

Κλείνουμε με μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για την ελληνική οικονομία. Πρωταθλήτρια λοιπόν στην ανάπτυξη φέτος αναμένεται να αναδειχθεί η Ελλάδα, σημειώνει η Wood, η οποία εκτιμά πως η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα αγγίξει το 6%, χάρη στις εντυπωσιακές επιδόσεις του τουρισμού και των επενδύσεων. Οπως σημειώνει ο οίκος, ο ελληνικός τουρισμός είναι ισχυρός και οδεύει προς υπεραπόδοση σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Αυτό, μαζί με τη σταδιακή ομαλοποίηση της δανειοδοτικής δραστηριότητας και τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα μπορούσε να ωθήσει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 6% φέτος.

 

Η Wood εξετάζει δύο μακροοικονομικά σενάρια για να αναλύσει τις προοπτικές των οικονομιών της Ε.Ε. Το σενάριο 1 αντικατοπτρίζει ήπιες διαταραχές στις ροές ενέργειας, αντανακλώντας ουσιαστικά τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος ωστόσο δεν φτάνει στο σημείο να προκαλέσει συνεχείς ελλείψεις ενέργειας. Στο σενάριο 2, η βασική υπόθεση είναι οι σημαντικές ελλείψεις ενέργειας, με αποτέλεσμα το 2023 να αποτελέσει έτος ύφεσης για την περιοχή.

 

Σύμφωνα με το σενάριο 1, η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 6% και το 2023 στο 2,5%, ενώ ο πληθωρισμός στο 13% και στο 7,5%, αντίστοιχα. Στο δυσμενές σενάριο 2 των σημαντικών ελλείψεων στην ενέργεια, η ελληνική οικονομία αναμένεται επίσης να σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη φέτος, στο 6%, ωστόσο το 2023 θα εισέλθει σε ύφεση 2,6% με τον πληθωρισμό στο 13% φέτος και στο 9% το 2023. Πάντως, ο ελληνικός δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί στο 190% φέτος από 198% το 2021 και στο 184% και στα δύο σενάρια.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως και στα δύο σενάρια οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα είναι ανώτερες των υπόλοιπων οικονομιών, με την Ευρωζώνη στο σενάριο 1 να σημειώνει ανάπτυξη 2,5% φέτος και 1,2% το 2023, ενώ στο σενάριο 2 θα κινηθεί με ρυθμούς 2,3% φέτος και θα εισέλθει σε ύφεση 3,5% το 2023.

 

Οι προοπτικές της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια είναι εξίσου ρόδινες, καθώς η Wood πιστεύει ότι η δυνητική ανάπτυξη έχει ανέλθει στο 3%, γεγονός που θα βοηθήσει τη χώρα να υπεραποδώσει των υπόλοιπων χωρών της περιοχής, ακόμη και κατά τη φάση της ενεργειακής μετάβασης η οποία έχει σημαντικές προκλήσεις. Η Ελλάδα, όπως παρατηρεί η Wood, έχει εξαιρετική επίδοση και στις άμεσες ξένες επενδύσεις, οποίες αποτελούν ένα καλό βαρόμετρο της παγκόσμιας ανταγωνιστικής ελκυστικότητας μιας χώρας, με καθαρές εισροές 3,3% του ΑΕΠ.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum