| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 08/08/23

 

Κατώτατος μισθός

Ας ξεκινήσουμε με μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας. Με βάση λοιπόν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, ο κατώτατος μισθός που ισχύει στην Ελλάδα από την 1η Απριλίου κινείται λίγο πάνω από τον διάμεσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως προκύπτει από τα ανανεωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, τα οποία ίσχυαν την 1η Ιουλίου.

Οι 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ είχαν κατώτατο μισθό, με την Κύπρο να τον έχει καθιερώσει από την 1η Ιανουαρίου φέτος. Οι πέντε χώρες, όπου δεν ισχύει κατώτατος μισθός, είναι η Δανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία.

Πάντα με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, μεταξύ των 22 χωρών όπου ισχύει κατώτατος μισθός, η Ελλάδα είχε τον 10ο υψηλότερο που ανερχόταν στα 910 ευρώ (το ποσό προκύπτει από τον συνυπολογισμό των δώρων στον μισθό των 780 ευρώ), λίγο κάτω από την Κύπρο, όπου φτάνει στα 940 ευρώ.

Σταθερά και με διαφορά στην πρώτη θέση είναι το Λουξεμβούργο, όπου ο κατώτατος μισθός ήταν πάνω από 2.500 ευρώ, σχεδόν τριπλάσιος δηλαδή από της Ελλάδας. Κοντά στις 2.000 ευρώ ανερχόταν ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, στα 1.909 ήταν στην Ιρλανδία και στα 1.747 στη Γαλλία.

Μετά από τις χώρες αυτές ακολουθούν με μεγάλη διαφορά η Ισπανία (1.260 ευρώ) και η Σλοβενία (1.203) και στη συνέχει η Κύπρος και η Ελλάδα. Στον αντίποδα, τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό είχαν η Βουλγαρία (398 ευρώ) και η Ρουμανία (604)

Οι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες είχαν κατώτατο μισθό που κυμαινόταν από 375 ευρώ στην Αλβανία έως 532 ευρώ για το Μαυροβούνιο. Κατώτατος μισθός υπάρχει και στις ΗΠΑ, ο οποίος ανερχόταν στα 1.156 ευρώ σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Τη μεγαλύτερη μέση ετήσια αύξηση την περασμένη 10ετία σημείωσαν η Ρουμανία (12,9%), η Λιθουανία (11,2%), η Βουλγαρία (9,7%) και η Τσεχία (9%).

 

 

Στη 12η θέση με βάση την αγοραστική δύναμη

Η εικόνα αλλάζει, αν ο κατώτατος μισθός υπολογισθεί με βάση την αγοραστική δύναμή του (Purchasing Power Standards), με την Ελλάδα να βρίσκεται στη 12η θέση μεταξύ των 22 χωρών (σίγουρα δεν το λέει κανείς επιτυχία, αν και προσωπικά πιστεύαμε πως τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα), ξεπερνώντας την Κύπρο, αλλά πίσω από τη Ρουμανία, η οποία από την 21η θέση περνά στην 11η λόγω του χαμηλού επιπέδου των τιμών της.

Οι μονάδες αγοραστικής δύναμης για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα είναι 1.034 με τη Γερμανία να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 1.835 μονάδες.

 

 
 

Τουρισμός

Εν μέσω συζητήσεων που συνεχίζουνε να προκαλούνε οι μεγάλες ανατιμήσεις γύρω από τον τουρισμό, ενδιαφέρουσα από την προηγούμενη εβδομάδα ήτανε η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, με το γενικό συμπέρασμα να είναι αρκετά θετική. Βέβαια εμείς θα επαναλάβουμε πως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να αποφύγουμε να βγάλει η χώρα μας ένα κακό όνομα σε θέματα όπως αυτό της κερδοσκοπίας, κάτι το οποίο θα μας έκανε μακροπρόθεσμα ζημία, κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να δούμε από την επόμενη χρονιά.

Όπως λοιπόν ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας. O ελληνικός τουρισμός το 2023 έχει τα εχέγγυα να ξεπεράσει την χρονιά ρεκόρ του 2019, αναφέρει σε ανάλυση της η Εθνική Τράπεζα στην οποία υπογραμμίζεται η σημασία των νέων τάσεων που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις προτιμήσεις των τουριστών στη μετά-πανδημική περίοδο για λιγότερους κορεσμένους προορισμού.

Σύμφωνα με την ΕΤΕ, η διατήρηση της υπεροχής της Ελλάδας έναντι των ανταγωνιστών της στη μεσογειακή αγορά, η θετική εκκίνηση της θερινής περιόδου αλλά και η ανάδειξη νέων προκλήσεων για τον κλάδο από αναδυόμενες ανταγωνιστικές αγορές και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Τα ξενοδοχεία

Επιβεβαιώνοντας τις θετικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στην αρχή του έτους (με +10% προσλήψεις στα ξενοδοχεία έναντι της άνοιξης 2019), οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας κατά το εαρινό τρίμηνο (Μάρτιος-Μάιος) ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 κατά 10% και οι εισπράξεις κατά 19% (€2,8 δις). Κομβικό ρόλο διαδραμάτισαν οι «παραδοσιακές» αγορές, με αύξηση του μεριδίου τους στο 42% (από 39% το 2019), και την αγορά των ΗΠΑ να ξεχωρίζει με σχεδόν διπλασιασμό αφίξεων σε σχέση με το 2022 και σταθερά υψηλές δαπάνες ανά άφιξη. Η υγιής ζήτηση αποτυπώθηκε σε ισχυρές πωλήσεις των ξενοδοχείων (+14% το εαρινό τρίμηνο σε αποπληθωρισμένους όρους έναντι 2019), με τις αστικές περιοχές να πρωταγωνιστούν (+18%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την αργή επαναφορά του οδικού της τουρισμού και τον ισχυρό ανταγωνισμό (από ώριμους προορισμούς όπως η Τουρκία αλλά και αναδυόμενους όπως η Αλβανία), η Ελλάδα καταφέρνει να διατηρεί άθικτο το μερίδιο της στη μεσογειακή αγορά (13% κατά το τελευταίο 12μηνο). Παράλληλα, τα πρώτα σημάδια από την εκκίνηση του φετινού καλοκαιριού ήταν θετικά, φανερώνοντας ελαφρά υπεροπλία της Ελλάδας έναντι ανταγωνιστικών προορισμών σε πτήσεις και σχετικά υψηλή προτίμηση από ανεξάρτητους τουρίστες.

Συνολικά, η δυναμική της άνοιξης, τα πρώτα θετικά σημάδια από τις καλοκαιρινές κρατήσεις και η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις κύριες αγορές μας έχουν θέσει τις βάσεις για επίτευξη νέου ρεκόρ αφίξεων το 2023 για τον ελληνικό τουρισμό. Ωστόσο, στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι οι ακραίες συνθήκες καύσωνα και οι εκτεταμένες πυρκαγιές δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας. Ενδεικτικά, η βαρύτερα πληγείσα Ρόδος, πέρα από τις πιέσεις στην τοπική οικονομία και την περιβαλλοντική καταστροφή, θα μπορούσε να αφαιρέσει ως και 1 ποσοστιαία μονάδα από τις συνολικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, λόγω της μεγάλης βαρύτητας της σε εθνικό επίπεδο (16% των διανυκτερεύσεων αλλοδαπών), σύμφωνα με μια πρώτη και με εντονότερη από το σύνηθες αβεβαιότητα εκτίμηση.

Παρά την εν λόγω πίεση, η περιρρέουσα δυναμική και η εξαιρετική εικόνα φιλοξενίας (με πρωταγωνιστές τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών) διαφύλαξαν τη φήμη της Ελλάδας και ταυτόχρονα διατηρούν ψηλά τη πιθανότητα οι φετινές αφίξεις να ξεπεράσουν τα υψηλά του 2019 (κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες). Δεδομένου αυτού και λαμβάνοντας υπόψιν την πληθωριστική πίεση (με την επίδραση των αυξημένων τιμών να αντισταθμίζει τον περιορισμό διάρκειας διαμονής), οι τουριστικές εισπράξεις 2023 θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα €21 δις.

Σε πιο διαρθρωτικό επίπεδο, υπογραμμίζουμε τη σημασία των νέων τάσεων που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις προτιμήσεις των τουριστών στη μετά-πανδημική περίοδο για λιγότερους κορεσμένους προορισμούς. Στην πράξη, οι αλλαγές αυτές φαίνεται σταδιακά να οδηγούν σε αναδιάταξη του τουριστικού χάρτη, με μείωση της εποχικότητας και ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών. Σχετικά σημάδια είναι ήδη εμφανή από τη φετινή χρονιά, όπου οι προορισμοί και οι μήνες που θα ξεχωρίσουν με τη δυναμική τους ενδέχεται να μην είναι οι «συνήθεις ύποπτοι».

 

 

Σε ποιο νησί θα γίνει αμερικανική βάση

Τέλος, όπως έγραψε ο Βηματοδότης, την προοπτική επέκτασης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε υφιστάμενες βάσεις και τη διερεύνηση του ενδεχομένου να τοποθετηθούν νέες βάσεις σε νησιά εξετάζει το Κογκρέσο. Βεβαίως με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά σε ποια νησιά μπορούν να δημιουργηθούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις; Βάση σε νησί έχουν ήδη οι Αμερικανοί στην Κρήτη, όπου έχουν αναπτύξει αεροπορική δύναμη, ελλιμενισμό πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων και υποβρυχίων, καθώς και βάση για ειδικές δυνάμεις. Μάλιστα με την τελευταία ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία η βάση της Σούδας είχε αναβαθμιστεί. Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν (επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ) υπήρξε συζήτηση για τη δημιουργία μιας αμερικανικής βάσης, εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων, των περίφημων Seals, στην Κάρπαθο, πλην όμως οι Αμερικανοί δεν απάντησαν. Ισως, τότε, να μην ήθελαν να μπλέξουν με το εμμονικό αίτημα της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ή οι συζητήσεις που έγιναν να ήταν ανεπίσημες. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν και ακούστηκαν ήδη δύο νησιά που μπορούσαν να φιλοξενήσουν αμερικανικές βάσεις: η Σκύρος και η Λήμνος.

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum