| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 08/09/22

 

 

Ενδιαφέρουσα ανάλυση & Προβληματισμός

 

Θα ξεκινήσουμε με μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για την ενεργειακή κατάσταση της Ευρώπης, μια ανάλυση την οποία διαβάζοντας την κανείς σίγουρα προβληματίζεται, αν και θέλουμε πάντα να ελπίζουμε πως στο τέλος τα πράγματα δε θα είναι τόσο άσχημα.

 

Αναφερόμαστε λοιπόν στην προειδοποίηση του ESM: Δελτίο στο αέριο αρχές του 2023 αν διακοπεί πλήρως το ρωσικό αέριο.

 

Συγκεκριμένα, καμπανάκι κτυπά ο ESM για το ορατό ενδεχόμενο μίας πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς από μελέτη που δημοσίευσε προκύπτει ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα υπήρχε ανάγκη για επιβολή δελτίου στην κατανάλωσή του από τις αρχές του 2023, η οποία θα προκαλούσε ύφεση στην Ευρωζώνη.

 

Δεν αναμένεται επιβολή δελτίου σε όλες τις χώρες

 

Η μελέτη σημειώνει, πάντως, ότι σε κάποιες χώρες δεν αναμένεται η επιβολή δελτίου, με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο να προβλέπεται στη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία και το Βέλγιο.

 

Οι οικονομίες των χωρών που δεν έχουν σημαντική εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, όπως της Ισπανίας και της Γαλλίας, θα επηρεαστούν έμμεσα από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στις άλλες μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης.

 

Η έκθεση σημειώνει ακόμη ότι η μείωση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία συμβάλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων από την επιβολή δελτίου.

 

Η μείωση της κατανάλωσης

 

Επίσης, η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, όπως έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή περαιτέρω μειώσεων τον χειμώνα, αλλά μόνο αν μειωθεί η συνολική κατανάλωση – τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.

 

Ο αντίκτυπος θα μειωνόταν περαιτέρω από έναν συντονισμό μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

 

Μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ σε Γερμανία και Γαλλία

 

H ανάλυση των οικονομολόγων του ESM δείχνει ότι μία πλήρης περικοπή των ρωσικών ροών αερίου από τον Αύγουστο του 2022 θα εξαντλούσε τα αποθέματά του στα τέλη του έτους και συνεπώς θα χρειαζόταν να μπει δελτίο από τις αρχές του 2023, οδηγώντας σε μία μείωση της κατανάλωσης, η οποία στην περίπτωση της Γερμανίας θα έφθανε το 40%.

 

Οι ενεργοβόροι κλάδοι θα έπρεπε να μειώσουν την παραγωγή τους, με συνέπεια να μειωθεί το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1,7% σε σχέση με το επίπεδο αναφοράς που θα κινείτο αν δεν υπήρχε η διακοπή των ροών, οδηγώντας πιθανόν σε αύξηση της ανεργίας.

 

Τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ, κατά 2,5% από το επίπεδο αναφοράς, θα κατέγραφαν η Γερμανία και η Ιταλία.

 

 
 

 

Τουρκικές προκλήσεις

 

Να κάνουμε σε αυτό το σημείο και ένα σχόλιο για τη διαρκή ένταση με την Τουρκία, με απαράδεκτες πλέον προκλήσεις ακόμη και από τον ίδιο τον Ερντογάν και όχι στελεχών του, όπως ο γραφικός κ. Μπαχτσελί. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως όλα έχουνε να κάνουνε με την εφιαλτική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία, με επίσημο πληθωρισμό 80% (όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι μιλάμε για manipulation των μάκρο και πραγματικό πληθωρισμό άνω του 100%). Και όσο εφιαλτική γίνεται η οικονομική κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, το καθεστώς Ερντογάν σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αφήγημα γύρω από την Ελλάδα, φτάνοντας προσφάτως να μιλήσει μέχρι και για τον κίνδυνο η Ελλάδα να επιτεθεί στην Τουρκία!!! Και μόνο αυτό το τελευταίο θα λέγαμε πως δείχνει τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται ο Ερντογάν.

 

 

 

Εστίαση

 

Πάμε τώρα σε μερικά νούμερα από ένα σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Νούμερα που μόνο προβληματισμό δημιουργούνε, όσο αν και ο κλάδος είναι από τους κλάδους με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

 

Έξι στις δέκα λοιπόν επιχειρήσεις το 2021 έκλεισαν με ζημιές, ενώ ο αριθμός των πελατών και οι ποσότητες των παραγγελιών συρρικνώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 για το 52,9% και το 63,7% αντίστοιχα σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Παράλληλα το κόστος λειτουργίας στην εστίαση αυξήθηκε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 12 μήνες κατά 41,7% με το κόστος της ενέργειας να αυξάνεται κατά  87,2%, των πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 37,9% και των καυσίμων κατά 50,8%, οδηγώντας τις οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις σε αύξηση των τιμών, ενώ η μία στις δύο επιχειρήσεις αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και τέσσερις στις δέκα δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα.

 

Νούμερα τα οποία επαναλαμβάνουμε πως μόνο προβληματισμό δημιουργούνε ειδικά ενόψει και ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα.  

 
 

 

ΗΠΑ – Τιμές αερίου

 

Την ώρα λοιπόν που συμβαίνουνε όλα αυτά με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Αξίζει να δούμε και ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό από τις ΗΠΑ, για να γίνει αντιληπτό πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα. Είναι χαρακτηριστικό λοιπόν πως η τιμή του αερίου στις ΗΠΑ βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στα 3,77 δολάρια το γαλόνι (μέση τιμή στις πολιτείες των ΗΠΑ), μια τιμή που είναι 25% χαμηλότερα των ιστορικών υψηλών στα μέσα Ιουνίου και η χαμηλότερη τιμή εδώ και 6 μήνες.

 

 

 
 

 

Μπράβο μας …

 

Να κλείσουμε, με ένα σχόλιο για όλη αυτή αρρώστια που στοιχειώνει τη χώρα μας, λέγοντας για ακόμη μια φορά πως παρά τα όσα περάσαμε τα τελευταία περίπου 12 χρόνια, μυαλό δε βάζουμε. Όχι φυσικά ότι μας κάνει εντύπωση, αλλά με το καλημέρα οι γνωστοί – άγνωστοι κατέστρεψαν τα τουρνικέ της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Και μερικά μόλις λεπτά μετά που διαβάσαμε την παραπάνω είδηση.  Διαβάσαμε στο capital.gr ένα άρθρο του κ. Σπύρου Δημητρέλη με τίτλο: Πανεπιστημιακή Αστυνομία από το 1915 στο αριστερό Berkeley.

 

Αναδημοσιεύουμε λοιπόν ένα μεγάλο μέρους του άρθρου, για να καταλάβουμε για ακόμη μια φορά γιατί αυτή η χώρα δεν προοδεύει με τίποτα.

 

------------------

 

Μια εικόνα ισοδυναμεί μια χίλιες λέξεις. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στα τέλη Ιουλίου και δείχνει ένα από τα δεκάδες περιπολικά της πανεπιστημιακής αστυνομίας του Berkeley. Το δημόσιο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley,  ένα προάστιο του Σαν Φρανσίσκο, δεν είναι ένα τυχαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων και βεβαίως θεωρείται ίσως το πιο αριστερό (liberal είναι ο αμερικανικός όρος) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δέκα καθηγητές αυτού του διάσημου πανεπιστημίου έχουν προταθεί για το βραβείο Νόμπελ. Πολλοί έχουν διατελέσει ή διατελούν υπουργοί κυβερνήσεων των ΗΠΑ. Σε αυτό το πανεπιστήμιο δίδαξε Οικονομικά ο Ανδρέας Παπανδρέου για χρόνια.

 

 

Το φοιτητικό κίνημα στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι ένα από τα πιο δυναμικά στις ΗΠΑ. Η ιστορία του πανεπιστημίου στις φοιτητικές κινητοποιήσεις είναι θρυλική. Κατά τη διάρκεια της ανήσυχης και ταραγμένης πολιτικά και κοινωνικά 10ετίας του ’60, οι φοιτητές του Berkeley πρωτοστάτησαν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, υπέρ της ελευθερίας του λόγου, υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, κατά των φυλετικών διακρίσεων.

 

Ανάμεσα στους αποφοίτους του πανεπιστημίου φιγουράρουν διασημότητες από κάθε πεδίο δράσης. Από τις επιστήμες, την πολιτική και τα media μέχρι και τον αθλητισμό. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τον συνιδρυτή της Apple Στιβ Βόζνιακ, τον πρώην καθηγητή Οικονομικών του Harvard Τζων Κένεθ Γκάλμπρεϊθ , τον εθνικό συγγραφέα τον ΗΠΑ Τζακ Λόντον, τον ηθοποιό Γκρέγκορι Πέκ και τον δεκάκις πρωταθλητή του αμερικανικού φούτμπολ Άαρον Ρότζερς.

 

Σε αυτό το ίδρυμα λοιπόν, με αυτήν την ιστορία, υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία από το 1947, ενώ από το 1915 το ίδρυμα είχε ένστολους φύλακες. Η πανεπιστημιακή αστυνομία του Berkeley, αποδεικνύεται στην πράξη, από τα ακαδημαϊκά και όχι μόνο επιτεύγματα του πανεπιστημίου, ότι  δεν εμπόδισε την πρόοδό του, ούτε τη διακίνηση ιδεών, ούτε την ακαδημαϊκή ελευθερία.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum