| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 08/11/21

 

 

Δε θα πάει σε τόσο μεγάλο ποσοστό …

 

Όχι ότι δεν το βαριόμαστε …. Αλλά είμαστε αναγκασμένοι να ξεκινήσουμε με την πανδημία …. Είχαμε λοιπόν γράψει την Παρασκευή πως ανησυχούμε ότι από το σύνολο αυτών που έχουνε εμβολιαστεί … δεν ξέρουμε τι ποσοστό θα πάει για την 3η δόση. Ναι μεν το ποσοστό θα είναι μεγάλο, ωστόσο αποκλείεται να είναι το 100% … Και θα επαναλάβουμε πως αυτό μπορεί να αποδειχθεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα…. Είχαμε λοιπόν πει πως βλέπουμε ένα ποσοστό περίπου στο 85-90% ….. Ωστόσο συζητώντας το και με φίλους – ειδικούς κτλ …. Δίνουμε πιθανότητες τελικά το ποσοστό αυτών που έχουνε εμβολιαστεί και θα πάνε για 3η δόση να είναι αισθητά μικρότερο, στο 70 με 75%. Και η αλήθεια είναι πως αν πάμε σε τέτοια ποσοστά και βάζοντας τα όλα κάτω ….. Η πανδημία έχει μήνες μπροστά της …..

 
 

 

Χαρακτηριστική έρευνα

 

Πάντως για το παραπάνω ζήτημα υπάρχει και μια χαρακτηριστική έρευνα …  Σύμφωνα με τον διευθυντή περιεχομένου της διαΝΕΟσις, Θοδωρή Γεωργακόπουλο, ποσοστό 77% του δείγματος της έρευνας (που περιλαμβάνει μόνο πολίτες ηλικίας άνω των 17 που μιλούν ελληνικά) δηλώνουν ότι έχουν κάνει έστω και μία δόση του εμβολίου (από 39% τον Μάιο του 2021) ενώ το 75% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ποσοστό 81% των εμβολιασμένων δηλώνουν ότι θα κάνουν και την επαναληπτική (ή "αναμνηστική" όπως αναφέρεται συχνά) δόση του εμβολίου όταν τους δοθεί η δυνατότητα. Είναι ενδιαφέρον ότι το ποσοστό των πρόθυμων να κάνουν την επαναληπτική δόση είναι πολύ υψηλό σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες -συμπεριλαμβανομένων των 17-24 (77%). Σημειώνεται ότι την περίοδο που έτρεξε η έρευνα, ποσοστό 9% των Ελλήνων δήλωναν πως έχουν νοσήσει με Covid (από 6% το Μάιο του 2021).

 
 

 

Φοβερή είδηση

 

Πάντως για να είμαστε ειλικρινείς, τα παραπάνω θα ίσχυαν αν δεν είχαμε μια πραγματικά φοβερή είδηση. Γιατί τέτοια είναι η είδηση του φαρμάκου της Pfizer και το 80% κατά το οποίο μειώνει τα ποσοστά των σοβαρών περιστατικών. Επαναλαμβάνουμε μια φοβερή είδηση και ας έχει περάσει στα ψιλά, αφού πλέον όλοι έχουνε συνηθίσει με την πανδημία …. Μάλιστα εμείς θα θυμίσουμε μια εκτίμηση την οποία έχουμε κάνει πολλούς μήνες τώρα, πως επίσημα η πανδημία μπαίνει στην τελική ευθεία της με την ανακοίνωση του φαρμάκου. Άντε λοιπόν να δούμε αν αυτό θα επιβεβαιωθεί, την ώρα που οι φαρμακευτικές εταιρείες ανακοινώνουνε, η μια μετά την άλλη, φάρμακο για τις σοβαρές περιπτώσεις ….

 
 

 

Μακάρι

 

Πάμε στα της οικονομίας τώρα, ξεχωρίζει φυσικά η πρόβλεψη της Τράπεζα της Ελλάδας ….. Για την οποία θα πούμε ένα τεράστιο μακάρι … Και μπορεί, όπως σε κάθε ευκαιρία γράφουμε, να κρατάμε επιφυλάξεις για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας μας. Ωστόσο, όπως και φέτος, ευχόμαστε να μας εκπλήξει θετικά….

 

Για την ιστορία, κατά 7,2% ή και περισσότερο προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα αυξηθεί το ΑΕΠ φέτος, ενώ το 2022 εκτιμά πως ο ρυθμός θα κυμανθεί γύρω στο 5%, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να ενισχύεται από τον διεθνή τουρισμό, είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Και επαναλαμβάνουμε και πάλι πως ευχόμαστε η πρόβλεψη να επιβεβαιωθεί!!

 
 

 

Αφιερωμένο εξαιρετικά

 

Και θα κλείσουμε με την πανδημία και τους ανεμβολίαστους, στους οποίους θα αφιερώσουμε ένα τελευταίο δημοσίευμα των NYT …..

 

Τεργέστη: Στο έλεος της Covid το προπύργιο των αρνητών

 

Αφού ηγήθηκε των διαμαρτυριών ενάντια στο νέο υγειονομικό πάσο της ιταλικής κυβέρνησης, η Τεργέστη υποδέχθηκε μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

 

Όταν η Ιταλία εισήγαγε το πιο σκληρό υγειονομικό πάσο της Ευρώπης τον περασμένο μήνα, η πόλη – λιμάνι της Τεργέστης έγινε το επίκεντρο των διαμαρτυριών. Δύο εβδομάδες αργότερα, η Τεργέστη αναδύεται ως επίκεντρο μιας έξαρσης κρουσμάτων που συνδέεται άμεσα με εκείνες τις διαμαρτυρίες και η οποία απειλεί να επιβαρύνει τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

 

«Η κατάσταση στην Τεργέστη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική», δήλωσε σύμφωνα με τους New York Times ο επιδημιολόγος Φάμπιο Μπαρμπόνε, με τον Μασιμιλιάνο Φέντριγκα, επικεφαλής της περιφέρειας Φριούλι Βενέτσια Τζούλια –της οποίας πρωτεύουσα είναι η Τεργέστη- να είναι πιο ωμός, κάνοντας λόγο για «ηλιθιότητα».

 

Απειλή για τη δημόσια υγεία

 

Υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, η Ιταλία κατάφερε να περιορίσει τα κρούσματα κορωνοϊού, από τον οποίο επλήγη σφόδρα στην έναρξη της πανδημίας. Ωστόσο, η έξαρση στην Τεργέστη δείχνει πώς μια ανεμβολίαστη μειονότητα -είτε υποκινείται από ανησυχίες για την ελευθερία, το δικαίωμα στην εργασία ή αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας- μπορεί να απειλήσει την ευρύτερη δημόσια υγεία.

 

Η Ιταλία δεν είναι μόνη, τονίζεται στο δημοσίευμα των ΝΥΤ. Στη Γερμανία, η αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών οδήγησε τον υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, να προειδοποιήσει για «πανδημία ανεμβολίαστων».

 

Σε όλη την Ευρώπη, η οποία την περασμένη εβδομάδα αντιπροσώπευε σχεδόν το 60% των νέων μολύνσεων από κορωνοϊό παγκοσμίως, τα επίπεδα μετάδοσης ενισχύονται τόσο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για πιθανότητα μισού εκατομμυρίου θανάτων τους επόμενους τρεις μήνες.

 

«Η Ευρώπη έχει επιστρέψει στο επίκεντρο της πανδημίας – εκεί που βρισκόμασταν πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο Δρ Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. Απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων σε μεγάλο βαθμό στα ανεπαρκή επίπεδα εμβολιασμού σε χώρες όπως η Ρωσία και στη χαλάρωση μέτρων όπως η χρήση μάσκας, ιδιαίτερα στη Βρετανία.

 

Συλλογή υπογραφών υπέρ των εμβολίων

 

Ένα πρωί, προ ολίγων ημερών, στην κεντρική πλατεία Unità d’Italia της Τεργέστης –όπου έλαβαν χώρα πολλές διαδηλώσεις- ο Ντάριο Τζιακομίνι, ακτινολόγος που τέθηκε σε αναστολή από το νοσοκομείο του επειδή αρνήθηκε να εμβολιαστεί, κάθισε στον εξωτερικό χώρο καφετέριας, καθώς το «Green Pass» δεν του επέτρεπε να καθίσει μέσα σε αυτήν. Ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε ότι το υγειονομικό πιστοποιητικό καθιστά τους ανεμβολίαστους «κοινωνικά νεκρούς». Υποστήριξε επιπλέον ότι το κίνημα κατά του υγειονομικού πάσου θα εξαπλωθεί παντού, με την Τεργέστη να είναι η «σπίθα».

 

Ενώ οι διαμαρτυρίες σε άλλες ιταλικές πόλεις έχουν σταματήσει καθώς οι Ιταλοί αποδέχθηκαν το «πράσινο» πιστοποιητικό, στην Τεργέστη αξιωματούχοι χρειάστηκε να απαγορεύσουν διαδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να προφυλάξουν τη φήμη της πόλης. Την περασμένη Κυριακή, ο καθηγητής νομικής και ηγετική προσωπικότητα στην Τεργέστη, Μιτγια Γιαλούζ, ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών από κατοίκους υπέρ της επιστήμης και των εμβολίων, συλλέγοντας μέχρι στιγμής 50.000.

 

«Αρκετά», δήλωσε ο Αντόνιο Παολέτι, πρόεδρος του επιχειρηματικού συνδέσμου ConfCommercio της Τεργέστης. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μια μειοψηφία μιας μειοψηφίας να μπλοκάρει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες για εβδομάδες» πρόσθεσε.

 

Πολλοί Ιταλοί άρχισαν να διερωτώνται τι ακριβώς συμβαίνει στην Τεργέστη, η οποία υπήρξε σημείο αναφοράς μεταξύ αυτοκρατοριών και σταυροδρόμι της Ιταλίας, της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν το κέντρο του ιταλικού κινήματος για την ανάκτηση «αλύτρωτων» εδαφών. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έλεγχαν την Τεργέστη, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια της Γιουγκοσλαβίας και τελικά την παρέδωσαν στην Ιταλία το 1954. Μια τεράστια πινακίδα «Καλώς ήρθατε στην Ελεύθερη Επικράτεια της Τεργέστης» στο κέντρο της πόλης θυμίζει ότι ορισμένοι εκεί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η περιοχή προσαρτήθηκε παράνομα από την Ιταλία.

 

Η ανοησία και η ανεξαρτησία…

 

«Αν κοιτάξετε την Τεργέστη, ήταν πάντα ένα ιδιαίτερο μέρος», είπε ο κ. Τζιακομίνι, ο οποίος δεν είναι από την περιοχή. Άλλοι ειδικοί, απλώς κάνουν λόγο για «ανοησία», αναφερόμενοι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. «Οι άνθρωποι που μιλούν για ανεξαρτησία — αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό», είπε ο Πιέρο Ντελμπέλο, διευθυντής Περιφερειακού Ινστιτούτου για τον Πολιτισμό, το μουσείο του οποίου λειτούργησε ως κέντρο εμβολιασμού κατά την ισπανική γρίπη, το 1921. «Ας μην ψάχνουμε για ιστορικά κίνητρα εκεί που δεν υπάρχουν» υπογράμμισε. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι το υψηλότερο επίπεδο μολύνσεων της Τεργέστης σχετίζεται περισσότερο με τη γεωγραφική της θέση και τα κοινά σύνορά της με τη Σλοβενία.

 

O αντιπρόεδρος της περιοχής, Ρικάρντο Ρικάρντι, αν και αποδίδει τη μεγαλύτερη ευθύνη της έξαρσης στους διαδηλωτές, συμφωνεί ότι τα ποσοστά των μολύνσεων έχουν να κάνουν και με τη θέση της πόλης στην καρδιά της κεντρικής Ευρώπης. «Ζούμε σε μια περιοχή», λέει, «όπου στα σύνορά μας υπάρχει κυκλοφορία του ιού που είναι εξαιρετικά υψηλή».

 

Ωστόσο, για τις αρχές, ο λόγος του ξεσπάσματος είναι ξεκάθαρος. Ο Βαλέριο Βαλέντι, ανώτατος αστυνομικός διευθυντής της Τεργέστης, είπε στους δημοσιογράφους την μέσα στην εβδομάδα ότι η παρούσα κορύφωση έχει να κάνει «αυστηρά» με τις διαμαρτυρίες. Και οι γιατροί συμφωνούν μαζί του.

 

«Στο κόκκινο» οι εντατικές της περιοχής

 

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Τεργέστη την περασμένη εβδομάδα διπλασιάστηκε κατά περισσότερα από 800 σε σχέση με την προηγούμενη και οι αρχές ανησυχούν βαθιά για «εκθετική» αύξηση. Οι δε ασθενείς με Covid έχουν καταλάβει περίπου το 18% των κρεβατιών εντατικής θεραπείας της περιοχής, ξεπερνώντας ένα επικίνδυνο όριο.

«Η μεγαλύτερο συρροή», είπε ο Δρ Μπαρμπόουν, επιδημιολόγος της περιοχής, εμφανίστηκε σε 93 άτομα που στριμώχνονταν μαζί χωρίς μάσκες και φώναζαν συνθήματα στις συγκεντρώσεις στην Τεργέστη. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι», πρόσθεσε, «δεν είναι εμβολιασμένοι».

 

Στην Ιταλία, τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στις 15 Οκτωβρίου, απαιτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό rapid τεστ ή πρόσφατη βεβαίωση ανάρρωσης από τον Covid για να πάει κανείς στον χώρο εργασίας του. Ο αρχηγός των λιμενεργατών που διαμαρτύρονταν για τις σχετικές προβλέψεις λέγεται Στέφανο Πούτζερ και είναι ένας τοπικός ακτιβιστής με πολιτικές φιλοδοξίες.

 

Εμβολιασμένος ο ίδιος, υποστήριζε ότι είναι άδικο να αναγκάζονται οι μη εμβολιασμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις (τεστ) για να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Πολλοί από εκείνους που υποστήριζαν τις απόψεις του θύμιζαν ότι το Σύνταγμα της Ιταλίας ξεκινά με τις λέξεις «Η Ιταλία είναι μια Δημοκρατία που βασίζεται στην εργασία».

 

Πηγή: New York Times

   

 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum