| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 08/12/23

 

Τουρισμός

Να ξεκινήσουμε με μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τον ελληνικό τουρισμό. Επιβάρυνση στη διαδικτυακή φήμη της χώρας αποτελούν οι φυσικές καταστροφές, όπως προκύπτει από ανάλυση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η οποία καλύπτει την πιο κρίσιμη περίοδο του ελληνικού τουρισμού, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Η χώρα οδεύει προς νέο ρεκόρ στον τουρισμό και εξακολουθούν βέβαια να υπάρχουν παράγοντες που συμβάλλουν θετικά στη διαδικτυακή φήμη της χώρας, αλλά τα θέματα γύρω από τις φυσικές καταστροφές μπορεί να προμηνύουν αρνητικό αντίκτυπο για το τουριστικό προϊόν.

Ο σχετικός δείκτης φήμης της Αθήνας υποχώρησε αισθητά τον Ιούλιο, ιδίως λόγω των υψηλότατων θερμοκρασιών και των πυρκαγιών που ακολούθησαν στη συνέχεια. Μάλιστα, παρότι τα φαινόμενα αυτά παρουσιάστηκαν και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου την ίδια περίοδο, δόθηκε μεγαλύτερη προσοχή στην ελληνική περίπτωση, επηρεάζοντας τις συζητήσεις για τη χώρα. 

Τον Αύγουστο υπήρξε σαφής και μεγάλη ανάκαμψη του δείκτη, ο οποίος όμως υποχώρησε εκ νέου τον Σεπτέμβριο, αυτή τη φορά λόγω των πλημμυρών.

Οι αρνητικές ειδήσεις που επηρέασαν περισσότερο

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, η μεγαλύτερη επιβάρυνση στη φήμη της χώρας το φετινό καλοκαίρι ήταν οι καύσωνες, οι φωτιές και οι πλημμύρες, αλλά και ότι η πλειονότητα των πυρκαγιών ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού. Για παράδειγμα, ισχυρός ήταν ο αντίκτυπος των ειδήσεων για τις εκκενώσεις τουριστών και κατοίκων από τις πυρόπληκτες περιοχές και έπειτα όταν η εθνική οδός «κόπηκε στα δύο» λόγω των πλημμυρών.

Εκτός των κλιματικών ζητημάτων, μεγάλη προσοχή τράβηξε η εκμετάλλευση των ζώων στον τομέα του τουρισμού κατά τη διάρκεια των καυσώνων, όπως τα γαϊδούρια που μετέφεραν τουρίστες στη Σαντορίνη και ο θάνατος του αλόγου στην Κέρκυρα στον καύσωνα.

Τέλος, ο υπερτουρισμός παρέμεινε καίριο πρόβλημα, όπως αναδείχθηκε και από τις ειδήσεις για διαμαρτυρίες των κατοίκων της Αθήνας σχετικά την άνοδο των ενοικίων λόγω Airbnb.

Μέχρι στιγμής, οι διακυμάνσεις στην διαδικτυακή φήμη της χώρας και της πρωτεύουσας δεν ήταν αρκετές, ώστε να εκτροχιάσουν τις συζητήσεις για τη χώρα, αφού εξακολουθούν να καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Ωστόσο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, δύο άκρως σημαντικούς μήνες για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, η φήμη της χώρας επιδεινώθηκε σημαντικά έναντι ανταγωνιστών της στη Μεσόγειο, όπως την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Κροατία και την Ισπανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη διολίσθηση στη φήμη της Ελλάδας -μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες της Μεσογείου- είχε καταγραφεί λόγω πυρκαγιών και τον Ιούλιο του 2022, αλλά και τον Αύγουστο του 2021

 
 

Τουρισμός (2)

Συνεχίζοντας με τον τουρισμό και για να λέμε και τα θετικά συμπεράσματα της έρευνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, το ποσοστό των συζητήσεων σχετικά με τις πυρκαγιές -σε σχέση με όλες τις ταξιδιωτικές συζητήσεις για την Ελλάδα- ανήλθαν στο 31% τον Ιούλιο, υποχώρησαν στο 13% τον Αύγουστο και μειώθηκαν περαιτέρω στο 7% τον Σεπτέμβριο. Συνεπώς, αναμένεται ανάκαμψη του σχετικού δείκτη φήμης το τρέχον τρίμηνο. (Σημειώνεται ότι το ποσοστό των συζητήσεων για τις πυρκαγιές έφτασε το 7% τον Σεπτέμβριο.)

Εξάλλου, εξακολουθούν βέβαια να υφίστανται παράγοντες που συμβάλλουν σταθερά θετικά στη φήμη της χώρας. Ενδεικτικά, ιδιαίτερα θετική είναι η συνεισφορά της κουλτούρας, της φιλοξενίας και της γαστρονομίας.

Παράλληλα και παρά τη συνολική επιδείνωση του κλίματος των συζητήσεων για την Ελλάδα, οι διαδικτυακές αναφορές για τον ελληνικό τουρισμό ήταν κατά κύριο λόγο θετικές, εστιάζοντας για παράδειγμα σε πολιτιστικές ειδήσεις, όπως τις ζώνες επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη, τα καταλύματα, τις χορτοφαγικές επιλογές στην Ελλάδα κ.α.

 
 

Αρκετά καλύτερα από ότι θα περιμέναμε

Αν τώρα μας ρωτήσετε για την επίσκεψη Ερντογάν και πως εξελίχθηκε αυτή. Προσωπικά περιμέναμε μια ακόμη τυπική συνάντηση, με τις γνωστές δηλώσεις …. Ωστόσο θα λέγαμε πως η συνάντηση σε γενικές γραμμές πήγε καλύτερα από ότι θα περιμέναμε. Και αν και ξέρουμε πόσο εύκολα οι όποιες συμφωνίες φιλίας ναυαγούνε από τη μια στιγμή στην άλλη. Ωστόσο επαναλαμβάνουμε πως η συνάντηση πήγε καλά …. Σίγουρα δεν πήγε κακά, αλλά και ούτε αδιάφορα….

 

 

Το Αβερώφειο θεώρημα και ο Τσακαλώτος

Όπως τώρα σχολίαζε ο Βηματοδότης …. Ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο καφενείο της Βουλής και έτρωγε ένα τοστ, περιμένοντας να αρχίσει η συζήτηση για το φορολογικό.

Σε λίγο κάνει την εμφάνισή του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Ευκλείδης του κάνει νεύμα να καθίσει μαζί του. Και άρχισαν την συζήτηση για το μέλλον της Νέας Αριστεράς.

Τον πλησίασα και τον ρώτησα τι μέλλον έχει η νέα αυτή κίνηση των 11. Μου απάντησε ότι ίσως από Δευτέρα οι δημοσκόποι θα αρχίσουν να τους μετρούν.

Του ανάφερα το θεώρημα του Ευάγγελου Αβέρωφ, ότι όποιος φύγει από το μαντρί το τρώει ο λύκος.

Γέλασε και είπε ότι το μαντρί του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και τόσο μεγάλο και φάνηκε αισιόδοξος ότι με τη νέα πολιτική κίνηση όλα θα πάνε καλά. Κάτι όμως που οι Συριζαίοι, όσοι έμειναν δηλαδή στον κόμμα πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα το νέο εγχείρημα των 11 δεν θα έχει μακροζωία και όταν όποτε και όταν αποχωρήσει ο Κασσελάκης κάποια στιγμή θα επανενωθούν..

Και κάτι ακόμα. Ξέρετε πώς αποκαλούν με αρκετή δόση χιούμορ οι πρώην σύντροφοι τους στον ΣΥΡΙΖΑ, τους βουλευτές που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά; 

 
 

Οι πλούσιοι της σύγχρονης εποχής

ΣΚ έρχεται και να κλείσουμε με ένα διαφορετικό ζήτημα …. Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια οι δισεκατομμυριούχοι εμφανίζονται να συσσωρεύουν περισσότερο πλούτο μέσω κληρονομιών παρά μέσω επιχειρηματικότητας, γεγονός που δείχνει ότι η μεγάλη μεταφορά πλούτου μέσα σε οικογένειες κροίσων κερδίζει συνεχώς δυναμική, σύμφωνα με νέα έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS.

Η φετινή έκθεση για τους δισεκατομμυριούχους UBS Billionaire Ambitions διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των κροίσων που συσσώρευσαν πλούτο τον τελευταίο χρόνο πέτυχαν αυτόν τον στόχο κυρίως κληρονομώντας περιουσία και όχι δημιουργώντας οι ίδιοι πλούτο.

Αυτή η τάση μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα είκοσι χρόνια, καθώς περισσότεροι από 1.000 δισεκατομμυριούχοι θα περνούν περιουσίες συνολικής αξίας περίπου 5,2 τρισ. δολ. στα παιδιά τους, εκτιμά ο επικεφαλής του τμήματος μεγάλων πελατών της UBS, Μπέντζαμιν Καβάλι. Η ελβετική τράπεζα μέσω της UBS Global Wealth Management είναι από τις μεγαλύτερες τράπεζες διαχείρισης πλούτου στον κόσμο.

Αλλαγές

Ο Καβάλι εκτιμά ακόμη ότι η επόμενη γενιά των πλουσίων έχει «νέες απόψεις για τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τη φιλανθρωπία, ανακατευθύνοντας μεγάλες δεξαμενές ιδιωτικού πλούτου σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την εποχή που ζούμε».

Ενώ η κυριαρχία του πλούτου μέσω κληρονομίας στη μελέτη για νέους δισεκατομμυριούχους υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη μεταφορά τέτοιου πλούτου μεταξύ οικογενειών, αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αναφέρεται.

«Κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 έως 30 ετών, περισσότεροι από χίλιους από τους σημερινούς δισεκατομμυριούχους είναι πιθανό να μεταφέρουν περισσότερα από 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στους κληρονόμους τους. Πώς υπολογίζουμε αυτόν τον αριθμό; Απλώς αθροίζοντας τον πλούτο των 1.023 δισεκατομμυριούχων που είναι 70 ετών και άνω σήμερα», αναφέρει ο χρηματοπιστωτικός όμιλος στην έκθεση.

Μακροπρόθεσμα, ο πολύ μεγάλος πλούτος προκύπτει από την άνθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας η οποία από τη δεκαετία του 1990 και μετά έχει δημιουργήσει τα θεμέλια για τις μελλοντικές γενιές δισεκατομμυριούχων οικογενειών. Αυτό συμβαίνει παρ’ όλο που ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων παραμένει κάτω από το υψηλό του 2021, εκτιμάται. Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων ανέκαμψε εν μέρει την περίοδο 2022-2023, κυρίως λόγω των κροίσων στους κλάδους των καταναλωτικών προϊόντων και λιανικών πωλήσεων στην Ευρώπη, αφού προηγουμένως μειώθηκε κατά το ένα πέμπτο τους προηγούμενους 12 μήνες από την περίοδο αυτή, δείχνουν τα στοιχεία.

Μεγέθη

Συνολικά, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 7% παγκοσμίως, από 2.376 σε 2.544 στο τέλος της περιόδου αυτής. Ο συνολικός πλούτος τους αυξήθηκε κατά 9% σε ονομαστικούς όρους, από 11 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 12 τρισεκατομμύρια δολάρια – αν και ήταν σταθερός σε πραγματικούς όρους με τον παγκόσμιο πληθωρισμό να τρέχει στο 8,8% το 2022, σύμφωνα με το ΔΝΤ, αναφέρει η UBS.

Η τράπεζα αναφέρει ότι σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων παραμένει μικρότερος από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της κορύφωσής του το 2021. Μετά το ράλι των τιμών των περιουσιακών στοιχείων μετά την πανδημία, ο αριθμός αυτός είχε φτάσει τα 2.686 άτομα, με περιουσία που υπολογιζόταν σε 13,4 τρισ. δολ.

Η άνοδος των αγορών το 2022 την περίοδο μετά την πανδημία ενίσχυσε τα κέρδη και τις τιμές των μετοχών των κορυφαίων εταιρειών πολυτελών ειδών και καλλυντικών τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ). Ο συνολικός πλούτος στις χώρες της λεγόμενης ΕΜΕΑ αυξήθηκε κατά ένα πέμπτο (21%) στα 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων εκεί αυξήθηκε κατά 10% από 599 σε 658 άτομα, αναφέρεται. 

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum