| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 09/02/24

 

Ελληνική Οικονομία

Θα ξεκινήσουμε με την ελληνική οικονομία και μια ενδιαφέρουσα έκθεση που δημοσίευσε η DZ Bank, με τους αναλυτές της Τράπεζας να επισημαίνουνε πως τα ελληνικά ομόλογα ξεχωρίζουν στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς αφότου κατάφεραν να  νικήσουν την κούρσα με τα ιταλικά, πλέον βάζουν στο στόχαστρό τους τα ισπανικά.

«Για πολύ καιρό, η Ελλάδα βρισκόταν σε έναν αγώνα με τα ιταλικά κρατικά ομόλογα και τελικά νίκησε», αναφέρουν χαρακτηριστικά, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου κινείται πλέον σταθερά χαμηλότερα από την αντίστοιχη απόδοση του ιταλικού ομολόγου (3,33% έναντι 3,85%  σήμερα) αναφέρουνε οι αναλυτές της DZ Bank.

«Όμως τώρα, τα ισπανικά ομόλογα είναι ο νέος στόχος», προσθέτουν οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου, την ώρα που η απόδοση του ισπανικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,21%.

Έπειτα από την επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα μπήκε από την αρχή του έτους στον iBoxx € Sovereigns Index, με στάθμιση γύρω στο 1%, επισημαίνει η DZ Bank. Η απόδοση του ελληνικού iBoxx κινείται σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα με της Ισπανίας, ενώ παρόμοιες είναι και οι καμπύλες στα spreads των ελληνικών και ισπανικών ομολόγων έναντι του bund στις λήξεις έως την 5ετία.  

 
 

Ελληνικά Ομόλογα

Και αυτή η έκθεση, όπως σχολίασε και το MR, έρχονται σε συνέχεια της πρόσφατης έκθεσης της JP Morgan, η οποία επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα τη σύσταση overweight που έχει εκδώσει για τα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, ποντάροντας  ότι οι πιέσεις τις οποίες δέχθηκαν τελευταία τα ελληνικά ομόλογα θα αντιστραφούν.

Θυμίζουμε ότι όπως ανέφεραν οι αναλυτές στην πρόσφατη ανάλυση τους, οι πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων στα ελληνικά ομόλογα είχαν ως αποτέλεσμα το spread έναντι των ιταλικών να επιστρέψει κοντά στα μέσα του εύρους των τελευταίων έξι μηνών.

Όμως, με την έκδοση του νέου 10ετούς την περασμένη εβδομάδα, η Αθήνα έχει καλύψει πάνω από το 40% των δανειακών της αναγκών για το 2024, με βάση την εκτίμηση του οίκου  ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές για 10 δισ. ευρώ φέτος. Οι αναλυτές περιμένουν μία δεύτερη έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς στα τέλη του Μαρτίου ή τις αρχές του δεύτερου τριμήνου και εκτιμούν ότι στο μεταξύ, ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιεί τακτικές μηνιαίες δημοπρασίες, της τάξης των 300 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

Επομένως, πιστεύουν ότι η τελευταία τάση που έκανε πιο φθηνά τα ελληνικά ομόλογα θα αντιστραφεί, με δεδομένες τις περιορισμένες πιέσεις από τις νέες εκδόσεις τις επόμενες εβδομάδες καθώς και την αναμενόμενη στήριξη από τις εισροές κεφαλαίων από funds που παρακολουθούν τους δείκτες, με το νέο μηνιαίο rebalancing.

Επιπλέον, η JP Morgan εκτιμά ότι το overweight στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών τίτλων λειτουργεί σαν αντιστάθμιση κινδύνου σε περιόδους risk-off.

 

 

Έξοδος στις αγορές…

Όλα τα παραπάνω αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σε σχέση και με τις πληροφορίες μας, πως αν και από το β΄ εξάμηνο του 2024 αναμένονται, έστω και πιο αργά (όπως πιστεύουμε), κάποιες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να προχωρήσει σχετικά γρήγορα σε νέα έκδοση ομολόγου. Όπως μαθαίνουμε, το βασικό σκεπτικό είναι να έχει αντληθεί επαρκή ρευστότητα, έτσι ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή ευαισθησία στο ενδεχόμενο απρόβλεπτων διεθνών εξελίξεων στη διεθνή οικονομία….

 
 

Διεθνής αγορά ακινήτων

Έχοντας αναφερθεί στο ζήτημα, έχοντας παρουσιάσει τους προηγούμενους μήνες, κάποια συγκεκριμένα στατιστικά. Θεωρώντας πως η κατάσταση είναι πολύ πιο ελεγχόμενη και δεν υπάρχει κίνδυνος μιας εκτεταμένης διεθνούς κρίσης από το συγκεκριμένο ζήτημα. Ενδιαφέροντα ήτανε τα όσα έγραφε το Bloomberg. Ειδικότερα, τα προβλήματα στην αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων (Commercial Real Estate, CRE), τα οποία έχουν ήδη πλήξει τράπεζες στη Νέα Υόρκη και την Ιαπωνία, μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας τους φόβους για ευρύτερο ντόμινο.

Το τελευταίο θύμα ήταν η γερμανική τράπεζα Deutsche Pfandbriefbank (PBB), με έδρα το Μόναχο, η οποία είδε τα ομόλογά της να καταρρέουν λόγω ανησυχιών για την έκθεσή της στον τομέα των εμπορικών ακινήτων

Η τράπεζα αντέδρασε σήμερα, με μία έκτακτη ανακοίνωση, όπου ανέφερε ότι αύξησε τις προβλέψεις λόγω της «επίμονης αδυναμίας των αγορών ακινήτων», ενώ χαρακτήρισε την τρέχουσα αναταραχή ως τη «μεγαλύτερη κρίση ακινήτων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση».

Αυξημένες προβλέψεις από τις τράπεζες

Οι τράπεζες σχηματίζουν αυξημένες προβλέψεις για δάνεια που έχουν χορηγήσει σε ιδιοκτήτες και εργολάβους ακινήτων, καθώς τα δάνεια αρχίζουν να «σκάνε» μετά την αύξηση των επιτοκίων που μείωσε την αξία των κτιρίων σε όλο τον κόσμο.

Χθες, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι οι απώλειες στον τομέα των εμπορικών ακινήτων αποτελούν πηγή ανησυχίας που θα πιέσει τους ιδιοκτήτες τους, αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο.

Η μείωση των αποτιμήσεων είναι ιδιαίτερα σοβαρή στις ΗΠΑ, όπου η επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία μετά την πανδημία ήταν μικρότερη και πιο αργή.

Η κρίση στα ακίνητα πιθανόν δεν έχει κορυφωθεί

Ορισμένοι, μάλιστα, θεωρούν ότι μπορεί να μην έχει προεξοφληθεί ακόμη πλήρως η πτώση των τιμών. Αναλυτές της Green Street δήλωσαν ότι μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω απομείωσή τους έως και 15% φέτος.

«Οι αποτιμήσεις παραμένουν πολύ υψηλές. Οι τράπεζες που βασίζουν τις αποφάσεις τους σε αυτές τις αποτιμήσεις έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταγράψουν ζημιές» και ορισμένες θα μπορούσαν να πιεσθούν από τον λόγο αυτό, πρόσθεσαν οι αναλυτές.

Η βουτιά στα ομόλογα της γερμανικής τράπεζας ήταν το τελευταίο από μια σειρά προειδοποιητικών σημάτων. Το αξιόχρεο της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας  New York Community Bancorp (NYCB) υποβαθμίστηκε χθες στην κατηγορία «σκουπίδια» από τη Moody's, μετά την αναφορά που έκανε την περασμένη εβδομάδα σε προβλήματα από δάνεια σε ακίνητα.

Στην Ιαπωνία, η Aozora Bank κατέγραψε ζημιές, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, λόγω προβλέψεων για δάνεια που είχαν χορηγηθεί σε αμερικανικά εμπορικά ακίνητα.

«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες στην αμερικανική αγορά CRE. Δεν είναι θέμα για τις μεγαλύτερες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά οι μικρότερες γερμανικές τράπεζες που επικεντρώνονται στην ακίνητη περιουσία αισθάνονται κάποιο πόνο. Αυτή τη στιγμή όμως είναι περισσότερο θέμα κερδοφορίας παρά θέμα φερεγγυότητας γι' αυτές. Διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και είναι λιγότερο εκτεθειμένες στην απειλή των καταθέσεων από ό,τι οι αμιγώς λιανικές τράπεζες», δήλωσε αναλυτής της Rabobank.

Προβλήματα και σε άλλες τράπεζες

Στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Deutsche Bank, κατέγραψε προβλέψεις για ζημιές από δάνεια σε εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ που ήταν υπερτετραπλάσιες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Η τράπεζα προειδοποίησε ότι η αναχρηματοδότηση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον προβληματικό τομέα καθώς οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων έχουν υποχωρήσει.

Αλλού στην Ευρώπη, η ελβετική τράπεζα Julius Baer Group δήλωσε ότι θα διαγράψει τεράστια δάνεια προς την πτωχευμένη εταιρεία ακινήτων Signa. Αν και πρόκειται για ένα συγκεκριμένο θέμα, προστέθηκε στις ευρύτερες ανησυχίες για τα ακίνητα και το πόσο ευρύτερο θα μπορούσε να είναι το πρόβλημα.

Χθες, η Morgan Stanley είχε τηλεφωνική επικοινωνία με πελάτες της συστήνοντάς τους να πουλήσουν τα senior ομόλογα της PBB. Οι τιμές των ομολόγων αυτών, που λήγουν το 2027, μειώθηκα στη συνέχεια πάνω από 5 σεντς και τώρα διαμορφώνονται γύρω στα 97 σεντς,  ενώ τα ομόλογα AT1 (χαμηλότερης πιστοληπτικής εξασφάλισης) της τράπεζας έκαναν βουτιά 14 σεντς στα 37 σεντς από χθες.

Η PBB ανακοίνωσε σήμερα ότι αύξησε τις προβλέψεις για ζημιές από δάνεια στα 210-215 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους, προσθέτοντας ότι «παραμένει κερδοφόρα χάρη στην οικονομική της ευρωστία».

Οι ανησυχίες για την PBB έχουν εξαπλωθεί και σε άλλες τράπεζες με έκθεση σε εμπορικά ακίνητα. Τα ομόλογα της επίσης γερμανικής Aareal Bank έχουν χάσει περίπου 11 μονάδες τις τελευταίες δύο ημέρες και τώρα διαπραγματεύονται στα 75 σεντς. Τον Νοέμβριο ανέφερε ότι η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων της στις ΗΠΑ είχε υπερτετραπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Bafin, η τραπεζική ρυθμιστική Αρχή στη Γερμανία, δήλωσε ότι παρακολουθεί την αναταραχή στην CRE, αρνούμενη να σχολιάσει συγκεκριμένα την Deutsche PBB.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προειδοποίησε πέρυσι για τους κινδύνους που περιβάλλουν τα εμπορικά ακίνητα, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σημαντικές προσαρμογές που θα οδηγούσαν σε υψηλότερες αθετήσεις και πιστωτικές απώλειες.

Οι  περιφερειακές τράπεζες της Γερμανίας (Landesbanken) έχουν επίσης αισθανθεί πόνο από την έκθεσή τους σε εμπορικά ακίνητα. Το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι μεγάλες κρατικές τράπεζες - Helaba, BayernLB, LBBW και NordLB - κατέγραψαν προβλέψεις ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ συνολικά.

 
 

Τι θα κάνουν οι Αμερικανοί εάν αναστραφεί το καλό κλίμα Ελλάδας- Τουρκίας;

Όπως τέλος έγραφε ο Βηματοδότης, η ερώτηση δεν ήταν καθόλου ρητορική, ήταν επί της ουσίας αυτή που τέθηκε από Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον στον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόσουα Χακ, την ώρα που εξέφραζε την ικανοποίησή του για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας:

Ρωτήθηκε συγκεκριμένα τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που το καλό αυτό κλίμα αντιστραφεί και υπάρξει και πάλι ένταση στο Αιγαίο; Δεν απάντησε ή μάλλον απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση λέγοντας κάτι αόριστα όπως: «αυτή είναι μια κλασική υποθετική κατάσταση, την οποία δεν θα σχολιάσω. Δεν έχω πολλά να πω επ’ αυτού γιατί προτιμώ να εστιάσω στα θετικά δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή».

Η συγκεκριμένη ερώτηση έχει βεβαίως την αξία της, συνδέεται με τους όρους που θέτει στην Τουρκία η αμερικανική διοίκηση για την προμήθεια F-16, αλλά ερωτήσεις έγιναν, απαντήσεις όμως δεν έλαβαν οι Έλληνες ανταποκριτές.

Ούτε βεβαίως ο Αμερικανός θέλησε να αποκαλύψει εάν όντως υπάρχει τέτοιος όρος προς την Τουρκία, στην επιστολή που έστειλε ο Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο. Απλώς ο κ. Χακ απάντησε πως δεν… σχολιάζει: «δεν πρόκειται», είπε «να σχολιάσω ή να κάνω εικασίες σχετικά με τις εσωτερικές επικοινωνίες της αμερικανικής κυβέρνησης, τις επικοινωνίες που ένα μέρος της κυβέρνησης μπορεί να έχει ή να μην έχει με ένα άλλο μέρος της κυβέρνησης. Δεν μπορώ πραγματικά να πάω προς αυτή την κατεύθυνση».

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum