| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 09/05/22

 

 

Είμαστε σίγουροι πως αργά ή γρήγορα εκεί οδηγούμαστε

 

Θα ξεκινήσουμε με ένα διαφορετικό, πάρα πολύ όμως σημαντικό ζήτημα. Όπως λοιπόν χαρακτηριστικά έγραψε σε ένα τελευταίο του άρθρο ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος, σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, η Ελλάδα δέχεται προτροπές από τη Δύση να συνεργαστεί με την Τουρκία στην εξόρυξη και μεταφορά στην Ευρώπη των ενεργειακών πόρων από περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Η Δύση ενδιαφέρεται ζωηρά για την υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας που συντηρούν το υψηλό βιοτικό επίπεδο των δυτικών κοινωνιών. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μελετόπουλο, η Τουρκία ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια μια αυθαίρετη και παράνομη πολιτική αντίληψη συγκυριαρχίας του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, εντελώς αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και της ισχύουσες Συνθήκες. Αυτήν την αντίληψη η Τουρκία διέχυσε επικοινωνιακά, ώστε να θεωρείται (από την ίδια) αυτονόητη η παρουσία της σε οιοδήποτε σχήμα εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και εντός θαλασσίων περιοχών που είναι από το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή κοινότητα ελληνικές. Οσον αφορά την ελληνική στάση, η Τουρκία έχει προβάλει απειλή πολέμου σε περίπτωση που η Ελλάδα επιχειρήσει να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της.

 

-------------------

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η όλη ιστορία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη – σύνθετη. Και δεν είναι κάτι που γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη. Πιστεύουμε όμως πως χρόνο με το χρόνο μπαίνουνε οι βάσεις για συνεκμετάλλευση. Μια συζήτηση η οποία θυμίζουμε πως είχε ανοίξει για τα καλά κατά τον τελευταίο χρόνο της κυβέρνησης Σύριζα, με χαρακτηριστικές δηλώσεις των τότε αρμόδιων υπουργών. Δηλώσεις οι οποίες αξίζει να θυμίσουμε πως είχανε επί της ουσίας χαιρετηθεί από την τότε αρμόδιο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ, κα Μπακογιάννη. Πιστεύουμε λοιπόν πως ειδικά υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τη Ρωσία. Η συνεκμετάλλευση είναι μια πραγματικότητα που θα συμβεί μέσα στα επόμενα χρόνια. 

 
 

 

Οι περισσότεροι θα φωνάξουνε … αλλά είμαστε υπέρ

 

Ξέρουμε πως οι περισσότεροι από τον απλό και όχι μόνο κόσμο θα αντιδράσουνε στο σενάριο συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία. Ωστόσο πιστεύουμε πως σε τέτοια ζητήματα δε χρειάζεται υπερβολικός πατριωτισμός. Αν όλα γίνουνε σωστά και με τις πλάτες της Ε.Ε. ….. Θα είναι μια πραγματικά υπέροχη εξέλιξη για τη χώρα μας. Επαναλαμβάνουμε πως δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη. Ωστόσο από τα θέλουμε ως χώρα το 100% και να μην παίρνουμε τίποτα. Είναι καλύτερο να πάρουμε 60-40% ή ακόμη και 50-50%, παρά το μηδέν %. Για μια τόσο φτωχή χώρα όπως πλέον είναι η χώρα μας, με ΑΕΠ μόλις 180-190δις ευρώ, μπορεί να μιλάμε για ποσά που θα έδιναν ένα τεράστιο "boost" στην ελληνική οικονομία με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους μας.

 
 

 

Ενδιαφέρουσα έρευνα

 

Πάμε τώρα σε μια αρκετά ενδιαφέρουσα έρευνα, στη σκιά των ομολογουμένως πολύ γενναίων αποφάσεων της κυβέρνησης για την επιδότηση των νοικοκυριών, αποφάσεις πολύ πιο γενναίες από ότι θα περίμενες και ο πιο αισιόδοξος.

 

Στην Ελλάδα λοιπόν, η Ενεργειακή Φτώχεια παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου.

 

Συγκεκριμένα, παρατηρείται καθυστέρηση στην αποπληρωμή των λογαριασμών για ενεργειακές υπηρεσίες σε ποσοστό 33,7%, ενώ ποσοστό 22,7% των πολιτών δηλώνει αδυναμία διατήρησης ιδανικής θερμοκρασίας εντός της κατοικίας τους.

 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πάνω από 57 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να διατηρήσουν τα σπίτια τους ζεστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ 104 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να διατηρήσουν τα σπίτια τους δροσερά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επιπλέον, 52 εκατομμύρια άνθρωποι καθυστερούν συστηματικά την πληρωμή των λογαριασμών τους για υπηρεσίες ενέργειας.

 

Τα πρόσφατα αυτά δεδομένα, παρουσιάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Ενεργειακή Φτώχεια και αποδεικνύουν την ένταση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έρευνα του INZEB, «Επίγνωση των Πολιτών στην Ελλάδα σε σχέση με την Ενεργειακή Φτώχεια».

 

Ως ενεργειακή φτώχεια ή ένδεια, χαρακτηρίζεται ο αποκλεισμός ή η ανεπαρκής πρόσβαση των νοικοκυριών σε υπηρεσίες ενέργειας. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένας κοινά αποδεκτός ορισμός σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μόνο λίγες είναι οι χώρες κράτη-μέλη οι οποίες έχουν δημοσιοποιήσει εθνικούς ορισμούς.

 

Επιπλέον, οι πολίτες-θύματα αυτού του φαινομένου και των επιπτώσεων που επιφέρει στην καθημερινότητα, στην υγεία των πολιτών, στο περιβάλλον, γνωρίζουν λίγα τόσο για το ίδιο το φαινόμενο όσο και τις διαθέσιμες λύσεις.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας και να προστατεύσει τους ευάλωτους καταναλωτές. Η δέσμευση αυτή αποτυπώνεται ως πολιτική προτεραιότητα στη δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους, η οποία εγκρίθηκε το 2019. Η ΕΕ ζητά από τα κράτη-μέλη να ενεργούν κατάλληλα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας όπου αυτή εντοπίζεται.

 

Τα στοιχεία της έρευνας στην Ελλάδα

 

Επιπλέον, οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να εκτιμήσουν τον αριθμό των νοικοκυριών που βρίσκονται σε ενεργειακή φτώχεια και θα πρέπει να καθορίσουν και να δημοσιεύσουν κριτήρια στα οποία βασίζεται αυτή η αξιολόγηση.

 

Η έρευνα «Επίγνωση των Πολιτών στην Ελλάδα σε σχέση με την Ενεργειακή Φτώχεια» πραγματοποιήθηκε από το ΙΝΖΕΒ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας σε δύο φάσεις, το 2018-2019 και το 2020 με τη συμμετοχή συνολικά 1.092 νοικοκυριών απ’ όλη την Ελλάδα.

 

Στόχος της έρευνας, μέρος των αποτελεσμάτων της οποίας παρουσιάστηκαν στην έκδοση του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας «Ενεργειακή Φτώχεια στην Ελλάδα 2.0: Πολιτικές εξελίξεις και προτάσεις καινοτομίας για την αντιμετώπιση της» σε συνεργασία με το ΙΝΖΕΒ και το Πολυτεχνείο Κρήτης, ήταν να αναγνωριστεί ο βαθμός επίγνωσης των πολιτών που διαμένουν στην Ελλάδα σε σχέση με το φαινόμενο, να καταγραφεί η άποψή τους σε διάφορα θέματα που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με τις επιπτώσεις που επιφέρει το φαινόμενο σε πολλούς τομείς, όπως η υγεία των πολιτών, το περιβάλλον, και η καθημερινότητα εν γένει.

 

Επιπλέον, καταγράφει τη διάθεση και την πρόθεση των συμμετεχόντων/ουσών να μάθουν περισσότερα τόσο για το φαινόμενο όσο και για τους τρόπους αντιμετώπισής του.

 
 

 

34ολόκληρα χρόνια!!

 

Σε αυτή τη στήλη χρηματιστηριακά σχόλια δεν κάνουμε …. Ωστόσο θα σταθούμε στις τελευταίες εξελίξεις στον Κέκρωπα και την τελική απόφαση του Αρείου Πάγου. Δε θα μείνουμε στην απόφαση …. Θα μείνουμε στο ότι μιλάμε για δικαστική μάχη η οποία κράτησε 34 χρόνια …… Ούτε 1, ούτε 2, ούτε 3 …. 34 ολόκληρα χρόνια …. Κυριολεκτικά είμασταν παιδιά και τώρα είμαστε άνω των 40!!! ….. Νομίζουμε πως και μόνο σε αυτήν την ιστορία γίνεται αντιληπτό γιατί αυτή η χώρα χρεοκόπησε και κυρίως γιατί ενώ περάσαμε μια κρίση σχεδόν 10 ετών (επί της ουσίας ακόμη την περνάμε) δεν έχει αλλάξει τίποτα ….. Έτσι και αλλιώς να μην ξεχνάμε πως είμαστε η χώρα του αναπτυγμένου κόσμου που έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη μείωση ΑΕΠ στην ιστορία …..!!!

 

ΥΓ: Ειλικρινά πιστεύουμε πως ο τρόπος λειτουργίας της δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι από τους βασικούς λόγους για τα προβλήματα που βιώνει η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, με ελάχιστα (σχεδόν τίποτα) να μην έχει αλλάξει τα χρόνια της κρίσης.

 
 

 

Τη Δευτέρα η τριμερής με τον Μπλίνκεν

 

Τέλος, όπως σχολίασε και ο «Βηματοδότης», μια βαρυσήμαντη συζήτηση (μέσω τηλεδιασκέψεως) θα έχουν την Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, συν ΗΠΑ που συμμετέχουν στον σχηματισμό 3+1. Μια σύνοδος που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει της συνάντησης Μπάιντεν – Μητσοτάκη.

 

Τα όσα θα αναφέρει ο Άντονι Μπλίνκεν προς τους ομολόγους του Ι. Κασουλίδη, Ν. Δένδια και του Ισραηλινού Γ. Λαπίντ για τα ενεργειακά θεωρούνται σημαντικά. Να σημειώσω εδώ ότι η στάση των Αμερικανών σε ένα έργο όπως ο αγωγός EastMed, αλλά και ευρύτερα για έργα της περιοχής, κρίνεται καθοριστική καθώς μπορεί να σπρώξει το έργο στον κάλαθο των αχρήστων ή να το επαναφέρει στην πρώτη γραμμή καθιστώντας το έργο εξέχουσας σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum