| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 09/06/22

 

 

Αδιανόητο σενάριο

 

Μπορεί να έχουμε εθιστεί στα προβλήματα και τη μιζέρια. Αλλά αν κανείς δει προσεκτικά τα όσα ακούστηκαν χθες, διαπιστώνει πως μιλάμε για ένα πραγματικά εφιαλτικό σενάριο. Ένα αδιανόητο σενάριο !!! Τι άλλο να πούμε όταν εν έτη 2022 συζητάμε για διανομή ενέργειας με δελτίο!!! …. Ένα σενάριο που κατά την άποψη μας θα έφερνε πίσω την παγκόσμια οικονομία, τουλάχιστον 2 χρόνια, με τεράστια προβλήματα ειδικά για τις πιο αδύναμες χώρες-οικονομίες, όπως η χώρα μας.

 

Για όποιον λοιπόν δεν το έχει διαβάσει. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά από ένα δύσκολο ενεργειακά χειμώνα, προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμώντας ότι δύο παράμετροι εφόσον συνδυαστούν μπορούν να «σφραγίσουν» την λύση της ελεγχόμενης κατανομής των προμηθειών (με δελτίο): ένας κρύος χειμώνας και η αναζωπύρωση της οικονομικής ζήτησης στην Κίνα.

 

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ, αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να φέρει ελεγχόμενη παροχή ενέργειας για τους χρήστες βιομηχανικού φυσικού αερίου, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας.

 

Στα πιο απαισιόδοξά του σχόλια μέχρι στιγμής σχετικά με το πιθανό εύρος των ελλείψεων ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Μπιρόλ είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times: «Αν έχουμε έναν κρύο και με διάρκεια χειμώνα και αν δεν λάβουμε [μέτρα από πλευράς ζήτησης]». . . Δεν θα απέκλεια τον περιορισμό του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις».

 

Υπενθυμίζεται ότι πολλές χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και ανησυχούν ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την ενέργεια για να ασκήσει πίεση στις χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία. Η Gazprom έχει ήδη αποκόψει χώρες όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Δανία, επειδή φέρεται ότι δεν συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις της για χρήση του νέου μηχανισμού πληρωμών σε ρούβλια.

 

Ο Μπιρόλ είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τη ζήτηση ενέργειας βελτιώνοντας την αποδοτικότητα, αλλά πρόσθεσε ότι οι πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου θα ήταν λιγότερο σοβαρές «αν η κινεζική οικονομία δεν αποδώσει με τους συνήθεις ρυθμούς». Τους τελευταίους μήνες, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν ως μέρος της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού του Πεκίνου επιβράδυναν την οικονομική ανάπτυξη και μείωσαν τη ζήτηση ενέργειας, αλλά η χώρα ανοίγει ξανά.

 

Σε μια διάσκεψη του IEA στη Δανία, στην οποία συμμετείχαν υπουργοί και κυβερνητικοί εκπρόσωποι από τουλάχιστον 20 χώρες, ο οργανισμός είπε ότι ο κόσμος θα μπορούσε να μειώσει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας έως το 2030 κατά το αντίστοιχο της τρέχουσας ετήσιας χρήσης της Κίνας μέσω βημάτων όπως η καλύτερη μόνωση κτιρίων και άλλες αποδόσεις όπως ο καλύτερος κλιματισμός.

 

Ο Μπιρόλ υποστήριξε ότι η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να επιτευχθεί μέσω αυξημένης απόδοσης, μεγαλύτερης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και «εκμετάλλευσης στο έπακρο των υπαρχόντων κοιτασμάτων [πετρελαίου και φυσικού αερίου]» — αντί για νέα, μεγάλα έργα ορυκτών καυσίμων, τα οποία θα μπορούσαν να διαρκέσουν ως τις δεκαετίες 2040 και 2050 και θα μπορούσε να σημαίνει «αντίο στη διεθνή πολιτική μας για το κλίμα».

 

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να προκαλέσουν πλήγμα σε πολλές οικονομίες.

 
 

 

Την άποψη μας σας την έχουμε πει

 

Και σε σχέση με όλη αυτήν την κατάσταση που διαμορφώνεται και προειδοποιώντας συνεχώς πως το β΄εξάμηνο του 2022 θα μπορούσε να γίνει εξαιρετικά πιο δύσκολο, με κατακόρυφη πτώσης της κατανάλωσης και λόγω μείωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, πέραν της πραγματικής έλλειψης ρευστότητας στο σύστημα. Θα πρέπει να κρατήσουμε τα όσα είπε και ο κ. Τζαννετάκης. Συγκεκριμένα, την εκτίμηση ότι είναι πιθανή μία κατάρρευση της ζήτησης υγρών καυσίμων το επόμενο διάστημα εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού έκανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές.

 

Ο Πέτρος Τζαννετάκης παρατήρησε μεν, ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους τα περιθώρια διύλισης κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, λόγω της στενότητας της προσφοράς σε πετρελαιοειδή και της ισχυρής ζήτησης της βενζίνης και των αεροπορικών καυσίμων, δεν απέκλεισε δε την επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με τον ίδιο, προς το παρόν δεν υπάρχουν σημάδια κατάρρευσης της ζήτησης, ωστόσο μία τέτοια πιθανότητα δεν αποκλείεται λόγω του περιβάλλοντος του υψηλού πληθωρισμού.

 

Θα θυμίσουμε κλείνοντας πως μόλις πριν από μερικές ημέρες είχαμε μιλήσει για την αγορά καυσίμων, προειδοποιώντας πως παρά τις μεγάλες αντοχές που προς στιγμήν καταγράφεται, από το Σεπτέμβριο και μετά, με τέτοιες τιμές το πράγμα θα οδηγήσει σε αδιέξοδο.

 

 

 

Να μην ξεχνάμε την έννοια της πραγματικής ανάπτυξης …

 

Γρήγορα να σχολιάσουμε και κάτι άλλο ….. και όποιος κατάλαβε – κατάλαβε …. Αυτό που έχει σημασία στην οικονομία δεν είναι ακριβώς η πορεία του ΑΕΠ και η ανάπτυξη. Αλλά η πραγματική ανάπτυξη, δηλαδή η ονομαστική ανάπτυξη μείον τον πληθωρισμό της περιόδου. Και με τέτοιο πληθωρισμό,  μιλάμε για αρνητική πραγματική ανάπτυξη. Και με αρνητική πραγματική ανάπτυξη δεν πάμε πουθενά. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να το έχουνε οι πιο αδύναμες χώρες.

 
 

 

Ενδιαφέρον

 

Σε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά από τις ΗΠΑ τώρα, σχετικά με πως έχει επηρεαστεί η ζωή των αμερικανικών νοικοκυριών, παρά την αύξηση των μισθών η οποία καταγράφεται σερί τους τελευταίους 13 μήνες.  

 

Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως ο δείκτης αποταμίευσης έχει μειωθεί στο 4,4% που είναι ο χαμηλότερος δείκτης αποταμίευσης από το 2008!!

 

Επίσης καταγράφεται σε ετήσια βάση αύξηση του δανεισμού κατά 7,5% που είναι η μεγαλύτερη αύξηση δανεισμού από το 2011!!

 

Τα παραπάνω νούμερα να μην τα περνάμε στα ψιλά, αφού σε αυτά μπορεί να βρίσκεται κρυμμένη μια μελλοντική κρίση. Σε κάθε περίπτωση δείχνουνε το μέγεθος του προβλήματος.

 
 

 

Τουρκία

 

Τα είχαμε πει και χθες για την τρέλα Ερντογάν και τις απίθανες δικές του οικονομικές θεωρίες (Erdogan Economics). Έτσι απλά λοιπόν, η τουρκική λίρα βρέθηκε σε νέα χαμηλά (στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο), με απώλειες από τις αρχές του 2022, σχεδόν 25%. Και όλα αυτά εν μέσω ενός πληθωρισμού τρέλα 75%, ο οποίος απλώς σημαίνει πως ο μέσος τούρκος πολίτης έτσι απλά έχει χάσει τα μισά του χρήματα.

 

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum