| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 09/11/22

 

 

Αγορά εργασίας – Άλλη μια πρωτιά της χώρας μας…

 

Έχοντας πάρα πολλές φορές στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα στη χώρα μας και τον τρόπο που είναι δομημένη η αγορά εργασίας, όπως και πολλά πράγματα στη χώρα μας. Ενδιαφέρουσα είναι η παρακάτω έρευνα για την αγορά εργασίας, δυστυχώς με τη χώρα μας να πρωταγωνιστεί και πάλι.

 

Η πανδημία και τα πρωτοφανή μέτρα περιορισμού που εφαρμόστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν άμεσες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία όλων των ανθρώπων και ειδικότερα των εργαζομένων, οι οποίοι κλήθηκαν αφενός να διαχειριστούν τα αυξημένα επίπεδα άγχους, θυμού και μοναξιάς που προκάλεσε ο εγκλεισμός αφετέρου έπρεπε να παραμείνουν παραγωγικοί και προσηλωμένοι στην εργασία τους. 

 

H έρευνα του ομίλου Adecco Global Workforce of the Future 2022 κατέγραψε ότι, παρόλο που παρατηρείται μια μικρή βελτίωση σε σχέση με το 2021, η διατάραξη της ψυχικής υγείας συνεχίζει να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για το εργατικό δυναμικό, καθώς 1 στους 4 εργαζομένους διεθνώς ανέφερε ότι η ψυχολογία του χειροτέρεψε τον τελευταίο χρόνο. Η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία σε αυτή την κατηγορία, καθώς οι Έλληνες, σε ποσοστό 37% (10% πάνω από τον μέσο όρο) δηλώνουν ότι η ψυχική τους υγεία έχει χειροτερέψει τους τελευταίους 12 μήνες. Στις επόμενες θέσεις βρίσκεται η Φινλανδία με 34%, η Ισπανία με 32% και η Γαλλία με 31%.

 

Η ηλικιακή ομάδα η οποία δηλώνει περισσότερο επηρεασμένη είναι οι Millennials (42%) και οι εκπρόσωποι της Γενιάς Z (40%), δηλαδή κυρίως νεότερα άτομα, ενώ πολύ μεγάλη είναι και η διαφορά στις απαντήσεις μεταξύ των στελεχών που κατέχουν θέσεις ευθύνης (45%) οι οποίοι, όπως φαίνεται, νιώθουν πολύ περισσότερο πιεσμένοι και καταβεβλημένοι από τα στελέχη που δεν έχουν θέσεις ευθύνης (29%). 

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι εργαζόμενοι αναζητούν μια επαγγελματική στέγη που θα τους εξασφαλίζει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ειδικότερα, το 35% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την εργασία τους στους επόμενους 12 μήνες λόγω υπερβολικού στρες και μεγάλης καταπόνησης. Επίσης, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην έρευνα (49%) ανησυχούν ότι θα βιώσουν επαγγελματική εξουθένωση κάποια στιγμή στο μέλλον ενώ το 36% δήλωσε ότι βιώνει ήδη. Οι αριθμοί αυτοί είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί για την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο της εργασίας επειδή ένα εργατικό δυναμικό που νιώθει ψυχολογικά καταβεβλημένο, όχι μόνο δεν είναι παραγωγικό αλλά αναζητεί διαρκώς τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, ενισχύοντας έτσι το φαινόμενο της «Σιωπηλής Παραίτησης» που παρατηρείται σε πολλές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο σήμερα.

 

Σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζομένους, τα 3 σημαντικότερα μέτρα που μπορεί να εφαρμόσει μια επιχείρηση για να περιορίσει τα φαινόμενα επαγγελματικής εξουθένωσης και να βελτιώσει την ψυχική ευεξία των ανθρώπων της είναι τα εξής: Πρώτον, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους τους να κάνουν χρήση της ετήσιας άδειάς τους για να αποσυμφορίζονται, όποτε νιώθουν την ανάγκη (41%). Δεύτερον, οι εταιρείες οφείλουν να καλλιεργούν ένα κλίμα εμπιστοσύνης και μια υποστηρικτική κουλτούρα που θα εξασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι θα αισθάνονται ασφαλείς (40%). Τρίτον, οι εργοδότες θα πρέπει να επιτρέπουν στους εργαζομένους τους να απουσιάζουν ορισμένες μέρες από την εργασία τους, όταν αισθάνονται πιεσμένοι ψυχολογικά, ώστε να μπορούν να αναρρώσουν (38%).

 

Επίσης, από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει, ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει για την υιοθέτηση πολιτικών που ενισχύουν την ψυχική υγεία των εργαζομένων, η εφαρμογή τους είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Συγκεκριμένα, ενώ ένας στους δυο εργαζομένους (50%) ανησυχεί ότι θα βιώσει επαγγελματική εξάντληση κάποια στιγμή στο μέλλον, μόνο το 33% εξ αυτών δήλωσαν ότι αξιοποιούν τις ημέρες της άδειάς τους για να φροντίσουν την ψυχική τους υγεία. Επίσης, μόνο το 17% των εργαζομένων απουσιάζουν από την εργασία τους όταν αισθάνονται πιεσμένοι ψυχολογικά και η πλειοψηφία συνεχίζει να εργάζεται παρά τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί αυτό να έχει τόσο για την υγεία τους όσο και για την παραγωγικότητά τους.

 

Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Cluster Head του ομίλου Adecco σε Ελλάδα και Βουλγαρία δήλωσε: «Η ψυχική υγεία και ευεξία του ανθρώπινου δυναμικού αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως ζήτημα καθοριστικής σημασίας. Τα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας του Ομίλου Adecco Global Workforce of the Future 2022, καθιστούν επιτακτική ανάγκη την αφύπνιση των επιχειρήσεων για τις επιπτώσεις που έχει η επαγγελματική εξουθένωση και ο κλονισμός της ψυχικής υγείας των εργαζομένων τόσο στην παραγωγικότητα όσο και στην κουλτούρα των οργανισμών. Για να μετριαστεί ο κίνδυνος της «Σιωπηλής Παραίτησης», οι εργοδότες θα πρέπει να επικοινωνούν αποτελεσματικότερα με τους ανθρώπους τους και να επενδύουν στην διαρκή εκπαίδευσή τους δημιουργώντας ένα ασφαλές, υποστηρικτικό και βιώσιμο περιβάλλον».

 
 

 

Θετικό … αλλά και η ένσταση μας ..

 

Θετικά θα λέγαμε πως αξιολογείται η είδηση πως σημαντικά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στην 15η θέση της κατάταξης βρέθηκε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (Αθήνα) τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα στοιχεία για που προκύπτουν από την μηνιαία έρευνα HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε χώρες της Ευρώπης. Την έρευνα διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT. Ωστόσο εμείς έχουμε μια μεγάλη ένσταση. Η Ελλάδα επί της ουσίας τους τελευταίους μήνες έχει κατά μέσο όρο το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, έχοντας παράλληλα και τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις. Κάπως έτσι φτάνουμε στο να έχει η Ελλάδα θεωρητικά μια τιμή χαμηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

 

Προσωπικά πάντως θα προτιμούσαμε να έχουμε μια χαμηλότερη τιμή ρεύματος, με χαμηλότερες επιδοτήσεις, αφού μιλάμε για δημόσιο χρήμα που δεν το βρίσκουμε στο δρόμο, αλλά προέρχεται από τους φόρους. Γιατί ναι μεν οι τελικοί καταναλωτές τους τελευταίους μήνες πληρώνουμε κάπως πιο ελεγχόμενα ποσά (όσο αυτό μπορεί να το πει κανείς), ωστόσο το δημόσιο βγάζει κάθε μήνα τεράστια ποσά από τα ταμεία, επαναλαμβάνοντας με την Ελλάδα επίσημα να έχει σε όλη αυτήν την κρίση ένα από τα ακριβότερα (αν ότι το ακριβότερο) ρεύματα στην Ευρώπη.

 

Για  την ιστορία τώρα. Η τιμή για το ρεύμα στη χώρα μας ήταν τον προηγούμενο μήνα (μαζί με φόρους και τέλη), 30,22 σεντς ανά κιλοβατώρα έναντι 35,85 σεντς που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Οι τρεις ακριβότερες χώρες είναι κατά σειρά η Δανία με τιμή 75,76 σεντς ανά κιλοβατώρα, η Ιταλία (70,16 σεντς ανά κιλοβατώρα) και η Ολλανδία (66,73 σεντς ανά κιλοβατώρα). Σύμφωνα με την ίδια έκθεση η τιμή για το ρεύμα στην Ελλάδα αυξήθηκε σε μηνιαία βάση (δηλαδή σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο) κατά 2 % ενώ στις άλλες χώρες οι αυξήσεις κλιμακώνονται σε διψήφια ποσοστά (44 % στην Ιρλανδία, 30 % στην  Ιταλία, 24 % στην Αυστρία, 15 % στη Γερμανία). Μειώσεις καταγράφηκαν σε 7 χώρες, μεταξύ αυτών η Ισπανία και η Γαλλία.

 

   Συνολικά η έκθεση καταγράφει διατήρηση της ανοδικής τάσης στο ρεύμα αλλά με μειωμένο ρυθμό ενώ οι μειώσεις αποδίδονται στα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για τον έλεγχο της ακρίβειας.

 

   Αντίστοιχη είναι η εικόνα για το φυσικό αέριο: η τιμή στην Αθήνα διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στα 12,35 σεντς ανά κιλοβατώρα έναντι 18 σεντς που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Η τιμή στην Αθήνα μειώθηκε κατά 55 % σε σχέση με τον Σεπτέμβριο καθώς τον προηγούμενο μήνα επανήλθαν οι κυβερνητικές επιδοτήσεις ενόψει χειμερινής περιόδου.

 

 

 

Το γενικό συμπέρασμα

 

Με αφορμή τα παραπάνω και σε κάτι το οποίο έχουμε ξαναγράψει. Δε γίνεται σε μια χώρα κράτους μέλους της ευρωζώνης, οι πάντες να ασχολούνται με επιδόματα, με το μισό περίπου πληθυσμό, να περιμένει κάποιο επίδομα στήριξης. Επιδόματα και στηρίξεις υπάρχουνε και σε άλλες χώρες. Αλλά σε τέτοιο βαθμό, σε χώρα της ευρωζώνης, δεν υπάρχει. Ε! και δεν το λες και πολύ παραγωγικό, η χώρα να βρίσκεται εγκλωβισμένη σε τέτοιες λογικές, την ώρα που όπως αναφέραμε παραπάνω, οι έλληνες εργαζόμενοι είναι οι πιο ανασφαλείς.

 
 

 

Φανταστείτε τι έχει να γίνει;

 

Στη σκιά και των τελευταίων εξελίξεων με τις υποκλοπές …. Την κόντρα κυβέρνησης με τον κ. Μαρινάκη, με το πολιτικό θερμόμετρο γενικά να ανεβαίνει επικίνδυνα. Σκεφτόμασταν τι έχει να γίνει στην τελική ευθεία για τις εκλογές …

 

Με το που μπει το 2023 και το αργότερο από τον Φεβρουάριο, βλέπουμε πως θα αρχίσουμε να ζούμε μεγάλες στιγμές στη χώρα, με πολιτική αντιπαράθεση στα ύψη. Κιτρινισμό και ότι μπορείτε να φανταστείτε. …. Όχι ότι μας είναι άγνωστες καταστάσεις αυτές. Αλλά μετά από όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, προσπαθούμε να τα ξεχάσουμε και το πολιτικό σύστημα της χώρας δε μας αφήνει.

 
 

 

Οικονομία

 

Και φυσικά ποιός θα την πληρώσει περισσότερο; Η ελληνική οικονομία, που έχει αποδειχθεί πως κατά τη διάρκεια των εκλογικών αναμετρήσεων επιβραδύνεται χαρακτηριστικά. Με όλα μάλιστα να δείχνουνε πως θα έχουμε διπλές εκλογές και σε μια έτσι και αλλιώς δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία, όπως εκτιμούν όλοι οι οίκοι. Άντε να δούμε αν το 2023 θα αποφύγουμε την ύφεση, την ώρα μάλιστα που ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον 5%, με το πραγματικό εισόδημα να συνεχίζει να επιδεινώνεται.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum