| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 10/01/22

 

 

Το λένε όλο και περισσότεροι…

 

Είχαμε αναφερθεί την προηγούμενη εβδομάδα και σε σχέση με αυτό που είχαμε γράψει από την πρώτη στιγμής της εμφάνισης της μετάλλαξης όμικρον, πραγματικά χαιρόμαστε που όλο και περισσότεροι κλείνουνε στο σενάριο πως με τη μετάλλαξη όμικρον μπορεί να βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας, με μαζικές νοσήσεις του πληθυσμού, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μη σοβαρές. Και κάπως έτσι να φτάσουμε στο τέλος της πανδημίας και να μιλάμε για έναν ενδημικό ιό …. Μακάρι λοιπόν, εμείς μόνο αυτό έχουμε να πούμε ….

 
 

 

Χαρακτηριστική έρευνα

 

Σε σχέση με τα παραπάνω και για όποιον δεν την έχει διαβάσει …. Χαρακτηριστική είναι μια τελευταία έρευνα που παρουσίασε το Bloomberg. Ειδικότερα, το τρέχον πανδημικό κύμα λόγω της Όμικρον κινήθηκε με «άνευ προηγουμένου ταχύτητα», προκαλώντας ωστόσο πολύ πιο ήπια νοσηρότητα σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη, σύμφωνα με μελέτη σε ασθενείς που είχαν μολυνθεί με Covid-19 σε μεγάλο νοσοκομείο της Νότιας Αφρικής.

 

«Εάν αυτό το μοτίβο συνεχιστεί και κάνει τον γύρο του κόσμου, είναι πιθανό να δούμε πλήρη αποσύνδεση των ποσοστών κρουσμάτων και θανάτων» δήλωσαν οι ερευνητές. Αυτό υποδηλώνει ότι «η Όμικρον μπορεί να είναι προάγγελος του τέλους της επιδημικής φάσης της πανδημίας, εγκαινιάζοντας την ενδημική της φάση».

 

Η μελέτη στο νοσοκομείο «Steve Biko Academic Hospital Complex», που βρίσκεται στην Πρετόρια, ανέλυσε αρχεία 466 ασθενών από το τρέχον κύμα και 3.976 από προηγούμενα κύματα του ιού.

 

Καθώς η Νότια Αφρική έχει έναν σχετικό «νεανικό» πληθυσμό σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου και η «έλλειψη» ηλικιωμένων, πιο ευάλωτων ατόμων, θα μπορούσε να συγκαλύπτει τις «δυνατότητες» της νέας παραλλαγής, οι ερευνητές παραθέτουν δεδομένα και από άλλες χώρες του πλανήτη, εκφράζοντας την άποψη ότι η Όμικρον προκαλεί γενικά λιγότερο σοβαρή ασθένεια από τα προηγούμενα μεταλλαγμένα στελέχη. 

 

Λιγότεροι θάνατοι

 

«Μολονότι η Όμικρον είναι αρκετά μεταδοτική, οι νοσηλείες ήταν λιγότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα» παρατήρησαν οι ερευνητές, ενώ οι εβδομαδιαίοι θάνατοι κατέγραψαν αριθμούς κοντά στο ένα πέμπτο του ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

Εάν άλλες χώρες έχουν παρόμοια στοιχεία, αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να καταστεί ο κοροναϊός ενδημικός, όπου η ευρεία έκθεση δίνει σε περισσότερους ανθρώπους ανοσία.

 

Ωστόσο, υπάρχει πάντα το σενάριο εμφάνισης νέας μετάλλαξης, η οποία ενδέχεται να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια και να αποφεύγει ευκολότερα τα αντισώματα που παράγονται από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμό.

 

Η μελέτη έδειξε ότι μόλις το 4,5% των ασθενών με Covid-19 πέθαναν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο στο τρέχον κύμα σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 21% στα προηγούμενα κύματα. Λιγότερα άτομα εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και το διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο ήταν «σημαντικά μικρότερο». 

 

Ασυμπτωματική νόσος

 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ο ρυθμός των εισαγωγών αυξήθηκε γρήγορα, αλλά άρχισε να μειώνεται μέσα σε 33 ημέρες από την πρώτη καταγραφή. Μια «εικόνα» στις 14 και 15 Δεκεμβρίου έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα όσων είχαν μολυνθεί με Covid-19 είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο για άλλους λόγους.

 

«Αυτό το φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί σε τέτοιο βαθμό στο παρελθόν στο Νοσοκομείο Steve Biko ή οπουδήποτε στη Νότια Αφρική» σημειώνεται στη μελέτη, επισημαίνοντας πως «πιθανότατα αντανακλά υψηλά επίπεδα ασυμπτωματικής νόσου στην κοινότητα με λοίμωξη από Όμικρον».

 

Σύμφωνα με τη μελέτη:

 

Το διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο ήταν κατά μέσο όρο 4 ημέρες, σε σύγκριση με 8,8 στα προηγούμενα κύματα

 

Η μέση ηλικία των ατόμων που εισήχθησαν ήταν 39 ετών, αντί 50 στα προηγούμενα κύματα

 

Οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκαν στο 1% των ασθενών από 4,3%

 

Οι εισαγωγές κορυφώθηκαν στις 108, σε σύγκριση με 213 κατά τη διάρκεια του κύματος Δέλτα

 

Υπήρξε χαμηλότερη αναλογία εισαγωγής ανά κρούσμα, χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και χαμηλότερα ποσοστά εισαγωγής στις ΜΕΘ σε σύγκριση με προηγούμενα κύματα.

 
 

 

Έχουμε αναφερθεί στο ζήτημα….

 

Στα της οικονομίας τώρα …. Έχουμε αρκετές φορές σχολιάσει πως παρά τα όσα περάσαμε τα 10 και πλέον χρόνια της ελληνικής κρίσης …. Ελάχιστα έχουνε αλλάξει στη χώρα …. Με την πλήρη απουσία ενός ουσιαστικού παραγωγικού μοντέλου ….. Και αυτό έχει φανεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια και τώρα με την πανδημία. Μόλις λοιπόν λίγο ανοίγει η οικονομία και αυξάνεται η κατανάλωση, τα εμπορικά ελλείμματα διπλασιάζονται, γιατί πολύ απλά αυτή η χώρα δεν παράγει σχεδόν τίποτα και τα εισάγει σχεδόν όλα ….

 

Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως σχεδόν σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν ήταν το εμπορικό έλλειμμα τον Νοέμβριο του 2021, καθώς οι πολύ αυξημένες εξαγωγές σε όγκο και αξία δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν τις πολύ ακριβές εισαγωγές. Και όπως έγραφε η Καθημερινή σε σχόλιο της, η επανεμφάνιση ενός εκ των δύο βασικών δομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, του εμπορικού ελλείμματος, προκαλεί έντονο προβληματισμό και στις τάξεις των εξαγωγών, καθώς οι ακριβές πρώτες ύλες υπονομεύουν την ανοδική πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων, κυρίως των μεταποιητικών με έντονη εξωστρέφεια. Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος είναι «μια ανησυχητική εξέλιξη, η οποία καθιστά αναγκαία την περαιτέρω στήριξη της εγχώριας παραγωγής».

 
 

 

Επικοινωνιακά πολύ κάτω από τη βάση…

 

Θα επιστρέψουμε τώρα στα της πανδημίας ….… Παρατηρούμε τα όσα συμβαίνουνε τελευταία με τη μετάλλαξη όμικρον … Και δε μπορούμε να μην κάνουμε το σχόλιο μας …… Επικοινωνιακά η κυβέρνηση χειρίζεται την όλη κατάσταση με εντελώς λάθος τρόπο. Πολύ κάτω από τη βάση θα λέγαμε. Γιατί ναι μεν είμαστε ένας πολύ δύσκολος - περίεργος λαός …. Από τους πιο περίεργους θα λέγαμε χαρακτηριστικά ….. Ωστόσο αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί η κυβέρνηση διαχειρίζεται την κρίση τόσο άσχημα επικοινωνιακά. Αντιφατικές δηλώσεις … Συχνές αλλαγές – πολλές φορές ακατάλληλων - προσώπων …. Εξαιρετικά αυστηρό ύφος …. Πλήρη αδυναμία να πείσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας …. Και συνεχείς μπερδεμένες αποφάσεις, χωρίς αρχή και τέλος …..

 
 

 

Ήτανε τελείως λάθος επιλογή…

 

Και η κατάσταση χωρίς αρχή και τέλος δε συμβαίνει τώρα με τη μετάλλαξη όμικρον. Συμβαίνει σχεδόν από την αρχή της πανδημίας. Ωστόσο τελευταία νιώθουμε πως στις όποιες αποφάσεις και την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Και χωρίς να έχουμε τίποτα το προσωπικό. Νιώθουμε δικαιωμένοι για αυτό το οποίο είχαμε γράψει από την πρώτη στιγμή. Πως η επιλογή Πλεύρη για το υπουργείο υγείας ήτανε τελείως εσφαλμένη. Και χωρίς εμπάθεια …. Παρατηρώντας και τις αποφάσεις του υπουργείου και γενικά τις δηλώσεις του … Νιώθουμε πως δεν υπάρχει ούτε αρχή ούτε τέλος …. Ουσιαστικά βρίσκεται στην απόλυτη σύγχυση …..συνεχίζοντας να μην καταλαβαίνουμε για ο πρωθυπουργός επέλεξε το συγκεκριμένο πρόσωπο για υπουργό υγείας ….

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum