| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 10/02/22

 

 

Θα μπορούσαμε να βρεθούμε ακόμη και μπροστά σε στεγαστική κρίση…

 

Θα ξεκινήσουμε με ένα διαφορετικό σχόλιο σήμερα. Αν και λοιπόν ασχολούμαστε τις περισσότερες ώρες της ημέρας με το Χ.Α. και γενικά τα χρηματιστήρια …. Μας έχει μεγάλη κάνει εντύπωση πως κατά τους τελευταίους μήνες, στις περισσότερες συζητήσεις το βασικό θέμα είναι τα ακίνητα, με όλο και περισσότερους να εκφράζουνε την επιθυμία τους να αγοράσουνε κάποιο ακίνητο (ακόμη και κάποιοι που έχουνε ένα ιδιόκτητο – παλαιότερο σπίτι). Παράλληλά, αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουνε την ανησυχία τους για την εκτόξευση των ενοικίων ….

 

Και παρακολουθώντας τις τιμές, κυρίως πώλησης αλλά και ενοικίασης, θα λέγαμε πως η αύξηση των τελευταίων περίπου 2 ετών είναι στα όρια του να τη χαρακτηρίσουμε σοκαριστική. Κυρίως στην περίπτωση των ενοικίων, είναι πλέον σχεδόν απίθανο μια οικογένεια να μπορεί να βρει ένα αξιοπρεπές σπίτι πληρώνοντας ενοίκιο κάτω από 600 – 700 ευρώ, ανάλογα φυσικά και με την περιοχή που βρίσκεται. Και παρακολουθώντας στενά όλες τις παραμέτρους της αγοράς ακινήτων, θα λέγαμε πως δίνουμε μεγάλες πιθανότητες να βρισκόμαστε μπροστά σε μια μορφής στεγαστικής κρίσης και στη χώρα μας, ακόμη και αν και λόγω οικογενειακών δεσμών, τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης είναι σημαντικά υψηλότερα άλλων χωρών. Ωστόσο με αυτές τις τιμές ακινήτων και σταθμίζοντας και το ύψος μισθών, για να μη γινόμαστε υπερβολική, η κατάσταση είναι τουλάχιστον πολύ δύσκολη…

 
 

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα

 

Θα δώσουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αν και σίγουρα οι περισσότεροι γνωρίζεται τις τιμές. Πήγαμε σε ένα από τα μεγαλύτερα site ακινήτων και ρίξαμε μια ματιά. Είδαμε για παράδειγμα μια περιοχή που αν και πλέον δεν μένουμε εκεί εδώ και περίπου 2,5 χρόνια, τη γνωρίζουμε καλά …. Είδαμε τα ακίνητα στην περιοχή Καλλίπολη - Φρεαττύδα του Πειραιά. Και είναι εντυπωσιακό πως το πρώτο και φθηνότερο ακίνητο είναι ένα studio γκαρσονιέρα (25τμ) με μηνιαίο μίσθωμα 280 ευρώ και το αμέσως επόμενο είναι ένα παρόμοιο – παλαιό - ακίνητο με ενοίκιο 300 ευρώ!! Αν τώρα θέλετε να μιλήσουμε για ένα σχετικά πιο σοβαρό σπίτι, 70 – 80μ2 είναι δύσκολο να βρει κανείς αξιοπρεπές ακίνητο με περίπου 550 με 600 ευρώ!! Αν τώρα μιλήσουμε για ελαφρώς πάνω από 100μ2, τα 800+ ευρώ πάνε σύννεφο …… Τιμές που τουλάχιστον κατά την άποψη μας είναι υπερβολικά υψηλές ….

 
 

 

Δε μπορεί μια οικονομία να βασίζεται σε στηρίξεις…

 

Θα κάνουμε και ένα γρήγορο σχόλιο για τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των λογαριασμών ρεύματος. Θα το πούμε και πάλι. Η κυβέρνηση πολύ καλά κάνει. Ωστόσο, μια πραγματικά οικονομία δε μπορεί να βασίζεται σε στηρίξεις … Και με όλα να δείχνουνε πως πλησιάζει το τέλος της πανδημίας … Εμάς ότι σταδιακά θα αρχίσουνε να ξεπαγώνουν όλες οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που είναι παγωμένες λόγω πανδημίας, προσωπικά μας τρομάζει πάρα πολύ. Και ειδικά όταν αυτό αναμένεται να συμβεί σε μια περίοδο τόσο υψηλού πληθωρισμού!!!

 

Και ειλικρινά φοβόμαστε που θα μπορούσε να βγάλει όλη αυτή η κατάσταση, ειδικά μετά το β΄ εξάμηνο του 2022.

 
 

 

Τουρισμός

 

Είχαμε αναφερθεί χθες στον τουρισμό, εκφράζοντας την αισιοδοξία μας για την πορεία του κατά τη φετινή χρονιά. Χαρακτηριστικό λοιπόν ήτανε ένα τελευταίο δημοσίευμα του γερμανικού τύπου …… Στην κορυφή των προτιμήσεων των Γερμανών τουριστών βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με δημοσίευμα του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου RND με τίτλο «ο ελληνικός τουρισμός μεγάλος κερδισμένος της πανδημίας».

 

Η ιστοσελίδα παρατηρεί πως «στις 30 Ιανουαρίου περίπου 3,5 εκατομμύρια πελάτες της TUI είχαν κάνει κρατήσεις για το καλοκαίρι, που αντιστοιχεί περίπου στο 72% του 2019, την ίδια περίοδο. Το ποσοστό εκείνων που προβαίνουν για πρώτη φορά σε κράτηση ξεπερνά το 100% σε σύγκριση με το 2019. Στις κορυφαίες προτιμήσεις των Γερμανών βρίσκεται η Ελλάδα. Ήδη το 2020 οι τουρίστες προτίμησαν μαζικά την Ελλάδα, κάτι που δεν περίμενε σχεδόν κανείς. Οι αεροπορικές μετακινήσεις έφθασαν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου το 86% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη ήταν μόλις 40%.

 

Για το 2022 οι προοπτικές είναι ρόδινες: «Η τάση θα συνεχιστεί, δηλώνει ο εκπρόσωπος της TUI Άαγκε Ντίνχαουπτ στο δημοσιογραφικό δίκτυο RND και υπολογίζει ότι φέτος θα μεταφέρει στην Ελλάδα 3 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ πριν από την κρίση, το 2019, μετέφερε 2,8 εκατομμύρια.  Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα και Κως είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμοί. Στα νησιά αυτά οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα, την ώρα που εξαντλούνται εν μέρει τα ελεύθερα δωμάτια. Ο εκπρόσωπος της TUI δηλώνει πάντως ότι ιδίως «φέτος θα είναι πιο δύσκολο για εκείνους που θέλουν να κλείσουν την τελευταία στιγμή να βρουν χαμηλότερη τιμή».

 

«Τέσσερις στους πέντε Γερμανούς έχουν στραμμένο το μυαλό στις φετινές διακοπές», δείχνει τουριστική ανάλυση της εταιρίας Έρευνα Διακοπές και Ταξίδια (FUR) ενώ  αισιόδοξος για την τουριστική κίνηση φέτος είναι ο κορυφαίος γερμανικός ταξιδιωτικός οργανισμός TUI. «Αναμένουμε ένα δυνατό καλοκαίρι 2022», δηλώνει ο επικεφαλής της εταιρείας, Φριτς Γιούσεν». 

 
 

 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Στουρνάρας

 

Όπως τώρα σχολίαζε ο Βηματοδότης, μην νομίζετε ότι η πρόσληψη του Γιώργου Χουλιαράκη (από τα λίγα πρόσωπα της κυβέρνησης Σύριζα για τον οποίο είχαμε θετική άποψη, μαζί με τον κ. Τσακαλώτο), οικονομικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, σε νευραλγική θέση στην Τράπεζα της Ελλάδος πέρασε απαρατήρητη από ορισμένους κομματικούς (και άλλους) κύκλους. Λένε φερ΄ειπείν ότι δεν είναι δυνατόν ένας «ορίτζιναλ Συριζαίος» που χρημάτισε και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, αρχεία και δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος. Υπερβολές, θα πείτε. Αλλά ο κ. Χουλιαράκης ως οικονομικός σύμβουλος του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, με γραφείο στον ίδιο όροφο με το δικό του, μπορεί, όντως να έχει πρόσβαση παντού, έλεγαν. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Αυτές τις «γκρίνιες και υποψίες» πληροφορήθηκε ο κ. Στουρνάρας και θέλησε να καθησυχάσει τους… «ανησυχούντες». Λέει λοιπόν ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει εδώ και καιρό στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία συνεργάζεται άψογα και έως τώρα δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό προς τα έξω από τα υποτιθέμενα «απόρρητα» της Τραπέζης. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε: 

 

Οι προαγωγές Συριζαίων

 

Στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος με εξαετή μάλιστα θητεία παραμένουν η Όλγα Χαρίτου και ο Δημήτρης Σιδέρης: Και οι δύο προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και η επαγγελματική σχέση τους με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι άψογη, τόσο που στήριξαν την ανανέωση της θητείας του. Για αυτήν την επιλογή τους δέχθηκαν πολύ σκληρό πόλεμο από την Κουμουνδούρου: «Δεν βγαίνει άχνα από την Τράπεζα, είναι οι πιο καλοί συνεργάτες μου», λέει ο κ. Διοικητής για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, οι επιτελείς του, υπενθυμίζουν ότι και η Σκωτσέζα σύζυγος του Ευκλείδη Τσακαλώτου Έλεν Γκίμπσον εργάζεται επί χρόνια σε νευραλγική θέση στην Τράπεζα στη Διεύθυνση Επιθεώρησης των Τραπεζών. Στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής εργάζονται επίσης και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γρηγόρης Στεργιούδης, για παράδειγμα, ήταν, όπως με πληροφορούν από την ΤτΕ, επί ΣΥΡΙΖΑ διορισμένος στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας και μετά τη λήξη της θητείας του ο κ. Στουρνάρας τον τοποθέτησε στην Επιτροπή Ελέγχου της Τραπέζης. Ένας άλλος που ήταν υποδιοικητής της Τράπεζας επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Θόδωρος Μητράκος, όταν έληξε η θητεία του ο κ. Στουρνάρας αντί να τον στείλει υποδιευθυντή όπως ήταν η οργανική του θέση, του έδωσε γενναία προαγωγή και τον έκανε διευθυντή. Πάντως για να τα λέμε όλα στις εκλογές της Τράπεζας το ΠαΣοΚ αύξησε τη δύναμη του και πήγε στο 52% (επί Προεδρίας Βαγγέλη Γερανιωτάκη) και ο ΣΥΡΙΖΑ (με τις συνεργαζόμενες δυνάμεις), παρά τις τόσες προαγωγές των στελεχών του από τον κ. Στουρνάρα, από 29% που είχε το 2013, έπεσε τώρα στο 12%.

 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum